casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

9.078 items

   

Goldfrapp
Silver Eye
Ambient - Electro - Pop
27/06/2017 : Goldfrapp - Silver Eye
Mute  Mute
27/06/2017, Dimi Brands

Op de hoesfoto verbergt Alison Goldfrapp het gezicht achter een struikje. Een veelzeggend beeld is het alleszins. Het is niet zo dat ze zich moet schamen voor het gepresteerde werk op Silver Eye, doch van een artieste van haar kaliber verwachten we toch wel wat meer dan de doordeweekse electrodeuntjes alwaar we hier 10 stuks van voorgeschoteld krijgen. 10 stuks die onderling inwisselbaar zijn, waardoor we conform de hoes ook kunnen besluiten dat la Goldfrapp even door de bomen het bos niet meer lijkt te zien.

Een eerste draaibeurt in de wagen luisterde nog vlot weg, al moesten we bekennen dat er bij aankomst bitter weinig bleef hangen van hetgeen we net gehoord hadden.

De edgy kant in de muziek, voor ons toch wel van essentieel belang, bleek de grote afwezige te zijn op Silver Eye. Het gros van de nummers klinkt gewoonweg te gepolijst, in die mate zelfs dat Alison er maar niet slaagt onze aandacht vast te grijpen.

Voorbeelden van (al dan niet) fijne electrodeuntjes die helaas gedoemd zijn tot een lang doch onbevredigend leven op satellietradio’s (oftewel het geluidsbehang van winkelcentra) zijn er genoeg. (Of luistert u uit vrije wil nog naar La Roux, Sophie Ellis-Bextor of andere Sugababes?). Niet dat we een dergelijk voortbestaan Goldfrapp toewensen, zeker niet gezien haar staat van dienst, maar voor Silver Eye is het wat ons betreft helaas het ongenadige lot. De samenwerkingen met John Congleton (Grammy winnend producer van St. Vincent, John Grant en Wild Beasts), Bobby Krlic (aka The Haxan Cloak), Leo Abrahams (werkte nog samen met Brian Eno) en Mute oprichter Daniel Miller ten spijt.

Songs als ‘Systemagic’ en ‘Become The One’ zijn dan wel earcatchers van formaat, maar dat zijn songs van Madonna, Katy Perry en Lady GaGa ook, dus dat is op zich niet een verdienste.

Ook op electro ballad ‘Faux Suede Drifter’ (die titel alleen al), begeeft Allison zich op glad ijs...om al snel roemloos op haar bakkes te gaan. Nee, ook dit deed ze in het verleden veel beter.

Breed uitwaaierende synths zorgen vaak voor een epische grandeur, die helaas nogal snel in het ijle vervliegt (‘Everything Is Never Enough’ en ‘Moon In Your Mouth’).

Gelukkig is het niet al huilen met de pet op wat de klok slaat. Wanneer de sfeer van euforische dancepop omslaat in meer atmosferische deuntjes zoals ‘Tigerman’ horen we gelukkig nog een glimp van hoe we Goldfrapp het liefst lusten. Voorbeelden hiervan zijn ook ‘Zodiac Black’ en ‘Beast That Never Was’ die zich tevens in chill out ambient sferen bevinden, en geslaagder te noemen zijn dan de mossel noch vis electro die voor de rest legio is op Silver Eye.

Afsluiter ‘Ocean’ trekt ook nog een dreigende spanningsboog waarbinnen het fijn vertoeven is, maar dan is het kalf, u kan het al raden, reeds verdronken.

Goldfrapp

Dimi Brands
27/06/2017

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 06/07/2022 : Suikerrock

The Sisters of Mercy komen op vrijdag 29/07/2022 naar het Bietenplein in Tienen samen met White Lies, Therapy? en De Mens.

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten