casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

9.078 items

   

Feine Trinkers Bei Pinkels Daheim
Live At Maschinenfest 2017
Ambient - Experimental - Industrial - Noise
27/06/2018 : Feine Trinkers Bei Pinkels Daheim - Live At Maschinenfest 2017
Raubbau  Raubbau
27/06/2018, Dimi Brands

Al zo’n 25 jaar promoot de Duitse act (aanvankelijk een duo, maar al een tijdje gereduceerd tot een solo project van Jürgen Eberhard) met de amusante naam Feine Trinkers Bei Pinkels Daheim spreekwoordelijk alcoholisme in chique huizen. Dit via releases in diverse formats, maar weet zich vooral te onderscheiden door opmerkelijke live optredens.

Op Maschinenfest bijvoorbeeld, alwaar Feine Trinkers... in 2017 zijn tweede (na eerder in 2009) opwachting maakte.

Dat Eberhard een oog voor detail heeft, bewees hij door niet op het podium maar veeleer tussen het publiek op te treden, om zodoende logischerwijs meteen de aandacht te trekken maar ook door op deze manier veel sneller de interactie te bereiken die het geluid van FTBPD (we korten de naam verder zo af in deze review) vereist.

De show in Oberhausen bestond uit het nummer ‘This Is Not Detroit’, hier netjes opgesplitst in twee delen. Wie Detroit zegt, denkt op het vlak van muziek automatisch aan soul (Motown) en techno. Een titel die nagels met koppen slaat, want in de verste verte van beiden geen spoor te bekennen.

Nee, ‘This Is Not Detroit’ gaat over de verkenning van het bizarre en het geheimzinnige hierin op weg geholpen door zwaar bewerkte geluiden en geluidscollages, drones en -uiteraard- noise.

Het eerste deel van ‘This Is Detroit’ start met rustgevende drones die vrij snel aanzwellen net zoals een paar halve liters Duits gebrouwen gerstennat dat in onze maag durft te doen.

Hierna volgt een prettig spel met knetterende stoorzender elementjes, maar al snel krijgen we hier, net zoals op de andere Maschinenfest cassette release op Raubbau van The [Law-Rah Collective], breed uitwaaierende ambient die haast doet vergeten dat het gros van de affiche van het Duitse festival meestal bestaat uit voornamelijk ritmisch geweld. Het middenstuk alhier laat zich eerder omschrijven als eigenzinnige psychelica. Verantwoordelijk hiervoor ook de stemsamples en een vlaag van een jazznummer dat door de mangel wordt getrokken. Halverwege het nummer steekt een opvallend angstig gehijg de kop op, de nabijheid van het nakende delirium op die manier haast tastbaar makend; na een minuut of twaalf breekt de onvermijdelijke hel los en demonische klanken zorgen voor een luidruchtig crescendo.

Toch lijkt bij al deze chaos, FTBPD de situatie aardig onder controle te hebben en weet men door bij momenten te temporiseren niet te verzanden in een nietszeggende poel van alleen maar lawaai.

‘This Is Detroit 2’ gaat anders te werk en laat in het begin verontrustende geluiden horen die afkomstig lijken uit een kung fu film, om vervolgens voort te vloeien in een wel zeer griezelig sfeertje, alwaar angst meermaals niet uit de lucht gegrepen lijkt. En ook hier serveert onze drinkebroer ons op een luidruchtige nadronk.

Ik raad wel aan deze cassette op een hoog volume af te spelen, want als je zoals hier vaak speelt met subtiliteit, dien je alle geluidjes, hoe miniem ze soms ook zijn, ten volle kunnen waarnemen.

Bij het begin van ‘This Is Detroit 2’ is dit echter niet van tel. Dierlijke geluiden die ons nog doen denken aan die keer dat we op handen en knieën naar de wc pot kropen omdat die laatste consumptie toch niet zo een goed idee was. Een eentonig, zoemend geluid, aangevuld met allerhande achtergrondgeluiden doen ook denken aan het moment voor de spreekwoordelijke knock out (vandaar misschien de keuze voor de kung fu film?). De tweede helft van het nummer verzandt het geheel een beetje en weten we niet goed wat er verder van te denken. Het atmosferische tussenstuk had met andere woorden voor ons wat ingekort kunnen worden. Maar goed, wij luisteren thuis in onze luie zetel naar deze cassette, het kan goed zijn dat dit live beter werkte.

Denkt u de befaamde day after ook altijd: “Ik raak nooit meer een glas aan”?, dan komen de angstaanjagende kreten op het einde hier misschien nog het best overeen met deze belofte waarvan u weet dat u ze toch niet zal houden. Helse, scherpe klanken vormen hier de apotheose. Daarnet zei ik nog deze cassette (of download zo u wil) op een niet gering volume af te spelen. Qua spoiler alert kan ik al meegeven dat de laatste twee minuten dan even schrikken zijn. Een gewaarschuwd man is er twee waard (dus niet alleen wat betreft “glaasje op, laat je rijden”), en mocht u dat moment in het bezit zijn van een kanjer van een kater, sla dan mijn advies voor een keertje in de wind, want uw hoofd zou er nog een kilootje of twee zwaarder van kunnen worden.

Feine Trinkers Bei Pinkels Daheim

Dimi Brands
27/06/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2022 : Sinner’s Day Summer 2023, de eerste namen!

Ja u leest dit goed, de 2022 editie is nog maar net afgelopen en de organisatie gooit nu al een reeks namen voor onze voeten voor volgend jaar en struikelen zult u. Op deze affiche heel wat exclusiviteiten voor 2023; Project Pitchfork, Modern English, When In Rome, Corpus Delicti, Tyske Ludder, Golden Apes, NNHMN, Dorsetshire, Solor Dolorosa, ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten