casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.579 items

   

Golden Apes
Malus
Gothic Rock - Post Punk
18/01/2017 : Golden Apes - Malus
AF Music  AF Music
18/01/2017, Danny Quetin

De mens is niet meer dan een schakel, de fase van ontwikkeling tussen dier en übermensch. De mens is het touw gespannen tussen die übermensch en het dier. Het individuele boven het samenklitten der mensheid en losstaand van het gemeenschappelijk denken. Het maakt deel uit van de levenswijze van Friedrich Nietzsche. Also Sprach Zarathustra. En laat deze wijsheid inspirerend hebben gewerkt voor het Berlijnse Golden Apes, dat in een tijdspanne van inmiddels 16 jaren toe is aan zijn negende album Malus (het mini-album The Langsyne Litanies meegerekend).

Groenvoer voor donkere zielen. Groenvoer omdat Malus ook een appelsoort blijkt te zijn, en de frontman van Golden Apes de naam Peer draagt. Gezondheid boven alles.

En toch heeft Golden Apes sinds zijn oprichting in 1998 al wat watertjes doorzwommen. Verscheidene wijzigingen in het personeelsbestand en noodgedwongen op zoek moeten gaan naar een nieuw platenlabel. Dat ze dan ook vonden bij AFMusic, dat hun vorige 2 albums Riot en The Langsyne Litanies uitbracht. En nu ook deze Malus. Omdat de aanhouder steeds wint.

Kosten noch moeite werden gespaard om van deze Malus een degelijk afgewerkt geheel te maken, wegens een noeste arbeid van ongeveer 2 jaren. Kamperend in hun eigen studio. Met als resultaat een geheel dat zijn weg zoekt tussen de donkere steegjes van de postpunk en gothic-wave. Het zijn de onverlichte steegjes die al door velen werden bewandelt maar Golden Apes slaagt er in om er hun eigen stempel vakkundig op te drukken.

Ingetogen openend met Cedars of Salt, de donkere ondertoon die na een minuut losbarst in de energieke gelaagdheid waar we wel eens een rifje ouwe Cure in ontdekken. Het is vooral de veelzijdigheid van het album dat doet smaken. Elk nummer heeft wel iets anders te vertellen, met een behoorlijk catchy Ignorance, of de verdoken melancholie van een schitterend Halving Moons en Drown. Denk een vergeten Psychedelic Furs met de nodige diepgang.

Verity werd al eerder voorgesteld als single en voorbode voor het album, extensieve geluiden waar een flink blik energie voor werd opengetrokken. Zoals ook in Grinding Mills, waar de krachtdadigheid schuilt in het gitaartapijt en donker gekleurde vocalen.

De grote verrassing heet echter Missing, wegens het experiment met de soundcollage van weemoed en pakkendheid en met de gastvocalen van Arianna Froxeanne van The Frozen Autumn.

Op het scherpst van de snee klinkt Ocean’s Razor, om zo met Correlation aan te tonen dat het ook kan met gesofisticeerde akoestiek. Hetgeen vlekkeloos overvloeit in Shadowplay. Neen, het is geen Joy Division-cover, maar een geheel op eigen wijze opbouwende manifestatie van oerdegelijke vakkundigheid. Dat zwaarmoedigheid kan samengaan met beklijvendheid valt te bewijzen met Malady. Pijnstillers of koortsremmers zijn alsnog nergens voor nodig.

Intellegent en weldoordacht is de diepgaande preek in Sermon In The Vale. Afsluiter annex Malus is even introvert als beeldschoon. Zonder stemgeluid om zo het individuele van het instrumentarium extra te benadrukken.

Malus van Golden Apes kent zijn invloeden uit een Cure, Psychedelic Furs, Chameleons en hier en daar wat Fields Of The Nephilim, maar het is de veelzijdigheid van het album dat er zijn persoonlijke inbreng in weet te brengen. Noem het Gothic Rock of Darkwave of Postpunk, maar weet dat Nietzsche niet hield van hokjesdenken. Noem het daarom muziek, muziek die troost maar even zo zeer ophitst maar vooral boeit.

Leuk om weten is dat bassist Chris Lebrecht de organisator is van het Dark Spring Festival, dat ook dit jaar weer doorgaat in de BI NUU-club in Berlijn. Voor de negende keer inmiddels, en dit jaar op 25 maart en met op de affiche And Also The Trees, Golden Apes, Ascetic, Horror Vacui en Alliteration Kit.

Bandcamp

Website

Facebook

AFMusic

Dark Spring Festival

Danny Quetin
18/01/2017

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 24/01/2021 : Epica zwemt tegen de stroom van het leven in

Epica heeft een nieuwe plaat klaar voor jullie. Op 26 februari komt 'Omega' uit, en dat is de opvolger voor het onder lof bedolven 'The Holographic Principle' uit 2016. Na video's voor 'Abyss Of Time' en 'Freedom - The Wolves Within', is de derde single een mooie ballade op piano: 'Rivers'. '"Rivers" ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Vaselyne: Waiting to Exhale

Zegt de naam Frank Weyzig u iets? Niet erg als het geen belletje doet rinkelen, maar hij zat in de eerste opstelling van Clan of Xymox en richtte daarna Born For Bliss op, en dat zijn twee groepen waar u hopelijk wel al van gehoord hebt. Sinds jaren heeft hij ook een project met de Nederlandse zangeres Yvette Winkler, die u misschien ook kent ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Dark Entries zoekt... jou?

Inderdaad, wie weet kan jij ons een dienst bewijzen! Graag houden we ons webzine zo up to date mogelijk, het feit dat we vorig jaar onze 25ste verjaardag mochten vieren bewijst toch wel dat de vrijwilligers die onze redactie telt hiervoor stuk voor stuk telkens weer hun beste beentje voorzetten. Maandelijks worden we bedolven onder de ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : 'All or Nothing', aldus Moonspell

Dark metal sensatie uit Portugal, Moonspell, draait al bijna 30 jaar mee in het vak. Op 26 februari 2021 doet ze opnieuw een gooi naar liefhebbers van donkere goth metalen met album ‘Hermitage’ en dit via metal gigant Napalm Records. Naar eigen zeggen staat dit album symbool voor een epische reis doorheen de donkere dagen van het ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2021 : De link tussen Joe Biden en Ministry: Varicella.

Vandaag neemt nieuwbakken (gezien zijn leeftijd misschien niet de beste woordkeuze, maar kom) president Joe Biden zijn intrek in het Witte Huis. Laat ons dat voorzien van een passend nummertje, zo dacht de Amerikaanse industrial metal band Varicella. Speciaal ter gelegenheid van de inauguratie nam de band, voor de gelegenheid samen ...

lees meer...
INTERVIEW : LUC WAEGEMAN - Passie en bezieling, daar draait het om.

De verrassende (en toch ook weer niet) nummer 1 in mijn eindejaarslijstje: de Limburgers van Kregel! Een interview met hen kon je hier reeds lezen, daarom leek het ons het ideale moment om eens een babbeltje te slaan met hun werkgever. Wagonmaniac Music bracht namelijk naast de 4 Kregel EP’s nog tal van sterk materiaal uit, en dit in ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Goethes Erben - Online uitzending NCN Special in lockdown

Een online concert van Goethes Erben, en dat terwijl er in Duitsland een strenge lockdown aan de gang is? Neen, dat is het niet. Het concert dat op zaterdag 26 december werd uitgezonden, was eigenlijk al eerder opgenomen, met name op 4 september, toen Goethes Erben optrad op het NCN festival in de buurt van Leipzig. Het gaat om een concert ...