casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.555 items

   

Genetic Transmission
Kapuke/Music For Vienna Aktionists
Avant-Garde - Experimental - Industrial
02/09/2019 : Genetic Transmission - Kapuke/Music For Vienna Aktionists
Zoharum  Zoharum
02/09/2019, Dimi Brands

Kapuke/Music For Vienna Aktionists is het zesde deel uit de Genetic Transmission archiefreeks. Onze eerste kennismaking met deze reeks werd maar lauw ontvangen, maar dit bleek slechts een valse start want wat volgde werd alhier enthousiaster ontvangen.

Kapuke werd in 2003 onder de naam Twardawa/Jankowski in eigen beheer op mini cdr uitgebracht, en bevat 1 lange opname van verschillende die gebaseerd waren op een lang stuk waar men aan de slag ging met prepared piano en vocalen.

Deze geprepareerde piano is een piano waarbij op of onder een aantal van de snaren en/of hamers objecten worden geplaatst. Dit kan metaal, plastic, leer, rubber of nog iets anders zijn. De klankkleur van de getoucheerde snaar verandert daardoor lichtelijk tot ingrijpend, waarbij afhankelijk van het materiaal en de positie van het object tevens multiphonics kunnen ontstaan. Hoe de klankkleur van de tonen verandert is te verklaren met snaarresonantie en de tabellen die gehanteerd worden bij 3rd bridge-gitaar (dit is een elektrische gitaar met een toegevoegde derde brug. Meestal is deze brug een drumstok, schroevendraaier, balpen of Japans eetstokje. Door de toevoeging van de derde brug is het feitelijk geen gitaar, maar een zither, omdat er geen gebruik wordt gemaakt van de frets. Glen Brance componeerde microtonale composities met deze techniek en bouwde speciale instrumenten met een derde brug, hij was een grote inspiratiebron voor Sonic Youth die beroemd werden met hun schroevendraaiermethode, die hoorbaar was op hun derde album Confusion Is Sex). De term prepared piano werd bedacht door John Cage, die een stuk moest schrijven voor een auditorium waar geen ruimte was voor een slagwerkensemble maar waar wel een piano stond. Het bewerken van de piano bleek de oplossing, en in 1948 voltooide hij de Sonatas and Interludes for Prepared Piano. Cage gebruikte schroefjes, moertjes, spijkers, gummetjes, stukjes papier en vele andere materialen en schreef hierbij dikwijls zeer nauwkeurig voor welke soort en lengte of dikte nodig was en waar deze hulpmiddelen geplaatst dienen te worden om het gewenste effect te bereiken.

Naast Genetic Transmissions Tomasz Twardawa en Piotr Jankowski is hier nog een derde, niet gecrediteerde artieste te horen: ene zekere Barbara is verantwoordelijk voor experimentjes met de vrouwelijke stem.

Het tweede deel, Music For Vienna Aktionists, werd in het verleden (2004) ook op cdr uitgebracht en omvat 7 titelloze nummers. Op de oorspronkelijke uitgave bevond zich ook nog een data track met hierop twee videos van Otto Mühl en Günter Brus uit de jaren 60, waarbij deze klanken dus de soundtrack vormden. Het was de eerste poging om een soundtrack te maken voor de stomme films van het zogenaamde Weense Aktionisme.

Deze stroming binnen de moderne kunst was even radicaal als omstreden en beleefde tussen 1960 en 1971 haar hoogtepunt.

Haar verregaande en compromisloze anti-estheticisme richtte zich met name tegen autoritaire en levensvijandige tendensen in de Westerse cultuur alsmede andere aan de moderne consumptiemaatschappij verbonden excessen.

Het Weens Aktionisme was geen kunstenaarsgroep maar meer een verzamelnaam voor een aantal kunstenaars die in dezelfde tijd en op dezelfde plek werkte vanuit dezelfde ideeën.

Het doorbreken van taboes is een van de meest belangrijke elementen en dit begint met het beschilderen en besmeuren van het eigen lichaam en gaat zover tot extreme vormen van zelfverminking zoals we bij Günter Brus kunnen zien.

De Weense aktionisten wezen de verbloeming van de donkere kanten van de samenleving in het algemeen en het persoonlijke leven in het bijzonder geheel af en kwamen met nieuwe rituelen om af te rekenen met trauma’s en geestelijke spanningen. Op zeer confronterende wijzen, van het slachten van dieren tot dus zelfverminking, werd de toeschouwer, die veelal ook deelnemer was, met alle zintuigen meegenomen in een totaalervaring.

