casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.718 items

   

Frank Benkho
The revelation according to Frank Benkho
Minimal - Psychedelic
29/01/2016 : Frank Benkho - The revelation according to Frank Benkho
Clang  Clang
29/01/2016, Peter De Koning

Clang records bracht deze EP reeds uit op de Deense markt in de zomer van 2014. Het enthousiasme was echter groot genoeg om een wereldwijde release te verzekeren.
Frank Benkho is het pseudoniem voor Hugo Espinosa Chellew. Deze Chileen is een bezige bij. Hij runt het netlabel Pueblo Nuevo, maakt glitchy en soms noisy elektronica onder de naam Mika Martini en componeert elektronische jazz met het project Usted No! Met Frank Benkho gebruikt hij enkel oude analoge synths die hij min of meer à l'improviste bespeelt. Geen digitale audio workstations en dergelijke maar terug naar de jaren 60 en 70.


Hoe dat klinkt, moet ik wellicht aan de meeste lezers niet uitleggen. Dit magazine wordt overspoeld met genres als minimal wave en de woordgroep 'analoge synth' lijkt wel een afrodisium voor de gemiddelde fan van dit magazine. Frank Benkho maakt echter geen new wave maar keert stilistisch nog iets verder terug in de tijd. We horen echo's van Klaus Schulze en zijn kliek en zelfs een tikkeltje 70s vangelis. Het werk leent ook flink uit de psychedelica. Daar zijn niet alleen de synths voor verantwoordelijk maar ook de specifieke melodielijnen.

De EP is verdeeld in 4 hoofdstukken en we kunnen gerust stellen dat Frank Benkho wellicht een sterk verhaal in gedachten had toen hij dit componeerde.

Chapter 1: The Trumpets of the Puma is klassieke maar erg goede synthesizerambient die rechtstreeks van een plaat van Tangerine Dream lijkt geplukt. Vreemd genoeg moeten we ook steeds denken aan bepaalde fragmenten uit de legendarische albums Spheres I en II van Delerium.

Chapter 2: The Witness lijkt wel de analoge renditie van een jungle soundtrack. Echte percussie is er niet, maar de bas heeft zo'n aanstekelijke ritme dat je spontaan gaat meetokkelen. Het nummer is opgebouwd uit meerdere kleine variaties op hetzelfde melodische motief wat je toelaat om echt in een soort trance te komen. Ik weet niet of het de bedoeling was, maar dit klinkt als een perfect plausibele soundtrack voor een documentaire over het regenwoud.

Chapter 3: Under the Sands of Pisuagua bevat een zeer mooie melodielijn die gespeeld wordt met een analoge brassklank. Er wordt ook lekker gezwiept en gezwopt in de achtergrond, u weet wel, het geluid van lasergeweertjes maar dan nog geestesverruimender. De track breekt nooit echt open maar bouwt langzaam op waardoor je in een soort van constante stress blijft hangen.

Chapter 4: Removing televisions is de meest experimentele track en gaat erg richting traditionele ambient. We horen leuke dissonante klanken en een goed gebruik van externe effecten. Net op het moment dat we op het punt staan ons te gaan vervelen, breekt een verfrissende melodie door het klankentapijt. Een ware apotheose voor een mooie track.

Synthfreaks zullen hiervan smullen en, zoals Bon Jovi ideaal is voor luchtgitaar, kun je met deze muziek bijna fysiek meedraaien met de knoppen. Het klankdesign is erg mooi en ondanks het improvisatoire karakter van de nummers, is er toch heel veel gelaagdheid en inspiratie te vinden in deze muziek. Deze muziek is met veel liefde voor detail afgewerkt. Frank Benkho weet zijn apparaten perfect te temmen! Het is ook weer een tijdje geleden dat we muziek hoorden die echt gemaakt lijkt voor de EP: Een dikke twintig minuten trip en gedaan. Langer moest dit ook niet duren.

We raden aan om zeker ook de clips eens te bekijken. Deze zijn echte minimalistische pareltjes die de muziek perfect complementeren.

Chapter 2: The Witness from Mika Martini on Vimeo.

Chapter 1: The Trumpets of the Puma from Mika Martini on Vimeo.

Peter De Koning
29/01/2016

HomeContactSitemap
Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 06/04/2021 : La Merde lost eerste teaser voor nieuwe album La Vie en Noir.

In Gent worden terug de degens gekruist... wie een beetje op de hoogte is van groepen en de symbolen die ze gebruiken weet dat we het dan hebben over La Merde, het duo dat er aardig in slaagt om de neofolk-vlam in eigen land brandende te houden. Dit resulteerde reeds in 3 zeer goed ontvangen cassettes die ze in eigen beheer uitbrachten. ...

lees meer...
NIEUWS 01/04/2021 : Corona treft Leichtmatrose ...

Andreas Stitz, de anders zo energierijke zanger van het Duitse folk/chanson gezelschap Leichtmatrose heeft zijn gevecht met corona goed doorstaan. Dat het een diepe indruk op hem heeft nagelaten, bewijst deze videoboodschap . Hier bij Dark Entries wensen we hem alvast een verder spoedig herstel toe. Leichtmatrose

lees meer...
NIEUWS 29/03/2021 : Digitale rereleases voor cult act Ghosting

Bij Dark Dimensions verschijnen twee cult albums opnieuw: “Romantic Death”(1993) en “Lips Like Red”(1995) van de Duitse gothic cult formatie Ghosting. Ghosting was een groep rond frontman Sascha Tayefeh die in 1989 te Koblenz werd opgericht. Ook bij ons surfte de groep mee op de hernieuwde belangstelling in het gothic ...

lees meer...
NIEUWS 29/03/2021 : Nieuwe digitale ep voor You Life On Hold

Your Life On Hold verwacht een hete zomer maar wil tot het zover is het vuur brandende houden. Dat doen John Wolf en de zijnen met een nieuwe digitale ep "Imprisoned" die komende vrijdag, 2 april, op alle gangbare digitale platformen staat te verschijnen. 1 April was een beetje lullig geweest, vandaar. Op de ep “Imprisoned” ...

lees meer...
NIEUWS 25/03/2021 : Gönül Yarası: Liana met pijn in het hart.

Liana, oftewel de samensmelting tussen de zussen Lia en Lena wisten met hun vorige singles het hart van Dark Entries reeds te beroeren. Met hun Turks/Armeense roots die ze niet schromen om in hun elektronische, dromerige muziek te verwerken, mikken ze met hun nieuwste single weer, en deze keer ook vrij letterlijk, richting de hartstreek. ‘Gönül ...

lees meer...
INTERVIEW : THE IMAGINARY SUITCASE - Het grootste deel van mijn leven heb ik me gedragen zoals ik dacht dat ze wilden dat ik me gedroeg. En dat is oplichterij.

The Imaginary Suitcase – het soloproject van Laurent Leemans – heeft weer een nieuw epos uitgebracht: ‘The gods gave you victory today only to make your final defeat more bitter’. Dat is een hele mond vol en ook een heel pessimistisch citaat (van een Romeinse veldheer na een verloren veldslag tegen de Kelten), twee ...