casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.300 items

   

Filth Pig
Mental Dead Ends
Black Metal - Electro
26/07/2017 : Filth Pig - Mental Dead Ends
Eigen beheer  Eigen beheer
26/07/2017, Dimi Brands

Overweeg je om je eerste stapjes te zetten in het recensentenvak? Neem dan alvast volgende wijze woorden van deze ervaren rot aan: vertrouw niet klakkeloos promoteksten!

Toen de naam Filth Pig onlangs op de redactievergadering viel, moest ik meteen aan Ministry denken, meer bepaald aan hun album uit 1996 met dezelfde titel.

Uit de persbio scheen dat Filth Pig het eenmansproject van een Duitser met de naam Johannes bleek te zijn, die in het verleden bij menige lokale band zijn liefde voor death en black metal op de gitaar kon botvieren.

Hij richtte Filth Pig op om een uitlaatklep te vinden voor zijn liefde voor industriële muziek. Zijn eerste release liet minder dan een jaar op zich wachten en werd digitaal verspreid via allerlei kanalen zoals Spotify, Bandcamp, iTunes, enz.

Dat dit debuut, getiteld Youthful Nihilism (Or A Cold Realization Of The Anthropomorphic Illusion), zich liet plaatsen in het industrial metal genre bleek uit de lijst met invloeden die uit bands als Nailbomb, Godflesh, Meat Machine, en het reeds door mij geopperde Ministry bestond.

Zijn tweede plaat, deze Mental Dead Ends, liet ook amper een jaar op zich wachten, en Johannes belooft ons een nieuwe manier van werken. Hij gaat er prat op om te zeggen dat dit zijn eerste album is dat hij maakt zonder behulp van gitaren. Verder lezen we dat het album een symfonisch EBM/dark electro/industrial album heet te zijn dat is aangevuld met black en death metal arrangementen.

Nu, ik heb er geen idee van wat deze Johannes verstaat onder de genres EBM, dark electro en industrial, maar qua invulling hiervan verschillen we precies toch duidelijk van mening.

Laat je dus niets wijsmaken want in wezen is dit bovenal nog steeds een death/black metal album. Moest je immers niet weten dat hij geen gitaren gebruikt voor deze plaat, zou je het zelf nooit kunnen bevroeden. Ze zijn duidelijk hoorbaar, dus veronderstellen we dat de snoodaard ze gewoon uit een keyboard of sampler te voorschijn heeft getoverd.

Een absolute vereiste voor het maken van elektronische genres zijn toch wel beats, en daarop is het wachten tot op het zesde nummer (‘Entthronungstrauma’) van deze plaat. Het spreekwoord schoenmaker blijf bij uw leest, is meer dan ooit van toepassing wat Filth Pig betreft, want deze hybride van nietszeggende, amateuristische ritmes en black metal screams leidt immers nergens naar. Wie dit nummer meerdere malen na elkaar kan uitluisteren, verdient wat ons betreft een medaille voor moed en zelfopoffering. Inderdaad, zo slecht is het.

De beats op ‘Deduction Of A Pale Mummified World’ zijn beter te verteren. De screamende zang is minder uitgesproken metal, al dienen we te zeggen dat er sowieso vaak weinig verschil hoorbaar is tussen een krijsende black metal panda enerzijds en een doorsnee hellektro frontman. Het nummer is niet bepaald wereldschokkend in het genre, maar toch de eerste keer dat we niet meteen naar de pot moeten spurten om een lading diarree te lozen. (We zitten ondertussen al aan nummer 8 van de 10!) ‘Deduction Of A Pale Mummified World’ laat horen dat er op het vlak van electro heus enig potentieel in Filth Pig schuilgaat. Helaas nog erg diep verborgen en er is nog heel wat werk aan de winkel. Zeker als je weet dat het feitelijk het enige nummer van deze plaat is dat nog maar in de buurt van de stempel ‘redelijk’ komt.

Laat ons aannemen dat deze plaat voor de artiest zelf een leerproces is, dan stellen we vast dat door middel van veel vallen en opstaan ze op het einde wel geeft wat ze belooft. Na de nogal saaie instrumental ‘The Very Last Reflection’ stemmen de opzwepende beats van afsluiter ‘Fall Into Alexithymic Opiates’ ons alsnog enigszins hoopvol. Helaas waren we weer wat te voorbarig, want de death metal grunts boren ook dit sprankeltje hoop vakkundig de grond in.

