casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.306 items

   

For Greater Good
...Unfolds
Ambient - Dark Ambient - Neoklassiek - Trip Hop
04/06/2020 : For Greater Good - ...Unfolds
Purple People Park  Purple People Park
04/06/2020, Dimi Brands

Het was een lange tijd stil rond For Greater Good, velen waren dan ook aangenaam verrast dat de Lierse dark ambient (t)rots vorig als vanuit het niets op de affiche van mijn eigenste Trouwfest prijkte. Aanvankelijk kwam de vraag van FGG om eens op een Dark Entries Night te mogen spelen, maar omdat deze gegeerde clubavonden reeds voor een lange tijd volgeboekt waren, zag ik mijn kans schoon om dit geliefde project alsnog een podium aan te bieden.

Het verbaasde me niet dat het optreden in kwestie een schot in de roos was. Ik was zo stout om hen met de ondankbare taak op te zadelen om het festival te openen. Ondanks de naambekendheid die For Greater Good geniet was het, afgaande op de positieve reacties bij de aankondiging, vooral een tactische zet om vanaf het begin reeds een mooie opkomst te hebben.

Opzet geslaagd, want de terugkeer op het podium kon op de nodige belangstelling rekenen. Sam en Izzy, nog steeds de spil waarrond For Greater Good draait (tijdens Trouwfest bijgestaan door Peter Geysels (zie ook TraumaSutra) en voor de gelegenheid was er ook een samenwerking met Ashtoreth) wisten me te vertellen dat nieuw werk reeds lang klaar was, maar dat de tijd om het op te nemen de grote boosdoener was. Het optreden op Trouwfest, vertrouwden ze me achteraf toe, was echt wel het duwtje in de rug dat ze nodig hadden om alsnog de daad bij het woord te voegen. Want dat het aansloeg, daar mag u donder op zeggen. Maar omdat eigen lof stinkt, verwijs ik graag door naar de woorden die collega Xavier Kruth hierover veil had.

For Greater Good wordt altijd gemakkelijkheidshalve in de dark ambient hoek geduwd. En hoewel dit op zich reeds een ruim te interpreteren genre betreft, zien de Lierenaars er geen graten in om dit rekbare genre nog wat meer elasticiteit mee te geven. Invloeden gaan van neoklassieke tot ambient, elektronica, triphop, glitch en soundscapes. Hoewel er niet zo iets bestaat als een “typisch” For Greater Good geluid, klinkt het op ...Unfolds onmiskenbaar als... For Greater Good.

Een wederkeer die zo’n acht jaar op zich heeft laten wachten, die mag met de nodige bombarie gebeuren, zo moet men gedacht hebben bij het componeren van ‘Ithyll’, het nummer dat deze EP mag openen.

Componeren is hier het meest passende werkwoord als je weet dat het nummer naar een groteske neoklassieke finale toewerkt, zo eentje die Wagneriaanse proporties aanneemt. Pompeus maar tegelijkertijd geloofwaardig, geen sinecure om deze twee begrippen met elkaar in balans te brengen.

‘Ithyll’ is het afsluitende stuk in het drieluik dat in 2008 met ‘Le Jugement Du Roi En Jaune’ aanving. Een boek dat met een harde slag dichtgeslagen wordt, en met voorsprong het strafste wat we reeds van FGG mochten horen.

Meer neoklassieke bombast krijgen we te horen tijdens ‘And Thus...Unfolds’, al laat hier de elektronica, hier in de vorm van breakbeats, zich meer gelden dan in de melancholische liefdesballade die ‘Ithyll’ is. Ook hier weer een combinatie die voor menig artiest te hoog gegrepen is wil men hier een overtuigend eindresultaat mee brouwen. For Greater Good doet het met de vingers in de neus. Hardleers, of beter gezegd stront in uw oren? Ook ‘Northern Light’ mengt triphop-achtige klanken met klassieke al maken hier de strijkers plaats voor sombere pianoklanken.

Voor het afsluitende ‘Synchronism’ werd voor de gelegenheid beroep gedaan op Raya Schaduwjaagster, een helft van de elfenzusjes formatie Dark Poem. Eerder zagen we Sophie, de andere helft, reeds opduiken bij Hybryds. De zusjes zijn dus nog niet uitgezongen, en ook dat stemt ons vrolijk. Raya injecteert nog meer ziel (hier ook te verstaan als ‘soul’) in de compositie van For Greater Good en vervult haar rol als zwevend elfje zodoende met verve.

Kortom: een halfuurtje lang krijg je vier nummers voorgeschoteld die nu reeds gedoemd zijn om op repeat af te spelen. We blinken alvast onze laarzen op voor het geven voor nog enkele ‘butt-kicks’ want na deze EP is de honger naar een nieuw full album des te groter!

For Greater Good pakt uit? Wat had u anders verwacht, misschien? En dat voor slechts 4 euro via Bandcamp.

For Greater Good

Dimi Brands
04/06/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 03/08/2020 : Goethes Erben: tijd voor een nieuw album!

Corona legt veel stil, maar Oswald Henke krijg je niet zomaar klein. Sinds juli 2020 kon je regelmatig op de facebookpagina van Goethes Erben fragmenten van hun repetities bijwonen. Volledig Corona-proof werd er geknutseld aan nieuw materiaal. Het resultaat hiervan heet ‘Flüchtige Küsse’ en is vanaf september te koop! ...

lees meer...
NIEUWS 22/07/2020 : Nieuwe Evanescence-video 'The Game Is Over' nu online.

De Amerikaanse rockband Evanescence heeft zojuist de video van de albumtrack 'The Game Is Over' online gezet, afkomstig van het eerste studio-album in negen jaar, getiteld 'The Bitter Truth'. Afgelopen woensdag kwam deze song al als 2e single uit. Volgend jaar september (2021 dus) geeft de band vijf shows in de Benelux, samen ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : The Cure belooft het beste album ooit!

Mocht u zich afvragen hoe het zit met het nieuwe album van The Cure dat reeds voor eind vorig jaar, begin dit jaar werd aangekondigd, wel er is eindelijk nog eens nieuws. Van de twee of zelfs drie albums die oorspronkelijk werden beloofd is niet meteen sprake meer. Bij monde van Roger O’ Donnel, de man achter de toetsen wordt het nieuwe ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Online vertier; release the bats!

Zo, nu het einde van de wereld schoorvoetend als covid19 - ik stond erbij en keer er naar - op ons afkomt kunnen we virtueel elke vierde vrijdag terecht bij de "release the bats show" en dit tot de wereld weer normaal wordt of gewoon ophoudt te bestaan. Gothic en death rock recht uit Amerika (Californië) tot in je huiskamer, ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Gratis avant! Records compilatie!

Nu u geniet van uw wel verdiend verlof hoort daar uiteraard een passend muziekje bij. Dark Entries wil u hierbij graag attenderen op de gratis compilatie “Year Of The Mask” van het Avant! Label. Een leuke portie underground uit eigen stal die je beslist eens moet gehoord hebben! Om het u niet al te moeilijk te maken heb ik hierbij ...