casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.718 items

   

Geins't Nat & L. Petitgand
Oublier
Industrial
29/01/2016 : Geins't Nat & L. Petitgand - Oublier
Ii D'Ailleurs  Ii D'Ailleurs
29/01/2016, Peter De Koning

De naam Geins't Naït deed de herinneringswenkbrauw diep fronsen bij deze recensent... Eén hersenkwab situeerde het projectin het de bunker van het 80s industriële, bizarre en bijna surreële, een andere in de melancholische sfeer. We zaten verdacht dicht bij de waarheid! Exact één compositie van dit project vonden we terug in onze collectie maar het heeft blijkbaar dit een behoorlijke indruk gemaakt. Al sinds 1986 maakt Geins't Naït de meest surrealistische bevreemdende muziek, eerst nog als duo Thierry Merigout en Vincent Hachet, later als solo-project van Thierry. Solo is echter een groot woord want Thierry gaat allerlei collaboraties aan met medemuzikanten. Laurent Petitgand mocht al voor de derde keer mee achter de knoppen zitten. De man maakt al decennia lang muziek voor theater en ballet maar werd echt bekend met zijn soundtracks voor de films van Wim Wenders. Zo verzorgde hij de muziek voor de bekroonde films Tokya-Ga en Het zout van de aarde. Een korte zoektocht op de bekendere videokanalen bevestigt zijn evenredige genialiteit. De man maakt hemelse verhalende muziek maar schuwt ook het zwarte randje niet.

Dit is een enorm goede release, eentje die mijlenver boven de meeste experimentele releases staat maar ook een beetje moeilijker is dan we gewoon zijn. Onze hersenen houden van hokjes en Geins't Naït en L. Petitgand slaan daar grote gaten in. Ben ik niet de recensent die alle avant-gardistische jazznoise recenseert? Dat klopt, maar deze heren maken hun composities bij momenten zo gelaagd dat je niet weet waar eerst naar te luisteren. Een goede training met vele luisterbeurten buigt dit echter om in een enorm voordeel: deze plaat zal over tien jaar nog geheimen prijsgeven.

De sfeer valt nog het meest te vergelijken met een oude Throbbing Gristle of misschien meer nog Monte Cazassa, de muziek van EE-tapes, groepen als Pseudo Code, Coil,... Welk genre dat dan is? Industrial zouden we zeggen, maar niet van het soort dat zich in hokjes laat stoppen. Avant-garde ook, maar niet het uitzichtloze experiment dat soms met zulke termen geassocieerd wordt. Dit is vooral mooie muziek, vaak teder en ontroerend - soms bikkelhard en nihilistisch maar altijd bizar. En, vreemd genoeg, hoe verder we reizen doorheen de plaat, hoe toegankelijker de muziek wordt.

Muzikale regels? Daar doen beide heren niet aan mee. Ze houden de mix dus niet sober en clean, ze laten zich niet kooien door traditionele songstructuren, ze gebruiken warme natuurlijke klanken zoals strijkers, piano en akoestische gitaar maar laten deze concurreren met noisy; metalen en soms ronduit harde digitale geluiden. Geins't Naïd en L. Petitgand vegen alles aan hun laars en scheppen een bijzonder eigenzinnig muzikaal universum, een parallelle wereld die de reis waar is.

Dertien nummers sieren deze plaat. We zullen u een ellenlang diepteonderzoek besparen maar geven wel graag enkele exemplarische beschrijvingen.
Opener Bodische little alone combineert melancholisch gitaargetokkel met een dadaïstische geluidenbrij en een lofipercussietapijtje. Ghost is old school slepende tribale industrial op een bedje van radiointerferentie maar herbergt ook een een warm koortje en een berg miniscule geluidjes die langzaam maar zeker de controle over je hersenen overnemen.
Past geeft een prachtige invulling aan dat melancholische gevoel waar we ons soms graag in wentelen: heerlijke warme strijkers, een prachtige piano en een heerlijke filmische melodie. Je ne dors plus is één van mijn persoonlije favorieten op de cd. De innemende stem en prachtige tekst van Margot Petitgand nemen je echt mee op een trip. De muzikale invulling wordt steeds voller en rijker en wordt gedragen op een meeslepende trip hopbeat die af en toe wordt 'verstoord'. Pluie bedient zich dan weer van een ouderwets sample-experiment. De sfeer van dit nummer doet me enorm denken aan een groep als Bourbonese Qualk. Brass is een pak minder vreemd dan de andere nummers en zou dan weer niet misstaan op een goede loungecd. Een andere persoonlijke favoriet is Chocodoye. Ik kan deze plaat gewoon niet omschrijven: denk Coil, denk Diamanda Galas, denk cheape horror en gooi dat in een mixer. Creepy, but not as you know it. En de niet uitgelichte tracks? Die zijn allemaal op zijn minst bijzonder interessant.

