casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.716 items

   

Gabriella Smart
Inner Cities Composed By Alvin Curran
Hedendaags klassiek
09/02/2021 : Gabriella Smart - Inner Cities Composed By Alvin Curran
Room40  Room40
09/02/2021, Dimi Brands

Net zoals Wannes Van De Velde zaliger maakt de klank van de stad onze ziel amoureus. Er schuilt haast een perverse tegenstrijdigheid in de gemoedsrust die we eerder vinden in de drukte van de stad dan in de meer gangbare stilte van de natuur.

Wanneer ons een plaatje bereikt getiteld Inner Cities Composed By Alvin Curran zijn we op voorhand dan ook reeds in onze nopjes. Tussen de regels door lezen we dan ook dat de geluiden van de stad als field recordings hun weg zullen vinden in de gecomponeerde stukken.

Althans, dat hopen we. Gabriella Smart leidt ons met deze titel echter gedeeltelijk op het verkeerde spoor.

Van de verhoopte field recordings dus geen spoor. Wel neemt ze ons mee naar Studio 520 van de ABC Adelaide Studios. Een indrukwekkend bouwwerk van originele architectuur uit de jaren 70. Verwaarloosd maar onaangeroerd, waardoor het wel eens omschreven wordt als “brutalistische architectuur”. De studio werd ontworpen om er het Adelaide Symphony Orchestra in te huisvesten en is een massieve houten schelp die kraakt bij elke weersverandering en daarenboven ook nog ontvankelijk is voor het verkeerslawaai van buiten. Het herbergt een van de mooiste Steinway piano’s in Australië (die liefkozend Audrey wordt genoemd) en de akoestiek laat de piano als het ware zingen. Voor wie zich de moeite getroost om de experimentele werken die we aan bod laten komen te bestuderen is het geen nieuw gegeven dit samengaan van instrumenten en omgevingsgeluiden. Aangezien elke noot op die manier doorleefd is draagt het sterk bij aan de authenticiteit, wat wij alleen maar kunnen toejuichen.

De componist die verantwoordelijk is voor Inner Cities is dus Alvin Curran. Hij behoort tot een lange lijn van pianocomponisten die door hun instrumenten spreken als filosoof, dichter, danser, komiek, minnaar. Zijn passie voor piano is visceraal. Als vertaler is de Australische Gabriella Smart in staat om de persoonlijkheid van een componist aflezen aan de hand van diens muziek, en van Currans psyche krijgt ze naar eigen zeggen nooit genoeg. Hij bezit de gave om de mensheid te overstijgen terwijl hij er stevig in verankerd blijft, om enorme architectonische horizonten te laten communiceren terwijl hij mediteert op een enkel blad.

Smart leerde de componist kennen door zijn solo pianostuk ‘For Cornelius’, een intense, jammerende ode geschreven na de dood van zijn vriend Cornelius Cardew in 1982. Smart voerde dit werk vele malen uit over heel de wereld en doet dit nog steeds, solo of met toevoeging van dansers en acteurs.

In augustus 2012 nodigde Smart Curran uit naar Adelaide als componist in residentie, waar ze de Australische première van Inner Cities zou uitvoeren.

Haar performance van Inner Cities bestaat uit elf van de veertien bestaande stukken. Curran begon met het eerste stuk in 1993 en eindigde de cyclus in 2013. Het verhaal van Inner Cities ontvouwt zich over vijf uur (!!) met dezelfde diepgewortelde intensiteit als een woestijnlandschap, onthuld in al zijn schoonheid, brutaliteit en rauwheid.

Het is soms ook compromisloos brutaal: in ‘No.10’ bijvoorbeeld, wordt de pianiste geïnstrueerd om zo snel en zo luid mogelijk te improviseren, op het randje van uit de hand lopend en leidend tot totale uitputting. Het soort klanken die we Diamanda Galás in een furieuze bui ook soms horen maken achter de toetsen. Zulke momenten zijn echter spaarzaam, want het werk is ook rijk aan delicate klanken (lichtvoetiger zoals dat in het klassieke jargon wel eens heet). Vooral de langere stukken zoals ‘No.1’ (25 minuten) waar één noot een diepe overgang wordt over een zich langzaam ontvouwend landschap.

