casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.152 items

   

Faith No More
Sol Invictus
Alternative Rock
01/07/2015 : Faith No More - Sol Invictus
Reclamation! Recordings  Reclamation! Recordings
01/07/2015, Dimi Brands

Even een flashback terug in de tijd, we schrijven het jaar 2009, en Pukkelpop kwam met de verrassende mededeling dat Faith No More de eerste dag zou headlinen op het hoofdpodium.

Het was meer dan 10 jaar geleden dat de heren nog samen op het podium stonden, en Patton was voornamelijk bezig met solo- en samenwerkingsprojecten. (waarvan Tomahawk, Fantômas en Mr. Bungle de bekendsten zijn.), maar in het kader van een reünie-tournee deden de heren dus ook België aan.

Na dit sterk reünie-optreden rees dan ook her en der de vraag of dit eenmalig was, of dat er misschien wel nieuw werk van deze legendarische band zat aan te komen.

Meerdere optredens volgden, maar de fans die hoopten op een nieuw album bleven alsnog op hun honger zitten.Maar het hopen en wachten werd uiteindelijk toch beloond, want dit jaar is het eindelijk zover en ligt Sol Invictus voor onze neus.

We laten in het midden of Patton en co inspiratie voor de albumtitel vonden bij de bij Dark Entries-lezers welbekende groep of voor de latijnse naam voor de zonnegod, al zetten wij ons geld op dat laatste.

Figuurlijk kan je immers stellen dat Faith No More na al die jaren van afwezigheid zich als een alleenheerser terug op de troon nestelt.

Albums als Angel Dust, The Real Thing en King For A Day...Fool For A Lifetime, waren en zijn nog steeds verplichte kost voor de ‘alternatieve muziekliefhebber’, laatste plaat Album Of The Year was zowel artistiek als commercieel gezien niet echt een succes te noemen, en was tot op heden dan ook de zwanenzang van de Amerikanen.

Iedereen die begin tot halfweg jaren ‘90 zijn jeugd versleet in jeugdhuizen of jongerencafé’s kan met gemak uit het blote hoofd hits als Epic, Midlife Crisis, Digging The Grave, We Care A Lot en A Small Victory voor de geest halen.

Ook bij het grote publiek zal er een belletje rinkelen als we het hebben over hun versie van I’m Easy (Commodores) dat het ook enorm goed deed in de hitlijsten.

In deze periode waar de grunge zijn hoogdagen beleefde, kwam Faith No More met een originele crossover van alternatieve rock, metal, rap, soul en nog een hele resem aan invloeden, zwaar gekenmerkt door de opvallende stem van Mike Patton.

Groepen als Red Hot Chili Peppers en Living Colour pikten ook gretig hun graantje mee maar speelden toch een beetje meer op veilig dan het steeds vernieuwende Faith No More.

Voor deze Sol Invictus zegt de groep inspiratie gehaald te hebben bij The Cramps, Link Wray en Siouxsie And The Banshees. En zo hebben we meteen dan al een link voor het Dark Entries-publiek.

Bassist Billy Gould vertelde in een interview met Revolver dat delen van het nummer ‘Matador’ hem doen denken aan het eerste album van Siouxsie And The Banshees (The Scream, maar dat wist u natuurlijk wel), zelf hoor ik deze invloed niet meteen, maar het is wel een interessante invalshoek om het nummer eens te beluisteren met die achtergrondinformatie. Een donker nummer met de nodige progrockinvloeden, maken dit tot een van de prijsbeesten van het album.

‘Cone Of Shame’ omschrijft Gould als ‘blues based rock and roll.’, maar wat horen we zelf?

Allereerst valt meteen op dat keyboardspeler Roddy Bottum een prominente rol in de mix heeft gekregen. Niet op keyboards deze keer, maar op echte piano, waardoor de organische kwaliteit van de nummers beter doorklinken. Opener ‘Sol Invictus’ opent nog rustig met een hoofdrol voor de piano van Bottum.

De heren van Faith No More stonden stijlvol in kostuums op het podium tijdens de reünieconcerten, hebben ze ook in de studio deze klassevolle stijl doorgetrokken?

Wees gerust, hun wilde haren zijn ze nog niet verloren, na deze korte, kalme binnenkomer krijg je meteen een zware hengst voor je kop met ‘Superhero’, in beste Faith No More-traditie.

Dit heerlijke, stevige nummer (en tweede single) maakt het meteen duidelijk, Faith No More is terug, en hoe!

Eerste single ‘Motherfucker’ is ook een heftige en consequente oorwurm, die teruggrijpt naar de hoogdagen van de groep.

De invloed van Patton’s zij- en soloprojecten komen logischerwijs ook mooi uit de verf. (Zo croont hij er tegenwoordig lustig op los, naast de al bekende capriolen van zijn rijke stempalet).

Afsluiter ‘From The Dead’ klinkt een beetje als ‘A Small Victory deel twee’ en zoals ze zeggen in dit nummer zijn ze ‘back from the dead’, slimme zet om hiermee af te sluiten, want dit wekt toch wel het vermoeden dat dit een voorzet is naar nog meer werk in de toekomst van Patton en co.

