casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.471 items

   

Gudrun Gut
Moment
Electro - Glitch / IDM - Techno
14/12/2018 : Gudrun Gut - Moment
Monika-Enterprise
14/12/2018, Dimi Brands

We wisten al een tijdje dat er na een break van 6 jaar nog eens een nieuwe plaat van Berlijn icoon Gudrun Gut zou uitkomen. Om de een of andere reden mocht dit in geen geval bekend gemaakt worden tot het zover was. Misschien om de verwachtingen wat te temperen, want eerlijk gezegd, geheel bevredigend vinden we deze Moment niet.

Wat wil je ook, als je weet dat deze dame in de vroege jaren 80 als lid van zowel Malaria!, ManiaD en Einstürzende Neubauten deel uitmaakte van de ‘Geniale Dilettanten’ beweging (een fusie van de West-Berlijnse new wave en post-punk scene).

In de late jaren 80 vormde ze samen met Beate Bartel (eveneens ManiaD en Neubauten maar ook gekend van Liaisons Dangereuses) en Manon Duursma (o.a. Malaria!) het industrial pop trio Matador om zich in de jaren 90 te storten op elektronische muziek onder haar eigen naam.

U herinnert zich misschien nog het singletje ‘Die Sonne’ dat ze in 1996 met Blixa Bargeld opnam voor haar plaat Members Of The Ocean Club. In deze club, naast Bargeld ook nog mooi volk als Danielle De Picciotto, Anita Lane. Ocean Club was ook de naam van een reeks evenementen en feestjes die door Gut werden georganiseerd met een een steeds wisselende line-up. Tevens was het de naam van de wekelijkse radio show die ze samen met Thomas Fehlmann bracht tussen 1997 en 2012 op de Berlijnse zender Radio Eins.

Gut staat ook aan het hoofd van platenlabels Monika Enterprise (“de thuisbasis voor een nieuwe generatie Duitse muzikanten die zich hebben afgewend van de glansrijke wereld van het zakelijke clubben en de tamme formules van indie gitaarrock.”) en Moabit Musik (een label dat draait om Malaria! en alle hieruit ontsproten groepen).

Ook was ze een van de medeoprichtsters van het prestigieuze Female:Pressure netwerk: een internationaal netwerk van vrouwelijke, transgender en genderqueer artiesten in het elektronische muziekveld en digitale kunsten.

Maar net zozeer is ze actief op het technische veld van de industrie, als producer.

We hebben heel wat regeltjes nodig om haar activiteiten neer te pennen, want zoals u kan zien ademt deze invloedrijke dame muziek.

Na een relatief lange periode van 6 jaar achtte ze het “moment” dus rijp om nog eens een solo album op de markt te brengen.

De titel Moment is daarbij niet zomaar gekozen. De vluchtigheid die ervan afstraalt vindt ook zijn weerklank in de gepresenteerde muziek.

Gut roept om de eeuwigheid van een album even te vergeten. In plaats van in gewichtige termen te denken, eerder de ‘flow’ alles te laten bepalen.

Geniet van het moment, zoals u tussen de regeltjes al had kunnen lezen. Iets wat op deze plaat wel heel letterlijk te nemen valt, als je weet dat 5 van de 14 nummers zeer korte, haast nietszeggende interludia vormen. Voor haar waren deze momentopnamen essentieel om op te nemen, maar als niet betrokken luisteraar kan je er echter niet veel mee. Misschien kijken we nog steeds met de verkeerde bril naar het begrip ‘album’.

De uiteindelijke bedoeling van Gut was om momenten uit de opnamesessies te halen. Door de alomtegenwoordige computer te vermijden en veel vrije elektronische improvisatie te gebruiken met oud en nieuw speelgoed. De ene keer wel, de andere keer niet gesynchroniseerd, en de songs uiteindelijk hun gangetje laten gaan en er op die manier verder mee te spelen. Van hieruit heeft ze enkele speciale momenten gebruikt om deze vervolgens volop te bewerken.

Moment begint nochtans veelbelovend met ‘Startup Loch’ waarover een waas van Guts waveverleden boven de elektronica hangt. Ook het hierop volgende ‘Musik’, zoals ook reeds aangehaald deze dame haar bestaansreden, is heerlijk bezwerende techno zoals die vaak vanuit Berlijn komt overwaaien.

Blij worden we ook van ‘Glieder’, alwaar Barbara Morgenstern haar steentje bijdraagt op keyboards.

Een stem die de leeftijd (haar 61-jarige leeftijd belet haar niet om nog steeds de club op te zoeken met dansbare ritmes) niet kan maskeren draagt een steentje bij wat authenticiteit betreft, en beschouwen we geen enkel moment als storend.

Ongeacht de leeftijd blijven swingen, dus. Daarom misschien dat ze koos om ‘Boys Keep Swinging’ van Bowie naar haar hand te zetten. Enkele jaren geleden deed Boyd Rice dit ook op een volledig uit homo-erotische clichés opgetrokken wijze met zijn zijproject Hirsute Pursuit (indien u deze hilarische versie nog niet hoorde, raden we u ten stelligste aan deze eens op te zoeken). Met nu nog een gender verbuigende versie er bovenop, beginnen we haast te denken dat deze Bowie song goed op weg is om zich tot nieuwe gay hymne te kronen. ‘Smalltown Boy’ en ‘I Will Survive’ hebben we immers al meer dan genoeg moeten horen.

Hoewel we maar matig enthousiast zijn, het album heeft zijn ‘momenten’ zullen we maar zeggen, lijkt het ons een fijne soundtrack om tijdens een wandeling door Berlijn uit je iPod te laten klinken.

Moment omvat en refereert ook naar veel van de verschillende genres en scenes waaraan Gut gedurende vier decennia in Berlijn aan weerszijden van de muur heeft deelgenomen.

En zo ervaren we haar verleden als het grootste obstakel van deze plaat. Zo’n rijk gevulde carrière laat zich immers moeilijk samenvatten in een luttele 45 minuten. Binnen deze beperkte periode kan je slechts een momentopname tonen... of wacht eens, was dat niet haar bedoeling?

Gudrun Gut

Dimi Brands
14/12/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 01/12/2020 : Lacrimosa viert 30-jarig jubileum met box

Lacrimosa had ons in dit jubileumjaar - de groep bestaat in 2020 30 jaar - een nieuwe cd beloofd. Daarover is het oorverdovend stil. We hebben wel recht gehad op een wereldwijd online optreden. En Tilo Wolff wou in het eindejaarsperiode de fans nog even extra verwennen. Het zal wellicht enkel de echte fans aanspreken, want voor het kleinood ...

lees meer...
NIEUWS 01/12/2020 : 'Black Star' tweede video uit nieuwe Dive

Op 11 december komt de nieuwe Dive uit! Het belooft alweer een heerlijk donker en tormenterend werkje te worden. Om er zeker van te zijn dat u ook zo denkt, geeft Dirk Ivens - naast Dive ook actief bij The Klinik, Absolute Body Control en Sonar - een tweede video uit. Twee weken na 'Death Machine' moet deze 'Black Star' er ...

lees meer...
NIEUWS 01/12/2020 : Your Life On Hold oorlogszuchtig

En nu we toch bij Jan Dewulf aangekomen zijn... Zijn gothic rock project Your Life On Hold heeft ook een nieuwe single uit, alweer geplukt uit het gloednieuwe en uitstekende 'Echoes From The Bardo'. 'Let's Start A War' breekt met alle clichés over rockmuzikanten die tegen oorlog protesteren of popsterren die zich ...

lees meer...
NIEUWS 30/11/2020 : Epica adopteert zes wolven van het WNF!

De Nederlandse symfonische metal trots Epica heeft zojuist zijn nieuwe single-video 'Freedom - The Wolves Within' uitgebracht. Vorige maand kwam de 1e single-video 'Abyss Of Time' uit. Beide tracks zijn afkomstig van het nieuwe studio-album 'Omega' dat op 26 februari 2021 wordt uitgebracht via Nuclear Blast. 'Omega' ...

lees meer...
NIEUWS 29/11/2020 : Zie ginds komt Fïx8:Sëd8!

Het wordt een trieste Sinterklaas en een nog veel triestere eindejaarsperiode, maar niet getreurd: Fïx8:Sëd8 heeft een nieuw album aangekondigd dat op 22 januari verschijnt en nu reeds besteld kan worden. 'The Inevitable Relapse' is het 5de album van de Duitse dark electro-sensatie en het 3de dat op Dependent wordt uitgebracht. ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
INTERVIEW : THE BREATH OF LIFE - Neen, ik heb nooit overwogen om te stoppen met muziek maken, noch om lekkere speciale bieren te proeven.

The Breath Of Life blaast dit jaar 35 kaarsjes uit. En ze brengen een nieuwe cd uit. ‘Sparks Around Us’ bevat alweer 11 pareltjes, en we kunnen stellen dat deze tiende cd zich in het vervolg bevindt van de vorige platen, waaronder we geen enkele uitschuiver of zwakkere plaat tellen. Wel komt hij op een verrassend moment uit, namelijk ...

lees meer...
INTERVIEW : We Are Ooh People - Het was een bewuste keuze om in de schaduw te blijven en te sluimeren als een duister beest, groeiend en wachtend op de ideale biotoop om na lang broeden uit de krochten van de duisternis naar boven te kruipen.

Het zijn 5 Bruggelingen die eerder al een aantal EP’s hebben uitgebracht. En daarmee onder onze radar zijn gebleven . Een volwaardig album was nodig, en vooral de verpakking er rond, om nu wel onze aandacht te trekken. Met analoge synths en een traditioneel rock-instrumentarium hebben ze de outer space even ontvlucht om de mensheid ...