casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.088 items

   

Genetic Transmission
Kapuke/Music For Vienna Aktionists
Avant-Garde - Experimental - Industrial
02/09/2019 : Genetic Transmission - Kapuke/Music For Vienna Aktionists
Zoharum  Zoharum
02/09/2019, Dimi Brands

Kapuke/Music For Vienna Aktionists is het zesde deel uit de Genetic Transmission archiefreeks. Onze eerste kennismaking met deze reeks werd maar lauw ontvangen, maar dit bleek slechts een valse start want wat volgde werd alhier enthousiaster ontvangen.

Kapuke werd in 2003 onder de naam Twardawa/Jankowski in eigen beheer op mini cdr uitgebracht, en bevat 1 lange opname van verschillende die gebaseerd waren op een lang stuk waar men aan de slag ging met prepared piano en vocalen.

Deze geprepareerde piano is een piano waarbij op of onder een aantal van de snaren en/of hamers objecten worden geplaatst. Dit kan metaal, plastic, leer, rubber of nog iets anders zijn. De klankkleur van de getoucheerde snaar verandert daardoor lichtelijk tot ingrijpend, waarbij afhankelijk van het materiaal en de positie van het object tevens multiphonics kunnen ontstaan. Hoe de klankkleur van de tonen verandert is te verklaren met snaarresonantie en de tabellen die gehanteerd worden bij 3rd bridge-gitaar (dit is een elektrische gitaar met een toegevoegde derde brug. Meestal is deze brug een drumstok, schroevendraaier, balpen of Japans eetstokje. Door de toevoeging van de derde brug is het feitelijk geen gitaar, maar een zither, omdat er geen gebruik wordt gemaakt van de frets. Glen Brance componeerde microtonale composities met deze techniek en bouwde speciale instrumenten met een derde brug, hij was een grote inspiratiebron voor Sonic Youth die beroemd werden met hun schroevendraaiermethode, die hoorbaar was op hun derde album Confusion Is Sex). De term prepared piano werd bedacht door John Cage, die een stuk moest schrijven voor een auditorium waar geen ruimte was voor een slagwerkensemble maar waar wel een piano stond. Het bewerken van de piano bleek de oplossing, en in 1948 voltooide hij de Sonatas and Interludes for Prepared Piano. Cage gebruikte schroefjes, moertjes, spijkers, gummetjes, stukjes papier en vele andere materialen en schreef hierbij dikwijls zeer nauwkeurig voor welke soort en lengte of dikte nodig was en waar deze hulpmiddelen geplaatst dienen te worden om het gewenste effect te bereiken.

Naast Genetic Transmissions Tomasz Twardawa en Piotr Jankowski is hier nog een derde, niet gecrediteerde artieste te horen: ene zekere Barbara is verantwoordelijk voor experimentjes met de vrouwelijke stem.

Het tweede deel, Music For Vienna Aktionists, werd in het verleden (2004) ook op cdr uitgebracht en omvat 7 titelloze nummers. Op de oorspronkelijke uitgave bevond zich ook nog een data track met hierop twee videos van Otto Mühl en Günter Brus uit de jaren 60, waarbij deze klanken dus de soundtrack vormden. Het was de eerste poging om een soundtrack te maken voor de stomme films van het zogenaamde Weense Aktionisme.

Deze stroming binnen de moderne kunst was even radicaal als omstreden en beleefde tussen 1960 en 1971 haar hoogtepunt.

Haar verregaande en compromisloze anti-estheticisme richtte zich met name tegen autoritaire en levensvijandige tendensen in de Westerse cultuur alsmede andere aan de moderne consumptiemaatschappij verbonden excessen.

Het Weens Aktionisme was geen kunstenaarsgroep maar meer een verzamelnaam voor een aantal kunstenaars die in dezelfde tijd en op dezelfde plek werkte vanuit dezelfde ideeën.

Het doorbreken van taboes is een van de meest belangrijke elementen en dit begint met het beschilderen en besmeuren van het eigen lichaam en gaat zover tot extreme vormen van zelfverminking zoals we bij Günter Brus kunnen zien.

De Weense aktionisten wezen de verbloeming van de donkere kanten van de samenleving in het algemeen en het persoonlijke leven in het bijzonder geheel af en kwamen met nieuwe rituelen om af te rekenen met trauma’s en geestelijke spanningen. Op zeer confronterende wijzen, van het slachten van dieren tot dus zelfverminking, werd de toeschouwer, die veelal ook deelnemer was, met alle zintuigen meegenomen in een totaalervaring.

