casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.904 items

   

Gender Trouble
Chokehair
Noise - Techno - Trance
09/01/2017 : Gender Trouble - Chokehair
Dark Vinyl Records
09/01/2017, Dimi Brands

De prijs voor origineelste persbio van het afgelopen jaar is ongetwijfeld weggelegd voor het nieuwe project Gender Trouble.

Bestaande uit het duo R. Loren (Pyramids, Sailors With Wax Wings, White Moth) en Faith Malimba (Black Doll) sprak men in termen als “even schatplichtig aan Tiësto als aan The Rita”, “als Little Richard muziek begon te maken in 1990, zou hij geklonken hebben als Gender Trouble.”, alsook vonden we er een stukje uit de B-52’s tekst van het nummer ‘Dance This Mess Around’ in terug: “Why don’t you dance with me, I’m not no Limburger!”, broederlijk naast een quote uit een interview met Romain Perrot, de man achter een van de grote namen uit het harsh noise wall genre, Vomir.

Met zo een tekst lukt het natuurlijk om de nieuwsgierigheid aan te wakkeren, en voornamelijk die zogenaamde kruising tussen Tiësto en The Rita deed ons toch even met de ogen knipperen, om ons er van te vergewissen dat we het allemaal wel goed gelezen hadden.

Tiësto zal iedereen wel kennen, maar The Rita is zelfs voor veel doorwinterde Dark Entries lezers eerder een nobele onbekende.

Wanneer ik jullie vertel dat dit een van de grote namen uit het (even bejubelde als verguisde) harsh noise wall genre is, weet u meteen waarom de combinatie van de twee ons nogal verbaasde.

We konden op voorhand ons er moeilijk een voorstelling van maken, hoe dit allemaal wel vermocht te klinken, maar we moeten zeggen dat de twee tracks (elk goed voor een dikke twintig minuten het stuk) inderdaad klinken zoals Gender Trouble het in zijn bio belooft.

Twee trance nummers die ingebed zijn in een monotone noise-ruis waarbij het duo nog steun krijgt van Kenneth Parker en Ashley Scott Jones, maar wat vooral leuk is, is dat voor ieder nummer een (gekende) zangeres spookachtige klanken mag droppen in de bevreemdende mix. Zo mogen zowel de tot de verbeelding sprekende Scout Pare Phillips als de evenzo intrigerende Marissa Nadler de twee songs nog dat tikkeltje cachet meegeven.

Maar wat Gender Trouble, met groepslogo dat een samenraapsel lijkt van de USSR vlag en het logo van ons eigenste Onrust, hier muzikaal presteert spreekt toch nog het meest van al tot de verbeelding.

Wie vroeger nog met bandopnemers aan de slag was, en op oude cassettes telkens bleef ‘overnemen’, kent wel het fenomeen van nummers die op den duur boven andere begonnen uit te klinken. Voor wie dit als chinees in de oren klinkt, is een omschrijving als: een paar millimeter naast de juiste frequentie naar TopRadio luisteren, een even treffende gelijkenis.

Of als iemand met een raveverleden die zich begint te interesseren in noise, of omgekeerd zo u wil. Breezersletjes die de Zillion of Boccaccio ontgroeit zijn, en andere horizonten willen verkennen, maar hierbij toch nog nostalgisch met één been in het verleden staan.

Helaas is er online geen video- of audioclip voorhanden om jullie hiermee te laten kennismaken, want deze opmerkelijke hybride moet je gewoon zelf gehoord hebben.

Of we dit nu goed vinden of niet, daar zijn we zelf nog niet helemaal uit. Dat het hier twee opmerkelijke nummers betreft, daar valt geen ontkennen aan. We zijn dan ook razend benieuwd wat we hier verder nog van mogen verwachten.

Dimi Brands
09/01/2017

HomeContactSitemap
Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 24/11/2021 : Zaterdag Wool-E Fest in Magasin 4

Het regent afgelastingen van concerten, al is dit gelukkig nog niet overal. Optredens mogen immers nog steeds doorgaan mits er zowel naar een Covid Safe Ticket als naar het dragen van een mondmasker wordt gevraagd. En dat is het geval op Wool-E Fest, dat volgende zaterdag doorgaat in het Brusselse Magasin 4. Wool-E Fest, dat doorgaat op ...

lees meer...
NIEUWS 23/11/2021 : Amerikaanse gothic rock band The Wake gaat de remix toer op!

