casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

9.078 items

   

Gianmaria Aprile
Rain, Ghosts, One Dog And Empty Woodland
Experimental - Post Rock
24/01/2021 : Gianmaria Aprile - Rain, Ghosts, One Dog And Empty Woodland
We Insist! Records  We Insist! Records
24/01/2021, Dimi Brands

Achter tal van albums gaat er een heel verhaal schuil. Het is zeker het geval binnen de wereld van de experimentele muziek en geldt zowat voor de alle abstracte kunstvormen. De uitleg is vaak al het halve werk, of u gaat tenminste in het beste geval toch met andere ogen naar een reeks klodders op doek of op het eerste gehoor lukraak samengeraapte geluiden op plaat kijken en luisteren.

Voor Gianmaria Aprile, een Italiaanse artiest die zich nochtans ook situeert in het breed vertakte experimentele veld, mag de basis voor zijn jongste album Rain, Ghost, One Dog And Empty Woodland simpel van aard zijn.

Wat te verwachten valt kan je immers allemaal halen uit de titel: het verhaal van een man die in de regen gaat wandelen met zijn hond doorheen de bossen waar als extraatje nog geesten bij aan te pas komen.

Het is de eerste keer ook dat Aprile het op zijn eentje doet, zonder de hulp van andere muzikanten als kompanen op zijn tochtje (hiervoor was Aprile actief in verschillende bands, actief in genres gaande van post-rock, avant-garde jazz tot (dark) ambient drone) . Uitgezonderd de hond dan, maar die is er eerder voor de vorm want daarvan verwachten we niet meteen een muzikale inbreng.

Verder is Aprile gewapend met gitaar en een guqin. Dit is een Chinese citer die vertaald “oud snaarinstrument” betekent. Het instrument heeft zeven snaren en is een van de oudste bekende snaarinstrumenten. Het is een fretloos tokkelinstrument waarbij men de noten open, door het indrukken van de snaren op het klanklichaam of door flageoletten speelt. De guqin geldt in de Chinese traditie als een van de meest kenmerkende uitvindingen waaruit het menselijk intellect naar voren komt. Het was Confucius zijn meest geliefde muziekinstrument en hij was zelf ook een meester in het bespelen ervan. Het instrument wordt al duizenden jaren beschouwd als een fundamenteel educatief werktuig om natuur- en wiskunde, maar ook meer levensbeschouwelijke zaken mee te verklaren, voornamelijk vanuit het Oosterse gezichtspunt.

Na de Sui-dynastie was het bespelen van de guqin een van de vier kunsten (naast de vaardigheid in het spelen van het spel go, kalligrafie en het schilderen in gewassen inkt (ook wel literati-schilderkunst genoemd) -dit waren de vier belangrijkste prestaties waarmee een literator (geletterd ambtenaar) zijn vrije tijd doorbracht). Ondanks de hoge waardering bij intellectuelen, heeft het nooit een grote populariteit in zijn algemeenheid onder de mensheid gekend.

Nadat het instrument tijdens de culturele revolutie in China in diskrediet was geraakt en instrumenten daar te lande massaal verbrand zijn, ervaart de guqin momenteel een renaissance. Het staat sinds 2003 op de Lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid van de Unesco. Er is gespeelde muziek en informatie over het instrument aan boord gegaan van de twee Voyagers.

En nu kunnen we er dus ook verder mee kennismaken dankzij Gianmaria Aprile. De geluiden die hij presenteert op Rain, Ghosts, One Dog And Empty Woodland zijn zeer vluchtig van aard, en lijken dus vooral de nadruk op het spookachtige te willen leggen. Als in een eindeloze stroom zweven ze doorheen het album, dat met zijn speelduur van slechts een halfuurtje echter net iets te kort uitgevallen is om een blijvende indruk te kunnen neerzetten. Iets wat de hond zal kunnen beamen, want uit ervaring weten we dat honden op het gebied van wandelingen een extended version verwachten.

Een wandelende man met hond in het bos, op het eerste gezicht is dit gegeven vrij betekenisloos. Maar natuurlijk heeft hij net als iedereen zijn eigen verhaal. Je kan hem dus vergezellen en trachten hierachter te komen, al moeten we zeggen dat we na dit album niet veel wijzer zijn geworden en vooral beroep moesten doen op onze eigen verbeeldingskracht. Waarbij je dan weer automatisch bij het startpunt van iedere kunstvorm uitkomt. Ook visueel kom je aan je trekken want bij dit album krijg je ook nog twee prints van houtsnedes, eveneens van de hand van Aprile.

Gianmaria Aprile

Dimi Brands
24/01/2021

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 06/07/2022 : Suikerrock

The Sisters of Mercy komen op vrijdag 29/07/2022 naar het Bietenplein in Tienen samen met White Lies, Therapy? en De Mens.

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten