casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.464 items

   

Gnaw Their Tongues
I Speak The Truth, Yet With Every Word Uttered, Thousands Die
Black Metal - Drone - Industrial - Noise
25/10/2020 : Gnaw Their Tongues - I Speak The Truth, Yet With Every Word Uttered, Thousands Die
ConSouling Sounds  ConSouling Sounds
25/10/2020, Dimi Brands

Belgen durven hun Noorderburen wel eens clichématig afschilderen als zijnde luidruchtig. We kunnen zelf ook wel voorbeelden opsommen van Nederlanders die ongezouten hun mening uiten daar waar de immer bescheiden Belg deze liefst van al aan het veilige coconnetje van zijn smartphone, lafbekjeswapen nummer één, toevertrouwd.

Ook niet vies van deining veroorzakend lawaai is Maurice De Jong uit Drachten, beter bekend onder het pseudoniem Gnaw Their Tongues.

De Jong vond de naam voor zijn project in de Bijbel, meer bepaald in het afsluitende boek Openbaring en de apocalyptische donderwolken die zich ook in dit boekwerk opstapelen vormen inderdaad de perfecte context voor het muzikaal gepresenteerde.

Als een bezetene brengt hij (ook onder tal van synoniemen) een spervuur aan releases uit, die op een vrij unieke wijze black metal, industrial noise, dark ambient en drone met elkaar in verbinding trachten te brengen.

Om u een idee te geven hoe dat klinkt: fans van bijvoorbeeld Trepaneringsritualen zullen I Speak The Truth, Yet With Every Word Uttered, Thousands Die (een hele mondvol) ongetwijfeld met gepast handgeklap ontvangen.

Op dit loodzware album schuren zeer industrieel klinkende noise en black metal zodanig dicht tegen elkaar dat het haast een onheilige eenheid begint te vormen.

U weze gewaarschuwd: dit is een serieuze portie lawaai! Hoewel we zelf absoluut niet vies zijn van portie stevige atonale noise (integendeel zelfs!) blijven we echter met ietwat gemengde gevoelens achter na het beluisteren van dit album. Het toont namelijk duidelijk aan dat het geen sinecure is om verschillende extreme genres vlot met elkaar te mengen. Opposites attract, vraag dat maar aan Paula Abdul. Of zoals we ergens in een interview lazen: Gnaw Their Tongues is ongeveer zo toegankelijk als een doodlopende steeg.

We missen net iets te veel dat sinistere sfeertje dat een vergelijkbare act als Mz.412 zo onweerstaanbaar maakt. Maar geen nood, Gnaw Their Tongues heeft releases zat die zich beter van deze taak kwijten. Zo hoorden we eerder dit jaar de Jong nog heel sterk uit de hoek komen tijdens een gastrol op Dissociative Themes, het laatste Demonologists-album.

Het openende titelnummer combineert een nerveus zoemend geluid met de massieve klanken van metaal tegen metaal. Al van in het begin zware kost, dat lijkt ook De Jong te snappen, aangezien hij ons in het middenstuk een korte adempauze gunt. Kort inderdaad, want niet veel later worden terug alle registers opengetrokken en moet alles wat los en vast zit eraan geloven.

Dit gaat van loodzwaar pessimisme (‘Purity Coffins’) tot complete chaos (‘White Void Black Wounds’) en alles wat daartussen zit.

Op ‘Here Is No Corruption’ lijkt er terug een stokje in de vervaarlijk gonzende bijenkorf gestoken, de dreigende koorzang van de in het nauw gedreven koningin krijg je er zomaar bij, net zoals een stevige power electronics beat.

‘Shall Be No More’ sluit af op de enige juiste manier: de aangerichte puinhoop overschouwend en het zou ons niet verbazen dat gelijktijdig een sardonische lach zich op De Jongs gezicht aftekent.

