casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.904 items

   

Eva3
A World Within
Ambient
07/06/2021 : Eva3 - A World Within
Ant-Zen  Ant-Zen
07/06/2021, Dimi Brands

Eva|3’s debuutalbum The Great Divide kregen we tijdens Trouwfest in handen geduwd door de Britse artiest himself. Ik had hem laten overkomen (smeedt het ijzer voor de Brexit heet is!) samen met zijn levensgezellin Emilie, samen opererend onder de naam Riotmiloo.

Het op Ant-Zen verschenen debuut liet ons een gevarieerde staalkaart horen van ‘s mans kunnen, waarbij ritmische industrial in de stijl van Geistform vooral goed vertegenwoordigd was.

Naar ritmisch gebeuk is het op A World Within, Pauls tweede langspeler, speuren met een vergrootglas. Hij gunt ons conform de titel een blik op de wereld binnen zijn muzikale universum en het feit dat de industriële elementen hierin deze keer verstek laten gaan, verbaast ons toch wel enigszins.

Geen voor de hand liggende keuze dus, en bijgevolg kiest Eva|3 dan ook niet voor het gemakkelijke pad. Die wereld die Eva|3 op A World Within tentoonspreid oogt niet bijster rooskleurig zo maken we alleen al op aan de songtitels: ‘Fading’, ‘E-nd’, ‘Gone’, ‘Last’, ‘Lost’. Veel woorden maakt de goede man er inderdaad niet aan vuil.

Ook de toonaard van de nummers laat weinig ruimte voor een vreugdedansje. Een beklemmende sfeer is wat je in de plaats krijgt, die toch een warme klankkleur meekrijgt.

Verantwoordelijk hiervoor is niet alleen het feit dat ieder nummer meteen live opgenomen werd zonder verdere edits. Dit gebrek aan automatisering maakt het eindproduct zo puur als maar kan zijn. Van nog groter belang is het gebruik van de Buchla Music Easel synthesizer die Eva|3 voor dit album gebruikte. Typerend voor dit instrument dat het daglicht voor het eerst zag in 1973 (en voor de daaruit voortvloeiende Westcoast filosofie) is het geluids- en controleconcept. Dit is namelijk anders dan bij de meeste andere analoge synthesizers. Het basisgeluid wordt gecreëerd met de Complex Oscillator en de Modulation Oscillator samen gevormd. Met deze combinatie zijn zeer zware bas, maar ook zeer overtonige geluiden mogelijk. Deze zijn altijd slechts één regelaarbeweging weg van subtiele tot extreme FM- en AM-geluiden. Het gegenereerde spectrum wordt verwerkt met de dubbele Lowpass Gate. Deze zijn mengbaar in niveau en leiden als laatste schakel in de audioketen naar een nagalm effect.

Al snel wordt ons duidelijk dat dit instrument in de handen van Eva|3 zelfs mij, die niet meteen bekend staat als groot synth-liefhebber, weet te verbazen.

De dreigende ondertoon die hij met dit instrument doorheen het hele album blaast is vrij nostalgisch van aard. Futuristisch, maar dan op een retro manier.

Noem A World Within dan ook gerust van Eva|3’s eigenste space opera. Aangezien de afzonderlijke nummers aanvoelen als stukjes van het grotere geheel spreken we eveneens graag over A World Within als een heuse compositie. Het is dan ook moeilijk om iets over de nummers apart iets te zeggen, omdat dit de vloeiende lijn die Eva|3 hier trekt van zijn evenwijdigheid zou ontdoen. Toch wijzen we graag even naar het flink onder stroom staande spanningsveldje dat ‘A World Within (Part 2)’ zo onweerstaanbaar maakt.

A World Within zal je dubbel verbazen: allereerst door het muzikale pad dat ingeslagen wordt (het is voor deze artiest een kleine stap van Geistform naar Tangerine Dream, wat het talent van Eva|3 alleen maar onderstreept) en door de mogelijkheden van het gebruikte instrument. Wie van het pad afdwaalt doet vaak de mooiste ontdekkingen. Dit geldt dus ook voor A World Within.

Eva|3

Dimi Brands
07/06/2021

HomeContactSitemap
Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 24/11/2021 : Zaterdag Wool-E Fest in Magasin 4

Het regent afgelastingen van concerten, al is dit gelukkig nog niet overal. Optredens mogen immers nog steeds doorgaan mits er zowel naar een Covid Safe Ticket als naar het dragen van een mondmasker wordt gevraagd. En dat is het geval op Wool-E Fest, dat volgende zaterdag doorgaat in het Brusselse Magasin 4. Wool-E Fest, dat doorgaat op ...

lees meer...
NIEUWS 23/11/2021 : Amerikaanse gothic rock band The Wake gaat de remix toer op!

Na vele jaren wachten verscheen rond deze tijd vorig jaar het album “Perfumes And Fripperies” (klik hier voor de Dark Entries review) van deze Amerikaanse cult formatie. De groep gaat ondertussen weer live de hort op en om zich in de kijker te spelen, pakt de groep nu uit met de ep “Mixers And Elixirs” waarop de gothic ...

lees meer...
NIEUWS 22/11/2021 : Het Cold Transmission label heeft weer een paar leuke releases klaar!

Hopelijk liggen ze gauw op de redactietafel voor een kritische review hoor ik u al denken. Feit is dat Cold Transmission naarstig aan de weg blijft timmeren om minder gekende internationale post punk acts (en alles wat onder dat label vegeteert) tot bij ons in de woonkamer te brengen en dat alleen al verdient respect. Recent verscheen er nieuw ...

lees meer...
NIEUWS 21/11/2021 : 'Leidenschaft' van Lacrimosa voor onder de kerstboom?

Er werd een plaat van Lacrimosa beloofd voor 2020, maar er is de afgelopen twee jaar zoveel gebeurd dat we Tilo Wolff kunnen vergeven dat het wat langer geduurd heeft. Al sinds een paar dagen worden er evenwel steeds meer details bekend gemaakt over de nieuwe Lacrimosa. Deze komt op 24 december 2021 uit, net op tijd dus om het als kerstcadeau ...

lees meer...
NIEUWS 21/11/2021 : Dicentra Macrantha: een vernieuwend gothic rock project

Laten we er maar eens als bij de kippen bij zijn. Dicentra Macrantha is een nieuw project uit Leuven, dat net zijn eerste nummers uitgebracht heeft: 'Goddess' en 'Halloween'. Toch gaat het hier ook om een oude bekende. Krys Lunacy van Dicentra Macrantha is immers ook de man die rond 2011 de muziek van de batcave cultgroep The ...

lees meer...
FOTO'S : Winterkälte - @ Porta Nigra Autumn Passage, 13/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : DIVE - @ Porta Nigra Autumn Passage, 13/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Iszoloscope - @ Porta Nigra Autumn Passage, 13/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Porta Nigra Autumn Passage (13/11/2021, JH De Klinker, Aarschot) - Koud vlees en powernoise.

“Zie mij hier nu staan”, verzuchtte Xavier Kruth tijdens het laatste nummer van zijn band Winterstille (met ook Dark Entries collega Gerry Croon in de gelederen). Exact hetzelfde idee hadden we toen we dat moment ons als koopwaar door middel van een barcode moesten laten scannen om de ‘zwarte poort’ van Aarschot ...

lees meer...
INTERVIEW : WHISPERS IN THE SHADOW - Ik ben geen conservatieve songwriter en ik ben niet geïnteresseerd in de status-quo. Ik ben geïnteresseerd in vooruitgang.

Whispers In The Shadow bestaat 25 jaar, en dat mag gevierd worden. Er komt een nieuwe verzamelaar uit, 'Gilding The Lily', die gedeeltelijk bestaat uit nieuwe opnames van de beste nummers uit de afgelopen kwarteeuw. En dat de groep een serieuze evolutie heeft doorgemaakt in die periode, kunt u lezen in het gesprek dat we met frontman ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Sinner’s Day 30 oktober - 1 november, The Max Venues Heusden-Zolder - De eerste Sinner’s Day driedaagse deed even de mijnsite herleven. Het zag er nog een keer ‘zwart’ van het volk. Een eigenzinnige weergave van een beleving.

In covid tijden een onderneming als deze Sinner’s Day uit de grond stampen is geen evidentie. Dat bleek nog maar een keer uit het wegvallen van diverse groepen die vooral om die pandemie reden verstek gaven. Immers covid maakt een Europese toer op poten zetten, waarbij alle landen hun eigen covid ongemakken en dito regeltjes kennen, ...