casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

7.579 items

   

Faith No More
Sol Invictus
Alternative Rock
01/07/2015 : Faith No More - Sol Invictus
Reclamation! Recordings  Reclamation! Recordings
01/07/2015, Dimi Brands

Even een flashback terug in de tijd, we schrijven het jaar 2009, en Pukkelpop kwam met de verrassende mededeling dat Faith No More de eerste dag zou headlinen op het hoofdpodium.

Het was meer dan 10 jaar geleden dat de heren nog samen op het podium stonden, en Patton was voornamelijk bezig met solo- en samenwerkingsprojecten. (waarvan Tomahawk, Fantômas en Mr. Bungle de bekendsten zijn.), maar in het kader van een reünie-tournee deden de heren dus ook België aan.

Na dit sterk reünie-optreden rees dan ook her en der de vraag of dit eenmalig was, of dat er misschien wel nieuw werk van deze legendarische band zat aan te komen.

Meerdere optredens volgden, maar de fans die hoopten op een nieuw album bleven alsnog op hun honger zitten.Maar het hopen en wachten werd uiteindelijk toch beloond, want dit jaar is het eindelijk zover en ligt Sol Invictus voor onze neus.

We laten in het midden of Patton en co inspiratie voor de albumtitel vonden bij de bij Dark Entries-lezers welbekende groep of voor de latijnse naam voor de zonnegod, al zetten wij ons geld op dat laatste.

Figuurlijk kan je immers stellen dat Faith No More na al die jaren van afwezigheid zich als een alleenheerser terug op de troon nestelt.

Albums als Angel Dust, The Real Thing en King For A Day...Fool For A Lifetime, waren en zijn nog steeds verplichte kost voor de ‘alternatieve muziekliefhebber’, laatste plaat Album Of The Year was zowel artistiek als commercieel gezien niet echt een succes te noemen, en was tot op heden dan ook de zwanenzang van de Amerikanen.

Iedereen die begin tot halfweg jaren ‘90 zijn jeugd versleet in jeugdhuizen of jongerencafé’s kan met gemak uit het blote hoofd hits als Epic, Midlife Crisis, Digging The Grave, We Care A Lot en A Small Victory voor de geest halen.

Ook bij het grote publiek zal er een belletje rinkelen als we het hebben over hun versie van I’m Easy (Commodores) dat het ook enorm goed deed in de hitlijsten.

In deze periode waar de grunge zijn hoogdagen beleefde, kwam Faith No More met een originele crossover van alternatieve rock, metal, rap, soul en nog een hele resem aan invloeden, zwaar gekenmerkt door de opvallende stem van Mike Patton.

Groepen als Red Hot Chili Peppers en Living Colour pikten ook gretig hun graantje mee maar speelden toch een beetje meer op veilig dan het steeds vernieuwende Faith No More.

Voor deze Sol Invictus zegt de groep inspiratie gehaald te hebben bij The Cramps, Link Wray en Siouxsie And The Banshees. En zo hebben we meteen dan al een link voor het Dark Entries-publiek.

Bassist Billy Gould vertelde in een interview met Revolver dat delen van het nummer ‘Matador’ hem doen denken aan het eerste album van Siouxsie And The Banshees (The Scream, maar dat wist u natuurlijk wel), zelf hoor ik deze invloed niet meteen, maar het is wel een interessante invalshoek om het nummer eens te beluisteren met die achtergrondinformatie. Een donker nummer met de nodige progrockinvloeden, maken dit tot een van de prijsbeesten van het album.

‘Cone Of Shame’ omschrijft Gould als ‘blues based rock and roll.’, maar wat horen we zelf?

Allereerst valt meteen op dat keyboardspeler Roddy Bottum een prominente rol in de mix heeft gekregen. Niet op keyboards deze keer, maar op echte piano, waardoor de organische kwaliteit van de nummers beter doorklinken. Opener ‘Sol Invictus’ opent nog rustig met een hoofdrol voor de piano van Bottum.

De heren van Faith No More stonden stijlvol in kostuums op het podium tijdens de reünieconcerten, hebben ze ook in de studio deze klassevolle stijl doorgetrokken?

Wees gerust, hun wilde haren zijn ze nog niet verloren, na deze korte, kalme binnenkomer krijg je meteen een zware hengst voor je kop met ‘Superhero’, in beste Faith No More-traditie.

Dit heerlijke, stevige nummer (en tweede single) maakt het meteen duidelijk, Faith No More is terug, en hoe!

Eerste single ‘Motherfucker’ is ook een heftige en consequente oorwurm, die teruggrijpt naar de hoogdagen van de groep.

De invloed van Patton’s zij- en soloprojecten komen logischerwijs ook mooi uit de verf. (Zo croont hij er tegenwoordig lustig op los, naast de al bekende capriolen van zijn rijke stempalet).

Afsluiter ‘From The Dead’ klinkt een beetje als ‘A Small Victory deel twee’ en zoals ze zeggen in dit nummer zijn ze ‘back from the dead’, slimme zet om hiermee af te sluiten, want dit wekt toch wel het vermoeden dat dit een voorzet is naar nog meer werk in de toekomst van Patton en co.

Amper veertig minuten duurt deze rit, die geen moment verveelt, en doet terug mijmeren naar lang vervlogen tijden.

