casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.411 items

   

Factory Floor
25 25
Minimal - Techno
23/11/2016 : Factory Floor - 25 25
DFA Records  DFA Records
23/11/2016, Danny Quetin

Muzikale patronen herhalen om alzo een repetitief geluid te krijgen, het is niets nieuw meer. En zeker met de nodige hardware kan je er ellenlange loops van maken. Het kan eentonig lijken maar gelukkig bestaan er nog ornamentatiën die het geheel opfleuren om het geheel naar believen in te kleuren.

Niets nieuw meer dus, want zelfs in de barokke muziekperiode werd het toegepast en een grootmeester als Bach was er zelfs heel gedreven in.

Het is dan ook van groot belang hoe er mee om te springen. Het Londense Factory Floor kent de kneepjes van het vak. Repetitieve minimal zoals het klinkt op hun tweede plaat 25 25. Zelfs de titel van het album bevat al de herhaling.

In 2013 bracht dit Factory Floor zijn eerste plaat uit bij het DFA-label van James Murphy (LCD Soundsystem) en waren ze nog met drie. Dominic Butler heeft de band reeds verlaten om zich toe te leggen op andere projecten. Factory Floor gaat voortaan dan ook door het leven als een duo, met kernfiguren als Nik Colk Void en Gabriel Gurnsey. Het tweede album 25 25 van Factory Floor gaat verder daar waar hun titelloze debuut mee eindigde.

Dansbare minimal met een licht industriële voetnoot die zijn oscillaties laat huisvesten ergens in de buurt van nieuwerwetse Acid. En dat toont een meerzijdige kant van Factory Floor. Enerzijds die van raveparties en anderzijds die van de kunstgalerie.

Meet Me At The End is de meer dan 8 minuten durende opener die hoe langer hoe meer wordt voorzien van diverse laagjes modulaire elektronica. Miss Void heeft de gitaar omgeruild voor een batterij synths en gebruikt de stem meer als declamatie dan als zang. ‘Work’ als herhaling omdat het in het dagelijkse leven ook zo routineus is.

Vooral het percussieve is kenmerkend voor deze 25 25. Relay en Slow Listen zijn er duidelijke voorbeelden van, waarvan zeker deze laatste een sterk aandoenlijke beat volgt.

De titeltrack is loepzuivere minimal-tech, maar dan in analoge toestand. Dansbaarheid zonder de toegankelijkheid en het zonlicht ook maar eventjes op te zoeken. Meer Acid, meer elektro, de opbouw van Dial Me In doet iets wonderbaarlijks met ons oorsmeer.

Diepe basklanken bevloeren de ondertoon in Wave met dan ook een bepaalde duisternis die zich nestelt gedurende de volledige 9 minuten.

Tekstueel hoeft het allemaal niet veel voor te stellen, een nummer als Ya laat gewoon hier en daar eens ‘Ya’ horen terwijl de ritmiek van de zelfvoldoening zicht gretig laat voortdenderen om na ongeveer 2,5 minuut te verrassen met een leuk riedeltje.

Zeker weten dat Factory Floor zich rot heeft geamuseerd met het voorbereiden van deze plaat. Afsluiter Upper Left geeft nog even dat perfecte samenspel weer. Modulaire analoge synthklanken waar je zelfs vrolijk van kan worden.

Stop met schaapjes tellen, laat deze 25 25 van Factory Floor de ideale metgezel zijn voor nachtelijke uitstapjes. Maar kom achteraf niet klagen dat je vreemde dromen krijgt.

Bandcamp

DFA

Danny Quetin
23/11/2016

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 25/10/2020 : Wardruna brengt titelnummer nieuwe plaat 'Kvitravn' uit

Wardruna, de Noorse dark folk groep die zich inspireert uit de Noorse mythologie en cultuur - inclusief het gebruik van traditionele instrumenten, brengt in januari 2021 een nieuwe plaat uit. Die zal 'Kvitravn' heten, wat zoveel betekent als 'Witte raaf'. 'Kvitraven' is ook een nummer op de plaat, en volgens de groep ...

lees meer...
NIEUWS 25/10/2020 : Welcome To The Necroclub

U bent hopelijk op de hoogte dat er een nieuwe lichting gothic rock is. The Black Caves uit Griekenland horen er zeker bij, ook al voegen ze een flinke scheut metal aan hun gothic rock toe. Zeer verdienstelijk is hun initiatief om verschillende gelijkgezinde groepen uit te nodigen op hun laatste single: 'Welcome To The Necroclub'. ...

lees meer...
NIEUWS 25/10/2020 : Elle Noir: The Day I Died

Elle Noir is een gothic zangeres uit Italië en een geschoolde sopraan. Over haar werk zegt ze: 'mijn innerlijke werelden zijn altijd autobiografisch, mijn nummers beleef ik altijd in de eerste persoon. Dood, psychische stoornissen en emotionele toestanden van onwennigheid zijn centrale thema's in wat ik schrijf.' Dat geldt ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 22/10/2020 : Trail of Tears: terug van weggeweest!

Mag er ook goed nieuws zijn? Na jaren afwezigheid is Trail Of Tears terug. Tijdens de periode 1996-1998 verschenen enkele interessante spelers op het toneel die het genre gothic metal een niveau hoger tilden. Denk aan Tristania, The Sins of thy Beloved en zeker ook Trail of Tears met het heerlijke ‘Disclosure in Red’. Zeven ...

lees meer...
NIEUWS 22/10/2020 : Geen livestream voor 40ste verjaardag Laibach

'Het doel van het coronavirus is om Laibach te verhinderen om zijn veertigste verjaardag te vieren', zo konden we onlangs lezen op de website van de Sloveense industrialmeesters. Ze hadden het nochtans groots gezien. Ze gingen een evenement van maar liefst zeven uur organiseren op een symbolische plek. De Delavski Dom Trbolvje is de ...

lees meer...
INTERVIEW : KREGEL - Ik denk dat we de zomerhit van Radio 2 niet gaan halen en ook over de Lage Landen Lijst heb ik zo mijn twijfels.

Omdat we ons bij Dark Entries niet graag uitspreken over een bepaald virus dat het hele doen en laten van de samenleving in zijn greep houdt roepen wij 2020 volmondig uit als het jaar van Kregel. Ze vieren dit jaar hun vierde verjaardag en zagen dit als het ideale moment om hun eerder opgenomen demo's voor het eerst op de grote wereld ...