casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

9.078 items

   

Grim Machine
ΤΕΛΕΤΗ
Noise - Tribal / Ritual
14/01/2020 : Grim Machine - ΤΕΛΕΤΗ
S.E.C.T.  S.E.C.T.
14/01/2020, Dimi Brands

Onlangs ontvingen we op de Dark Entries redactie twee spontaan opgestuurde cassettes uit het verre Griekenland. In het bijgevoegde handgeschreven briefje liet men ons weten dat men dit gedaan had op basis van onze reviews van Kadaver, waarvan het label in kwestie (E.C.T. Group) binnenkort ook een full album zou uitbrengen.

We lieten jullie al kennismaken met het toch wel voor enige controverse zorgende, anti-boeddhistische Inner Paradise (goed voor een notering in mijn eindejaarslijstje!) uit Nepal, de andere cassette is afkomstig van Grim Machine, een eenmansact uit het Griekse Athene.

Ook van Grim Machine mag je een stevige portie noise verwachten, maar net zo graag presenteert Alex M. zich als een vrije improvisatie artiest.

Sinds 2013 brengt hij primitieve noise-rituelen en dit met een combinatie van analoge apparatuur en versterkte instrumenten.

Griekenland is een inspirerend land, en de vruchtbare mix van etnologische en oude cultuurstudies vind dan ook makkelijk zijn weg naar Grim Machine. De twee titels op deze cassette zal je dan ook enkel kunnen lezen wanneer je Griekse gevolgd hebt op school. We helpen je alvast een handje: ΤΕΛΕΤΗ betekent ritueel, qua overkoepelende titel weet je dus alvast waar je je aan kan verwachten. Rituele acts bereiken de laatste tijd een ruimer publiek en de cynicus in mij stelt dan vast dat het genre muzikaal eerder aan het achteruitgaan is. Een oud zeer als er meerdere oren bereikt willen worden.

In dat opzicht is het ritueel van Grim Machine alvast een hele verademing: lekker tegendraads, schelle fluiten die uit het niets opduiken, vaag gerinkel, een dreigende stem en al even dreigende soundscapes plus met als serieuze kers op de taart op tijd en stond een meer dan stevige noise injectie.

Het bronmateriaal voor dit album werd verzameld uit field recordings op verschillende antieke plaatsen in Attica, het driehoekig schiereiland in Midden-Griekenland dat hoofdzakelijk bestaat uit hoofdstad Athene. Bezoekjes aan de gevangenis van Socrates, de Heuvel der Muzen en de heuvel Pnyx leverden de gewenste geluiden op daarna herwerkt en vermengd werden met stem en tribale instrumenten zoals ocarina, kalimba, percussie en fluitjes (ter plaatse opgenomen!) met analoge effecten.

Het resultaat is een poging om verbinding te maken met de vibes die deze oude plaatsen hebben maar ook om een geluidsverhaal te creëren in een denkbeeldige rituele vorm, waarbij live improvisatie en post-productie technieken worden gecombineerd.

Had dit een jaar of 40 geleden uitgekomen, dan had dit best op een cassette van het legendarische Belgische Club Moral label hebben gekund, om u maar een idee te geven.

Qua ritueel kan dit me veel meer boeien dan een of andere idioot die verkleedt als viking wat op een trommeltje staat te slaan. Het spreekt alleszins veel meer tot de verbeelding! Net zoals de Noordse mythologie is de Griekse wijdverspreid, waardoor de kans reëel is om platgetreden paden te gaan bewandelen, een valkuil waar deze Griek in tegenstelling tot zijn Scandinavische tegenhangers dus netjes niet intrapt.

Om deze cassette die slechts op 50 exemplaren verscheen nog ietsje specialer te maken krijg je er nog een driehoekig koperen offerplaatje bij van 6 op 9 cm, met een gaatje om het bijvoorbeeld aan je halsketting te hangen. Feitelijk nogal spuuglelijk, maar laat ons afspreken dat we het zullen dragen ter herkenning en ik aldus weet niet de enige gestoorde psychopaat te zijn die graag present tekent bij dit soort rituelen.

Grim Machine

Dimi Brands
14/01/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 06/07/2022 : Suikerrock

The Sisters of Mercy komen op vrijdag 29/07/2022 naar het Bietenplein in Tienen samen met White Lies, Therapy? en De Mens.

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten