casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.473 items

   

Faith & The Muse
:ankoku butoh:
Gothic - Post Punk - Rock
15/11/2009 : Faith & The Muse - :ankoku butoh:
Danse Macabre Records  Danse Macabre Records
15/11/2009, Ward De Prins

Ankoku Butoh, letterlijk vertaald ‘de zwarte stampende dans’, is de volgende mijlpaal op Faith & The Muse hun zoektocht naar de definitie van Muziek, of toch zeker de meest ultieme en intense ervaring ervan. Ankoku Butoh wordt sinds medio de twintigste eeuw in Japan ook gebruikt om een avant-gardistisch totaalspektakel aan te duiden, waarbij dans of trage gecontroleerde bewegingen door wit gemaquilleerde dansers taboe onderwerpen illustreren. Wie naar de live presentatie in the Steeple te Waregem is gaan luisteren en kijken weet dat FATM deze interpretatie inderdaad ten volle heeft gevolgd bij deze nieuwe creatie.

All this will change
All this will wash away
And we will build again
Don’t be afraid
We are the underground
Our world is what we make…

“The Woman of the Snow” is de trage opener waarop een feeërieke Monica ons in een zweverige, melancholische mood brengt. Kamimukae draagt daar ook aan toe, doch al snel volgt er “Blessed” waarbij William & Monica met stevig, zeer stevig gitaar- en drumwerk hun statement over undergroundmuziek poneren, zonder evenwel betuttelend over te willen komen.

Met een nog meer intense percussie volgen daarna ook “Battle Hymn” en een instrumentaal, waanzinnig intens en prachtig “Bushido”, dat enkel op Taiko & drum wordt uitgevoerd.

Die intensiteit wordt nog verder ten top gedreven in het door William Faith gezongen “Nine Dragons”, dat me met dreigende donderwolken, agressieve gitaren, opdwepend tempo en demoneske stem in het hoekje van mijn zetel doet kruipen.

Maar Faith & The Muse zou Faith & The Muse niet zijn als ze me niet snel uit dat hoekje kregen. Op een zweverig, zelfs jazzy “Kodama” vind ik mezelf plots traag schuifelend in het midden van mijn living. Grijnzend bedenk ik dat het nummer zo in Twin Peaks zou gepast hebben, waarbij Audrey sensueel in haar eentje in haar kamer danst.

Deze CD kent zoveel stijl- en tempowisselingen dat de meeste groepen er niet mee weg zouden geraken en een incoherent geheel zouden opleveren. Maar niet Faith & The Muse, zij weten als geen ander de perfecte balans te bewaren en intussen toch een veelvoud aan invloeden tot één geheel te combineren. De combinatie van diverse Aziatische invloeden en de teksten die vaak gebaseerd zijn op Japanse Shinto rituelen, eerbied voor de natuur & bijbehorende mysteries ligt aan de basis van dit album en is wonderbaarlijk mooi en intens.

“Sovereign” is FATM’s soevereiniteit, onze soevereiniteit waarbij -punkgewijs- Staat en Kerk ons niet kunnen afnemen wat wel zelf vergaren, zelf ervaren, en uiteindelijk draait het allemaal daarom, niet? Monica & William hebben een punkverleden en steken dat niet onder stoelen of banken (hun gedachtegoed is er ook nog steeds op gebaseerd) – en ze eindigen dan ook in schoonheid met Conflict’s “To Be Continued…”

En daarop hopen we zeer zeker !

Come out, come out wherever you hide
Time to stand and walk with pride
There's a look in your eye
I could never deny
And it means the world
Tonight

[uit 'Sovereign']

PS: de CD is tevens vergezeld door een DVD die enkele video’s behorend bij de CD brengen, een interview, een live concert uit 2007 en ook nog allerhande (live) fragmenten en trailers.

PS2: ik geloof niet in de perfecte of ultieme CD, en kan zodoende gevoelsmatig ook niet meer dan 9,9 op 10 geven. Helaas laat ons beoordelingssysteem geen decimalen toe, vandaar een dikke, dikke negen !

Ward De Prins
15/11/2009

Volgende besprekingen
John Coffey - Vanity
Frozen Plasma - Earthling
Golden Serenades - Hammond Pops
William S Burroughs ( feat Brion Gyson & Ian Somerville) - Thee Films 1950's-1960's
Cobra Killers - Uppers & Downers
[die!] - Still
Ext!ze - Fallout Nation
File Not Found - Impulse
NONmusic - Not Everything Is Made In China
Ensoph - Rex Mundi X-Ile

Andere besprekingen van FAITH & THE MUSE
Faith & The Muse - :tatsu:

In dezelfde genre-combinatie: GOTHIC ; POST PUNK ; ROCK
Christine Plays Viola - Innocent Awareness
Faith & The Muse - :tatsu:

