casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

7.961 items

   

Grim
Lunatic House
Experimental - Industrial - Noise - Power Electronics
20/11/2019 : Grim - Lunatic House
Steinklang Records  Steinklang Records
20/11/2019, Dimi Brands

Japan is en blijft een paradijs voor de modale industrial/noise/power electronics liefhebber. Als er wat ons betreft een project uitspringt uit de grote hoop dan schuiven we graag en steevast Grim naar voren.

Hoe dat zo komt? Zonder hier veel woorden aan vuil te maken schuiven we gezwind Lunatic House, Grims laatste werkstuk voor uw neus. Niet toevallig verschenen op het nieuw ingeblazen Steinklang Records, want mede dankzij hen zocht en vond Grim een tweede adem. (Op Tesco verscheen onlangs ook nog de LP Factory Ritual, mooie tijden dus voor de Grim-fans.)

Grim werd in de jaren 80 opgericht door Konagaya Jun, die daarvoor samen met Tomasada Kuwahara industrial geschiedenis schreef met het politiek geladen White Hospital. Hoewel White Hospital maar 1 album (Holocaust uit 1984) uitbracht, splitten ze datzelfde jaar nog. Kuwuhara ging verder met Vasilisk en maakte daarbij veelvuldig gebruik van antieke exotische instrumenten, ook Grim liet zich opmerken in 1986 met de debuutlp Folk Music.

Zowel voor Grim als voor Vasilisk leken het haast eenmalige toevalstreffer, aangezien het niet veel later terug erg stil werd rond beide projecten.

Het zou dan ook tot ergens in de jaren 10 duren dat, dankzij Steinklang, deze opwindende acts terug een rol van betekenis toegekend kregen.

Grim toonde zich hierin het gretigst, en was ieder jaar wel goed voor op zijn minst een nieuwe release.

Productiviteit en kwaliteit gaan dikwijls niet vaak samen, dat is iets wat de volgers van de Japanoise scene ongetwijfeld zullen beamen, doch bij Grim gaan deze twee steevast hand in hand.

Neem nu deze Lunatic House: old school industrial en modernere invloeden (power electronics) mengen is niet bepaald een nieuwigheid in het genre. Maar waar veel artiesten hierin net iets te geforceerd overkomen: te veel nadruk leggen op het ene, of het andere er krampachtig bijsleuren, daar staat de balans op Lunatic House netjes in het midden.

Meer zelfs, hoewel het een extreme vorm van muziek betreft, weet Grim op dit album zijn nummers zodanig “aangenaam” te houden dat dit zelfs perspectieven opent om een publiek aan te spreken dat doorgaans op voorhand reeds de benen zou nemen wanneer dit soort albums ter sprake komt.

Luister wat dat betreft zeker naar de eerste helft van dit album alwaar zich zowaar een melodie (!!) binnen het lawaai wringt. Meer zelfs opener ‘Luna’ toont dat mooi en agressief perfect door dezelfde deur kunnen. Noisepop? Je zou het haast denken, ook wanneer het volgende ‘Hand Of Brute’ klinkt alsof er twee radiozenders bruut “mergen”, in dit geval een hitstation, want met een ritmische beat tussen de schelle uithalen.

Zo klinken de eerste deuntjes op Lunatic House vooral als erg leuke; valt er dan wel iets te rapen voor de psychopathische geluidsterroristen, hoor ik u vragen?

Reken maar! Het heerlijke ‘Agave’ bijvoorbeeld dat met zijn industriële cadans en enorme zuigkracht zich in geen tijd tot onze persoonlijke favoriet laat kronen.

Of het brute ‘Voodoo Drive’ dat zich nog het best laat omschrijven als de meest natuurgetrouwe weergave van een massafoltering die u ooit mocht aanhoren. Ook hier is weer alles in balans, want tussen deze twee splinterbommen krijg je even tijd om op adem te komen tijdens het melancholische ambient-achtige ‘Venomoon’.

Kortom, Lunatic House is een huizenhoge aanrader voor eenieder die de woorden Japan en experimenteel hoog in het vaandel draagt. Topalbum!

Grim

Dimi Brands
20/11/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 08/12/2019 : Kent u Dead Souls Rising nog?

Als u al enige tijd mee gaat in de scene (lees een eeuwigheid) en dus niet zomaar een hipstertje of meelopertje bent dan zegt u deze naam vast nog iets. Dit duo rond Laurent en de feërieke verschijning Alastrelle is, zoals het goeie goths betaamt, weer onder de levenden. Hier bij ons was dit duo live een graag geziene gast, en hun albums ...

lees meer...
NIEUWS 08/12/2019 : Engelsstaub klopt weer op de deur.

Deze groep was ooit relatief populair, een off shoot van Madre Del Vizio, veel meer dark wave en zelfs folk invloeden, licht tribaal en zelfs een beetje heidens. De groep werd vooral populair met de albums “Malleus Mallficarum”(1993) en “Ignis Fatus;Irrlichter”(1994). Nadien waren er nog wel tekenen van leven, zo was ...

lees meer...
NIEUWS 03/12/2019 : R.I.P. Keith Brewer (°1970-+2019)

Keith Brewer, de man achter het geliefde power electronics project Taint is vorige week overleden ten gevolge van een zeer agressieve darmkanker. Door de uitzaaiingen werd zijn doodsvonnis reeds na enkele maanden getekend. Taint was al een tijdje niet meer actief, maar de man uit Texas bracht onder de naam Mania nog muziek uit. Taint ...

lees meer...
FOTO'S : Dässwat - @ C.C. Palethe Pelt, 03/12/2019 door Luc Luyten

lees meer...
NIEUWS 03/12/2019 : Zaterdag HerrNia en WÜLF7 op Dark Entries Nights, gratis...

Toegegeven, onze Dark Entries Nights hebben in 2019 nogal een elektronische draai gekregen. We willen andere donkere genres uiteraard niet verwaarlozen, maar we herinneren er graag aan dat België zijn naam gemaakt heeft in de electro, en wie er laatst bij was op het optreden van IC 434 zal ons niet tegenspreken. De laatste Dark Entries ...

lees meer...
NIEUWS 02/12/2019 : Nieuwe videoclip van De Delvers plus optreden op 13 december in Antwerpen

De Delvers zijn een Nederlandstalig nachtorkest. Poëtische, donkere Nederlandstalige new wave met een groot hart voor kille tijden! De Delvers hebben een nieuw nummer klaar met videoclip: “Poolnacht”. Het nummer is (nog) niet verkrijgbaar op cd of vinyl. Met hun nieuwe single "Poolnacht" brengen De Delvers een ...

lees meer...
FOTO'S : Linea Aspera - @ Ceremony #3 Brussel, 30/11/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Desperate Journalist - @ Ceremony #3 Brussel, 30/11/2019 door Luc Luyten

lees meer...
INTERVIEW : WEIHAN - Onze muziek biedt puur escapisme.

Het is een feit dat we niet veel Belgische groepen hebben die actief zijn in het neofolk genre. Dit jaar werd ik dan ook zeer aangenaam verrast door de nieuwkomers van La Merde (die we onmiddellijk ook in onze interviewruimte duwden) en zie, het einde van het jaar heeft nog een verrassing in petto: onze nationale trots in het genre, Weihan, ...