casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.406 items

   

Genetic Transmission
Spójrzcie Пожалуйста, Jakie Piękne Macie Gęby
Experimental - Noise - Power Electronics
14/03/2019 : Genetic Transmission - Spójrzcie Пожалуйста, Jakie Piękne Macie Gęby
Zoharum  Zoharum
14/03/2019, Dimi Brands

Bij Zoharum blijven ze grasduinen in het rijkgevulde archief van Genetic Transmission. Spójrzcie Пожалуйста, Jakie Piękne Macie Gęby is reeds de vijfde reissue die ze aldaar uitbrengen van het project van Tomasz Twardawa, een van de meest gerespecteerde en invloedrijke artiesten uit de Poolse industrial scene.

Als we Google Translate mogen geloven (en dat doen we meestal niet) betekent de titel van dit oorspronkelijk in 2002 verschenen albums zoveel als “Neem een kijkje, wat een mooie tanden heb je”.

Feit is wel dat deze heruitgave voor het eerst er echt in slaagt zijn tanden diep in ons nekvel vast te bijten.

Spójrzcie Пожалуйста, Jakie Piękne Macie Gęby bestaat uit het soort geluiden waar het project bekend om staat (bruïtisme, plunderphonics, field recordings, industrial).

Lezers van onze site zijn wel vertrouwd met de termen field recordings en industrial. Bruïtisme en plunderphonics komen hier echter minder aanbod, vandaar even een korte verduidelijking bij deze begrippen.

Bruïtisme (ontleend van het Franse “bruit” wat lawaai, geruis betekent) is een futuristische muziekstroming die ontstond rond de jaren 20 van de 20e eeuw in Italië. In het bruïtisme bestaat het compositorisch materiaal uit ‘lawaai’ of ‘ruis’, waarbij tonaliteit niet of veel minder ter zake doet.

Bekende componisten zijn Marinette en Luigi Russolo. Op 11 maart 1913 publiceerde de Italiaanse futuristische schilder, componist en muziekinstrumentenbouwer Luigi Russolo zijn futuristische manifest The Art Of Noise en hetzelfde jaar nog instrumenten, die hij Intonarumori (lawaaimachines) noemde. Met deze instrumenten maakte hij muziek die in hoofdzaak gebaseerd was op industrieel geluid. In 1916 publiceerde hij het boek L’Arte dei Rumori.

Plunderphonics van zijn kant is niet gebonden aan een genre. Men maakt hier muziek door een of meer bestaande geluidsopnamen te maken en deze op de een of andere manier te wijzigen om zo tot een nieuwe compositie te maken. De term werd bedacht door componist John Oswald in zijn essay Plunderphonics, or Audio Piracy as a Compositional Prerogative. Plunderphonics kan dus beschouwd worden als een vorm van sound collages. Vergelijkbaar met samplen dus, met dit verschil dat een sample een lied opsiert, en bij plunderphonics de sample het enige geluid is dat gebruikt wordt.

In tegenstelling tot eerdere sessies in de Genetic Transmission reissue serie, vinden we hier nog veel meer experimenten die verwijzen naar cut-up technieken. Roept de hoes van NWW’s Thunder Perfect Mind bij u ook de maskers van Ensor op? Het is niet enkel de hoes die van James Ensor geleend werd, die dus verwijst naar Nurse With Wound.

Een portie avant-garde voor doorwinterde psychopaten, zo laat Spójrzcie Пожалуйста, Jakie Piękne Macie Gęby zich nog het best van al omschrijven. Loeiharde, ongelofelijk scherp klinkende noise wordt vrolijk opgevolgd door een lieflijk speeldoosmuziekje, vervormde klanken, en een zeer uitgebreide portie weirdness, ja zelfs enkele welluidende scheten ontdekten we in deze vuistdikke geluidsbrij!

Niet veel verschillend met de vorige reissues denken we achteraf, maar toch lijkt het plaatje nu pas echt te kloppen. Soms wel jammer dat de pure noiseklanken slechts stukjes zijn in een groter experimenteel geheel, want op zichzelf zouden ze zeker en vast geen mal figuur staan. Voor de ene een geniale geluidsmozaiëk, voor de andere onbeluisterbare teringherrie. U vindt ons alvast in het eerste kamp, de keuze waar u zichzelf situeert ligt volledig in uw eigen handen.

Toch maar in de gaten blijven houden, die reissues van Genetic Transmission!

Genetic Transmission

Dimi Brands
14/03/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 22/10/2020 : Trail of Tears: terug van weggeweest!

Mag er ook goed nieuws zijn? Na jaren afwezigheid is Trail Of Tears terug. Tijdens de periode 1996-1998 verschenen enkele interessante spelers op het toneel die het genre gothic metal een niveau hoger tilden. Denk aan Tristania, The Sins of thy Beloved en zeker ook Trail of Tears met het heerlijke ‘Disclosure in Red’. Zeven ...

lees meer...
NIEUWS 22/10/2020 : Geen livestream voor 40ste verjaardag Laibach

'Het doel van het coronavirus is om Laibach te verhinderen om zijn veertigste verjaardag te vieren', zo konden we onlangs lezen op de website van de Sloveense industrialmeesters. Ze hadden het nochtans groots gezien. Ze gingen een evenement van maar liefst zeven uur organiseren op een symbolische plek. De Delavski Dom Trbolvje is de ...

lees meer...
NIEUWS 19/10/2020 : Livestream De Delvers afgelast

Gisteren nog hebben we de livestream van De Delvers aangekondigd, vandaag al moeten we met spijt aankondigen dat het optreden niet doorgaat. De oorzaak ligt uiteraard bij de coronapandemie. De Kinky Star neemt weliswaar alle mogelijke maatregelen, maar blijft redelijk klein, en De Delvers zijn met vijf. Bovendien is hun toetseniste hoogzwanger, ...

lees meer...
NIEUWS 18/10/2020 : Dark Entries Night: livestream De Delvers i.s.m. Kinky Star (afgelast!)

Vervloekte corona. Door het virus hebben we al drie afleveringen van onze Dark Entries Nights moeten uitstellen. We houden die steeds in de Gentse Kinky Star, en wie deze gezellige plek kent weet dat er weinig ruimte is voor social distancing. En dus gaan er sinds maart geen concerten met publiek door, en dat zal zo nog een tijdje blijven. ...

lees meer...
NIEUWS 18/10/2020 : Psy'Aviah haalt Klara

Het is een link die u misschien niet meteen zou leggen: de electro-crossovergroep Psy'Aviah en de klassieke muziekzender Klara. Maar dan bent u nog niet op de hoogte dat Psy'Aviahs laatste - 'The Earth Keeps Spinning, Without Being Noticed' een dark ambient-cd geworden is met uitgestrekte klankvelden. Bovendien maakt Psy-Aviah-meesterbrein ...

lees meer...
INTERVIEW : KREGEL - Ik denk dat we de zomerhit van Radio 2 niet gaan halen en ook over de Lage Landen Lijst heb ik zo mijn twijfels.

Omdat we ons bij Dark Entries niet graag uitspreken over een bepaald virus dat het hele doen en laten van de samenleving in zijn greep houdt roepen wij 2020 volmondig uit als het jaar van Kregel. Ze vieren dit jaar hun vierde verjaardag en zagen dit als het ideale moment om hun eerder opgenomen demo's voor het eerst op de grote wereld ...