In hetzelfde genre: GOTHIC
The Knutz - Ghost Dance Party
Silent Love of Death - Donde habite el ovidio CD/DVD
ASP - Der komplette schwarze Schmetterling – Zyklus 1 bis 5
Sopor Aeternus & The Ensemble of Shadows - Have You Seen This Ghost?
The Rope - The Rope ep
ASP - Wechselbalg
Txarly Usher - Cuentos Infantilos
Gaë Bolg - Petit Traité De Gymnosophie
Sixteen Horsepower - Yours Truly
Verzamelaar - Klangrausch 2 (dvd compilatie)

In hetzelfde genre: POST PUNK
M!R!M - It’s Not Enough Anymore
The Bent Moustache - Pastures New Seasons Turn
Plankton - Banana Spleen ep
Lovegrenade - Lovegrenade
Mirror Face - Slouse
Sad Lovers And Giants - Headland (2011)
Verzamelaar - Darkness Before Dawn vol 3
The New Jacobin Club - This Treason
Electric Press Kit - Torsions
Red Zebra / Portrait Bizarre - No Kitchen In The House / Jesus Fell Off My Wall (We Are Here)

In hetzelfde genre: ROCK
The Walkabouts - Travels In The Dustland
Ruiz - RuizRadioRevolution
Muffler Men - Trigger And Fly
Wheel Of Smoke - In Sense
The Narcotic Daffodils - The Narcotic Daffodils
Hard-Fi - Killer Sounds
Big Talk - Big Talk
Airship - Stuck In This Ocean
Zechs Marquise - Getting Paid
The Cambodian Space Project - 2011: A Space Odyssey

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 02/12/2020 : Maak postuum kennis met Dead Artist Syndrome…

Dead Artist Syndrome was het geesteskind van Brian Healy die in januari dit jaar het leven liet na een aanslepende ziekte. Bij het grasduinen op het web kwam ik bij zijn band terecht en het in 2018 heruitgegeven debuut “Prints Of Darkness", origineel uit 1990. Een album waarmee deze Amerikaan furore maakte in de goth rock scene ...

lees meer...
NIEUWS 01/12/2020 : Lacrimosa viert 30-jarig jubileum met box

Lacrimosa had ons in dit jubileumjaar - de groep bestaat in 2020 30 jaar - een nieuwe cd beloofd. Daarover is het oorverdovend stil. We hebben wel recht gehad op een wereldwijd online optreden. En Tilo Wolff wou in het eindejaarsperiode de fans nog even extra verwennen. Het zal wellicht enkel de echte fans aanspreken, want voor het kleinood ...

lees meer...
NIEUWS 01/12/2020 : 'Black Star' tweede video uit nieuwe Dive

Op 11 december komt de nieuwe Dive uit! Het belooft alweer een heerlijk donker en tormenterend werkje te worden. Om er zeker van te zijn dat u ook zo denkt, geeft Dirk Ivens - naast Dive ook actief bij The Klinik, Absolute Body Control en Sonar - een tweede video uit. Twee weken na 'Death Machine' moet deze 'Black Star' er ...

lees meer...
NIEUWS 01/12/2020 : Your Life On Hold oorlogszuchtig

En nu we toch bij Jan Dewulf aangekomen zijn... Zijn gothic rock project Your Life On Hold heeft ook een nieuwe single uit, alweer geplukt uit het gloednieuwe en uitstekende 'Echoes From The Bardo'. 'Let's Start A War' breekt met alle clichés over rockmuzikanten die tegen oorlog protesteren of popsterren die zich ...

lees meer...
NIEUWS 30/11/2020 : Epica adopteert zes wolven van het WNF!

De Nederlandse symfonische metal trots Epica heeft zojuist zijn nieuwe single-video 'Freedom - The Wolves Within' uitgebracht. Vorige maand kwam de 1e single-video 'Abyss Of Time' uit. Beide tracks zijn afkomstig van het nieuwe studio-album 'Omega' dat op 26 februari 2021 wordt uitgebracht via Nuclear Blast. 'Omega' ...

lees meer...
INTERVIEW : THE BREATH OF LIFE - Neen, ik heb nooit overwogen om te stoppen met muziek maken, noch om lekkere speciale bieren te proeven.

The Breath Of Life blaast dit jaar 35 kaarsjes uit. En ze brengen een nieuwe cd uit. ‘Sparks Around Us’ bevat alweer 11 pareltjes, en we kunnen stellen dat deze tiende cd zich in het vervolg bevindt van de vorige platen, waaronder we geen enkele uitschuiver of zwakkere plaat tellen. Wel komt hij op een verrassend moment uit, namelijk ...

lees meer...
INTERVIEW : We Are Ooh People - Het was een bewuste keuze om in de schaduw te blijven en te sluimeren als een duister beest, groeiend en wachtend op de ideale biotoop om na lang broeden uit de krochten van de duisternis naar boven te kruipen.

Het zijn 5 Bruggelingen die eerder al een aantal EP’s hebben uitgebracht. En daarmee onder onze radar zijn gebleven . Een volwaardig album was nodig, en vooral de verpakking er rond, om nu wel onze aandacht te trekken. Met analoge synths en een traditioneel rock-instrumentarium hebben ze de outer space even ontvlucht om de mensheid ...