casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

9.078 items

   

Fiction 8
Dark Star Disarray
Dark Wave - Electro - Synthpop / Electropop
05/09/2016 : Fiction 8 - Dark Star Disarray
Eigen beheer  Eigen beheer
05/09/2016, Dimi Brands

U heeft al wel eens van Fiction 8 gehoord, maar weet begot niet meer van waar en wanneer. Geen nood, u bent heus niet alleen.

Misschien doet het kleine clubhitje ‘Let Go’ (uit 2000) wel terug een belletje rinkelen, of anders het feit dat u ze wel eens aan het werk zag als voorprogramma van meer gerenommeerde namen zoals Hocico, VNV Nation of Switchblade Symphony.

We vrezen er een beetje voor dat ook na deze zesde cd Dark Star Disarray meer dan wat bescheiden bekendheid er voor deze Amerikanen niet zal inzitten.

De status van opener lijkt Fiction 8 na twintig jaar dus nog steeds niet ontgroeid te zijn, maar soms is de support act beter dan de headliner, dat is algemeen geweten, en wat Fiction 8 op Dark Star Disarray presteert is verre van slecht te noemen, al klinkt het allemaal net iets te gedateerd, en te déjà-entendu.

Aanvankelijk was de release van Dark Star Disarray gepland halverwege het jaar 2013, maar uiteindelijk lapten ze er nog twee jaar bij, en zag de plaat pas het levenslicht eind 2015. De fans hebben dus wel erg lang moeten wachten, want voorganger Project Phoenix dateerde van 2008 alweer.

‘Free?’ springt met een stampende beat en een verdwaalde gitaar al meteen goed uit de startblokken. Ook songs als ‘Walk Away’ en ‘The Butterfly Machine’ zijn te pruimen, als je de ietwat gedateerde klanken voor lief neemt, want de electro met hier en daar een vleugje darkwave zit goed in elkaar, maar dit soort muziek moet echt wel ver boven het gemiddelde uitsteken alvorens we uit enthousiasme het hoofd heffen, en dat is bij Fiction 8 net niet het geval.

De variatie in de zang (man-vrouw) is leuk, maar bepaald uniek zouden we het ook niet noemen. Fiction 8 maakt het soort dansmuziek die uiteindelijk net iets te licht uitvalt om het op een dansen te zetten, missie mislukt zou je dan denken, al zijn er natuurlijk ook wel aanhangers van de betere ‘huiskamer-electro’, het soort electro voor de luie zondagnamiddag, zou je kunnen stellen.

‘Kingdom Of Avarice’, schakelt een versnelling terug richting dromerige electro, alwaar ik een ander nummer in meen te herkennen, maar al sla je me dood, ik kan er niet meteen de vinger opleggen welk precies. De straten van dit koninkrijk zijn in deze song geplaveid met goud, zo klinkt het, en ook de dromerige klanken die we te horen krijgen zijn overgoten met dit edelmetaal.

Na deze toch wel overtuigende start van vier nummers, gaat het helaas bergafwaarts, ‘I Remember’ klinkt net als zijn voorganger dromerig, maar maakt meteen duidelijk dat de vocalen van Mardi ‘Paisli’ Jones (voorheen Salazar), dan wel Heather Valey (beide dames nemen mee de vocalen voor hun rekening, aangezien we ons tevreden moesten stellen met een digitale promo zonder veel verdere informatie kunnen we dus niet met zekerheid zeggen wie precies verantwoordelijk is) meer draagkracht heeft dan haar mannelijke collega Michael Smith bij dit soort muziek. De zwaar naar 80s pop ruikende nummers ‘Wanting More’ en ‘Chasing The Dragon’ catalogiseren we ook eerder onder de noemer middelmatig. ‘Exhale’ is nog een degelijke workout track voor op de looppiste (inclusief uitademingsgeluiden), maar ‘Keep It Simple’ blinkt dan weer uit in banaliteit (een refrein “Play it simple by the book, you have to lay the good ones out, keep it simple bang bang vraagt nu eenmaal om zo een vernietigende kritiek. Met een ietwat dieper stemgeluid, zou dit klinken als iets van -oh gruwel- The 69 Eyes!)

Afsluiter ‘Phoenix’ probeert alsnog de meubelen te redden, wederom een dromerige track die gedragen wordt door de vocalen van Salazar, maar waarbij de slotconclusie dat Fiction 8 verder ploetert in de grijze massa der middelmaat alleen maar overeind blijft.

Het feit dat deze plaat zo lang op zich liet wachten, zelfs langer dan aanvankelijk voorzien, een website die de datum van zijn laatste update al vergeten lijkt te zijn, en een Facebook pagina die ook niet bulkt van de activiteit, doen ons vermoeden dat het voor hen ook niet echt hoeft. Of hoe het vlammetje dat nooit echt tot volledige ontbranding kwam, verder stilletjes uitdooft.

Fiction 8

Dimi Brands
05/09/2016

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 06/07/2022 : Suikerrock

The Sisters of Mercy komen op vrijdag 29/07/2022 naar het Bietenplein in Tienen samen met White Lies, Therapy? en De Mens.

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten