casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.313 items

   

For Greater Good
...Unfolds
Ambient - Dark Ambient - Neoklassiek - Trip Hop
04/06/2020 : For Greater Good - ...Unfolds
Purple People Park  Purple People Park
04/06/2020, Dimi Brands

Het was een lange tijd stil rond For Greater Good, velen waren dan ook aangenaam verrast dat de Lierse dark ambient (t)rots vorig als vanuit het niets op de affiche van mijn eigenste Trouwfest prijkte. Aanvankelijk kwam de vraag van FGG om eens op een Dark Entries Night te mogen spelen, maar omdat deze gegeerde clubavonden reeds voor een lange tijd volgeboekt waren, zag ik mijn kans schoon om dit geliefde project alsnog een podium aan te bieden.

Het verbaasde me niet dat het optreden in kwestie een schot in de roos was. Ik was zo stout om hen met de ondankbare taak op te zadelen om het festival te openen. Ondanks de naambekendheid die For Greater Good geniet was het, afgaande op de positieve reacties bij de aankondiging, vooral een tactische zet om vanaf het begin reeds een mooie opkomst te hebben.

Opzet geslaagd, want de terugkeer op het podium kon op de nodige belangstelling rekenen. Sam en Izzy, nog steeds de spil waarrond For Greater Good draait (tijdens Trouwfest bijgestaan door Peter Geysels (zie ook TraumaSutra) en voor de gelegenheid was er ook een samenwerking met Ashtoreth) wisten me te vertellen dat nieuw werk reeds lang klaar was, maar dat de tijd om het op te nemen de grote boosdoener was. Het optreden op Trouwfest, vertrouwden ze me achteraf toe, was echt wel het duwtje in de rug dat ze nodig hadden om alsnog de daad bij het woord te voegen. Want dat het aansloeg, daar mag u donder op zeggen. Maar omdat eigen lof stinkt, verwijs ik graag door naar de woorden die collega Xavier Kruth hierover veil had.

For Greater Good wordt altijd gemakkelijkheidshalve in de dark ambient hoek geduwd. En hoewel dit op zich reeds een ruim te interpreteren genre betreft, zien de Lierenaars er geen graten in om dit rekbare genre nog wat meer elasticiteit mee te geven. Invloeden gaan van neoklassieke tot ambient, elektronica, triphop, glitch en soundscapes. Hoewel er niet zo iets bestaat als een “typisch” For Greater Good geluid, klinkt het op ...Unfolds onmiskenbaar als... For Greater Good.

Een wederkeer die zo’n acht jaar op zich heeft laten wachten, die mag met de nodige bombarie gebeuren, zo moet men gedacht hebben bij het componeren van ‘Ithyll’, het nummer dat deze EP mag openen.

Componeren is hier het meest passende werkwoord als je weet dat het nummer naar een groteske neoklassieke finale toewerkt, zo eentje die Wagneriaanse proporties aanneemt. Pompeus maar tegelijkertijd geloofwaardig, geen sinecure om deze twee begrippen met elkaar in balans te brengen.

‘Ithyll’ is het afsluitende stuk in het drieluik dat in 2008 met ‘Le Jugement Du Roi En Jaune’ aanving. Een boek dat met een harde slag dichtgeslagen wordt, en met voorsprong het strafste wat we reeds van FGG mochten horen.

Meer neoklassieke bombast krijgen we te horen tijdens ‘And Thus...Unfolds’, al laat hier de elektronica, hier in de vorm van breakbeats, zich meer gelden dan in de melancholische liefdesballade die ‘Ithyll’ is. Ook hier weer een combinatie die voor menig artiest te hoog gegrepen is wil men hier een overtuigend eindresultaat mee brouwen. For Greater Good doet het met de vingers in de neus. Hardleers, of beter gezegd stront in uw oren? Ook ‘Northern Light’ mengt triphop-achtige klanken met klassieke al maken hier de strijkers plaats voor sombere pianoklanken.

Voor het afsluitende ‘Synchronism’ werd voor de gelegenheid beroep gedaan op Raya Schaduwjaagster, een helft van de elfenzusjes formatie Dark Poem. Eerder zagen we Sophie, de andere helft, reeds opduiken bij Hybryds. De zusjes zijn dus nog niet uitgezongen, en ook dat stemt ons vrolijk. Raya injecteert nog meer ziel (hier ook te verstaan als ‘soul’) in de compositie van For Greater Good en vervult haar rol als zwevend elfje zodoende met verve.

Kortom: een halfuurtje lang krijg je vier nummers voorgeschoteld die nu reeds gedoemd zijn om op repeat af te spelen. We blinken alvast onze laarzen op voor het geven voor nog enkele ‘butt-kicks’ want na deze EP is de honger naar een nieuw full album des te groter!

For Greater Good pakt uit? Wat had u anders verwacht, misschien? En dat voor slechts 4 euro via Bandcamp.

For Greater Good

Dimi Brands
04/06/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 14/08/2020 : 'Anywhere out there' kondigt nieuwe plaat van Your Life On Hold aan

Er werd al een tijdje uitgekeken naar nieuw werk van Your Life On Hold, het gothic rock project van Jan Dewulf alias John Wolf, al jaren één van de meest actieve mensen in de Belgische scene. Eerdere platen als 'Burning For The Ancient Connection' en 'My Name Is Legion For We Are Many' werden heel geod onthaald, ...

lees meer...
NIEUWS 14/08/2020 : Whispers In The Shadow in de knel met het verleden

Ondanks de moeilijke omstandigheden hebben Whispers In The Shadow in coronatijden een nieuwe plaat afgewerkt. Dit deden ze dankzij een uitgebreide crowdfunding. En die laat een ander geluid horen dan voorganger 'The Urgency Of Now' uit 2018. Waar die plaat de terugkeer naar een klassiek gitaargeluid inluidde, horen we nu weer meer ...

lees meer...
NIEUWS 14/08/2020 : De Delvers roepen op om wakker te worden voor de cultuursector

Er zijn heel wat mensen en sectoren getroffen door de corona-crisis, maar weinig zijn zo hard getroffen als de cultuursector. Sinds maart al ligt op dat vlak bijna alles dicht. Er gaan veel stemmen op om de cultuursector te ondersteunen, en één van die stemmen zijn De Delvers, het Nederlandstalig nachtorkest dat korte maar fijne ...

lees meer...
NIEUWS 13/08/2020 : ReMission International bouwt een “Tower Of Strength” tegen Covid19

Wayne Hussey verzamelde en elite kransje artiesten om zich heen vanuit de idee een oude The Mission hit opnieuw in te spelen en de opbrengsten te laten gaan naar zij die van dichtbij de strijd aangaan met covid19. Mooi initiatief en zo dachten er vele anderen ook over, want zijn oproep werd massaal gevolgd en het resultaat is binnenkort beschikbaar ...

lees meer...
NIEUWS 03/08/2020 : Goethes Erben: tijd voor een nieuw album!

Corona legt veel stil, maar Oswald Henke krijg je niet zomaar klein. Sinds juli 2020 kon je regelmatig op de facebookpagina van Goethes Erben fragmenten van hun repetities bijwonen. Volledig Corona-proof werd er geknutseld aan nieuw materiaal. Het resultaat hiervan heet ‘Flüchtige Küsse’ en is vanaf september te koop! ...