casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.716 items

   

Geins't Nat & L. Petitgand
Like This Maybe Or This
Ambient - Avant-Garde - Experimental - Hedendaags klassiek - Industrial
19/01/2021 : Geins't Nat & L. Petitgand - Like This Maybe Or This
Ii D'Ailleurs  Ii D'Ailleurs
19/01/2021, Dimi Brands

Toen Peter De Koning enkele jaren geleden Oublier van Geins’t Naït & L. Petitgand besprak, besloot hij zijn tekst met de frustratie die hij ervoer bij het aanvoelen van de genialiteit van het album zonder dit onmiddellijk te kunnen plaatsen. Wel, een soortgelijk gevoel was aan de orde bij Like This Or Maybe This. Je zou dus kunnen zeggen dat de heren er zowat hun handelsmerk van gemaakt hebben. Je voelt meteen dat er hier grootse dingen aan het gebeuren zijn, maar om er precies achter te komen wat precies, daarvoor zijn toch wel meerdere luisterbeurten aangewezen. Aangezien het allemaal zeer goed is, maakt dat dit nimmer een struikelblok zal zijn. Maar het gevoel van frustratie zoals door Peter beschreven, we kunnen het inderdaad niet treffender omschrijven.

De titel geeft het al een beetje weg, Geins’t Naït & L. Petitgand stellen de dingen in vraag, en misschien ook wel zichzelf.

Niet dat er van twijfel over elkaars kunnen sprake moet zijn, want het samenspel loopt zoals steeds gesmeerd tussen deze artiesten. Aangezien ze al samen spelen sinds de jaren 80 (Petitgand is altijd lid geweest van Geins’t Naït, de toevoeging van zijn naam is dan ook ietwat een raadsel) niet zo verwonderlijk.

Petitgand verwierf vooral bekendheid voor het maken van soundtracks bij de films van Wim Wenders, en werkte ook samen met auteur Paul Auster (een van mijn lievelingsschrijvers, trouwens).

Diezelfde Auster zijn naam prijkt ook in de credits. Het is dan ook zijn stem die in het eerste nummer (‘Shape Of Stories’) er ons aan herinnert dat een verhaal door middel van verschillende vormen aan elkaar hangt, wie al eens een boek van hem ter hand heeft genomen, zal instemmend meeknikken. Ook zweeft zijn stem tussen de nummers door, om enkele malen de titel van het album te herhalen. Alsof hij de spreekbuis is voor de artiesten die uit hun naam de luisteraar om bevestiging en goedkeuring vragen.

Beschouw het gerust als een kapstok waaraan de Fransen hun probeersels hangen. Het klinkt misschien oneerbiedig, maar alvorens ze luisterbeurt na luisterbeurt meer en meer van hun geheimen zullen prijsgeven, lijkt het ons de meest gepaste vergelijking.

Ook wat men muzikaal presteert is inwisselbaar met voorgaand werk. Opnieuw, niet negatief bedoeld, lees er de alhier reeds verschenen recensies van Geins’t Naït & L. Petitgand maar eens op na.

Ook naar de muziek kan je kijken vanuit het standpunt van verschillende invalshoeken om een verhaal te vertellen. De ene zal het ervaren als industrial van de oude school, een andere denkt mogelijks meer aan chill out ambient (toen dit nog niet IDM werd gedoopt). Recht door zee, via een omweg of zigzaggend, uiteindelijk komt ook dit verhaal tot zijn eindbestemming. Het leuke is inderdaad dat de luisteraar mee bepaalt welke weg uiteindelijk afgelegd zal worden.

Op dat vlak zijn er dus ook tal van kapstokjes om je jas aan op te hangen. Het klinkt allemaal misschien behoorlijk vaag, maar wie Like This Or Maybe This een kans geeft, zal meteen mee zijn in ons verhaal. Om de laatste twijfelaar over de streep te trekken vermelden we tussen onze neus weg dat we tijdens het beluisteren van Like This Or Maybe This meermaals aan Coil moesten denken (Beluister zeker eens het heerlijke ‘Hac’!).

Geins't Naït & L. Petitgand

Dimi Brands
19/01/2021

HomeContactSitemap
Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 06/04/2021 : La Merde lost eerste teaser voor nieuwe album La Vie en Noir.

In Gent worden terug de degens gekruist... wie een beetje op de hoogte is van groepen en de symbolen die ze gebruiken weet dat we het dan hebben over La Merde, het duo dat er aardig in slaagt om de neofolk-vlam in eigen land brandende te houden. Dit resulteerde reeds in 3 zeer goed ontvangen cassettes die ze in eigen beheer uitbrachten. ...

lees meer...
NIEUWS 01/04/2021 : Corona treft Leichtmatrose ...

Andreas Stitz, de anders zo energierijke zanger van het Duitse folk/chanson gezelschap Leichtmatrose heeft zijn gevecht met corona goed doorstaan. Dat het een diepe indruk op hem heeft nagelaten, bewijst deze videoboodschap . Hier bij Dark Entries wensen we hem alvast een verder spoedig herstel toe. Leichtmatrose

lees meer...
NIEUWS 29/03/2021 : Digitale rereleases voor cult act Ghosting

Bij Dark Dimensions verschijnen twee cult albums opnieuw: “Romantic Death”(1993) en “Lips Like Red”(1995) van de Duitse gothic cult formatie Ghosting. Ghosting was een groep rond frontman Sascha Tayefeh die in 1989 te Koblenz werd opgericht. Ook bij ons surfte de groep mee op de hernieuwde belangstelling in het gothic ...

lees meer...
NIEUWS 29/03/2021 : Nieuwe digitale ep voor You Life On Hold

Your Life On Hold verwacht een hete zomer maar wil tot het zover is het vuur brandende houden. Dat doen John Wolf en de zijnen met een nieuwe digitale ep "Imprisoned" die komende vrijdag, 2 april, op alle gangbare digitale platformen staat te verschijnen. 1 April was een beetje lullig geweest, vandaar. Op de ep “Imprisoned” ...

lees meer...
NIEUWS 25/03/2021 : Gnl Yarası: Liana met pijn in het hart.

Liana, oftewel de samensmelting tussen de zussen Lia en Lena wisten met hun vorige singles het hart van Dark Entries reeds te beroeren. Met hun Turks/Armeense roots die ze niet schromen om in hun elektronische, dromerige muziek te verwerken, mikken ze met hun nieuwste single weer, en deze keer ook vrij letterlijk, richting de hartstreek. ‘Gönül ...

lees meer...
INTERVIEW : THE IMAGINARY SUITCASE - Het grootste deel van mijn leven heb ik me gedragen zoals ik dacht dat ze wilden dat ik me gedroeg. En dat is oplichterij.

The Imaginary Suitcase – het soloproject van Laurent Leemans – heeft weer een nieuw epos uitgebracht: ‘The gods gave you victory today only to make your final defeat more bitter’. Dat is een hele mond vol en ook een heel pessimistisch citaat (van een Romeinse veldheer na een verloren veldslag tegen de Kelten), twee ...