Curran beschrijft elk stuk als “beginnend met een enkel idee, akkoord of cellulair patroon, dat dient als zijn eigen bron van verhaal of geschiedenis. De stukken zijn een reeks tegenstrijdige etudes -studies in bevrijding en gehechtheid, cryptische routes naar de oude fontein op het stadsplein, waaruit alle artistieke waarzeggerij en het tasten naar betekenis in het duister stroomt.”

Op Inner Cities worden afzonderlijke ideeën ontrafeld en opnieuw bekeken in het doordachte, meeslepende tempo dat zo vreemd is aan de hedendaagse cultuur. De zich ontvouwende schoonheid van elk moment is alles wat er is, zoals een bloem die zich opent voor de wereld. Het is muziek die muzikanten graag spelen en die zichzelf evenzeer als een meditatieve en meeslepende ervaring onthult als voor het publiek.

Wij moesten het stellen met een promo-cdr met daarop vier stukken van de veertien, maar wie zich aan de volledige download waagt, krijgt met dit vijf uur durende stuk beslist waar voor zijn geld. Tenminste als Klara voorgeprogrammeerd staat op uw radio. Want dit album mag met al zijn pianopracht dan wel alleraardigst zijn, de gemiddelde Dark Entries lezer zal hier weinig oren naar hebben.

Gabriella Smart

Dimi Brands
09/02/2021

HomeContactSitemap
Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 06/04/2021 : La Merde lost eerste teaser voor nieuwe album La Vie en Noir.

In Gent worden terug de degens gekruist... wie een beetje op de hoogte is van groepen en de symbolen die ze gebruiken weet dat we het dan hebben over La Merde, het duo dat er aardig in slaagt om de neofolk-vlam in eigen land brandende te houden. Dit resulteerde reeds in 3 zeer goed ontvangen cassettes die ze in eigen beheer uitbrachten. ...

lees meer...
NIEUWS 01/04/2021 : Corona treft Leichtmatrose ...

Andreas Stitz, de anders zo energierijke zanger van het Duitse folk/chanson gezelschap Leichtmatrose heeft zijn gevecht met corona goed doorstaan. Dat het een diepe indruk op hem heeft nagelaten, bewijst deze videoboodschap . Hier bij Dark Entries wensen we hem alvast een verder spoedig herstel toe. Leichtmatrose

lees meer...
NIEUWS 29/03/2021 : Digitale rereleases voor cult act Ghosting

Bij Dark Dimensions verschijnen twee cult albums opnieuw: “Romantic Death”(1993) en “Lips Like Red”(1995) van de Duitse gothic cult formatie Ghosting. Ghosting was een groep rond frontman Sascha Tayefeh die in 1989 te Koblenz werd opgericht. Ook bij ons surfte de groep mee op de hernieuwde belangstelling in het gothic ...

lees meer...
NIEUWS 29/03/2021 : Nieuwe digitale ep voor You Life On Hold

Your Life On Hold verwacht een hete zomer maar wil tot het zover is het vuur brandende houden. Dat doen John Wolf en de zijnen met een nieuwe digitale ep "Imprisoned" die komende vrijdag, 2 april, op alle gangbare digitale platformen staat te verschijnen. 1 April was een beetje lullig geweest, vandaar. Op de ep “Imprisoned” ...

lees meer...
NIEUWS 25/03/2021 : Gönül Yarası: Liana met pijn in het hart.

Liana, oftewel de samensmelting tussen de zussen Lia en Lena wisten met hun vorige singles het hart van Dark Entries reeds te beroeren. Met hun Turks/Armeense roots die ze niet schromen om in hun elektronische, dromerige muziek te verwerken, mikken ze met hun nieuwste single weer, en deze keer ook vrij letterlijk, richting de hartstreek. ‘Gönül ...

lees meer...
INTERVIEW : THE IMAGINARY SUITCASE - Het grootste deel van mijn leven heb ik me gedragen zoals ik dacht dat ze wilden dat ik me gedroeg. En dat is oplichterij.

The Imaginary Suitcase – het soloproject van Laurent Leemans – heeft weer een nieuw epos uitgebracht: ‘The gods gave you victory today only to make your final defeat more bitter’. Dat is een hele mond vol en ook een heel pessimistisch citaat (van een Romeinse veldheer na een verloren veldslag tegen de Kelten), twee ...