Drie van de tien tracks kunnen nog onder de noemer ‘elektronisch’ geplaatst worden, maar laat je voor de rest niets wijsmaken, want dat is wat zang en muziek betreft haast pure death en black metal. Black metal screams en death metal grunts dus, en om het tr00e, vorstgebeten en kvlte karakter nog wat extra in de verf te zetten zijn ook de typische ijzige synthpartijen die het black metal genre typeren niet over het hoofd gezien. Evenals de krakkemikkige productie in eigen beheer, die men tevens helaas niet vergeten is.

De vrouwenstem tijdens ‘Dissolved In Ethanol’ (wat we wel een amusante titel vinden) doet zo hard haar best om op deze van Sarah Jezebel Deva te lijken, dat het haast als plagiaat klinkt. Moesten we er nu nog om kunnen lachen, maar ook dat zit er niet in. Een extra half sterretje krijgt Filth Pig omdat ze ons, anders dan het gros van het black metal genre, niet vermoeien met kleuterpraat over Satan.

Mental Dead Ends gaat tekstueel over het onderwerp van de psychopathologie op verschillende niveaus, maar ook over Johannes’ eigen ervaringen met drugsmisbruik, depressie en zelfmoord.

Bepaald vrolijk worden ook wij niet van deze plaat, en dat is niet enkel aan de teksten te wijten.

We geloven graag dat Filth Pig een therapeutische werking heeft voor de artiest in kwestie, doch de nodige empathie hiervoor kunnen we niet opbrengen.

Je kan Mental Dead Ends gratis downloaden via de Bandcamp pagina van Filth Pig. Tenzij je een verzamelaar bent van medailles voor moed en zelfopoffering, raden we echter niet aan hiervoor de moeite te doen.

Filth Pig

Dimi Brands
26/07/2017

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 03/08/2020 : Goethes Erben: tijd voor een nieuw album!

Corona legt veel stil, maar Oswald Henke krijg je niet zomaar klein. Sinds juli 2020 kon je regelmatig op de facebookpagina van Goethes Erben fragmenten van hun repetities bijwonen. Volledig Corona-proof werd er geknutseld aan nieuw materiaal. Het resultaat hiervan heet ‘Flüchtige Küsse’ en is vanaf september te koop! ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 22/07/2020 : Nieuwe Evanescence-video 'The Game Is Over' nu online.

De Amerikaanse rockband Evanescence heeft zojuist de video van de albumtrack 'The Game Is Over' online gezet, afkomstig van het eerste studio-album in negen jaar, getiteld 'The Bitter Truth'. Afgelopen woensdag kwam deze song al als 2e single uit. Volgend jaar september (2021 dus) geeft de band vijf shows in de Benelux, samen ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : The Cure belooft het beste album ooit!

Mocht u zich afvragen hoe het zit met het nieuwe album van The Cure dat reeds voor eind vorig jaar, begin dit jaar werd aangekondigd, wel er is eindelijk nog eens nieuws. Van de twee of zelfs drie albums die oorspronkelijk werden beloofd is niet meteen sprake meer. Bij monde van Roger O’ Donnel, de man achter de toetsen wordt het nieuwe ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Online vertier; release the bats!

Zo, nu het einde van de wereld schoorvoetend als covid19 - ik stond erbij en keer er naar - op ons afkomt kunnen we virtueel elke vierde vrijdag terecht bij de "release the bats show" en dit tot de wereld weer normaal wordt of gewoon ophoudt te bestaan. Gothic en death rock recht uit Amerika (Californië) tot in je huiskamer, ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Gratis avant! Records compilatie!

Nu u geniet van uw wel verdiend verlof hoort daar uiteraard een passend muziekje bij. Dark Entries wil u hierbij graag attenderen op de gratis compilatie “Year Of The Mask” van het Avant! Label. Een leuke portie underground uit eigen stal die je beslist eens moet gehoord hebben! Om het u niet al te moeilijk te maken heb ik hierbij ...