casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.968 items

   

Faith No More
Sol Invictus
Alternative Rock
01/07/2015 : Faith No More - Sol Invictus
Reclamation! Recordings  Reclamation! Recordings
01/07/2015, Dimi Brands

Even een flashback terug in de tijd, we schrijven het jaar 2009, en Pukkelpop kwam met de verrassende mededeling dat Faith No More de eerste dag zou headlinen op het hoofdpodium.

Het was meer dan 10 jaar geleden dat de heren nog samen op het podium stonden, en Patton was voornamelijk bezig met solo- en samenwerkingsprojecten. (waarvan Tomahawk, Fantômas en Mr. Bungle de bekendsten zijn.), maar in het kader van een reünie-tournee deden de heren dus ook België aan.

Na dit sterk reünie-optreden rees dan ook her en der de vraag of dit eenmalig was, of dat er misschien wel nieuw werk van deze legendarische band zat aan te komen.

Meerdere optredens volgden, maar de fans die hoopten op een nieuw album bleven alsnog op hun honger zitten.Maar het hopen en wachten werd uiteindelijk toch beloond, want dit jaar is het eindelijk zover en ligt Sol Invictus voor onze neus.

We laten in het midden of Patton en co inspiratie voor de albumtitel vonden bij de bij Dark Entries-lezers welbekende groep of voor de latijnse naam voor de zonnegod, al zetten wij ons geld op dat laatste.

Figuurlijk kan je immers stellen dat Faith No More na al die jaren van afwezigheid zich als een alleenheerser terug op de troon nestelt.

Albums als Angel Dust, The Real Thing en King For A Day...Fool For A Lifetime, waren en zijn nog steeds verplichte kost voor de ‘alternatieve muziekliefhebber’, laatste plaat Album Of The Year was zowel artistiek als commercieel gezien niet echt een succes te noemen, en was tot op heden dan ook de zwanenzang van de Amerikanen.

Iedereen die begin tot halfweg jaren ‘90 zijn jeugd versleet in jeugdhuizen of jongerencafé’s kan met gemak uit het blote hoofd hits als Epic, Midlife Crisis, Digging The Grave, We Care A Lot en A Small Victory voor de geest halen.

Ook bij het grote publiek zal er een belletje rinkelen als we het hebben over hun versie van I’m Easy (Commodores) dat het ook enorm goed deed in de hitlijsten.

In deze periode waar de grunge zijn hoogdagen beleefde, kwam Faith No More met een originele crossover van alternatieve rock, metal, rap, soul en nog een hele resem aan invloeden, zwaar gekenmerkt door de opvallende stem van Mike Patton.

Groepen als Red Hot Chili Peppers en Living Colour pikten ook gretig hun graantje mee maar speelden toch een beetje meer op veilig dan het steeds vernieuwende Faith No More.

Voor deze Sol Invictus zegt de groep inspiratie gehaald te hebben bij The Cramps, Link Wray en Siouxsie And The Banshees. En zo hebben we meteen dan al een link voor het Dark Entries-publiek.

Bassist Billy Gould vertelde in een interview met Revolver dat delen van het nummer ‘Matador’ hem doen denken aan het eerste album van Siouxsie And The Banshees (The Scream, maar dat wist u natuurlijk wel), zelf hoor ik deze invloed niet meteen, maar het is wel een interessante invalshoek om het nummer eens te beluisteren met die achtergrondinformatie. Een donker nummer met de nodige progrockinvloeden, maken dit tot een van de prijsbeesten van het album.

‘Cone Of Shame’ omschrijft Gould als ‘blues based rock and roll.’, maar wat horen we zelf?

Allereerst valt meteen op dat keyboardspeler Roddy Bottum een prominente rol in de mix heeft gekregen. Niet op keyboards deze keer, maar op echte piano, waardoor de organische kwaliteit van de nummers beter doorklinken. Opener ‘Sol Invictus’ opent nog rustig met een hoofdrol voor de piano van Bottum.