Om deze stroming goed te begrijpen is het belangrijk deze te zien in de extreem conservatieve sociale omgeving waarin zij ontstond. De grote belangstelling voor deze vorm van acties is toe te schrijven aan het gebruik van nieuwe media als film en fotografie, maar niet in de laatste plaats aan de uitgesproken beeldende en extreme benadering.

De originele release ging gepaard met live begeleiding. Vandaag kan je dus weer van dit vastgelegde document genieten, helaas zonder beelden deze keer. Al kan wat opzoekwerk op het internet wat dat betreft wel aanvullende hulp bieden.

Fans van tegendraadse en chaotische industrial zitten safe bij dit nieuwe deel uit de Genetic Transmission archieven. Graag willen we er nog even bij zeggen dat Tomasz Twardawa bekend staat als een van de meest gerespecteerde en productieve artiesten van de Poolse industrial scene, en dat wil heus wat zeggen. Muzikaal is dit deel wellicht niet het gemakkelijkste, thematisch gezien lijkt het ons tot nu toe wel het interessantste.

Genetic Transmission

Dimi Brands
02/09/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 17/01/2021 : Nieuwe single van Ground Nero met nieuwe zanger

Ground Nero heeft zich met hun vorige plaat 'Divergence' tot de top van de Belgische gothic rock verheven. Twee jaar later staat er een nieuwe plaat in de steigers. De eerste single uit de nieuwe plaat, die vooralsnog in een dichte waas van geheimzinnigheid omhuld is, wordt maandagavond op het radioprogramma De dag des oordeels voorgesteld. Het ...

lees meer...
NIEUWS 17/01/2021 : Xtort ziet alles zwart

Hopelijk bent u al vertrouwd met Xtort, het Nederlandse industrialproject van Piet Snijders. Xtort is onder meer de drijvende kracht achter Wave Invasion, een organisatie die verschillende groepen uit de Nederlandse en Belgische wave scene promoot. Wel, die Xtort heeft nu een nieuwe single: 'Zwart'. Xtort had tot nu toe al liedjes ...

lees meer...
NIEUWS 17/01/2021 : 32 Ohm maakt nummer over Dunkirk Beach

Blijven we nog even bij Wave Invasion. Een andere groep uit de Wave Invasion-stal is 32 Ohm. 32 Ohm, dat is die groep Nederlanders die hun muziek 'Meuse-Rhine Delta Wave' noemen. Al sinds 1992 maken ze aangename new wave, en ze deinzen er niet voor terug ernstige onderwerpen aan te snijden in hun nummers. In hun nieuwe single 'Dunkirk ...

lees meer...
NIEUWS 13/01/2021 : Manifest van Mantus

In 1997 zag Mantus het levenslicht ergens in Keulen. Twee jaar geleden verscheen het dubbelalbum ‘“Katharsis” / “Pagan Folk Songs. Om dit jaar goed in te zetten heeft Martin Schindler een nieuw album in petto, dat binnen enkele weken verschijnt. ‘Manifest’ staat terug bol van donkere landschappen, gekaderd ...

lees meer...
NIEUWS 13/01/2021 : Sirenia al 20 jaar springlevend!

Het zit nog fris in mijn geheugen. Al een eeuwigheid geleden, verscheen het cultalbum ‘At Sixes and Sevens’ (2001) van Sirenia, de goth metalband rond Morten Veland. Dit nadat hij de band Tristania noodgedwongen diende te verlaten. Nu kondigt dit Frans-Noorse gezelschap hun tiende studioalbum aan, met de inspirerende titel ...

lees meer...
INTERVIEW : LUC WAEGEMAN - Passie en bezieling, daar draait het om.

De verrassende (en toch ook weer niet) nummer 1 in mijn eindejaarslijstje: de Limburgers van Kregel! Een interview met hen kon je hier reeds lezen, daarom leek het ons het ideale moment om eens een babbeltje te slaan met hun werkgever. Wagonmaniac Music bracht namelijk naast de 4 Kregel EP’s nog tal van sterk materiaal uit, en dit in ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Goethes Erben - Online uitzending NCN Special in lockdown

Een online concert van Goethes Erben, en dat terwijl er in Duitsland een strenge lockdown aan de gang is? Neen, dat is het niet. Het concert dat op zaterdag 26 december werd uitgezonden, was eigenlijk al eerder opgenomen, met name op 4 september, toen Goethes Erben optrad op het NCN festival in de buurt van Leipzig. Het gaat om een concert ...