casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.579 items

   

Gitane Demone Quartet
Past The Sun
Gothic
19/01/2017 : Gitane Demone Quartet - Past The Sun
Dark Vinyl Records
19/01/2017, Dimi Brands

Toen op de laatste redactievergadering de nieuwste worp van de enige echte Gitane Demone ter sprake kwam, was een deel van de mannelijke redactie, meer bepaald de heren Denolet en Ingels (de heer De Koning schitterde door afwezigheid) vooral geïnteresseerd in de foto’s van het boekje.

Foto’s die nogal grauw van aard zijn, en ook voor haar begeleidingsgroep plukte La Demone drie muzikanten uit ‘grauwe’ groepen die toch heel wat naamsbekendheid genieten: Rikk Agnew speelde net als Gitane Demone bij Christian Death, meer bepaald de eerste platen Only Theatre Of Pain en Deathwish, en was ook aan de slag bij punkbands Social Distortion en Adolescents. Uit Aunty Trust plukte ze Deb Venom, en Paul Roessler (The Screamers, 45Grave en Nina Hagen Band) mag het kwartet vervolledigen.

Past The Sun verscheen al in maart 2016 digitaal, maar eind 2016 zorgde Dark Vinyl Records ervoor dat mensen die liever een fysiek exemplaartje in de kast hebben niet in de kou moesten blijven staan.

Een repetitief gitaarlijntje en piano tierlantijntjes verwelkomen de diva met haar typische stemgeluid die van ‘Man Made God’ een bijna 11 minuten durende binnenkomer van jewelste maken.

Titelnummer ‘Past The Sun’ klinkt als een chant en Gitane Demone slaagt in haar opzet je mee te nemen in haar trance. Kijk zeker ook eens naar de bijhorende videoclip met daarin een opmerkelijke rol voor een stuk vlees.

Nu we toch in trance zijn, nemen we er ‘Circle Ov Air’ met graagte bij. Gitane’s stem gaat hier haast de rituele toer op, terwijl de muzikanten kiezen voor een industrieel aandoend klanktapijt.

Maar net zo graag draait Gitane Demone het roer volledig om, zoals tijdens ‘Standard Upright’. Op de bijhorende clip heeft ze haar 58-jarige lijf nog eens in een strak leren pak gewrongen, tot grote verbijstering van de fashion-police, nemen we aan. Muzikaal gezien is het nummer minder strak te noemen. We moesten meteen aan Lydia Lunch’s debuut Queen Of Siam denken, dat ook vol staat met dergelijke jazzy, big band deuntjes. (Ook op Gitane Demone haar soloplaten kwam de diva uit voor haar liefde voor het jazz genre.) Net als bij La Lunch, weet Gitane Demone met haar sterke stem de meubels te redden, maar gros genomen is dit soort nummers niet aan mij besteed.

Op het tweede deel van Past The Sun mogen we ons opmaken voor een rondje covers, niet meteen spek naar mijn bek, al kan je er in het geval van Gitane Demone wel donder op zeggen dat ze voor een originele invalshoek en interpretatie gaat. ‘Lorca’ van 60’s troubadour Tim Buckley tovert ze bijvoorbeeld met het grootste gemak om tot een onheilspellende horrorsong, die de volle negen minuten weet te beklijven.

U weet wel wie Eva Braun is, maar mocht u niet opgelet hebben tijdens de geschiedenisles, doen de tekstregels van deze song, die origineel van de Amerikaanse punkgroep The Screamers komt, allicht een belletje rinkelen: “Eva Braun-She’s A Blonde-What A Blonde-With The Man-With The Little Moustache.”

Het cover-rondje wordt nog onderbroken door ‘Honest Cum’, dat Demone samen schreef met Rikk Agnes, een klaagzang waarin Gitane’s stem de hoofdvogel met bravoure afschiet.

Bonus track ‘Ghost Rider’ voegt nagenoeg niets toe aan het originele nummer van Suicide, laat het ons dan maar zien als een ode aan de verleden jaar overleden Alan Vega, meer moet dat niet zijn.

