casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.411 items

   

Greg Fox
Contact
Avant-Garde - Experimental
05/08/2020 : Greg Fox - Contact
RVNG Intl.  RVNG Intl.
05/08/2020, Dimi Brands

Voor een portie ketelmuziek van jewelste zit je bij Greg Fox aan het juiste adres. We willen hiermee wel niet de negatieve connotatie van het woord bedoelen, maar vinden het eerder een treffende benaming voor de werken van deze Amerikaanse drummer.

Drummers die met hun instrument als solo-artiesten op de voorgrond treden, het is vaak een vrijgeleide voor een portie tromgeroffel met gespannen spierballen, waarbij techniek voorrang heeft op alles.

We willen allereerst benadrukken dat dit niet zozeer het geval is bij Contact, dat tot stand kwam tijdens een periode van intensieve creatieve, emotionele en spirituele groei, aldus Fox.

Hij neemt het concept van sensatie en duwt het buiten zijn technische potentieel richting spirituele dimensies. Kenners ter zake zullen bij het zien van titels als ‘Vedana’, ‘Sukha & Somanassa’ en ‘Dukkha & Domanassa’ meteen weten dat deze dimensies zich in boeddhistische sferen bevinden.

Het begrip sensatie is van groot belang op Contact, meer bepaald hoe dit fenomeen zich manifesteert in de geleefde ervaring, hieraan gekoppeld verwijst ‘Contact’ naar de instrumentele impact en boeddhistische noties over zowel pijnlijke als aangename fysieke en mentale sensaties, waarvan men kan worden bevrijd door een intern proces.

Voor wie al angstvallig terugdeinst voor een verwachte portie eentonig geklop kunnen we geruststellend vermelden dat naast zijn trommels Fox nog andere instrumenten (we vermoeden digitale) in meerdere van zijn stukken mengt.

Variatie troef, want hoewel Contact onmiskenbaar klinkt als een album van een drummer, valt er voldoende ander moois te rapen. Uiteraard hebben wij in de eerste plaats oren naar het beroeren van de strakgespannen vellen en cimbalen. Dit klink bij momenten nogal chaotisch, maar andere keren ook sterk opbouwend (zoals tijdens ‘Contact (dukkha & domanassa)’). Maar er valt dus meer te rapen: ‘Parathesia’ dat mooi in het midden geparkeerd staat, laat de trommels een zeer ondergeschikte rol spelen in iets wat klinkt als een Aziatisch motiefje dat het spirituele aspect van Contact dik in de verf tracht te zetten. ‘Ill Being’ op zijn beurt komt dicht in de buurt van de IDM van Boards Of Canada en consoorten.

Toch ben ik van mening dat Fox zijn instrument gerust wat meer uitgesproken een rol mocht laten spelen. Het is een feit dat de toegevoegde klanken een meerwaarde vormen voor de factor muzikaliteit, maar het maakt evenzeer dat het drumwerk bij momenten via het hazenpad lijkt te verdwalen. Niet toevallig blijven de drie nummers die ‘Contact’ getiteld zijn en waarbij Fox voornamelijk zijn stokken laat spreken, het stevigst bij ons plakken.

Nog een eigenaardigheid: ik heb Contact ervaren als een omgekeerde groeiplaat. Vanaf de eerste luisterbeurt leek ik mee te zijn in zijn verhaal, maar de volgende keren die, zo moet ik er bij zeggen, snel op elkaar volgden (zo gaat dat nu eenmaal bij een recensent), werd het enthousiasme steeds een graadje getemperd. Contact is meer dan een plaat voor en door drummers, maar toch eentje die het best gedijt bij sporadische luisterbeurten, lijkt ons het juiste eindoordeel.

Greg Fox

Dimi Brands
05/08/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 25/10/2020 : Wardruna brengt titelnummer nieuwe plaat 'Kvitravn' uit

Wardruna, de Noorse dark folk groep die zich inspireert uit de Noorse mythologie en cultuur - inclusief het gebruik van traditionele instrumenten, brengt in januari 2021 een nieuwe plaat uit. Die zal 'Kvitravn' heten, wat zoveel betekent als 'Witte raaf'. 'Kvitraven' is ook een nummer op de plaat, en volgens de groep ...

lees meer...
NIEUWS 25/10/2020 : Welcome To The Necroclub

U bent hopelijk op de hoogte dat er een nieuwe lichting gothic rock is. The Black Caves uit Griekenland horen er zeker bij, ook al voegen ze een flinke scheut metal aan hun gothic rock toe. Zeer verdienstelijk is hun initiatief om verschillende gelijkgezinde groepen uit te nodigen op hun laatste single: 'Welcome To The Necroclub'. ...

lees meer...
NIEUWS 25/10/2020 : Elle Noir: The Day I Died

Elle Noir is een gothic zangeres uit Italië en een geschoolde sopraan. Over haar werk zegt ze: 'mijn innerlijke werelden zijn altijd autobiografisch, mijn nummers beleef ik altijd in de eerste persoon. Dood, psychische stoornissen en emotionele toestanden van onwennigheid zijn centrale thema's in wat ik schrijf.' Dat geldt ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 22/10/2020 : Trail of Tears: terug van weggeweest!

Mag er ook goed nieuws zijn? Na jaren afwezigheid is Trail Of Tears terug. Tijdens de periode 1996-1998 verschenen enkele interessante spelers op het toneel die het genre gothic metal een niveau hoger tilden. Denk aan Tristania, The Sins of thy Beloved en zeker ook Trail of Tears met het heerlijke ‘Disclosure in Red’. Zeven ...

lees meer...
NIEUWS 22/10/2020 : Geen livestream voor 40ste verjaardag Laibach

'Het doel van het coronavirus is om Laibach te verhinderen om zijn veertigste verjaardag te vieren', zo konden we onlangs lezen op de website van de Sloveense industrialmeesters. Ze hadden het nochtans groots gezien. Ze gingen een evenement van maar liefst zeven uur organiseren op een symbolische plek. De Delavski Dom Trbolvje is de ...

lees meer...
INTERVIEW : KREGEL - Ik denk dat we de zomerhit van Radio 2 niet gaan halen en ook over de Lage Landen Lijst heb ik zo mijn twijfels.

Omdat we ons bij Dark Entries niet graag uitspreken over een bepaald virus dat het hele doen en laten van de samenleving in zijn greep houdt roepen wij 2020 volmondig uit als het jaar van Kregel. Ze vieren dit jaar hun vierde verjaardag en zagen dit als het ideale moment om hun eerder opgenomen demo's voor het eerst op de grote wereld ...