Amper veertig minuten duurt deze rit, die geen moment verveelt, en doet terug mijmeren naar lang vervlogen tijden.

Hebben ze met Sol Invcitus een plaat gemaakt die even wereldschokkend was als pakweg een Angel Dust? Nee, dat ook weer niet, daarvoor leven we nu ook in een andere muzikale tijdsgeest.

Feit is wel dat Faith No More maar weer eens met een kwaliteitsvol nieuw album op de proppen komt, de fans hebben er lang op moeten wachten, maar mogen in hun handen wrijven dat dit instituut weer van zich laat horen.

Faith No More

Dimi Brands
01/07/2015

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 31/03/2020 : Hoe zou het nog zijn met... The Cure

Als u een goed geheugen hebt, weet u nog dat ons een nieuwe plaat van The Cure beloofd werd. Toegegeven, het is al lang geleden. Nadat Robert Smith in 2018 het Meltdown festival had gecureerd in Londen, verklaarde hij inspiratie opgedaan te hebben uit al die (jonge) groepen die hij geprogrammeerd had, en zelfs studiotijd geboekt had. De plaat ...

lees meer...
NIEUWS 31/03/2020 : 'Je peux pas' is de eerste parel uit de nieuwe plaat van Kinex Kinex

Kinex Kinex brengt in juni nieuw werk uit, maar begint dat nu al uit te bazuinen. Kinex Kinex is het minimal electro project van Raphaël Haubourdin, in een ander leven de zanger van Organic. De nieuwe plaat zal 'Neon Park' heten, en het eerste nummer dat jullie daarvan mogen horen is 'Je peux pas', dat overigens al een ...

lees meer...
NIEUWS 31/03/2020 : Ook Diagnostic Error maakt 'Covid-19'-nummer

In deze tijden van eenzaam thuis zitten houden we u graag op de hoogte van nummers die het licht zien in de quarantaine. Deze keer is het de beurt aan de voor deze situatie perfect genaamde Diagnostic Error, een EBM-groep uit Antwerpen die ook rave-invloeden in zijn muziek verwerkt. Het is prima gedaan, dus leen er maar even uw oor aan... ...

lees meer...
NIEUWS 29/03/2020 : Het is officieel: Rammstein in Oostende wordt uitgesteld naar 2021

Er werd al een tijdje druk gespeculeerd over het optreden van Rammstein in Oostende op 10 juni. Zou het optreden kunnen doorgaan, ondanks de Coronamaatregelen, en zeker nadat voorman Till Lindemann in het ziekenhuis is opgenomen? De stad Oostende laat het nu duidelijk weten: het optreden gaat niet door. Stadsbestuur en organisatoren zoeken ...

lees meer...
NIEUWS 29/03/2020 : Donder, Hel & Hagel maakt nummer over 'De Corona-hamster'

Nummers over het Coronavirus en zijn gevolgen komen in snel tempo op ons af. De nieuwste is van de Leuvense anarchowavegroep Donder, Hel en Hagel en behandelt - alweer - het thema van de hamsteraars. In hun geheel eigen stijl - dansbare wave met Nederlandstalige teksten en een vleugje humor - bezingen ze de lege supermarktrekken en de volle ...

lees meer...
INTERVIEW : KORINTHIANS - Iemand vertelde ons een tijd geleden: 'jullie hebben een probleem, je bent te poppy voor wave en te niche voor indie.'

Korinthians hebben hun debuut uit: ‘Chaos/Control’. We volgen de groep al langer, want eerder gaven ze al een ep en een single uit, en ze spelen ook al jaren live. We vroegen zanger Mattias De Backer uit over het debuut en de weg die de groep tot nu toe afgelegd heeft. Opgelet: Door de maatregelen om het Covid-19-virus tegen ...

lees meer...
FOTO'S : Siglo XX - @ Porta Nigra Aarschot, 07/03/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Rome - @ Porta Nigra Aarschot, 07/03/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : The Rose of Avalanche - @ Porta Nigra Aarschot, 07/03/2020 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Porta Nigra 2020 Winter, Passage 2 (07/03/2020, Stadsfeestzaal, Aarschot) - Save the wave!

Vrijdag 6 maart was ik ook van de partij en meteen aangenaam verrast door de grote opkomst (ik weet het relatief, maar zeker in dit genre) voor lekkere curiositeiten als daar waren en zijn; Dead Man’s Hill, Rosa Crux, : Of The Wand And The Moon en Ordo Rosarius Equilibrio. U leest het allemaal in de vlotte pen van collega (db) die diezelfde ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Porta Nigra 2020 Winter, Passage 1 (06/03/2020, JH Klinker, Aarschot) - Everyone's a winner.

“Everyone’s a winner” zong Hot Chocolate ergens in de jaren 70, en deze zin konden we al voor aanvang gebruiken wanneer we de affiche voor de eerste dag van Porta Nigra in ogenschouw namen. De afgelopen editieis van dit fijne festival deed de wel zeer mager te noemen opkomst ons oprecht pijn. Even vreesden we zelfs dat ...