Gitane Demone blijft tot de verbeelding spreken, zeker als persoon, muzikaal is het allemaal ondertussen wel wat bekoeld. Van haar periode na Christian Death blijven we vooral Demonix (haar project met A Split-Second’s Marc Ickx) onthouden en koesteren, daar kan Past The Sun niets aan veranderen. Misschien is Past The Sun wel bezweken onder de druk van te hoge verwachtingen, die nog al eens durft te heersen bij artiesten als Gitane Demone.

Een artieste met zo een staat van dienst kan het zich permitteren om gewoon eens een ‘middelmatig’ album af te leveren, wat in haar geval nog steeds ver boven het gemiddelde is.

Gitane Demone Quartet

Dimi Brands
19/01/2017

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 24/01/2021 : Epica zwemt tegen de stroom van het leven in

Epica heeft een nieuwe plaat klaar voor jullie. Op 26 februari komt 'Omega' uit, en dat is de opvolger voor het onder lof bedolven 'The Holographic Principle' uit 2016. Na video's voor 'Abyss Of Time' en 'Freedom - The Wolves Within', is de derde single een mooie ballade op piano: 'Rivers'. '"Rivers" ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Vaselyne: Waiting to Exhale

Zegt de naam Frank Weyzig u iets? Niet erg als het geen belletje doet rinkelen, maar hij zat in de eerste opstelling van Clan of Xymox en richtte daarna Born For Bliss op, en dat zijn twee groepen waar u hopelijk wel al van gehoord hebt. Sinds jaren heeft hij ook een project met de Nederlandse zangeres Yvette Winkler, die u misschien ook kent ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Dark Entries zoekt... jou?

Inderdaad, wie weet kan jij ons een dienst bewijzen! Graag houden we ons webzine zo up to date mogelijk, het feit dat we vorig jaar onze 25ste verjaardag mochten vieren bewijst toch wel dat de vrijwilligers die onze redactie telt hiervoor stuk voor stuk telkens weer hun beste beentje voorzetten. Maandelijks worden we bedolven onder de ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : 'All or Nothing', aldus Moonspell

Dark metal sensatie uit Portugal, Moonspell, draait al bijna 30 jaar mee in het vak. Op 26 februari 2021 doet ze opnieuw een gooi naar liefhebbers van donkere goth metalen met album ‘Hermitage’ en dit via metal gigant Napalm Records. Naar eigen zeggen staat dit album symbool voor een epische reis doorheen de donkere dagen van het ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2021 : De link tussen Joe Biden en Ministry: Varicella.

Vandaag neemt nieuwbakken (gezien zijn leeftijd misschien niet de beste woordkeuze, maar kom) president Joe Biden zijn intrek in het Witte Huis. Laat ons dat voorzien van een passend nummertje, zo dacht de Amerikaanse industrial metal band Varicella. Speciaal ter gelegenheid van de inauguratie nam de band, voor de gelegenheid samen ...

lees meer...
INTERVIEW : LUC WAEGEMAN - Passie en bezieling, daar draait het om.

De verrassende (en toch ook weer niet) nummer 1 in mijn eindejaarslijstje: de Limburgers van Kregel! Een interview met hen kon je hier reeds lezen, daarom leek het ons het ideale moment om eens een babbeltje te slaan met hun werkgever. Wagonmaniac Music bracht namelijk naast de 4 Kregel EP’s nog tal van sterk materiaal uit, en dit in ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Goethes Erben - Online uitzending NCN Special in lockdown

Een online concert van Goethes Erben, en dat terwijl er in Duitsland een strenge lockdown aan de gang is? Neen, dat is het niet. Het concert dat op zaterdag 26 december werd uitgezonden, was eigenlijk al eerder opgenomen, met name op 4 september, toen Goethes Erben optrad op het NCN festival in de buurt van Leipzig. Het gaat om een concert ...