casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.417 items

   

For Greater Good
...Unfolds
Ambient - Dark Ambient - Neoklassiek - Trip Hop
04/06/2020 : For Greater Good - ...Unfolds
Purple People Park  Purple People Park
04/06/2020, Dimi Brands

Het was een lange tijd stil rond For Greater Good, velen waren dan ook aangenaam verrast dat de Lierse dark ambient (t)rots vorig als vanuit het niets op de affiche van mijn eigenste Trouwfest prijkte. Aanvankelijk kwam de vraag van FGG om eens op een Dark Entries Night te mogen spelen, maar omdat deze gegeerde clubavonden reeds voor een lange tijd volgeboekt waren, zag ik mijn kans schoon om dit geliefde project alsnog een podium aan te bieden.

Het verbaasde me niet dat het optreden in kwestie een schot in de roos was. Ik was zo stout om hen met de ondankbare taak op te zadelen om het festival te openen. Ondanks de naambekendheid die For Greater Good geniet was het, afgaande op de positieve reacties bij de aankondiging, vooral een tactische zet om vanaf het begin reeds een mooie opkomst te hebben.

Opzet geslaagd, want de terugkeer op het podium kon op de nodige belangstelling rekenen. Sam en Izzy, nog steeds de spil waarrond For Greater Good draait (tijdens Trouwfest bijgestaan door Peter Geysels (zie ook TraumaSutra) en voor de gelegenheid was er ook een samenwerking met Ashtoreth) wisten me te vertellen dat nieuw werk reeds lang klaar was, maar dat de tijd om het op te nemen de grote boosdoener was. Het optreden op Trouwfest, vertrouwden ze me achteraf toe, was echt wel het duwtje in de rug dat ze nodig hadden om alsnog de daad bij het woord te voegen. Want dat het aansloeg, daar mag u donder op zeggen. Maar omdat eigen lof stinkt, verwijs ik graag door naar de woorden die collega Xavier Kruth hierover veil had.

For Greater Good wordt altijd gemakkelijkheidshalve in de dark ambient hoek geduwd. En hoewel dit op zich reeds een ruim te interpreteren genre betreft, zien de Lierenaars er geen graten in om dit rekbare genre nog wat meer elasticiteit mee te geven. Invloeden gaan van neoklassieke tot ambient, elektronica, triphop, glitch en soundscapes. Hoewel er niet zo iets bestaat als een “typisch” For Greater Good geluid, klinkt het op ...Unfolds onmiskenbaar als... For Greater Good.

Een wederkeer die zo’n acht jaar op zich heeft laten wachten, die mag met de nodige bombarie gebeuren, zo moet men gedacht hebben bij het componeren van ‘Ithyll’, het nummer dat deze EP mag openen.

Componeren is hier het meest passende werkwoord als je weet dat het nummer naar een groteske neoklassieke finale toewerkt, zo eentje die Wagneriaanse proporties aanneemt. Pompeus maar tegelijkertijd geloofwaardig, geen sinecure om deze twee begrippen met elkaar in balans te brengen.

‘Ithyll’ is het afsluitende stuk in het drieluik dat in 2008 met ‘Le Jugement Du Roi En Jaune’ aanving. Een boek dat met een harde slag dichtgeslagen wordt, en met voorsprong het strafste wat we reeds van FGG mochten horen.

Meer neoklassieke bombast krijgen we te horen tijdens ‘And Thus...Unfolds’, al laat hier de elektronica, hier in de vorm van breakbeats, zich meer gelden dan in de melancholische liefdesballade die ‘Ithyll’ is. Ook hier weer een combinatie die voor menig artiest te hoog gegrepen is wil men hier een overtuigend eindresultaat mee brouwen. For Greater Good doet het met de vingers in de neus. Hardleers, of beter gezegd stront in uw oren? Ook ‘Northern Light’ mengt triphop-achtige klanken met klassieke al maken hier de strijkers plaats voor sombere pianoklanken.

