casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.646 items

   

Grim Machine
ΤΕΛΕΤΗ
Noise - Tribal / Ritual
14/01/2020 : Grim Machine - ΤΕΛΕΤΗ
S.E.C.T.  S.E.C.T.
14/01/2020, Dimi Brands

Onlangs ontvingen we op de Dark Entries redactie twee spontaan opgestuurde cassettes uit het verre Griekenland. In het bijgevoegde handgeschreven briefje liet men ons weten dat men dit gedaan had op basis van onze reviews van Kadaver, waarvan het label in kwestie (E.C.T. Group) binnenkort ook een full album zou uitbrengen.

We lieten jullie al kennismaken met het toch wel voor enige controverse zorgende, anti-boeddhistische Inner Paradise (goed voor een notering in mijn eindejaarslijstje!) uit Nepal, de andere cassette is afkomstig van Grim Machine, een eenmansact uit het Griekse Athene.

Ook van Grim Machine mag je een stevige portie noise verwachten, maar net zo graag presenteert Alex M. zich als een vrije improvisatie artiest.

Sinds 2013 brengt hij primitieve noise-rituelen en dit met een combinatie van analoge apparatuur en versterkte instrumenten.

Griekenland is een inspirerend land, en de vruchtbare mix van etnologische en oude cultuurstudies vind dan ook makkelijk zijn weg naar Grim Machine. De twee titels op deze cassette zal je dan ook enkel kunnen lezen wanneer je Griekse gevolgd hebt op school. We helpen je alvast een handje: ΤΕΛΕΤΗ betekent ritueel, qua overkoepelende titel weet je dus alvast waar je je aan kan verwachten. Rituele acts bereiken de laatste tijd een ruimer publiek en de cynicus in mij stelt dan vast dat het genre muzikaal eerder aan het achteruitgaan is. Een oud zeer als er meerdere oren bereikt willen worden.

In dat opzicht is het ritueel van Grim Machine alvast een hele verademing: lekker tegendraads, schelle fluiten die uit het niets opduiken, vaag gerinkel, een dreigende stem en al even dreigende soundscapes plus met als serieuze kers op de taart op tijd en stond een meer dan stevige noise injectie.

Het bronmateriaal voor dit album werd verzameld uit field recordings op verschillende antieke plaatsen in Attica, het driehoekig schiereiland in Midden-Griekenland dat hoofdzakelijk bestaat uit hoofdstad Athene. Bezoekjes aan de gevangenis van Socrates, de Heuvel der Muzen en de heuvel Pnyx leverden de gewenste geluiden op daarna herwerkt en vermengd werden met stem en tribale instrumenten zoals ocarina, kalimba, percussie en fluitjes (ter plaatse opgenomen!) met analoge effecten.

Het resultaat is een poging om verbinding te maken met de vibes die deze oude plaatsen hebben maar ook om een geluidsverhaal te creëren in een denkbeeldige rituele vorm, waarbij live improvisatie en post-productie technieken worden gecombineerd.

Had dit een jaar of 40 geleden uitgekomen, dan had dit best op een cassette van het legendarische Belgische Club Moral label hebben gekund, om u maar een idee te geven.

Qua ritueel kan dit me veel meer boeien dan een of andere idioot die verkleedt als viking wat op een trommeltje staat te slaan. Het spreekt alleszins veel meer tot de verbeelding! Net zoals de Noordse mythologie is de Griekse wijdverspreid, waardoor de kans reëel is om platgetreden paden te gaan bewandelen, een valkuil waar deze Griek in tegenstelling tot zijn Scandinavische tegenhangers dus netjes niet intrapt.

Om deze cassette die slechts op 50 exemplaren verscheen nog ietsje specialer te maken krijg je er nog een driehoekig koperen offerplaatje bij van 6 op 9 cm, met een gaatje om het bijvoorbeeld aan je halsketting te hangen. Feitelijk nogal spuuglelijk, maar laat ons afspreken dat we het zullen dragen ter herkenning en ik aldus weet niet de enige gestoorde psychopaat te zijn die graag present tekent bij dit soort rituelen.

Grim Machine

Dimi Brands
14/01/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 01/03/2021 : Euphemia Rise presenteert eerste EP.

Farewell To Greatness is de eerste officiële EP van het Belgische project Euphemia Rise. We berichtten reeds dat de man hierachter Wim Lankriet is, zie ook Syrenomelia. De EP is meteen een introductie van de ambitie die Lankriet naar voor wil schuiven: een meer experimentele benadering van alternatieve rock brengen en op die manier, ...

lees meer...
NIEUWS 01/03/2021 : Mildreda tekent bij Dependent!

Jan Dewulf is een bezige bij. Zijn gothic rock project Your Life On Hold doet het flink bij cult label Solar Lodge en de Oostendenaar pakt met Mildreda, zowat het eerste electro project van deze veelzijdige muzikant (meneer De Wulf was een jochie van 16 toen hij het uit de ondergrond stampte), binnenkort uit met een album bij, jawel, Dependent. Dependent ...

lees meer...
NIEUWS 01/03/2021 : Cover 'Forever Young' kondigt nieuw Blutengel-album aan

De lockdown is geen reden voor Blutengel om het werk neer te leggen. Ze lieten verschillende keren van zich horen, onder meer door een samenwerking met Massive Ego en door het zijproject van meesterbrein Chris Pohl: She Hates Emotions. Dat project wou reeds de voorliefde van Pohl voor de wave uit de jaren 80 uitdrukken, maar nu betuigt ook ...

lees meer...
NIEUWS 01/03/2021 : Dirk Scheuber verlaat Project Pitchfork

Het komt niet helemaal onverwacht. Dirk Scheuber verlaat Project Pitchfork. Hij stond samen met zanger Peter Spilles aan de basis van de groep in 1989 in Hamburg, maar heeft al sinds 2016 een soloproject onder de naam Scheuber. Daar scoort hij op dit moment goed mee, onder meer met de huidige plaat 'Numb'. Bovendien was het duidelijk ...

lees meer...
NIEUWS 01/03/2021 : The Ultimate Dreamers lossen tweede video

Het leek er lang op dat The Ultimate Dreamers een van de vele vergeten new wavegroepen uit de jaren 80 zouden blijven. Ze bestonden van 1986 tot 1990 en onder hun gelederen vonden we onder meer Frédéric Cotton, thans bekend als de organisator van de Fantastique.Nights-concerten en de Club New Wave-fuiven. We hadden er geen idee ...

lees meer...
INTERVIEW : WÜLF7 - We verdienen deze aarde niet en ik ben ervan overtuigd dat we haar verder gaan vernielen.

Wie zijn electro graag compromisloos hard heeft, als een avalanche van harde beats zonder rustpauze en zonder tragere stukken, moet beslist zijn oor lenen aan WÜLF7. Dit duo begon in 2019 en bracht al snel de ep 'The Night Of The Wolves' uit, met een veelbelovende mix van EBM en dark electro die ze 'Dark Electro Body Melancholic' ...

lees meer...
INTERVIEW : EPICA - Epica blijft schitteren: tijd voor ‘Omega’!

Het laatste epos van Epica ligt me nog vers in het geheugen en schuift met de regelmaat van de klok die cd-speler binnen. ‘The Holographic Principle’ weet je wel? Een monumentaal werk. Toch enige vrees: hier kunnen ze nooit niet meer ‘over’. Wat dan? Tot ik wat songs hoorde van hun 8ste studioalbum, ‘Omega’, ...