casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.373 items

   

Funeral Souvenir
La Noche Del Anhídrido
Experimental - Industrial
02/03/2020 : Funeral Souvenir - La Noche Del Anhídrido
Verlag System  Verlag System
02/03/2020, Dimi Brands

Wanneer we u zouden vragen om uit het blote hoofd de eerste naam te noemen die in uw gedachten opkomt wanneer we het hebben over industrial uit Spanje, dan schatten wij de kans dat u met Esplendor Geométrico op de proppen komt enorm hoog in. De wandelende muziekencyclopedieën die ons met hun kennis willen verrassen toveren echter misschien wel Funeral Souvenir uit hun hoed.

Funeral Souvenir, de schuilnaam van Miguel Ángel Ruíz bracht slechts 1 cassette uit: het al even unieke als mythische proporties aannemende La Noche Del Anhídrido, en dit in het jaar 1987. Ruíz wordt met recht en reden een pionier genoemd wat Spaanse elektronica aanbelangt, met naast Funeral Souvenir projecten als Orfeón Gagarin, Zytospace, Dekatron, Michel Des Airlines,...

Om de info van de muziekencyclopedieën up to date te houden vermelden we dat hij met behulp van Casio Sk1, SW Radio, Yamaha DX7, Cheetah SpecDrum voor Sinclair ZX Spectrum tussen juli en augustus 1987 aan de slag ging om een maand later het eindresultaat onder de broeierige Spaanse zon te droppen.

Deze oorspronkelijk zes nummers tellende C30 tape die geluiden laat horen in de geest van industriële en experimentele collega’s als (het onvermijdelijke) Esplendor Geométrico, Asmus Tietchens, Siegmar Fricke of Zoviet France wordt beschouwd als een van de beste industrial albums gemaakt in Spanje.

De tape zelf is ondertussen uiteraard tot een heus collector’s item verworden, en omdat een eveneens beperkte reissue in 2009 op cdr vrij onopvallend te noemen was, drong een nieuwe heruitgave zich op.

Deze keer op vinyl, of download zo u wenst. Naast de originele zes nummers van de cassette krijg je er nog vier bonustracks bij.

Te weten: ‘La Noche Del Rail’, dat in 1988 verscheen op de compilatiecassette Durchschnittsanfall 5 op het Prion Tapes label.

‘Segunda Noche Del Anhídrido’ verscheen eveneens in 1988 op een andere compilatie op cassette, Neue Muster Volume 4 (Tonspur Tapes).

Deze twee nummers verschenen ook op de heruitgave op cdr uit 2009, doch onder andere titels (meer bepaald ‘Jóvenes En El Horno’ en ‘Feria Del Flanger’).

‘Episcopalizer VI’ kan je terugvinden op de dubbele cdr Saturación De Mecanismos: Una Compilación De Industrial Noise Espaňol (2011). Een boeiende staalkaart die meer dan duidelijk maakt dan men daar in Spanje heus niet verlegen zit om een deviant muziekje meer of minder. Te ontdekken!

Het laatste extraatje krijg je nog in de vorm van een alternatieve versie van het openingsnummer ‘Naftaline II’.

Deze twee laatste bonusnummers staan enkel op de digitale versie. Koop je de LP, dan krijg je er evenwel een downloadcode bij om deze alsnog in huis te halen.

Vergeet even de brandende Spaanse zon, want La Noche... van Funeral Souvenir klinkt ijzig kil. Een industriële omgeving waarbij naast de ijzige metalen effecten verder nog stembehandeling en ritmische patronen verweven worden. Het album zit zodanig doordrongen van deze elementen dat de term tijdloos hier best wel van toepassing is.

Bent u dus zelf geen wandelende muziekencyclopedie zoals het voorbeeld hierboven, dan zou u best wel eens kunnen geloven dat dit net zo goed iets recent kon zijn. Een hele prestatie als je weet dat 33 jaar in het muzieklandschap niet niets is. Zo leren we dat de kiemen van wat later zou uitgroeien tot wat wij bestempelen als ritmische industrial in die periode al ijverig gezaaid werden in de Spaanse bodem.

Dimi Brands
02/03/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 27/09/2020 : Extra namiddagshow Neetwave 2020

Sedert vorig jaar kent Retie een nieuw indoorfestival : Neetwave. Na het succes van de eerste editie kon het dan ook niet uitblijven dat er een vervolg voor 2020 ging komen. Totdat een Hardnekkig Beestje uit China zich er mee ging moeien. De wereld, en vooral zijn evenementen, ging op slot. En toch slaagt de organisatie van Dark Balloon ...

lees meer...
NIEUWS 25/09/2020 : Piep! Daar is Dead Souls Rising.

Het is met wat, daar is alweer een gothic formatie die opstaat uit de doden... Dead Souls Rising, geboren in 1993 en na twee albums, “Ars Magica” (1995) en “Scented Garden” (1997) spoorloos duiken op met "Isadora" (gelimiteerd op 200 exemplaren) op het eigen Mysis label. Het titelnummer wordt meteen uitespeeld ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 24/09/2020 : Euphemia Rise zegt bij debuut reeds vaarwel.

Bent u van mening dat er binnen de hedendaagse alternatieve rock te veel op veilig gespeeld wordt en zodoende vooral risico’s vermeden worden? Dan staat u qua denken op één lijn met Wim Lankriet, die we via zijn project Syrenomelia reeds aan u voorstelden. Om zich nog meer te bevrijden van de door de muziekindustrie opgelegde ...

lees meer...
NIEUWS 23/09/2020 : Rosetta Stone met nieuw album en box!

Het kan niet op. Als trouwe lezer merkte u allicht reeds dat Dark Entries (en ik niet in het minst) een hart heeft voor gothic rock. Zo verscheen nog maar pas het leuke nieuws dat het Amerikaanse The Wake uitpakt met een nieuw album en nu mag ik ook zeggen dat hun Britse evenknie Rosetta Stone in 2020 hetzelfde doet. Waar het album “Seems ...

lees meer...
NIEUWS 23/09/2020 : Van Post Mortem tot Somnus

Na vele positieve reacties op ‘Post Mortem’ (2018) en vele memorabele optredens met onder andere Wiegedood, Wolvennest, en Marche Funèbre wil Splendidula graag een nieuw teken van leven tonen. Deze Belgische atmospheric doom metal band zal begin 2021 een nieuwe plaat uitgeven, getiteld ‘Somnus’ en dit via het ...

lees meer...
FOTO'S : Star-Industry - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Dear Deer - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Larva - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

lees meer...
INTERVIEW : HUGS OF THE SKY (finalist Humo's Rock Rally 2020) - Na wat research staan we nog harder te popelen om Andrew Eldritch te ontmoeten.

Na het horen van hun laatste album Virtual Lullaby Circus tipten we hen reeds als favorieten in de momenteel lopende Humo’s Rock Rally. En zie, we hadden het maar weer eens bij het rechte eind: kwaliteit komt altijd bovendrijven en bijgevolg stootte het Limburgse Hugs Of The Sky door tot de finale van dit prestigieuze concours. Even ...

lees meer...
INTERVIEW : RAYA SCHADUWJAAGSTER - Ik ben echt een dummie als het aankomt op mediteren en ademen.

Onlangs, tijdens volle maan, volgend op Lugghnasadh bracht Sven Visterin (Ernst H. Störzhendr/The Horny Hour (Radio Centraal)) in samenwerking met Sombre Soniks de compilatie The Central Throne uit. Het is een album dat gaat over hartcoherentie. Bij een album dat ademhalingsoefeningen moet begeleiden denken wij spontaan aan het soort ...