casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.907 items

   

Gnaw Their Tongues
I Speak The Truth, Yet With Every Word Uttered, Thousands Die
Black Metal - Drone - Industrial - Noise
25/10/2020 : Gnaw Their Tongues - I Speak The Truth, Yet With Every Word Uttered, Thousands Die
ConSouling Sounds  ConSouling Sounds
25/10/2020, Dimi Brands

Belgen durven hun Noorderburen wel eens clichématig afschilderen als zijnde luidruchtig. We kunnen zelf ook wel voorbeelden opsommen van Nederlanders die ongezouten hun mening uiten daar waar de immer bescheiden Belg deze liefst van al aan het veilige coconnetje van zijn smartphone, lafbekjeswapen nummer één, toevertrouwd.

Ook niet vies van deining veroorzakend lawaai is Maurice De Jong uit Drachten, beter bekend onder het pseudoniem Gnaw Their Tongues.

De Jong vond de naam voor zijn project in de Bijbel, meer bepaald in het afsluitende boek Openbaring en de apocalyptische donderwolken die zich ook in dit boekwerk opstapelen vormen inderdaad de perfecte context voor het muzikaal gepresenteerde.

Als een bezetene brengt hij (ook onder tal van synoniemen) een spervuur aan releases uit, die op een vrij unieke wijze black metal, industrial noise, dark ambient en drone met elkaar in verbinding trachten te brengen.

Om u een idee te geven hoe dat klinkt: fans van bijvoorbeeld Trepaneringsritualen zullen I Speak The Truth, Yet With Every Word Uttered, Thousands Die (een hele mondvol) ongetwijfeld met gepast handgeklap ontvangen.

Op dit loodzware album schuren zeer industrieel klinkende noise en black metal zodanig dicht tegen elkaar dat het haast een onheilige eenheid begint te vormen.

U weze gewaarschuwd: dit is een serieuze portie lawaai! Hoewel we zelf absoluut niet vies zijn van portie stevige atonale noise (integendeel zelfs!) blijven we echter met ietwat gemengde gevoelens achter na het beluisteren van dit album. Het toont namelijk duidelijk aan dat het geen sinecure is om verschillende extreme genres vlot met elkaar te mengen. Opposites attract, vraag dat maar aan Paula Abdul. Of zoals we ergens in een interview lazen: Gnaw Their Tongues is ongeveer zo toegankelijk als een doodlopende steeg.

We missen net iets te veel dat sinistere sfeertje dat een vergelijkbare act als Mz.412 zo onweerstaanbaar maakt. Maar geen nood, Gnaw Their Tongues heeft releases zat die zich beter van deze taak kwijten. Zo hoorden we eerder dit jaar de Jong nog heel sterk uit de hoek komen tijdens een gastrol op Dissociative Themes, het laatste Demonologists-album.

Het openende titelnummer combineert een nerveus zoemend geluid met de massieve klanken van metaal tegen metaal. Al van in het begin zware kost, dat lijkt ook De Jong te snappen, aangezien hij ons in het middenstuk een korte adempauze gunt. Kort inderdaad, want niet veel later worden terug alle registers opengetrokken en moet alles wat los en vast zit eraan geloven.

Dit gaat van loodzwaar pessimisme (‘Purity Coffins’) tot complete chaos (‘White Void Black Wounds’) en alles wat daartussen zit.

Op ‘Here Is No Corruption’ lijkt er terug een stokje in de vervaarlijk gonzende bijenkorf gestoken, de dreigende koorzang van de in het nauw gedreven koningin krijg je er zomaar bij, net zoals een stevige power electronics beat.

‘Shall Be No More’ sluit af op de enige juiste manier: de aangerichte puinhoop overschouwend en het zou ons niet verbazen dat gelijktijdig een sardonische lach zich op De Jongs gezicht aftekent.

Het kan geen kwaad soms lawaaierig te zijn, want op dat vlak is deze Nederlander een bevestiging van het cliché. Klinkt het niet dan botst het maar is nog zo’n gemeenplaats; de waarheid moet immers gezegd worden en zoals u weet kwetst die in vele gevallen. Hou dus evenwel in het achterhoofd: “I speak the truth, yet with every word shattered, thousands die.”