Het kan geen kwaad soms lawaaierig te zijn, want op dat vlak is deze Nederlander een bevestiging van het cliché. Klinkt het niet dan botst het maar is nog zo’n gemeenplaats; de waarheid moet immers gezegd worden en zoals u weet kwetst die in vele gevallen. Hou dus evenwel in het achterhoofd: “I speak the truth, yet with every word shattered, thousands die.”

Gnaw Their Tongues

Dimi Brands
25/10/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
INTERVIEW : THE BREATH OF LIFE - Neen, ik heb nooit overwogen om te stoppen met muziek maken, noch om lekkere speciale bieren te proeven.

The Breath Of Life blaast dit jaar 35 kaarsjes uit. En ze brengen een nieuwe cd uit. ‘Sparks Around Us’ bevat alweer 11 pareltjes, en we kunnen stellen dat deze tiende cd zich in het vervolg bevindt van de vorige platen, waaronder we geen enkele uitschuiver of zwakkere plaat tellen. Wel komt hij op een verrassend moment uit, namelijk ...

lees meer...
NIEUWS 22/11/2020 : Welle:Erdball goes classic

Het is een eerder opmerkelijk maar ook bijzonder goed initiatief gebleken: de Gothic meets Klassik-concerten die al sinds een paar jaar in Leipzig doorgaan. Daarop worden bekende groepen uit het genre uitgenodigd om hun nummers uit te voeren, begeleid door een klassiek orkest. Grote namen als VNV Nation, Lord of the Lost, Anne Clark, Blutengel ...

lees meer...
NIEUWS 22/11/2020 : De Delvers fluisteren obsessief de nummers van Siglo XX

De Delvers eren Siglo XX. Wel, het was niet helemaal hun eigen initiatief. Bart Doumen van Into The Dark had een aantal groepen gevraagd om eens wat nummers van Siglo XX onder handen te nemen, en volgens eigen recept op te dienen. Naast De Delvers hebben ook The Arch, Struggler en Xtort zich aan de oefening geleend. De Delvers zagen het evenwel ...

lees meer...
NIEUWS 21/11/2020 : The Unquiet Grave 2020

Kent u de compilatiereeks “The Unquiet Grave” nog? Ooit vrij makkelijk in Europa verkrijgbaar maar tegenwoordig zijn producten van het Amerikaanse Cleopatra label hier bij ons zeer schaars, of omzeggens onvindbaar. Schande, want er verschijnen best nog wel leuke releases op het label. Cleopatra is ook het label van vermaarde boxen ...

lees meer...
NIEUWS 19/11/2020 : Bijbels zeemonster volgens Therion!

De trots van Zweden op het gebied van symphonic metal presenteert op 22 januari 2021 haar 17de studioalbum. U raadde het al, het gaat hier over Therion. Het nieuwe album zal ‘Leviathan’ heten, het zeemonster waarvan ook sprake in de Bijbel. Therion begon als death metal band anno 1991 met het album ‘Of Darkness …’. ...

lees meer...
NIEUWS 19/11/2020 : The Breath Of Life pakt uit met “Sparks Around Us”

The Breath Of Life, Belgisch langst meedraaiend gothic rock / heavenly voices groep zat niet stil tijdens de lockdown. Hun nieuwe album “Sparks Around Us” is een feit en dus kan de mooie stem van Isabelle Dekeyser met 11 nagelnieuwe nummers uw lockdown woonkamer weer met mooie muziekjes verfraaien. De cd is uit bij Wool E Discs ...

lees meer...
INTERVIEW : We Are Ooh People - Het was een bewuste keuze om in de schaduw te blijven en te sluimeren als een duister beest, groeiend en wachtend op de ideale biotoop om na lang broeden uit de krochten van de duisternis naar boven te kruipen.

Het zijn 5 Bruggelingen die eerder al een aantal EP’s hebben uitgebracht. En daarmee onder onze radar zijn gebleven . Een volwaardig album was nodig, en vooral de verpakking er rond, om nu wel onze aandacht te trekken. Met analoge synths en een traditioneel rock-instrumentarium hebben ze de outer space even ontvlucht om de mensheid ...