Voor het afsluitende ‘Synchronism’ werd voor de gelegenheid beroep gedaan op Raya Schaduwjaagster, een helft van de elfenzusjes formatie Dark Poem. Eerder zagen we Sophie, de andere helft, reeds opduiken bij Hybryds. De zusjes zijn dus nog niet uitgezongen, en ook dat stemt ons vrolijk. Raya injecteert nog meer ziel (hier ook te verstaan als ‘soul’) in de compositie van For Greater Good en vervult haar rol als zwevend elfje zodoende met verve.

Kortom: een halfuurtje lang krijg je vier nummers voorgeschoteld die nu reeds gedoemd zijn om op repeat af te spelen. We blinken alvast onze laarzen op voor het geven voor nog enkele ‘butt-kicks’ want na deze EP is de honger naar een nieuw full album des te groter!

For Greater Good pakt uit? Wat had u anders verwacht, misschien? En dat voor slechts 4 euro via Bandcamp.

For Greater Good

Dimi Brands
04/06/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 29/10/2020 : Documentaire over 'This Corrosion' van Sisters of Mercy

The Sisters of Mercy mogen dan wel ontkennen dat ze gothic zijn, ze hebben de goth-geschiedenis mee geschreven. Trash Theory, een YouTube-kanaal dat wel vaker interessante documentaires maakt over de geschiedenis van de gothicmuziek heeft onlangs een nieuwe video gepost waarin ze zich toespitsen op de Sisters. De docu vertelt eigenlijk het ...

lees meer...
NIEUWS 29/10/2020 : Whispers In The Shadow covert David Bowie

Whispers In The Shadow, de psychedelische gothic rock band rond Ashley Dayour, heeft een nieuwe plaat uit: 'Yesterday Is Forever. De plaat werd goed ontvangen, onder meer bij Dark Entries waar onze collega Kurt schreef: 'Deze “Yesterday is Forever” is een groeier, waar “The Urgency Of Now” meteen raakt schoot ...

lees meer...
NIEUWS 27/10/2020 : Lacrimosa brengt video uit voor 'Der leise Tod'

Lacrimosa belooft ons binnenkort belangrijk nieuws aan te kondigen, en we hopen van harte dat het over de nieuwe plaat gaat die in 2020 zou moeten verschijnen. Want al maanden horen we niets meer over die plaat, en zelfs tijdens het online quarantaineconcert van de groep werd er niet naar gerefereerd. Wat we wel zeker weten, is dat de groep ...

lees meer...
NIEUWS 27/10/2020 : Nieuwe Nachtblut heet Vanitas

De in gothickringen erg populaire Duitse black metal groep Nachtblut heeft een nieuwe plaat uit: 'Vanitas', een verwijzing naar een middeleeuwse kunststroming waarin schedels, gedoofde kaarsen, verwelkte bloemen en andere voorwerpen de ijdelheid van de mens verbeelden. 'Vanitas' verschijnt drie jaar na het erg succesvolle 'Apostasie' ...

lees meer...
NIEUWS 25/10/2020 : Wardruna brengt titelnummer nieuwe plaat 'Kvitravn' uit

Wardruna, de Noorse dark folk groep die hun inspiratie uit de Noorse mythologie en cultuur haalt ( inclusief het gebruik van traditionele instrumenten), brengt in januari 2021 een nieuwe plaat uit. Die zal 'Kvitravn' heten, wat zoveel betekent als 'Witte raaf'. 'Kvitraven' is ook een nummer op de plaat, en volgens de ...

lees meer...
INTERVIEW : KREGEL - Ik denk dat we de zomerhit van Radio 2 niet gaan halen en ook over de Lage Landen Lijst heb ik zo mijn twijfels.

Omdat we ons bij Dark Entries niet graag uitspreken over een bepaald virus dat het hele doen en laten van de samenleving in zijn greep houdt roepen wij 2020 volmondig uit als het jaar van Kregel. Ze vieren dit jaar hun vierde verjaardag en zagen dit als het ideale moment om hun eerder opgenomen demo's voor het eerst op de grote wereld ...