casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.413 items

   

Grim
Lunatic House
Experimental - Industrial - Noise - Power Electronics
20/11/2019 : Grim - Lunatic House
Steinklang Industries  Steinklang Industries
20/11/2019, Dimi Brands

Japan is en blijft een paradijs voor de modale industrial/noise/power electronics liefhebber. Als er wat ons betreft een project uitspringt uit de grote hoop dan schuiven we graag en steevast Grim naar voren.

Hoe dat zo komt? Zonder hier veel woorden aan vuil te maken schuiven we gezwind Lunatic House, Grims laatste werkstuk voor uw neus. Niet toevallig verschenen op het nieuw ingeblazen Steinklang Records, want mede dankzij hen zocht en vond Grim een tweede adem. (Op Tesco verscheen onlangs ook nog de LP Factory Ritual, mooie tijden dus voor de Grim-fans.)

Grim werd in de jaren 80 opgericht door Konagaya Jun, die daarvoor samen met Tomasada Kuwahara industrial geschiedenis schreef met het politiek geladen White Hospital. Hoewel White Hospital maar 1 album (Holocaust uit 1984) uitbracht, splitten ze datzelfde jaar nog. Kuwuhara ging verder met Vasilisk en maakte daarbij veelvuldig gebruik van antieke exotische instrumenten, ook Grim liet zich opmerken in 1986 met de debuutlp Folk Music.

Zowel voor Grim als voor Vasilisk leken het haast eenmalige toevalstreffer, aangezien het niet veel later terug erg stil werd rond beide projecten.

Het zou dan ook tot ergens in de jaren 10 duren dat, dankzij Steinklang, deze opwindende acts terug een rol van betekenis toegekend kregen.

Grim toonde zich hierin het gretigst, en was ieder jaar wel goed voor op zijn minst een nieuwe release.

Productiviteit en kwaliteit gaan dikwijls niet vaak samen, dat is iets wat de volgers van de Japanoise scene ongetwijfeld zullen beamen, doch bij Grim gaan deze twee steevast hand in hand.

Neem nu deze Lunatic House: old school industrial en modernere invloeden (power electronics) mengen is niet bepaald een nieuwigheid in het genre. Maar waar veel artiesten hierin net iets te geforceerd overkomen: te veel nadruk leggen op het ene, of het andere er krampachtig bijsleuren, daar staat de balans op Lunatic House netjes in het midden.

Meer zelfs, hoewel het een extreme vorm van muziek betreft, weet Grim op dit album zijn nummers zodanig “aangenaam” te houden dat dit zelfs perspectieven opent om een publiek aan te spreken dat doorgaans op voorhand reeds de benen zou nemen wanneer dit soort albums ter sprake komt.

Luister wat dat betreft zeker naar de eerste helft van dit album alwaar zich zowaar een melodie (!!) binnen het lawaai wringt. Meer zelfs opener ‘Luna’ toont dat mooi en agressief perfect door dezelfde deur kunnen. Noisepop? Je zou het haast denken, ook wanneer het volgende ‘Hand Of Brute’ klinkt alsof er twee radiozenders bruut “mergen”, in dit geval een hitstation, want met een ritmische beat tussen de schelle uithalen.

Zo klinken de eerste deuntjes op Lunatic House vooral als erg leuke; valt er dan wel iets te rapen voor de psychopathische geluidsterroristen, hoor ik u vragen?

Reken maar! Het heerlijke ‘Agave’ bijvoorbeeld dat met zijn industriële cadans en enorme zuigkracht zich in geen tijd tot onze persoonlijke favoriet laat kronen.

Of het brute ‘Voodoo Drive’ dat zich nog het best laat omschrijven als de meest natuurgetrouwe weergave van een massafoltering die u ooit mocht aanhoren. Ook hier is weer alles in balans, want tussen deze twee splinterbommen krijg je even tijd om op adem te komen tijdens het melancholische ambient-achtige ‘Venomoon’.

Kortom, Lunatic House is een huizenhoge aanrader voor eenieder die de woorden Japan en experimenteel hoog in het vaandel draagt. Topalbum!

Grim

Dimi Brands
20/11/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 27/10/2020 : Lacrimosa brengt video uit voor 'Der leise Tod'

Lacrimosa belooft ons binnenkort belangrijk nieuws aan te kondigen, en we hopen van harte dat het over de nieuwe plaat gaat die in 2020 zou moeten verschijnen. Want al maanden horen we niets meer over die plaat, en zelfs tijdens het online quarantaineconcert van de groep werd er niet naar gerefereerd. Wat we wel zeker weten, is dat de groep ...

lees meer...
NIEUWS 27/10/2020 : Nieuwe Nachtblut heet Vanitas

De ook in gothickringen erg populaire Duitse black metal groep Nachtblut heeft een nieuwe plaat uit: 'Vanitas', een verwijzing naar een middeleeuwse kunststroming waarin schedels, gedoofde kaarsen, verwelkte bloemen en andere voorwerpen de ijdelheid van de mens verbeelden. 'Vanitas' verschijnt drie jaar na het reeds erg succesvolle ...

lees meer...
NIEUWS 25/10/2020 : Wardruna brengt titelnummer nieuwe plaat 'Kvitravn' uit

Wardruna, de Noorse dark folk groep die zich inspireert uit de Noorse mythologie en cultuur - inclusief het gebruik van traditionele instrumenten, brengt in januari 2021 een nieuwe plaat uit. Die zal 'Kvitravn' heten, wat zoveel betekent als 'Witte raaf'. 'Kvitraven' is ook een nummer op de plaat, en volgens de groep ...

lees meer...
NIEUWS 25/10/2020 : Welcome To The Necroclub

U bent hopelijk op de hoogte dat er een nieuwe lichting gothic rock is. The Black Caves uit Griekenland horen er zeker bij, ook al voegen ze een flinke scheut metal aan hun gothic rock toe. Zeer verdienstelijk is hun initiatief om verschillende gelijkgezinde groepen uit te nodigen op hun laatste single: 'Welcome To The Necroclub'. ...

lees meer...
NIEUWS 25/10/2020 : Elle Noir: The Day I Died

Elle Noir is een gothic zangeres uit Italië en een geschoolde sopraan. Over haar werk zegt ze: 'mijn innerlijke werelden zijn altijd autobiografisch, mijn nummers beleef ik altijd in de eerste persoon. Dood, psychische stoornissen en emotionele toestanden van onwennigheid zijn centrale thema's in wat ik schrijf.' Dat geldt ...

lees meer...
INTERVIEW : KREGEL - Ik denk dat we de zomerhit van Radio 2 niet gaan halen en ook over de Lage Landen Lijst heb ik zo mijn twijfels.

Omdat we ons bij Dark Entries niet graag uitspreken over een bepaald virus dat het hele doen en laten van de samenleving in zijn greep houdt roepen wij 2020 volmondig uit als het jaar van Kregel. Ze vieren dit jaar hun vierde verjaardag en zagen dit als het ideale moment om hun eerder opgenomen demo's voor het eerst op de grote wereld ...