Gnaw Their Tongues

Dimi Brands
25/10/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 01/12/2021 : Sinner’s Day 2022 al in volle voorbereiding

Misschien hebt u de editie van dit jaar nog niet helemaal verteerd, toch pakt de Sinner’s Day organisatie nu al uit met een reeks nieuwe namen! Zo werden recent aan de affiche toegevoegd; The Birthday Massacre, The Exploited, Actors, Zware Machine, NOYCE™ (met een exclusief verjaardagsconcert voor België), Tiny Magnetic Pets, ...

lees meer...
NIEUWS 30/11/2021 : Wat is er loos met Lacrimosa?

Er komt een nieuwe plaat van Lacrimosa aan. 'Leidenschaft' zal er net op tijd zijn om onder de kerstboom te liggen. Langzamerhand krijgen we meer informatie over de plaat. En ja, de eerste video is een feit. 'Raubtier' is het eerste volledige nummer dat we kunnen beluisteren uit de nieuwe plaat. En we krijgen er zelfs beelden ...

lees meer...
NIEUWS 30/11/2021 : Nog meer video's uit 'The Book Of Fire' van Mono Inc.

Het blijft maar video's regenen uit de laatste plaat van Mono Inc. Intussen hebben al 9 van de 12 nummers op het laatste opus 'THe Book Of Fire' een video gekregen. De laatste nieuwe is 'Nemesis', een meer ingetogen nummer. Waarom zoveel video's? Wel, omdat 'The Book Of Fire' een immens succes is, en daar wil ...

lees meer...
FOTO'S : The Breath of Life - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Enzo Kreft - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : The Ultimate Dreamers - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
NIEUWS 24/11/2021 : Zaterdag Wool-E Fest in Magasin 4

Het regent afgelastingen van concerten, al is dit gelukkig nog niet overal. Optredens mogen immers nog steeds doorgaan mits er zowel naar een Covid Safe Ticket als naar het dragen van een mondmasker wordt gevraagd. En dat is het geval op Wool-E Fest, dat volgende zaterdag doorgaat in het Brusselse Magasin 4. Wool-E Fest, dat doorgaat op ...

lees meer...
NIEUWS 23/11/2021 : Amerikaanse gothic rock band The Wake gaat de remix toer op!

Na vele jaren wachten verscheen rond deze tijd vorig jaar het album “Perfumes And Fripperies” (klik hier voor de Dark Entries review) van deze Amerikaanse cult formatie. De groep gaat ondertussen weer live de hort op en om zich in de kijker te spelen, pakt de groep nu uit met de ep “Mixers And Elixirs” waarop de gothic ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Porta Nigra Autumn Passage (13/11/2021, JH De Klinker, Aarschot) - Koud vlees en powernoise.

“Zie mij hier nu staan”, verzuchtte Xavier Kruth tijdens het laatste nummer van zijn band Winterstille (met ook Dark Entries collega Gerry Croon in de gelederen). Exact hetzelfde idee hadden we toen we dat moment ons als koopwaar door middel van een barcode moesten laten scannen om de ‘zwarte poort’ van Aarschot ...

lees meer...
INTERVIEW : WHISPERS IN THE SHADOW - Ik ben geen conservatieve songwriter en ik ben niet geïnteresseerd in de status-quo. Ik ben geïnteresseerd in vooruitgang.

Whispers In The Shadow bestaat 25 jaar, en dat mag gevierd worden. Er komt een nieuwe verzamelaar uit, 'Gilding The Lily', die gedeeltelijk bestaat uit nieuwe opnames van de beste nummers uit de afgelopen kwarteeuw. En dat de groep een serieuze evolutie heeft doorgemaakt in die periode, kunt u lezen in het gesprek dat we met frontman ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Sinner’s Day 30 oktober - 1 november, The Max Venues Heusden-Zolder - De eerste Sinner’s Day driedaagse deed even de mijnsite herleven. Het zag er nog een keer ‘zwart’ van het volk. Een eigenzinnige weergave van een beleving.

In covid tijden een onderneming als deze Sinner’s Day uit de grond stampen is geen evidentie. Dat bleek nog maar een keer uit het wegvallen van diverse groepen die vooral om die pandemie reden verstek gaven. Immers covid maakt een Europese toer op poten zetten, waarbij alle landen hun eigen covid ongemakken en dito regeltjes kennen, ...