casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

7.785 items

   

Genetic Transmission
Kapuke/Music For Vienna Aktionists
Avant-Garde - Experimental - Industrial
02/09/2019 : Genetic Transmission - Kapuke/Music For Vienna Aktionists
Zoharum  Zoharum
02/09/2019, Dimi Brands

Kapuke/Music For Vienna Aktionists is het zesde deel uit de Genetic Transmission archiefreeks. Onze eerste kennismaking met deze reeks werd maar lauw ontvangen, maar dit bleek slechts een valse start want wat volgde werd alhier enthousiaster ontvangen.

Kapuke werd in 2003 onder de naam Twardawa/Jankowski in eigen beheer op mini cdr uitgebracht, en bevat 1 lange opname van verschillende die gebaseerd waren op een lang stuk waar men aan de slag ging met prepared piano en vocalen.

Deze geprepareerde piano is een piano waarbij op of onder een aantal van de snaren en/of hamers objecten worden geplaatst. Dit kan metaal, plastic, leer, rubber of nog iets anders zijn. De klankkleur van de getoucheerde snaar verandert daardoor lichtelijk tot ingrijpend, waarbij afhankelijk van het materiaal en de positie van het object tevens multiphonics kunnen ontstaan. Hoe de klankkleur van de tonen verandert is te verklaren met snaarresonantie en de tabellen die gehanteerd worden bij 3rd bridge-gitaar (dit is een elektrische gitaar met een toegevoegde derde brug. Meestal is deze brug een drumstok, schroevendraaier, balpen of Japans eetstokje. Door de toevoeging van de derde brug is het feitelijk geen gitaar, maar een zither, omdat er geen gebruik wordt gemaakt van de frets. Glen Brance componeerde microtonale composities met deze techniek en bouwde speciale instrumenten met een derde brug, hij was een grote inspiratiebron voor Sonic Youth die beroemd werden met hun schroevendraaiermethode, die hoorbaar was op hun derde album Confusion Is Sex). De term prepared piano werd bedacht door John Cage, die een stuk moest schrijven voor een auditorium waar geen ruimte was voor een slagwerkensemble maar waar wel een piano stond. Het bewerken van de piano bleek de oplossing, en in 1948 voltooide hij de Sonatas and Interludes for Prepared Piano. Cage gebruikte schroefjes, moertjes, spijkers, gummetjes, stukjes papier en vele andere materialen en schreef hierbij dikwijls zeer nauwkeurig voor welke soort en lengte of dikte nodig was en waar deze hulpmiddelen geplaatst dienen te worden om het gewenste effect te bereiken.

Naast Genetic Transmissions Tomasz Twardawa en Piotr Jankowski is hier nog een derde, niet gecrediteerde artieste te horen: ene zekere Barbara is verantwoordelijk voor experimentjes met de vrouwelijke stem.

Het tweede deel, Music For Vienna Aktionists, werd in het verleden (2004) ook op cdr uitgebracht en omvat 7 titelloze nummers. Op de oorspronkelijke uitgave bevond zich ook nog een data track met hierop twee videos van Otto Mühl en Günter Brus uit de jaren 60, waarbij deze klanken dus de soundtrack vormden. Het was de eerste poging om een soundtrack te maken voor de stomme films van het zogenaamde Weense Aktionisme.

Deze stroming binnen de moderne kunst was even radicaal als omstreden en beleefde tussen 1960 en 1971 haar hoogtepunt.

Haar verregaande en compromisloze anti-estheticisme richtte zich met name tegen autoritaire en levensvijandige tendensen in de Westerse cultuur alsmede andere aan de moderne consumptiemaatschappij verbonden excessen.

Het Weens Aktionisme was geen kunstenaarsgroep maar meer een verzamelnaam voor een aantal kunstenaars die in dezelfde tijd en op dezelfde plek werkte vanuit dezelfde ideeën.

Het doorbreken van taboes is een van de meest belangrijke elementen en dit begint met het beschilderen en besmeuren van het eigen lichaam en gaat zover tot extreme vormen van zelfverminking zoals we bij Günter Brus kunnen zien.

De Weense aktionisten wezen de verbloeming van de donkere kanten van de samenleving in het algemeen en het persoonlijke leven in het bijzonder geheel af en kwamen met nieuwe rituelen om af te rekenen met trauma’s en geestelijke spanningen. Op zeer confronterende wijzen, van het slachten van dieren tot dus zelfverminking, werd de toeschouwer, die veelal ook deelnemer was, met alle zintuigen meegenomen in een totaalervaring.

Om deze stroming goed te begrijpen is het belangrijk deze te zien in de extreem conservatieve sociale omgeving waarin zij ontstond. De grote belangstelling voor deze vorm van acties is toe te schrijven aan het gebruik van nieuwe media als film en fotografie, maar niet in de laatste plaats aan de uitgesproken beeldende en extreme benadering.

