casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.913 items

   

For Greater Good
...Unfolds
Ambient - Dark Ambient - Neoklassiek - Trip Hop
04/06/2020 : For Greater Good - ...Unfolds
Purple People Park  Purple People Park
04/06/2020, Dimi Brands

Het was een lange tijd stil rond For Greater Good, velen waren dan ook aangenaam verrast dat de Lierse dark ambient (t)rots vorig als vanuit het niets op de affiche van mijn eigenste Trouwfest prijkte. Aanvankelijk kwam de vraag van FGG om eens op een Dark Entries Night te mogen spelen, maar omdat deze gegeerde clubavonden reeds voor een lange tijd volgeboekt waren, zag ik mijn kans schoon om dit geliefde project alsnog een podium aan te bieden.

Het verbaasde me niet dat het optreden in kwestie een schot in de roos was. Ik was zo stout om hen met de ondankbare taak op te zadelen om het festival te openen. Ondanks de naambekendheid die For Greater Good geniet was het, afgaande op de positieve reacties bij de aankondiging, vooral een tactische zet om vanaf het begin reeds een mooie opkomst te hebben.

Opzet geslaagd, want de terugkeer op het podium kon op de nodige belangstelling rekenen. Sam en Izzy, nog steeds de spil waarrond For Greater Good draait (tijdens Trouwfest bijgestaan door Peter Geysels (zie ook TraumaSutra) en voor de gelegenheid was er ook een samenwerking met Ashtoreth) wisten me te vertellen dat nieuw werk reeds lang klaar was, maar dat de tijd om het op te nemen de grote boosdoener was. Het optreden op Trouwfest, vertrouwden ze me achteraf toe, was echt wel het duwtje in de rug dat ze nodig hadden om alsnog de daad bij het woord te voegen. Want dat het aansloeg, daar mag u donder op zeggen. Maar omdat eigen lof stinkt, verwijs ik graag door naar de woorden die collega Xavier Kruth hierover veil had.

For Greater Good wordt altijd gemakkelijkheidshalve in de dark ambient hoek geduwd. En hoewel dit op zich reeds een ruim te interpreteren genre betreft, zien de Lierenaars er geen graten in om dit rekbare genre nog wat meer elasticiteit mee te geven. Invloeden gaan van neoklassieke tot ambient, elektronica, triphop, glitch en soundscapes. Hoewel er niet zo iets bestaat als een “typisch” For Greater Good geluid, klinkt het op ...Unfolds onmiskenbaar als... For Greater Good.

Een wederkeer die zo’n acht jaar op zich heeft laten wachten, die mag met de nodige bombarie gebeuren, zo moet men gedacht hebben bij het componeren van ‘Ithyll’, het nummer dat deze EP mag openen.

Componeren is hier het meest passende werkwoord als je weet dat het nummer naar een groteske neoklassieke finale toewerkt, zo eentje die Wagneriaanse proporties aanneemt. Pompeus maar tegelijkertijd geloofwaardig, geen sinecure om deze twee begrippen met elkaar in balans te brengen.

‘Ithyll’ is het afsluitende stuk in het drieluik dat in 2008 met ‘Le Jugement Du Roi En Jaune’ aanving. Een boek dat met een harde slag dichtgeslagen wordt, en met voorsprong het strafste wat we reeds van FGG mochten horen.

Meer neoklassieke bombast krijgen we te horen tijdens ‘And Thus...Unfolds’, al laat hier de elektronica, hier in de vorm van breakbeats, zich meer gelden dan in de melancholische liefdesballade die ‘Ithyll’ is. Ook hier weer een combinatie die voor menig artiest te hoog gegrepen is wil men hier een overtuigend eindresultaat mee brouwen. For Greater Good doet het met de vingers in de neus. Hardleers, of beter gezegd stront in uw oren? Ook ‘Northern Light’ mengt triphop-achtige klanken met klassieke al maken hier de strijkers plaats voor sombere pianoklanken.

Voor het afsluitende ‘Synchronism’ werd voor de gelegenheid beroep gedaan op Raya Schaduwjaagster, een helft van de elfenzusjes formatie Dark Poem. Eerder zagen we Sophie, de andere helft, reeds opduiken bij Hybryds. De zusjes zijn dus nog niet uitgezongen, en ook dat stemt ons vrolijk. Raya injecteert nog meer ziel (hier ook te verstaan als ‘soul’) in de compositie van For Greater Good en vervult haar rol als zwevend elfje zodoende met verve.

