casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.313 items

   

Feine Trinkers Bei Pinkels Daheim
Live At Maschinenfest 2017
Ambient - Experimental - Industrial - Noise
27/06/2018 : Feine Trinkers Bei Pinkels Daheim - Live At Maschinenfest 2017
Raubbau  Raubbau
27/06/2018, Dimi Brands

Al zo’n 25 jaar promoot de Duitse act (aanvankelijk een duo, maar al een tijdje gereduceerd tot een solo project van Jürgen Eberhard) met de amusante naam Feine Trinkers Bei Pinkels Daheim spreekwoordelijk alcoholisme in chique huizen. Dit via releases in diverse formats, maar weet zich vooral te onderscheiden door opmerkelijke live optredens.

Op Maschinenfest bijvoorbeeld, alwaar Feine Trinkers... in 2017 zijn tweede (na eerder in 2009) opwachting maakte.

Dat Eberhard een oog voor detail heeft, bewees hij door niet op het podium maar veeleer tussen het publiek op te treden, om zodoende logischerwijs meteen de aandacht te trekken maar ook door op deze manier veel sneller de interactie te bereiken die het geluid van FTBPD (we korten de naam verder zo af in deze review) vereist.

De show in Oberhausen bestond uit het nummer ‘This Is Not Detroit’, hier netjes opgesplitst in twee delen. Wie Detroit zegt, denkt op het vlak van muziek automatisch aan soul (Motown) en techno. Een titel die nagels met koppen slaat, want in de verste verte van beiden geen spoor te bekennen.

Nee, ‘This Is Not Detroit’ gaat over de verkenning van het bizarre en het geheimzinnige hierin op weg geholpen door zwaar bewerkte geluiden en geluidscollages, drones en -uiteraard- noise.

Het eerste deel van ‘This Is Detroit’ start met rustgevende drones die vrij snel aanzwellen net zoals een paar halve liters Duits gebrouwen gerstennat dat in onze maag durft te doen.

Hierna volgt een prettig spel met knetterende stoorzender elementjes, maar al snel krijgen we hier, net zoals op de andere Maschinenfest cassette release op Raubbau van The [Law-Rah Collective], breed uitwaaierende ambient die haast doet vergeten dat het gros van de affiche van het Duitse festival meestal bestaat uit voornamelijk ritmisch geweld. Het middenstuk alhier laat zich eerder omschrijven als eigenzinnige psychelica. Verantwoordelijk hiervoor ook de stemsamples en een vlaag van een jazznummer dat door de mangel wordt getrokken. Halverwege het nummer steekt een opvallend angstig gehijg de kop op, de nabijheid van het nakende delirium op die manier haast tastbaar makend; na een minuut of twaalf breekt de onvermijdelijke hel los en demonische klanken zorgen voor een luidruchtig crescendo.

Toch lijkt bij al deze chaos, FTBPD de situatie aardig onder controle te hebben en weet men door bij momenten te temporiseren niet te verzanden in een nietszeggende poel van alleen maar lawaai.

‘This Is Detroit 2’ gaat anders te werk en laat in het begin verontrustende geluiden horen die afkomstig lijken uit een kung fu film, om vervolgens voort te vloeien in een wel zeer griezelig sfeertje, alwaar angst meermaals niet uit de lucht gegrepen lijkt. En ook hier serveert onze drinkebroer ons op een luidruchtige nadronk.

Ik raad wel aan deze cassette op een hoog volume af te spelen, want als je zoals hier vaak speelt met subtiliteit, dien je alle geluidjes, hoe miniem ze soms ook zijn, ten volle kunnen waarnemen.

Bij het begin van ‘This Is Detroit 2’ is dit echter niet van tel. Dierlijke geluiden die ons nog doen denken aan die keer dat we op handen en knieën naar de wc pot kropen omdat die laatste consumptie toch niet zo een goed idee was. Een eentonig, zoemend geluid, aangevuld met allerhande achtergrondgeluiden doen ook denken aan het moment voor de spreekwoordelijke knock out (vandaar misschien de keuze voor de kung fu film?). De tweede helft van het nummer verzandt het geheel een beetje en weten we niet goed wat er verder van te denken. Het atmosferische tussenstuk had met andere woorden voor ons wat ingekort kunnen worden. Maar goed, wij luisteren thuis in onze luie zetel naar deze cassette, het kan goed zijn dat dit live beter werkte.

Denkt u de befaamde day after ook altijd: “Ik raak nooit meer een glas aan”?, dan komen de angstaanjagende kreten op het einde hier misschien nog het best overeen met deze belofte waarvan u weet dat u ze toch niet zal houden. Helse, scherpe klanken vormen hier de apotheose. Daarnet zei ik nog deze cassette (of download zo u wil) op een niet gering volume af te spelen. Qua spoiler alert kan ik al meegeven dat de laatste twee minuten dan even schrikken zijn. Een gewaarschuwd man is er twee waard (dus niet alleen wat betreft “glaasje op, laat je rijden”), en mocht u dat moment in het bezit zijn van een kanjer van een kater, sla dan mijn advies voor een keertje in de wind, want uw hoofd zou er nog een kilootje of twee zwaarder van kunnen worden.

Feine Trinkers Bei Pinkels Daheim

Dimi Brands
27/06/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 14/08/2020 : 'Anywhere out there' kondigt nieuwe plaat van Your Life On Hold aan

Er werd al een tijdje uitgekeken naar nieuw werk van Your Life On Hold, het gothic rock project van Jan Dewulf alias John Wolf, al jaren één van de meest actieve mensen in de Belgische scene. Eerdere platen als 'Burning For The Ancient Connection' en 'My Name Is Legion For We Are Many' werden heel geod onthaald, ...

lees meer...
NIEUWS 14/08/2020 : Whispers In The Shadow in de knel met het verleden

Ondanks de moeilijke omstandigheden hebben Whispers In The Shadow in coronatijden een nieuwe plaat afgewerkt. Dit deden ze dankzij een uitgebreide crowdfunding. En die laat een ander geluid horen dan voorganger 'The Urgency Of Now' uit 2018. Waar die plaat de terugkeer naar een klassiek gitaargeluid inluidde, horen we nu weer meer ...

lees meer...
NIEUWS 14/08/2020 : De Delvers roepen op om wakker te worden voor de cultuursector

Er zijn heel wat mensen en sectoren getroffen door de corona-crisis, maar weinig zijn zo hard getroffen als de cultuursector. Sinds maart al ligt op dat vlak bijna alles dicht. Er gaan veel stemmen op om de cultuursector te ondersteunen, en één van die stemmen zijn De Delvers, het Nederlandstalig nachtorkest dat korte maar fijne ...

lees meer...
NIEUWS 13/08/2020 : ReMission International bouwt een “Tower Of Strength” tegen Covid19

Wayne Hussey verzamelde en elite kransje artiesten om zich heen vanuit de idee een oude The Mission hit opnieuw in te spelen en de opbrengsten te laten gaan naar zij die van dichtbij de strijd aangaan met covid19. Mooi initiatief en zo dachten er vele anderen ook over, want zijn oproep werd massaal gevolgd en het resultaat is binnenkort beschikbaar ...

lees meer...
NIEUWS 03/08/2020 : Goethes Erben: tijd voor een nieuw album!

Corona legt veel stil, maar Oswald Henke krijg je niet zomaar klein. Sinds juli 2020 kon je regelmatig op de facebookpagina van Goethes Erben fragmenten van hun repetities bijwonen. Volledig Corona-proof werd er geknutseld aan nieuw materiaal. Het resultaat hiervan heet ‘Flüchtige Küsse’ en is vanaf september te koop! ...