casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.967 items

   

Faith & The Muse
:ankoku butoh:
Gothic - Post Punk - Rock
15/11/2009 : Faith & The Muse - :ankoku butoh:
Danse Macabre Records  Danse Macabre Records
15/11/2009, Ward De Prins

Ankoku Butoh, letterlijk vertaald ‘de zwarte stampende dans’, is de volgende mijlpaal op Faith & The Muse hun zoektocht naar de definitie van Muziek, of toch zeker de meest ultieme en intense ervaring ervan. Ankoku Butoh wordt sinds medio de twintigste eeuw in Japan ook gebruikt om een avant-gardistisch totaalspektakel aan te duiden, waarbij dans of trage gecontroleerde bewegingen door wit gemaquilleerde dansers taboe onderwerpen illustreren. Wie naar de live presentatie in the Steeple te Waregem is gaan luisteren en kijken weet dat FATM deze interpretatie inderdaad ten volle heeft gevolgd bij deze nieuwe creatie.

All this will change
All this will wash away
And we will build again
Don’t be afraid
We are the underground
Our world is what we make…

“The Woman of the Snow” is de trage opener waarop een feeërieke Monica ons in een zweverige, melancholische mood brengt. Kamimukae draagt daar ook aan toe, doch al snel volgt er “Blessed” waarbij William & Monica met stevig, zeer stevig gitaar- en drumwerk hun statement over undergroundmuziek poneren, zonder evenwel betuttelend over te willen komen.

Met een nog meer intense percussie volgen daarna ook “Battle Hymn” en een instrumentaal, waanzinnig intens en prachtig “Bushido”, dat enkel op Taiko & drum wordt uitgevoerd.

Die intensiteit wordt nog verder ten top gedreven in het door William Faith gezongen “Nine Dragons”, dat me met dreigende donderwolken, agressieve gitaren, opdwepend tempo en demoneske stem in het hoekje van mijn zetel doet kruipen.

Maar Faith & The Muse zou Faith & The Muse niet zijn als ze me niet snel uit dat hoekje kregen. Op een zweverig, zelfs jazzy “Kodama” vind ik mezelf plots traag schuifelend in het midden van mijn living. Grijnzend bedenk ik dat het nummer zo in Twin Peaks zou gepast hebben, waarbij Audrey sensueel in haar eentje in haar kamer danst.

Deze CD kent zoveel stijl- en tempowisselingen dat de meeste groepen er niet mee weg zouden geraken en een incoherent geheel zouden opleveren. Maar niet Faith & The Muse, zij weten als geen ander de perfecte balans te bewaren en intussen toch een veelvoud aan invloeden tot één geheel te combineren. De combinatie van diverse Aziatische invloeden en de teksten die vaak gebaseerd zijn op Japanse Shinto rituelen, eerbied voor de natuur & bijbehorende mysteries ligt aan de basis van dit album en is wonderbaarlijk mooi en intens.

“Sovereign” is FATM’s soevereiniteit, onze soevereiniteit waarbij -punkgewijs- Staat en Kerk ons niet kunnen afnemen wat wel zelf vergaren, zelf ervaren, en uiteindelijk draait het allemaal daarom, niet? Monica & William hebben een punkverleden en steken dat niet onder stoelen of banken (hun gedachtegoed is er ook nog steeds op gebaseerd) – en ze eindigen dan ook in schoonheid met Conflict’s “To Be Continued…”

En daarop hopen we zeer zeker !

Come out, come out wherever you hide
Time to stand and walk with pride
There's a look in your eye
I could never deny
And it means the world
Tonight

[uit 'Sovereign']

PS: de CD is tevens vergezeld door een DVD die enkele video’s behorend bij de CD brengen, een interview, een live concert uit 2007 en ook nog allerhande (live) fragmenten en trailers.

PS2: ik geloof niet in de perfecte of ultieme CD, en kan zodoende gevoelsmatig ook niet meer dan 9,9 op 10 geven. Helaas laat ons beoordelingssysteem geen decimalen toe, vandaar een dikke, dikke negen !