De heren van Faith No More stonden stijlvol in kostuums op het podium tijdens de reünieconcerten, hebben ze ook in de studio deze klassevolle stijl doorgetrokken?

Wees gerust, hun wilde haren zijn ze nog niet verloren, na deze korte, kalme binnenkomer krijg je meteen een zware hengst voor je kop met ‘Superhero’, in beste Faith No More-traditie.

Dit heerlijke, stevige nummer (en tweede single) maakt het meteen duidelijk, Faith No More is terug, en hoe!

Eerste single ‘Motherfucker’ is ook een heftige en consequente oorwurm, die teruggrijpt naar de hoogdagen van de groep.

De invloed van Patton’s zij- en soloprojecten komen logischerwijs ook mooi uit de verf. (Zo croont hij er tegenwoordig lustig op los, naast de al bekende capriolen van zijn rijke stempalet).

Afsluiter ‘From The Dead’ klinkt een beetje als ‘A Small Victory deel twee’ en zoals ze zeggen in dit nummer zijn ze ‘back from the dead’, slimme zet om hiermee af te sluiten, want dit wekt toch wel het vermoeden dat dit een voorzet is naar nog meer werk in de toekomst van Patton en co.

Amper veertig minuten duurt deze rit, die geen moment verveelt, en doet terug mijmeren naar lang vervlogen tijden.

Hebben ze met Sol Invcitus een plaat gemaakt die even wereldschokkend was als pakweg een Angel Dust? Nee, dat ook weer niet, daarvoor leven we nu ook in een andere muzikale tijdsgeest.

Feit is wel dat Faith No More maar weer eens met een kwaliteitsvol nieuw album op de proppen komt, de fans hebben er lang op moeten wachten, maar mogen in hun handen wrijven dat dit instituut weer van zich laat horen.

Faith No More

Dimi Brands
01/07/2015

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 27/01/2022 : Oracula Records kondigt eindelijk de nieuwe releases aan op vinyl.

Niet dat het label er zo veel aan kan doen... Op de bandcamp pagina van dit fijne Spaanse label staan al een paar maand nieuwe titels te blinken maar diegene die deze ook effectief op de fysieke drager willen kunnen binnenkort eindelijk worden bediend. Door problemen en oponthoud (iets waar wel meerdere kleinere labels mee kampen) in de perserijen ...

lees meer...
NIEUWS 26/01/2022 : Dolva Sana, nieuw en Belgisch

Het project Dolva Sana brengt koude, grimmige en minimalistische synth pop beïnvloed door new wave, krautrock, vroege synth pop en andere pioniers van de elektronische muziek. Het project, een collaboratie tussen muzikant en producer Frederic Caure (Kortrijk, België) en Jake Harding (London, VK), werd opgericht in 2021. "Hard-boiled ...

lees meer...
NIEUWS 25/01/2022 : Nieuw werk van Principe Valiente op komst

Altijd al raar gevonden dat deze Zweedse post punkers niet ietwat meer populariteit genieten. Wat mij betreft mogen ze gerust op de komende Halloween editie van Sinner’s Day staan, temeer daar eind maart, eindelijk (vier jaar na “Oceans”), een nieuw album van deze heren verschijnt dat de titel “Barricades” mee ...

lees meer...
NIEUWS 25/01/2022 : Cold Transmission zet 2022 goed in!

Over dit Duitse post punk label hebt u alvast één en ander gehoord hier bij Dark Entries, en terecht want er zitten een paar heuse pareltjes in hun catalogus. Nu pakt het label uit met een nieuwe release van het Canadese The Gathering, “Parade”, en dat zomaar na 30 jaar windstilte! The Gathering werd in 1985 geformeerd ...

lees meer...
NIEUWS 24/01/2022 : Mildreda scoort in de cinema!

Het dark electro project van Oostendenaar Jan De Wulf is met de clip van “Liaisons Dangereuses” (welke u uiteraard hieronder vindt) zomaar even geselecteerd door het Brusselse festival van de onafhankelijke film en wel in de categorie “The Rabbit Holes”. Een categorie waarin kortfilms worden opgenomen met een surreëel ...