Na vele jaren wachten verscheen rond deze tijd vorig jaar het album “Perfumes And Fripperies” (klik hier voor de Dark Entries review) van deze Amerikaanse cult formatie. De groep gaat ondertussen weer live de hort op en om zich in de kijker te spelen, pakt de groep nu uit met de ep “Mixers And Elixirs” waarop de gothic ...

lees meer...
NIEUWS 22/11/2021 : Het Cold Transmission label heeft weer een paar leuke releases klaar!

Hopelijk liggen ze gauw op de redactietafel voor een kritische review hoor ik u al denken. Feit is dat Cold Transmission naarstig aan de weg blijft timmeren om minder gekende internationale post punk acts (en alles wat onder dat label vegeteert) tot bij ons in de woonkamer te brengen en dat alleen al verdient respect. Recent verscheen er nieuw ...

lees meer...
NIEUWS 21/11/2021 : 'Leidenschaft' van Lacrimosa voor onder de kerstboom?

Er werd een plaat van Lacrimosa beloofd voor 2020, maar er is de afgelopen twee jaar zoveel gebeurd dat we Tilo Wolff kunnen vergeven dat het wat langer geduurd heeft. Al sinds een paar dagen worden er evenwel steeds meer details bekend gemaakt over de nieuwe Lacrimosa. Deze komt op 24 december 2021 uit, net op tijd dus om het als kerstcadeau ...

lees meer...
NIEUWS 21/11/2021 : Dicentra Macrantha: een vernieuwend gothic rock project

Laten we er maar eens als bij de kippen bij zijn. Dicentra Macrantha is een nieuw project uit Leuven, dat net zijn eerste nummers uitgebracht heeft: 'Goddess' en 'Halloween'. Toch gaat het hier ook om een oude bekende. Krys Lunacy van Dicentra Macrantha is immers ook de man die rond 2011 de muziek van de batcave cultgroep The ...

lees meer...
FOTO'S : Winterkälte - @ Porta Nigra Autumn Passage, 13/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : DIVE - @ Porta Nigra Autumn Passage, 13/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Iszoloscope - @ Porta Nigra Autumn Passage, 13/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Porta Nigra Autumn Passage (13/11/2021, JH De Klinker, Aarschot) - Koud vlees en powernoise.

“Zie mij hier nu staan”, verzuchtte Xavier Kruth tijdens het laatste nummer van zijn band Winterstille (met ook Dark Entries collega Gerry Croon in de gelederen). Exact hetzelfde idee hadden we toen we dat moment ons als koopwaar door middel van een barcode moesten laten scannen om de ‘zwarte poort’ van Aarschot ...

lees meer...
INTERVIEW : WHISPERS IN THE SHADOW - Ik ben geen conservatieve songwriter en ik ben niet geïnteresseerd in de status-quo. Ik ben geïnteresseerd in vooruitgang.

Whispers In The Shadow bestaat 25 jaar, en dat mag gevierd worden. Er komt een nieuwe verzamelaar uit, 'Gilding The Lily', die gedeeltelijk bestaat uit nieuwe opnames van de beste nummers uit de afgelopen kwarteeuw. En dat de groep een serieuze evolutie heeft doorgemaakt in die periode, kunt u lezen in het gesprek dat we met frontman ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Sinner’s Day 30 oktober - 1 november, The Max Venues Heusden-Zolder - De eerste Sinner’s Day driedaagse deed even de mijnsite herleven. Het zag er nog een keer ‘zwart’ van het volk. Een eigenzinnige weergave van een beleving.

In covid tijden een onderneming als deze Sinner’s Day uit de grond stampen is geen evidentie. Dat bleek nog maar een keer uit het wegvallen van diverse groepen die vooral om die pandemie reden verstek gaven. Immers covid maakt een Europese toer op poten zetten, waarbij alle landen hun eigen covid ongemakken en dito regeltjes kennen, ...