casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.237 items

   

Fernando Gallego
Maquinismo Operatorio 1984-1986
EBM - Industrial - Minimal
25/06/2015 : Fernando Gallego - Maquinismo Operatorio 1984-1986
Domestica  Domestica
25/06/2015, Dimi Brands

Fernando Gallego, is naast een Spaans schilder uit de 15de/16de eeuw ook een minimalband uit Spanje die actief was halverwege de jaren ‘80.

Aanvakelijk opereerden de groepsleden onder de naam Funeraria Vergara (hiervan verscheen in 2013 op Domestica ook een plaat met onuitgegeven materiaal), maar nadat Juan Luis Montoliu de groep verliet, besloten de overigen verder te gaan onder de naam Fernando Gallego, een beetje als eerbetoon aan de schilder, maar ook om de mensen een beetje op het verkeerde been te zetten, aangezien er geen Fernando’s of Gallego’s actief waren in dit project.

Het Spaanse Domestica-label dat ons eerder dit jaar al serieus verwende met het uitbrengen van de S.M. Nurse Hometapes, brengt hierbij wederom een opmerkelijke release op de markt, want dit is de allereerste officiële release van de Spanjaarden.

In 2012 verscheen er voor het eerst een nummer op een compilatie (‘Almuerzo Desnudo’ -de opener van de plaat die hier besproken wordt op Non Plus Ultra 1980-1987 ook van Domestica) wat duidelijk gesmaakt werd, want Domestica besloot deze andere opnames van hun landgenoten ook op de markt te brengen.

Zelfs noemt de groep SPK, The Residents, DAF, Tuxedomoon, Psychic TV, Cabaret Voltaire en Einstürzende Neubauten als invloeden.

Wat enkel beaamt kan worden na beluistering van deze Maquinismo Operatorio 1984-1986; zo hoor je naast minimaal ook wat vroege EBM-invloeden, alsook industrial accenten (het gebruik van olievaten bijvoorbeeld, wat de Spanjaarden overnamen van SPK).

Dit plaatje (6 nummers, slechts 22 minuten muziek) trapt furieus af met het duo ‘Almuerzo Desnudo’ en ‘Di Hola Zapato’ waar de beats als machinegeweren rond je oren ratelen.

Opmerkelijk is ook het nummer ‘España Y Cuba' dat niet alleen klinkt alsof zanger José Luis Ferrer er een serieuze voorraad rum en tequila heeft doorgejaagd, maar de alcohol ook rijkelijk de synths ingekropen is.

Afsluiter 'Santiago' klinkt dan weer als de onvermijdelijke kater na deze braspartij.

Een fijne demo, kort maar krachtig, die indertijd gerust uitgebracht had mogen worden, en dus nu dankzij het fijne Domestica label, 30 jaar na datum, een verdiende kans krijgt.

Wie platen van de aangehaalde voorbeelden in zijn kast heeft staan, en verder ook graag Absoluite Body Control, Liaisons Dangereuses en/of Crash Course In Science hoort, mag dit zeker eens proberen.

Feit is alvast dat Domestica een label is om in de gaten te blijven houden, met exclusieve releases gelijk deze.

Fernando Gallego (Bandcamp)

Dimi Brands
25/06/2015

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 21/05/2020 : Nieuw album op komst voor Twice A Man

Ze zijn nooit voor 1 gat te vangen geweest, die Zweden van Twice A Man. Al sedert 1981 opgericht uit de assen van Cosmic Overdose en daarbij zowat pioniers van de elektronische pop/rock-bands uit eigen streek. Volgend jaar vieren ze dus hun 40-jarig bestaan, een tijdspanne van 4 decennia waarin ze ondertussen reeds 20 albums opnamen en composities ...

lees meer...
NIEUWS 21/05/2020 : Nieuwe single voor Non-Alignment Pact

Dat we momenteel in bijzonder rare tijden leven is ondertussen al even een understatement. ‘Modern Times’ verbergen al veel langer hun ‘Secrets’. Alleen ‘The Future’ zal een antwoord bieden. De Nijmegenaren van Non-Alignment Pact vullen hun toekomst zelf in. En die begint uitgerekend vandaag, de dag ...

lees meer...
NIEUWS 18/05/2020 : Dark Stream Festival biedt een beetje soelaas voor het afgelaste Wave-Gotik-Treffen

Het Wave-Gotik-Treffen mag dan wel in het coronawater zijn gevallen, er is op zijn minst al één leuk alternatief dat in het mate van het mogelijke het WGT-concept virtueel probeert te vertalen. Er zijn heel wat performances uit een veelheid aan genres van bekende en minder bekende groepen, er zijn dj sets en zelfs lezingen. Als ...

lees meer...
NIEUWS 18/05/2020 : Ian Curtis, 15 juli 1956 – 18 mei 1980

Vandaag exact 40 jaar geleden, op 18 mei 1980, stapte Ian Curtis uit het leven. Hij hing zich op in de keuken van zijn huis in Macclesfield. Hij liet een woordje na voor zijn vrouw en kind: ‘At this very moment, I just wish I were dead. I can't cope anymore.’ Ian Kevin Curtis werd op 15 juli 1956 geboren in Stretford en ...

lees meer...
NIEUWS 17/05/2020 : For Greater Good...Unfolds

Voor velen was het een verrassing toen For Greater Good vorig jaar op de affiche van Trouwfest prijkte. Na de zeer lange stilte leek het Belgische dark ambient project een stille dood te zijn gestorven. Niets bleek minder waar, zo bewees men vorig jaar met verve in de Wommel. Tijdens het optreden werd ook wat nieuw materiaal gespeeld, en het ...

lees meer...
INTERVIEW : LAIBACH - Toen ze Laibach verboden, zegden we: ‘geweldig, laten we verder gaan’!

Onlangs bracht Laibach een uitgebreide box ‘Laibach Revisited’ uit, een heruitgave van hun titelloze debuutplaat uit 1985, aangevuld met vernieuwde opnames van de nummers en een aantal essays over de rol van Laibach in het Joegoslavië en de Sloveense deelrepubliek in de jaren 80. We hebben Laibach al verschillende keren kunnen ...