We vonden deze plaat niet onmiddellijk goed. Ik heb ze zelfs enkele dagen vervloekt omdat ik de genialiteit wel voelde maar nog niet onmiddellijk kon plaatsen. Intussen besef ik ten volle dat dit een meesterwerk is dat ik nog lang zal koesteren. Alles is gewoon een pak beter dan gemiddeld: de melodieën, de opbouw, de arrangementen en vooral... de originaliteit. Een goed wijntje moet rijpen maar dit is er eentje waarvoor je met plezier de sommelier vermoordt.

Wereldklasse.

Peter De Koning
29/01/2016

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 06/04/2021 : La Merde lost eerste teaser voor nieuwe album La Vie en Noir.

In Gent worden terug de degens gekruist... wie een beetje op de hoogte is van groepen en de symbolen die ze gebruiken weet dat we het dan hebben over La Merde, het duo dat er aardig in slaagt om de neofolk-vlam in eigen land brandende te houden. Dit resulteerde reeds in 3 zeer goed ontvangen cassettes die ze in eigen beheer uitbrachten. ...

lees meer...
NIEUWS 01/04/2021 : Corona treft Leichtmatrose ...

Andreas Stitz, de anders zo energierijke zanger van het Duitse folk/chanson gezelschap Leichtmatrose heeft zijn gevecht met corona goed doorstaan. Dat het een diepe indruk op hem heeft nagelaten, bewijst deze videoboodschap . Hier bij Dark Entries wensen we hem alvast een verder spoedig herstel toe. Leichtmatrose

lees meer...
NIEUWS 29/03/2021 : Digitale rereleases voor cult act Ghosting

Bij Dark Dimensions verschijnen twee cult albums opnieuw: “Romantic Death”(1993) en “Lips Like Red”(1995) van de Duitse gothic cult formatie Ghosting. Ghosting was een groep rond frontman Sascha Tayefeh die in 1989 te Koblenz werd opgericht. Ook bij ons surfte de groep mee op de hernieuwde belangstelling in het gothic ...

lees meer...
NIEUWS 29/03/2021 : Nieuwe digitale ep voor You Life On Hold

Your Life On Hold verwacht een hete zomer maar wil tot het zover is het vuur brandende houden. Dat doen John Wolf en de zijnen met een nieuwe digitale ep "Imprisoned" die komende vrijdag, 2 april, op alle gangbare digitale platformen staat te verschijnen. 1 April was een beetje lullig geweest, vandaar. Op de ep “Imprisoned” ...

lees meer...
NIEUWS 25/03/2021 : Gnl Yarası: Liana met pijn in het hart.

Liana, oftewel de samensmelting tussen de zussen Lia en Lena wisten met hun vorige singles het hart van Dark Entries reeds te beroeren. Met hun Turks/Armeense roots die ze niet schromen om in hun elektronische, dromerige muziek te verwerken, mikken ze met hun nieuwste single weer, en deze keer ook vrij letterlijk, richting de hartstreek. ‘Gönül ...

lees meer...
INTERVIEW : THE IMAGINARY SUITCASE - Het grootste deel van mijn leven heb ik me gedragen zoals ik dacht dat ze wilden dat ik me gedroeg. En dat is oplichterij.

The Imaginary Suitcase – het soloproject van Laurent Leemans – heeft weer een nieuw epos uitgebracht: ‘The gods gave you victory today only to make your final defeat more bitter’. Dat is een hele mond vol en ook een heel pessimistisch citaat (van een Romeinse veldheer na een verloren veldslag tegen de Kelten), twee ...