casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

7.323 items

   

Gudrun Gut
Moment
Electro - Glitch / IDM - Techno
14/12/2018 : Gudrun Gut - Moment
Monika-Enterprise
14/12/2018, Dimi Brands

We wisten al een tijdje dat er na een break van 6 jaar nog eens een nieuwe plaat van Berlijn icoon Gudrun Gut zou uitkomen. Om de een of andere reden mocht dit in geen geval bekend gemaakt worden tot het zover was. Misschien om de verwachtingen wat te temperen, want eerlijk gezegd, geheel bevredigend vinden we deze Moment niet.

Wat wil je ook, als je weet dat deze dame in de vroege jaren 80 als lid van zowel Malaria!, ManiaD en Einstürzende Neubauten deel uitmaakte van de ‘Geniale Dilettanten’ beweging (een fusie van de West-Berlijnse new wave en post-punk scene).

In de late jaren 80 vormde ze samen met Beate Bartel (eveneens ManiaD en Neubauten maar ook gekend van Liaisons Dangereuses) en Manon Duursma (o.a. Malaria!) het industrial pop trio Matador om zich in de jaren 90 te storten op elektronische muziek onder haar eigen naam.

U herinnert zich misschien nog het singletje ‘Die Sonne’ dat ze in 1996 met Blixa Bargeld opnam voor haar plaat Members Of The Ocean Club. In deze club, naast Bargeld ook nog mooi volk als Danielle De Picciotto, Anita Lane. Ocean Club was ook de naam van een reeks evenementen en feestjes die door Gut werden georganiseerd met een een steeds wisselende line-up. Tevens was het de naam van de wekelijkse radio show die ze samen met Thomas Fehlmann bracht tussen 1997 en 2012 op de Berlijnse zender Radio Eins.

Gut staat ook aan het hoofd van platenlabels Monika Enterprise (“de thuisbasis voor een nieuwe generatie Duitse muzikanten die zich hebben afgewend van de glansrijke wereld van het zakelijke clubben en de tamme formules van indie gitaarrock.”) en Moabit Musik (een label dat draait om Malaria! en alle hieruit ontsproten groepen).

Ook was ze een van de medeoprichtsters van het prestigieuze Female:Pressure netwerk: een internationaal netwerk van vrouwelijke, transgender en genderqueer artiesten in het elektronische muziekveld en digitale kunsten.

Maar net zozeer is ze actief op het technische veld van de industrie, als producer.

We hebben heel wat regeltjes nodig om haar activiteiten neer te pennen, want zoals u kan zien ademt deze invloedrijke dame muziek.

Na een relatief lange periode van 6 jaar achtte ze het “moment” dus rijp om nog eens een solo album op de markt te brengen.

De titel Moment is daarbij niet zomaar gekozen. De vluchtigheid die ervan afstraalt vindt ook zijn weerklank in de gepresenteerde muziek.

Gut roept om de eeuwigheid van een album even te vergeten. In plaats van in gewichtige termen te denken, eerder de ‘flow’ alles te laten bepalen.

Geniet van het moment, zoals u tussen de regeltjes al had kunnen lezen. Iets wat op deze plaat wel heel letterlijk te nemen valt, als je weet dat 5 van de 14 nummers zeer korte, haast nietszeggende interludia vormen. Voor haar waren deze momentopnamen essentieel om op te nemen, maar als niet betrokken luisteraar kan je er echter niet veel mee. Misschien kijken we nog steeds met de verkeerde bril naar het begrip ‘album’.

De uiteindelijke bedoeling van Gut was om momenten uit de opnamesessies te halen. Door de alomtegenwoordige computer te vermijden en veel vrije elektronische improvisatie te gebruiken met oud en nieuw speelgoed. De ene keer wel, de andere keer niet gesynchroniseerd, en de songs uiteindelijk hun gangetje laten gaan en er op die manier verder mee te spelen. Van hieruit heeft ze enkele speciale momenten gebruikt om deze vervolgens volop te bewerken.

Moment begint nochtans veelbelovend met ‘Startup Loch’ waarover een waas van Guts waveverleden boven de elektronica hangt. Ook het hierop volgende ‘Musik’, zoals ook reeds aangehaald deze dame haar bestaansreden, is heerlijk bezwerende techno zoals die vaak vanuit Berlijn komt overwaaien.

Blij worden we ook van ‘Glieder’, alwaar Barbara Morgenstern haar steentje bijdraagt op keyboards.

Een stem die de leeftijd (haar 61-jarige leeftijd belet haar niet om nog steeds de club op te zoeken met dansbare ritmes) niet kan maskeren draagt een steentje bij wat authenticiteit betreft, en beschouwen we geen enkel moment als storend.

Ongeacht de leeftijd blijven swingen, dus. Daarom misschien dat ze koos om ‘Boys Keep Swinging’ van Bowie naar haar hand te zetten. Enkele jaren geleden deed Boyd Rice dit ook op een volledig uit homo-erotische clichés opgetrokken wijze met zijn zijproject Hirsute Pursuit (indien u deze hilarische versie nog niet hoorde, raden we u ten stelligste aan deze eens op te zoeken). Met nu nog een gender verbuigende versie er bovenop, beginnen we haast te denken dat deze Bowie song goed op weg is om zich tot nieuwe gay hymne te kronen. ‘Smalltown Boy’ en ‘I Will Survive’ hebben we immers al meer dan genoeg moeten horen.

Hoewel we maar matig enthousiast zijn, het album heeft zijn ‘momenten’ zullen we maar zeggen, lijkt het ons een fijne soundtrack om tijdens een wandeling door Berlijn uit je iPod te laten klinken.