Kortom: een halfuurtje lang krijg je vier nummers voorgeschoteld die nu reeds gedoemd zijn om op repeat af te spelen. We blinken alvast onze laarzen op voor het geven voor nog enkele ‘butt-kicks’ want na deze EP is de honger naar een nieuw full album des te groter!

For Greater Good pakt uit? Wat had u anders verwacht, misschien? En dat voor slechts 4 euro via Bandcamp.

For Greater Good

Dimi Brands
04/06/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 07/12/2021 : Gedenk Mortemia!

Na elf jaar stilte is de Noorse multi-instrumentalist, producer en artiest Morten Veland (ex-Tristania, Sirenia) terug met zijn soloproject Mortemia. En met een gloednieuw concept. ‘The Pandemic Pandemonium Sessions’ is een serie goth metal liedjes die elke maand op het internet losgelaten worden. Fijn om weten, telkens met een ...

lees meer...
NIEUWS 03/12/2021 : Sygo Cries is klaar met “Talking About Walls”

Enige tijd geleden al stelden we hier bij Dark Entries de echte hergeboorte of definitieve herstart van de cold wave / post punk formatie Sygo Cries voor. Eén van de vele projecten van Mika Goedrijk die vooral bekendheid geniet met het industrial tribal techno project This Morn’Omina, maar ook eerder actief was met Nebula-H en ...

lees meer...
NIEUWS 03/12/2021 : Brandende nachten in Kroatië: Ewiniar

Samen met je partner muziek maken, dat is inderdaad fantastisch (trust me, I know). En zo dachten Marin and Katarina Tramontana uit Split (Kroatië) er ook over. Onder de bandnaam Ewiniar brengt dit duo u het stevige debuutalbum ‘Burning the Night’. De negen tracks op dit album baden ergens tussen goth rock en metal. Zelf was ...

lees meer...
NIEUWS 03/12/2021 : Nieuw album van Michael J Sheehy op Bandcamp Friday...

Bandcamp Friday is er weer…!! U weet wel, uw geliefde artiesten genieten een hoger percentage van de opbrengst indien u hun materiaal via Bandcamp op een vrijdag koopt… Deze vrijdag vragen we even uw aandacht voor het nieuwe album van Michael J Sheehy (Dream City Film Club, Miraculous Mule, United Sounds of Joy, solo), The ...

lees meer...
NIEUWS 01/12/2021 : Sinner’s Day 2022 al in volle voorbereiding

Misschien hebt u de editie van dit jaar nog niet helemaal verteerd, toch pakt de Sinner’s Day organisatie nu al uit met een reeks nieuwe namen! Zo werden recent aan de affiche toegevoegd; The Birthday Massacre, The Exploited, Actors, Zware Machine, NOYCE™ (met een exclusief verjaardagsconcert voor België), Tiny Magnetic Pets, ...

lees meer...
FOTO'S : The Breath of Life - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Enzo Kreft - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : The Ultimate Dreamers - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Porta Nigra Autumn Passage (13/11/2021, JH De Klinker, Aarschot) - Koud vlees en powernoise.

“Zie mij hier nu staan”, verzuchtte Xavier Kruth tijdens het laatste nummer van zijn band Winterstille (met ook Dark Entries collega Gerry Croon in de gelederen). Exact hetzelfde idee hadden we toen we dat moment ons als koopwaar door middel van een barcode moesten laten scannen om de ‘zwarte poort’ van Aarschot ...

lees meer...
INTERVIEW : WHISPERS IN THE SHADOW - Ik ben geen conservatieve songwriter en ik ben niet geïnteresseerd in de status-quo. Ik ben geïnteresseerd in vooruitgang.

Whispers In The Shadow bestaat 25 jaar, en dat mag gevierd worden. Er komt een nieuwe verzamelaar uit, 'Gilding The Lily', die gedeeltelijk bestaat uit nieuwe opnames van de beste nummers uit de afgelopen kwarteeuw. En dat de groep een serieuze evolutie heeft doorgemaakt in die periode, kunt u lezen in het gesprek dat we met frontman ...