Hebben ze met Sol Invcitus een plaat gemaakt die even wereldschokkend was als pakweg een Angel Dust? Nee, dat ook weer niet, daarvoor leven we nu ook in een andere muzikale tijdsgeest.

Feit is wel dat Faith No More maar weer eens met een kwaliteitsvol nieuw album op de proppen komt, de fans hebben er lang op moeten wachten, maar mogen in hun handen wrijven dat dit instituut weer van zich laat horen.

Faith No More

Dimi Brands
01/07/2015

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 19/05/2019 : Second Still exclusief in Retie

De Westkust van de US of A weet schoon volk tot zijn inwoners te tellen. Paraderend langs de Hollywood Boulevard onder het alziend oog van de paparazzi. Al zien we een band als Second Still er weinig last van te weten ondervinden. Bijzonder straf dan weer wel in de postpunk / coldwave-subcultuur waarin ze zich als trio al enkele jaren ...

lees meer...
NIEUWS 18/05/2019 : Here are the young men... RIP Ian Curtis

Vandaag, 18 mei, is het exact 39 jaar geleden dat ene Ian Curtis zich, op 23 jarige leeftijd, van het leven beroofde. Het was allicht geen nieuws geweest ware het niet dat deze Ian Curtis frontman en zanger/tekstschrijver was bij beeldenstormers Joy Division die aan de vooravond stonden van de grote doorbraak en een eerste Amerikaanse toer. “Closer”, ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 16/05/2019 : Miel Noir en Tommi Stumpff samen te horen op Reclaim Your Story.

Miel Noir, een van de weinige bands die het lukte om op onze review pagina’s steeds het maximum aantal sterretjes in de wacht te slepen, is volop bezig aan de opvolger van Honey-Beat (2016). Tevens werd er een verrassende gast gespot in de studio, zo blijkt ook uit de eerste single die Miel Noir uit The Phoenix-Swarm, want zo gaat ...

lees meer...
NIEUWS 16/05/2019 : Summer-Event: gratis zomerfestival voor het goede doel.

Met de eerste zonnestralen die zich stilaan laten gelden, beginnen we al uit te kijken naar de zomer. En wie zomer zegt, zegt festivals. Goed nieuws want op zaterdag 3 augustus pakt men in Schoten onder de noemer Summer-Event 2019 uit met een affiche op maat van de Dark Entries lezer gesneden. Redelijk indrukwekkend met La Scaltra, A Slice ...

lees meer...
NIEUWS 16/05/2019 : Elektronica en Erotiek blijven hand in hand gaan in Antwerpen.

Dat de combinatie elektronica en kinky tot verrassende resultaten kan leiden, daarvan kon u in het Antwerpse Fetish Café reeds getuige zijn met optredens van o.a. Ah Cama-Sotz en Synapscape. Dat het hier niet iets eenmaligs betreft mochten we tot grote tevredenheid concluderen uit het feit dat er weer twee evenementen aangekondigd ...

lees meer...
FOTO'S : Praga Khan - @ YAP Leopoldsburg, 11/05/2019 daar Luc Luyten

lees meer...
INTERVIEW : Trouwfe(e)st #3: PANTSER FABRIEK - Het werkt inderdaad motiverend om op te mogen treden in het land van Front 242!

Op de affiche van Trouwfe(e)st ligt de nadruk ontegensprekelijk op de genres dark ambient, dark folk en waagt men ook graag een uitstapje naar het meer industriële genre. De naam van het Nederlandse Pantser Fabriek kwam dan ook als een verrassing. Deze pure EBM act is een project van Willem Witte, die we kennen van zijn neofolk alias ...

lees meer...
FOTO'S : De Klinke - @ MysteriA Fantasy-Fair Aarschot, 04/05/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : La Lune Noire - @ MysteriA Fantasy-Fair Aarschot, 04/05/2019 door Luc Luyten

lees meer...
INTERVIEW : 10 JAAR DER KLINKE - Mijn eerste vrouw zei me ooit dat echte kunst ontstaat uit het lijden van de ziel. Gelijk heeft ze.

Der Klinke blaast tien kaarsjes uit. Dat doen ze met een geschenk aan hun fans: een nieuwe plaat 'Decade' met daarop een aantal herwerkte versies van nummers uit hun eerste decennium, een aantal remixen en zelfs een handvol nieuwe nummers. De plaat moet een hoofdstuk afsluiten. Oorspronkelijk zou het zelfs de zwanezang van de groep ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : BLACK EASTER -Dag 2 - Neem er een loopje mee.

Ondanks onze warme oproep om toch wat massaler op het appel te verschijnen, moesten we bij het betreden van de Zappa tot onze teleurstelling vaststellen dat deze in dovemansoren was gevallen. Een spijtige zaak, zowel voor de organisatie, maar in de eerste plaats voor de afwezigheden, die, getuige de klinkende namen die vandaag op de Black ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : BLACK EASTER -Dag 1 - De fun, de hits.

Black Easter, in het verleden was het tweemaal het door ons erg gesmaakte muzikale paradepaardje van Dark Entries webmaster/mede Peek-A-Boo oprichter Ward de Prins. Ward overleed vorig jaar geheel onverwacht, en wat zou er mooier zijn qua eerbetoon aan deze prachtige persoon dan nog eens een keertje zijn festival te laten doorgaan ter zijner ...