casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.297 items

   

Étant Donnés
La Vue
Experimental - Industrial
18/03/2019 : Étant Donnés - La Vue
Klanggalerie  Klanggalerie
18/03/2019, Dimi Brands

De broers Marc en Eric Hurtado, die samen het experimentele industrial duo Étant Donnés vormen, kent u als fervent aanhanger van de underground uiteraard. Indien niet, hoog tijd om daar verandering in te brengen, want qua invloed kan je moeilijk om deze twee Fransen van Marokkaanse afkomst heen.

Étant Donnés haalde zijn naam bij het kunstwerk van Marcel Duchamp. De titel verwijst naar het gegeven waarmee een spel begint of de beginsituatie waarvan een detective vertrekt. Allereerst dien je door de kier van een deur te kijken. De enscenering op zich, zoals we bij dit werk zien, zou je als een moord of een verkrachting kunnen zien. Duchamp geeft hierbij twee vertrekpunten. Gegeven 1 is “la chute d’eau’: een onnozel watervalletje ver in het landschap. Gegeven 2 is “le gaz d’éclairage”: de gaslamp die de vrouw in haar handen heeft.

Wat Duchamp echter bedoelt, is de waterval uit de vrouw en het gas uit de vrouw. Haar water en haar wind. Het klinkt misschien vulgair of pervers maar dit zijn nu eenmaal de “étant donnés” die we krijgen. Dit zijn de twee vertrekpunten van het spel van Marcel Duchamp: urine en scheten. Een spel dat zijn totale oeuvre omvat.

Duchamp was twintig jaar aan dit werk bezig, maar hij wou het pas na zijn overlijden publiek laten maken. Hij behoorde tot de leidende figuren van de Dada-beweging in Parijs en New York, en is daarom een logische invloed voor een act als Étant Donnés, die net als zovele anderen actief in het experimentele industrial genre deze kunstvorm door middel van geluiden in ere hielden.

Ter uwer informatie plakken we er nog twee minder gekende weetjes aan vast: naast met gerespecteerde namen zoals Genesis P-Orridge, Alan Vega, Michael Gira, Mark Cunningam en Lydia Lunch, werkten de Hurtado’s ook samen met de Franse zanger Christophe (ja, die van ‘Aline’).

De eerste vijf cassettes van Étant Donnés verschenen op het Bain Total label van Die Forms Philippe Fichot. Nu quasi onvindbaar, en dus serieuze hebbedingetjes. Het Duitse Klanggalerie weet dit maar al te goed, en brengt het allereerste wapenfeit van Étant Donnés terug op de markt, deze keer weliswaar op cd. De broers vonden nog een langere versie, een nooit eerder uitgebrachte versie van dit debuut is dus wat u hiermee in huis haalt.

La Vue werd opgenomen in 1979 maar verscheen pas in 1981 op de (ondergrondse) markt.

1979 was het jaar dat Throbbing Gristle de klassieker 20 Jazz Funk Greats uitbracht, en liet Cabaret Voltaire al ‘Nag Nag Nag’-end van zich horen. Een gouden tijd voor het genre, kunnen we wel zeggen.

Dadaïstische stemvervormingen, het geluid van gezaag en ander metalig klinkende geluiden, ook 40 jaar na datum klinkt het nog even relevant. Zo komt ‘La Vue’ binnenstormen, om 37 minuten zonder tussenpozen lelijk huis te houden en een staaltje van extreme musique concrète ten berde te brengen.

De geluiden zoals we die horen op La Vue tonen veel gelijkenissen met collages, nog iets wat verwijst naar het dadaïsme.

‘Les 150 Passions Simples’ verwijst naar de passage uit het boek De 120 Dagen Van Sodom van D.A.F. De Sade, nog zo een graag aangehaald figuur in dit genre.

In dit boek beschrijft de Sade 600 manieren om tot een ejaculatie te komen. Zeker bij de eerste 150 eenvoudige passies is de potsierlijkheid ervan nogal aan de hoge kant. Nurse With Wound en Whitehouse sloegen in 1981 ook de handen in elkaar met dit thema (de uitstekende split The 150 Murderous Passions).

‘Souvenez-Vous De Mieux Voiler Dans Le Commencement Ce Que Vous Allez Éclaircir Ici’ laat zelfs schoorvoetend een ritme toe, maar deze vorm van toegankelijkheid wordt al snel een duidelijke halt toegeroepen.

Tijdens ‘491’ horen we naast de typische geluiden ook een flard van de koude, minimale klanken die de beginjaren van Die Form zo typeerden. Vrij logisch dan ook dat de jonge Fichot (hij was toen 23) toehapte om dit waanzinnig goede debuut uit te brengen. Je zou het anders verwachten, maar ook bij dadaïsten kan de cirkel zo nu en dan eens rond zijn.

Étant Donnés

Dimi Brands
18/03/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 03/08/2020 : Goethes Erben: tijd voor een nieuw album!

Corona legt veel stil, maar Oswald Henke krijg je niet zomaar klein. Sinds juli 2020 kon je regelmatig op de facebookpagina van Goethes Erben fragmenten van hun repetities bijwonen. Volledig Corona-proof werd er geknutseld aan nieuw materiaal. Het resultaat hiervan heet ‘Flüchtige Küsse’ en is vanaf september te koop! ...

lees meer...
NIEUWS 22/07/2020 : Nieuwe Evanescence-video 'The Game Is Over' nu online.

De Amerikaanse rockband Evanescence heeft zojuist de video van de albumtrack 'The Game Is Over' online gezet, afkomstig van het eerste studio-album in negen jaar, getiteld 'The Bitter Truth'. Afgelopen woensdag kwam deze song al als 2e single uit. Volgend jaar september (2021 dus) geeft de band vijf shows in de Benelux, samen ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : The Cure belooft het beste album ooit!

Mocht u zich afvragen hoe het zit met het nieuwe album van The Cure dat reeds voor eind vorig jaar, begin dit jaar werd aangekondigd, wel er is eindelijk nog eens nieuws. Van de twee of zelfs drie albums die oorspronkelijk werden beloofd is niet meteen sprake meer. Bij monde van Roger O’ Donnel, de man achter de toetsen wordt het nieuwe ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Online vertier; release the bats!

Zo, nu het einde van de wereld schoorvoetend als covid19 - ik stond erbij en keer er naar - op ons afkomt kunnen we virtueel elke vierde vrijdag terecht bij de "release the bats show" en dit tot de wereld weer normaal wordt of gewoon ophoudt te bestaan. Gothic en death rock recht uit Amerika (Californië) tot in je huiskamer, ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Gratis avant! Records compilatie!

Nu u geniet van uw wel verdiend verlof hoort daar uiteraard een passend muziekje bij. Dark Entries wil u hierbij graag attenderen op de gratis compilatie “Year Of The Mask” van het Avant! Label. Een leuke portie underground uit eigen stal die je beslist eens moet gehoord hebben! Om het u niet al te moeilijk te maken heb ik hierbij ...