Moment omvat en refereert ook naar veel van de verschillende genres en scenes waaraan Gut gedurende vier decennia in Berlijn aan weerszijden van de muur heeft deelgenomen.

En zo ervaren we haar verleden als het grootste obstakel van deze plaat. Zo’n rijk gevulde carrière laat zich immers moeilijk samenvatten in een luttele 45 minuten. Binnen deze beperkte periode kan je slechts een momentopname tonen... of wacht eens, was dat niet haar bedoeling?

Gudrun Gut

Dimi Brands
14/12/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 18/01/2019 : Draconian in Antwerpen!

Zo’n kans krijg je niet dikwijls. Allicht de beste gothic doom metal act uit Zweden zal op 27 januari 2019 optreden te Antwerpen (Kavka). Voor onze vrienden uit Nederland: helaas, de dag ervoor, op 26 januari doen ze ook Rotterdam (Baroeg) aan maar dat is al uitverkocht! Als opwarmer kan je ook het optreden van Sojourner meepikken. Dat ...

lees meer...
NIEUWS 16/01/2019 : Downhill XIII New Years Edition

Het is die periode van het jaar dat je hier en daar wordt uitgenodigd voor een nieuwjaarsreceptie. Doorgaans staan we daar niet zo voor te springen. Gelukkig zijn er uitzonderingen, want eentje waar we echt naar uit kijken is de New Years Edition van Downhill. Alwaar je de benaming receptie mag vervangen door een feest waarin je jezelf ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Modern Bön III: Phurpa / The Nent / Skrei, (15/01/2019, Magasin4, Brussel) - Hopend op genezing in Magasin4, een veilige haven voor ons zwijnen op zoek naar parels.

Mijn vrouw en ik hebben klaarblijkelijk iets met rituelen. Getuige ons huwelijk dat bestond uit een openlucht ritueel, met live optreden van Kinderen Van Moeder Aarde. Dezelfde band die optrad exact 4 jaar geleden op onze eigenste Dark Entries Night alwaar de vonk tussen ons ontstaan is. Ook voor de viering van ons vierjarig samenzijn konden ...

lees meer...
NIEUWS 15/01/2019 : Achtste single op rij voor The Arch: 'Tangled Stones'

The Arch volhardt in de boosheid. 12 singles op rij ging de groep uitgeven, die dan na afloop een nieuwe plaat moeten vormen. Het concept dwingt de groep om steeds weer te scoren, want met deze werkmethode kunnen de heren zich geen zwak nummer veroorloven. Uiterst ambitieus dus, misschien zelfs te ambitieus. Het oorspronkelijke doel om maandelijks ...

lees meer...
NIEUWS 15/01/2019 : Concerttip: Dear Deer in Kinky Star

Sabatel is een bezig bijtje in de Franse deathrockgemeenschap. Vorige week kon u haar nog aan het werk zien in het voorprogramma van het sublieme Fangs On Fur in Brussel, met haar minimalistische batcaveband Cheshire Cat (The Bouncing). Enkel bas, tribale drums en gestoorde zang. Met haar partner Frederico Lovino – en dat is dan weer ...

lees meer...
INTERVIEW : MILITIA - Ambiorix verdween in de mist van de geschiedenis, maar hij zal voor de muzikanten van Militia nooit vergeten worden.

De anarchistische industialgroep Militia brengt een cd uit over de geschiedenis van Ambiorix, de Gallische leider die het opnam tegen Julius Caesar toen hij Gallië veroverde. De ideale gelegenheid om heel te geschiedenis nog eens te overlopen. Militia stuurde ons achtergrond bij hun nieuwe werk en bij de verschillende nummers op de cd. Voorgeschiedenis Toen ...

lees meer...
NIEUWS 14/01/2019 : Darkest Night 2019 in Retie

Energiebesparende maatregelen in Retie. Of toch niet. Feit is wel dat de organisatie van Dark Balloon helemaal klaar is voor de Darkest Night 2019. Het licht zal dan wel uit gaan, het stroomverbruik zal stijgen. Omdat het ondertussen een jaarlijks wederkerend gegeven is dat Dark Balloon er in slaagt om een affiche samen te stellen met ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : The Hu - Nieuwe Mongoolse internet sensatie combineert metal met traditionele folk en keelzang

De nieuwe muzikale internet sensatie heet The Hu, ze komen uit Mongolië en ze spelen heavy metal met traditionele folk instrumenten en keelzang. 'Hu' is een Mongools woord dat evenveel betekent als mens. The Hu zijn dus eigenlijk zo een beetje de Mongoolse versie van De Mens. The Hu creëerden hun eigen unieke genre dat ...

lees meer...
FOTO'S : La Muerte - @ AB Brussel 12-01-2019 door Luc Luyten

lees meer...
INTERVIEW : GOETHES ERBEN - Vreemd genoeg zijn diegenen die het luidst jammeren niet diegenen die verdrinken tijdens hun vlucht.

In 2014 doorbrak Goethes Erben het jarenlange stilzwijgen waarin de theatrale avant-garde groep zich sinds 2006 omhuld had, toen de groep voor onbepaalde tijd op pauze ging. Er volgden optredens en een muziektheater, maar met ‘Am Abgrund’ is er ook de eerste studioplaat in 12 jaar. ‘Te lang gezwegen’, zegt de plaat. ...

lees meer...
FOTO'S : Star Industry - @ EGW-Rock Gent, 23-12-2008 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : DaGeist - @ EGW-Rock Gent, 23-12-2008 door Luc Luyten