De originele release ging gepaard met live begeleiding. Vandaag kan je dus weer van dit vastgelegde document genieten, helaas zonder beelden deze keer. Al kan wat opzoekwerk op het internet wat dat betreft wel aanvullende hulp bieden.

Fans van tegendraadse en chaotische industrial zitten safe bij dit nieuwe deel uit de Genetic Transmission archieven. Graag willen we er nog even bij zeggen dat Tomasz Twardawa bekend staat als een van de meest gerespecteerde en productieve artiesten van de Poolse industrial scene, en dat wil heus wat zeggen. Muzikaal is dit deel wellicht niet het gemakkelijkste, thematisch gezien lijkt het ons tot nu toe wel het interessantste.

Genetic Transmission

Dimi Brands
02/09/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 20/09/2019 : Fantastique.Night LXI: Kollaps, Nytt Land, Xavier Kruth & Crooniek

De Fantastique.Nights laten ons regelmatig proeven van gedurfde en uitstekende wave, maar voor de eenenzestigste editie hebben ze iets bijzonders in petto. Het wordt immers een editie die vooral de liefhebbers van industrial en neofolk zullen kunnen smaken. De avond gaat uitzonderlijk door op een donderdag - met name 26 september - en zal ...

lees meer...
NIEUWS 20/09/2019 : Donder, Hel & Hagel vindt het duister in het licht

Duizend brandbommen en traangasgranaten, daar zijn Donder, Hel & Hagel weer. De Leuvense anarchowavers - bekend van hun uithaal naar Joke Schauvliege op hun eerste single 'Joke is weer daar...' - hebben zelfs hun eerste plaat klaar, en die heet 'Lang genoeg beleefd geweest'. We herinneren ons niet dat deze kornuiten ooit ...

lees meer...
NIEUWS 19/09/2019 : Indietronic Fest 4 Zaterdag 19 oktober in Lede

Zaterdag 19 oktober staat voor de 4de keer het Indietronic Fest te Lede, zaal CC Volkskring, geprogrammeerd. Dit jaar gaat alle aandacht naar Adriaan De Roover (voorheen Oaktree), Paper Hats, Raveyards en Gauss. Misschien niet meteen de meest bekende namen in onze scene maar zeker het uit checken waard indien u liefhebbert in progressieve ...

lees meer...
NIEUWS 19/09/2019 : David J pakt tijdens Bauhaus koorts uit met nieuw materiaal

Heel wat te doen hier de afgelopen dagen / weken omtrent Bauhaus en aanverwante projecten. David J was / is sedert jaar en dag lid van de Engelse cultformatie maar ook solo actief. Zijn nieuwe worp luistert naar de naam “Missive To An Angel From The Halls Of Infamy And Allure”. Voor dit album liet David J zich bijstaan door leden ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2019 : Affiche dag 1 Porta Nigra compleet!

Naast Dead Man’s Hill, Rosa Crux en Ordo Rosarius Equilibrio hadden we nog 1 naam te goed om te kunnen spreken van een volledige affiche voor de eerste dag van Porta Nigra. Dit is uiteindelijk weer een grote naam geworden, die trouwe bezoekers van het Aarschotse festival met blijdschap zullen zien terugkeren: :Of The Wand And The ...

lees meer...
FOTO'S : Near Meth Experience - @ Zappa Antwerpen, 16/09/2019 door Luc Luyten

lees meer...
INTERVIEW : STALINGRAD VALKYRIE - De oude wereld zal binnenkort instorten.

Haar vele fans zullen het kunnen beamen: iedere gelegenheid is goed om een babbeltje te slaan met Elena Alice Fossi. Nog niet zo heel lang geleden schoven we bij haar aan tafel om het over de wederopstanding van haar project Spectra*Paris te hebben, maar ook nu hadden we weer een hele goede reden: het uitkomen van Martyrium Europae, waarmee ...

lees meer...
FOTO'S : The Spiritual Bat - @ Le Garage Luik, 06/09/2019 door Luc Luyten

lees meer...
INTERVIEW : Attila The Stockbroker op Breaking Barriers !! - Rock 'n' roll brexit!

Breaking Barriers vindt dit jaar voor de 4de keer plaats in Het Depot te Leuven. Onze locale correspondent met de vlotte pen, Malcolm Nix, stort zich met jeugdig enthousiasme op het legertje groepen dat er optreedt op zaterdag 9 en zondag 10 november. Breaking Barriers viert anno 2019 het punkgenre in al zijn facetten en subgenres vandaar ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Sewerfest (31/08/19, De Wommel, Wommelgem) - Een traditie om in ere te houden.

De allerlaatste dag van de zomervakantie afsluiten met Sewerfest, het begint een leuke traditie te worden. Voor de tweede keer vond dit gezellige DIY festival, georganiseerd door de mensen achter de New Wave Top 100 fuiven en Pale Moon, plaats in de Wommel. Vorig jaar was het het geval met Psychic Krist Kastrator, ook dit jaar werd een ...

lees meer...
FOTO'S : And One - W-Fest Waregem 18/08/2019 door Luc Luyten