Ward De Prins
15/11/2009

Volgende besprekingen
John Coffey - Vanity
Frozen Plasma - Earthling
Golden Serenades - Hammond Pops
William S Burroughs ( feat Brion Gyson & Ian Somerville) - Thee Films 1950's-1960's
Cobra Killers - Uppers & Downers
[die!] - Still
Ext!ze - Fallout Nation
File Not Found - Impulse
NONmusic - Not Everything Is Made In China
Ensoph - Rex Mundi X-Ile

Andere besprekingen van FAITH & THE MUSE
Faith & The Muse - :tatsu:

In dezelfde genre-combinatie: GOTHIC ; POST PUNK ; ROCK
Christine Plays Viola - Innocent Awareness
Faith & The Muse - :tatsu:

In hetzelfde genre: GOTHIC
The Knutz - Ghost Dance Party
Silent Love of Death - Donde habite el ovidio CD/DVD
ASP - Der komplette schwarze Schmetterling – Zyklus 1 bis 5
Sopor Aeternus & The Ensemble of Shadows - Have You Seen This Ghost?
The Rope - The Rope ep
ASP - Wechselbalg
Txarly Usher - Cuentos Infantilos
Gaë Bolg - Petit Traité De Gymnosophie
Sixteen Horsepower - Yours Truly
Verzamelaar - Klangrausch 2 (dvd compilatie)

In hetzelfde genre: POST PUNK
M!R!M - It’s Not Enough Anymore
The Bent Moustache - Pastures New Seasons Turn
Plankton - Banana Spleen ep
Lovegrenade - Lovegrenade
Mirror Face - Slouse
Sad Lovers And Giants - Headland (2011)
Verzamelaar - Darkness Before Dawn vol 3
The New Jacobin Club - This Treason
Electric Press Kit - Torsions
Red Zebra / Portrait Bizarre - No Kitchen In The House / Jesus Fell Off My Wall (We Are Here)

In hetzelfde genre: ROCK
The Walkabouts - Travels In The Dustland
Ruiz - RuizRadioRevolution
Muffler Men - Trigger And Fly
Wheel Of Smoke - In Sense
The Narcotic Daffodils - The Narcotic Daffodils
Hard-Fi - Killer Sounds
Big Talk - Big Talk
Airship - Stuck In This Ocean
Zechs Marquise - Getting Paid
The Cambodian Space Project - 2011: A Space Odyssey

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 22/01/2022 : Lacrimosa: Celebrate The Darkness

Leven is lijden. Het is een oude boeddhistische wijsheid die ook Lacrimosa zich eigen gemaakt heeft. Neen, het leven is niet altijd prettig, en houdt ook pijn en teleurstelling in. Maar aangezien we daar toch niets aan kunnen doen, vatten we het beter goed op. Meer zelfs: laten we de duisternis in ons leven vieren. Daar komt de boodschap van ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2022 : Nieuwe Terra Relicta-compilatie: Call Me Darkness

Dark Entries mag dan al het grootste Nederlandstalige gothzine zijn, we zijn op geen enkele manier het enige interessante gothzine. Hebt u al gehoord van onze Sloveense collega's van Terra Relicta? Zij doen het in het Engels. Hun website is zeer aanbevelenswaardig, vooral daar ze niet enkel besprekingen en interviews doen, maar ook een ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2022 : 400ste Dag des oordeels

Kunt u geloven dat we al 399 Dagen des oordeels hebben gekend? Met De dag des oordeels bedoelen we natuurlijk het radioprogramma van onze collega Danny Quetin, die elke maandagavond tussen 22 en 24u de beste post-punk, gothic en electro uitzendt op Radio Benelux. Dat staat gelijk aan 8 jaar hard labeur, en voor aflevering 400 heeft Danny dan ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2022 : Nieuw live audio-document 'Kvitravn –First Flight of the White Raven' van Wardruna

Een jaar na de release van zijn meest recente studio-album 'Kvitravn' (en als opmaat naar de komende live data), presenteert Nordic/dark folk/ambient band Wardruna zijn live-document 'Kvitravn –First Flight of the White Raven'. Dit is een luxe release op 2CD en op digitale formaten waaronder het originele studioalbum ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2022 : Nieuwe single van Darkher

Darkher laat terug van haar horen met de single ‘Lowly Weep’. En we krijgen daarbij ook wat inkijk in een nieuw album ‘The Buried Storm’. Het debuutalbum ‘Realms’ (2016) werd door Dark Entries alvast goed onthaald! Deze nieuwe storm geeft vorm aan de duisternis die op de loer ligt aan de rand van het ...