Om deze stroming goed te begrijpen is het belangrijk deze te zien in de extreem conservatieve sociale omgeving waarin zij ontstond. De grote belangstelling voor deze vorm van acties is toe te schrijven aan het gebruik van nieuwe media als film en fotografie, maar niet in de laatste plaats aan de uitgesproken beeldende en extreme benadering.

De originele release ging gepaard met live begeleiding. Vandaag kan je dus weer van dit vastgelegde document genieten, helaas zonder beelden deze keer. Al kan wat opzoekwerk op het internet wat dat betreft wel aanvullende hulp bieden.

Fans van tegendraadse en chaotische industrial zitten safe bij dit nieuwe deel uit de Genetic Transmission archieven. Graag willen we er nog even bij zeggen dat Tomasz Twardawa bekend staat als een van de meest gerespecteerde en productieve artiesten van de Poolse industrial scene, en dat wil heus wat zeggen. Muzikaal is dit deel wellicht niet het gemakkelijkste, thematisch gezien lijkt het ons tot nu toe wel het interessantste.

Genetic Transmission

Dimi Brands
02/09/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 27/02/2020 : Zachery Allan Starky (ZAS) verzoent postpunk en techno!

Kan dat dan? Wel deze Amerikaan is al jaren actief in de ondergrond van New York, ondermeer als dj. Hij analyseert de scene zeer scherp en na heel wat productiewerk pakt hij binnenkort uit met zijn debuutplaat “Fear City”die een hedendaags muzikaal beeld moet geven van de grootstad New York anno 2020. De eerste singel “No ...

lees meer...
NIEUWS 27/02/2020 : Last call voor Porta Nigra... en meer festival plezier!

In onze scene bestaat er niet zoiets als een festivalseizoen. Gans het jaar vieren we feest. Zo kunt u straks, op vrijdag 6 en zaterdag 7 maart voor twee dagen in Aartschot terecht voor Porta Nigra. Twee dagen, waarbij Dark Entries onder andere uitkijkt naar de passages van Rosa Crux, Ordo Rosarius Equilibrio, Siglo XX en een herrezen The ...

lees meer...
NIEUWS 27/02/2020 : Dark Entries geeft 5 vrijkaarten weg voor de New Wave Club Class-X Party in Aarschot

Het is een jaarlijkse traditie, de New Wave Club Class-X in de stadsfeestzaal van Aarschot. Dj Wildhoney zal je er trakteren op de beste plaatjes in meer dan 40 jaar new wave. Het feestje gaat door op zaterdag 7 maart. En Dark Entries mag 5 vrijkaarten weggeven. Niet zomaar, hé, je moet een vraag beantwoorden. Welk instrument speelde ...

lees meer...
NIEUWS 26/02/2020 : 'Het lijkt wel vrede'-tour van Gert Kleinpunk

Gert Kleinpunk - de tegendraadse troubadour uit Leuven - heeft een nieuwe ep afgewerkt, en die heet net zoals de optredens die hij al meer dan 30 jaar organiseert: 'Het lijkt wel vrede'. Daarop staan alweer 8 scherpe en rake liederen over de toestand van de maatschappij, over de achteruitgang van het milieu, over de corruptie van de ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 19/02/2020 : The Epic Apocalypse Tour

EPICA en Apocalyptica bundelen de krachten voor een tournee die alle monden zal doen open vallen. De twee groepen kondigen 'The Epic Apocalypse Tour' aan, die tot groot jolijt van de Belgische fans ook langskomt in de Ancienne Belgique, en dat op vrijdag 4 december. De Nederlanders van EPICA staan al bijna twee decennia aan de ...

lees meer...
INTERVIEW : ORDO ROSARIUS EQUILIBRIO - Evenementen zoals Porta Nigra zijn noodzakelijk!

Met Let’s Play (Two Girls & A Goat) leverde Ordo Rosarius Equilibrio wederom een ijzersterk album af. Frontman Tomas Petterson omschreef het zelfs als zijnde “de finale versie van zijn project.” Binnen enkele maanden keren de Zweden terug naar Aarschot alwaar ze het Porta Nigra festival mogen afsluiten. Voer genoeg ...