casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.355 items

   

Genetic Transmission
Spójrzcie Пожалуйста, Jakie Piękne Macie Gęby
Experimental - Noise - Power Electronics
14/03/2019 : Genetic Transmission - Spójrzcie Пожалуйста, Jakie Piękne Macie Gęby
Zoharum  Zoharum
14/03/2019, Dimi Brands

Bij Zoharum blijven ze grasduinen in het rijkgevulde archief van Genetic Transmission. Spójrzcie Пожалуйста, Jakie Piękne Macie Gęby is reeds de vijfde reissue die ze aldaar uitbrengen van het project van Tomasz Twardawa, een van de meest gerespecteerde en invloedrijke artiesten uit de Poolse industrial scene.

Als we Google Translate mogen geloven (en dat doen we meestal niet) betekent de titel van dit oorspronkelijk in 2002 verschenen albums zoveel als “Neem een kijkje, wat een mooie tanden heb je”.

Feit is wel dat deze heruitgave voor het eerst er echt in slaagt zijn tanden diep in ons nekvel vast te bijten.

Spójrzcie Пожалуйста, Jakie Piękne Macie Gęby bestaat uit het soort geluiden waar het project bekend om staat (bruïtisme, plunderphonics, field recordings, industrial).

Lezers van onze site zijn wel vertrouwd met de termen field recordings en industrial. Bruïtisme en plunderphonics komen hier echter minder aanbod, vandaar even een korte verduidelijking bij deze begrippen.

Bruïtisme (ontleend van het Franse “bruit” wat lawaai, geruis betekent) is een futuristische muziekstroming die ontstond rond de jaren 20 van de 20e eeuw in Italië. In het bruïtisme bestaat het compositorisch materiaal uit ‘lawaai’ of ‘ruis’, waarbij tonaliteit niet of veel minder ter zake doet.

Bekende componisten zijn Marinette en Luigi Russolo. Op 11 maart 1913 publiceerde de Italiaanse futuristische schilder, componist en muziekinstrumentenbouwer Luigi Russolo zijn futuristische manifest The Art Of Noise en hetzelfde jaar nog instrumenten, die hij Intonarumori (lawaaimachines) noemde. Met deze instrumenten maakte hij muziek die in hoofdzaak gebaseerd was op industrieel geluid. In 1916 publiceerde hij het boek L’Arte dei Rumori.

Plunderphonics van zijn kant is niet gebonden aan een genre. Men maakt hier muziek door een of meer bestaande geluidsopnamen te maken en deze op de een of andere manier te wijzigen om zo tot een nieuwe compositie te maken. De term werd bedacht door componist John Oswald in zijn essay Plunderphonics, or Audio Piracy as a Compositional Prerogative. Plunderphonics kan dus beschouwd worden als een vorm van sound collages. Vergelijkbaar met samplen dus, met dit verschil dat een sample een lied opsiert, en bij plunderphonics de sample het enige geluid is dat gebruikt wordt.

In tegenstelling tot eerdere sessies in de Genetic Transmission reissue serie, vinden we hier nog veel meer experimenten die verwijzen naar cut-up technieken. Roept de hoes van NWW’s Thunder Perfect Mind bij u ook de maskers van Ensor op? Het is niet enkel de hoes die van James Ensor geleend werd, die dus verwijst naar Nurse With Wound.

Een portie avant-garde voor doorwinterde psychopaten, zo laat Spójrzcie Пожалуйста, Jakie Piękne Macie Gęby zich nog het best van al omschrijven. Loeiharde, ongelofelijk scherp klinkende noise wordt vrolijk opgevolgd door een lieflijk speeldoosmuziekje, vervormde klanken, en een zeer uitgebreide portie weirdness, ja zelfs enkele welluidende scheten ontdekten we in deze vuistdikke geluidsbrij!

Niet veel verschillend met de vorige reissues denken we achteraf, maar toch lijkt het plaatje nu pas echt te kloppen. Soms wel jammer dat de pure noiseklanken slechts stukjes zijn in een groter experimenteel geheel, want op zichzelf zouden ze zeker en vast geen mal figuur staan. Voor de ene een geniale geluidsmozaiëk, voor de andere onbeluisterbare teringherrie. U vindt ons alvast in het eerste kamp, de keuze waar u zichzelf situeert ligt volledig in uw eigen handen.

Toch maar in de gaten blijven houden, die reissues van Genetic Transmission!

Genetic Transmission

Dimi Brands
14/03/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
FOTO'S : Star-Industry - @ Ličge New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Dear Deer - @ Ličge New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Larva - @ Ličge New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Gothic rockers der lage landen verenigt u! The Wake komt met nieuw album “Perfumes And Fripperies”

Liefhebbers en liefhebsters van gothic rock opgelet! Het Amerikaanse The Wake (opgericht in 1986 in Columbus USA), één van de meest onderschatte old school gothic rock bands van de tweede golf, pakt tegen Halloween uit met een nagelnieuw album, “Perfumes And Fripperies” waarvan het nummer “Hammer Hall” ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Dead Can Dance op tournee, twee data in Antwerpen

Dead Can Dance kan er prat op gaan zowat op zijn eentje de neoklassieke variant op darkwave te hebben uitgevonden. Ze zijn de onbetwiste pioniers in het genre, die intussen veel navolging heeft gekregen. Lisa Gerrard en Brendan Perry hebben in 2019 een zeer succesvolle tournee gemaakt na de uitgave van 'Dionysus', en ze willen dat ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Gratis download van Zauber

U houdt van sterk georkestreerde electro? Dan hopen we dat u al gehoord hebt van Zauber, het electroproject van Fransman Ludovic Dhenry. Zauber geeft een nummer gratis weg via bandcamp, een voorafname op de nieuwe plaat waar Zauber momenteel aan werkt. Het is niet het enige waar Ludovic zich momenteel mee bezig is. De nieuwe plaat van Exponentia ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Abstrackt Black: Dat we moesten sterven

In principe ging op 19 september onze Dark Entries Night door met De Delvers en Abstrackt Black, in de Kinky Star te Gent. Voorlopig gaat deze concertenreeks helaas niet door, maar dat betekent nog niet dat de groepen zelf niets meer van zich laten horen. Abstrackt Black bracht een paar dagen geleden bijvoorbeeld nog een nummer uit: 'Dat ...

lees meer...
INTERVIEW : HUGS OF THE SKY (finalist Humo's Rock Rally 2020) - Na wat research staan we nog harder te popelen om Andrew Eldritch te ontmoeten.

Na het horen van hun laatste album Virtual Lullaby Circus tipten we hen reeds als favorieten in de momenteel lopende Humo’s Rock Rally. En zie, we hadden het maar weer eens bij het rechte eind: kwaliteit komt altijd bovendrijven en bijgevolg stootte het Limburgse Hugs Of The Sky door tot de finale van dit prestigieuze concours. Even ...

lees meer...
NIEUWS 16/09/2020 : Athamay geeft een teken van leven...

'Wie?' hoor ik u al denken. Athamay, een groepje dat in de tweede helft van de jaren 90 via het Britse Nightbreed label wat furore genoot met donkere gotisch aandoende electro fetish muziek die de wereld van de bdsm celebreerde. De groep scoorde ook bij ons een paar eenvoudige maar doeltreffende hitjes als “Domination” ...

lees meer...
INTERVIEW : RAYA SCHADUWJAAGSTER - Ik ben echt een dummie als het aankomt op mediteren en ademen.

Onlangs, tijdens volle maan, volgend op Lugghnasadh bracht Sven Visterin (Ernst H. Störzhendr/The Horny Hour (Radio Centraal)) in samenwerking met Sombre Soniks de compilatie The Central Throne uit. Het is een album dat gaat over hartcoherentie. Bij een album dat ademhalingsoefeningen moet begeleiden denken wij spontaan aan het soort ...