casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.418 items

   

Eric Random & Free Agents
Eric Random & Free Agents
Dub - Techno - Wereldmuziek
29/08/2020 : Eric Random & Free Agents - Eric Random & Free Agents
Klanggalerie  Klanggalerie
29/08/2020, Dimi Brands

Met Eric Random hebben we weer een artiest uit de muzikaal vruchtbare bodem van Manchester. Random was lid van Free Agents, dat op zijn beurt dan weer een zijproject van The Tiller Boys was.

The Tiller Boys waren slechts de korte periode tussen 1978-79 actief. In die tijd verzorgden ze wel enkele malen het voorprogramma van Joy Division en namen ze ook een single op bij het alom gekende Factory label. Deze single (‘Big Noise From The Jungle’) werd uiteindelijk toch niet uitgebracht door Factory, maar verscheen een jaar na het opdoeken van de groep alsnog op het label New Hormones.

Ondanks dit op het eerste zicht vrij magere cv zou Random zich alsnog ontpoppen tot een van de pioniers binnen de experimentele scene van Manchester. Samenwerkingen met grote namen (in The Tiller Boys zat bijvoorbeeld ook Buzzcocks’ Pete Shelley, onder de naam Faction nam Random met Nico het album Camera Obscura op en samen met Cabaret Voltaire vormde hij eenmalig The Pressure Company) maakten dat hij zich wist te kronen tot een zeer belangrijk artiest.

Dit alles leest zeer interessant voor de gemiddelde Dark Entries lezer, misschien is deze dan ook net zo teleurgesteld als ons wanneer hij/zij het titelloze album van Eric Random & Free Agents op de draaitafel legt.

De man mag dan wel bekend staan om zijn vakkundige combinaties van industrial esthetiek met post punk invloeden, dub en esoterische jazz, new wave met funk en etnische muziek met elektronische experimenten, wat wij vooral horen is een flashback naar de tijd waaruit deze nummers stammen.

Enkele nummers op dit album zagen reeds het levenslicht. Zo was ‘Juggernaut’ een B-kant van de single Fly Time (1996) en verschenen ‘Cyclic’ en ‘Future Mantra’ in 1998 op 7”. Net zoals de overige 9 nummers op dit album dateren ze allemaal uit de periode tussen 1989 en 1994.

Een jaartje later zou Leftfield zijn debuut Leftism uitbrengen, en je zou haast denken dat deze Londenaars uiterst goed naar hun buren uit Manchester hadden geluisterd.

Luister Eric Random & Free Agents en Leftism maar eens vlak achter elkaar, we kunnen u alvast geruststellen dat het niet ligt aan de hallucinogene middelen die nog al eens met dit soort platen gepaard gaan dat het lijkt dat u tweemaal hetzelfde album hoort.

De nummers hadden ze dus al, maar het album is er nooit van gekomen. Hadden ze daar in Manchester een glazen bol gehad, het succes van bands als Leftfield en al de soortgelijke groepjes die in die tijd her en der de kop opstaken indachtig, dan had de pioniersrol van Random ongetwijfeld de geschiedenisboeken gehaald. Of toch alleszins meer dan een vermelding in een popencyclopedie.

Maar waar wringt de schoen dan? Daar waar Leftism erom bekend staat om steevast in lijstjes in de aard van ‘albums die je gehoord moet hebben’ of in andere genre-definiërende opsommingen op te duiken is het heden ten dage toch vooral het soort album dat je in het licht van zijn tijd moet zien. Het mag dan wel een klassieker heten, de tand des tijds heeft het toch maar gedeeltelijk overleeft. Als je dan meer dan 25 jaar na datum met een soortgelijk album komt aanzetten, zoals het geval is bij Eric Random, en het daarenboven materiaal betreft dat ook in die specifieke periode werd geschreven, dan kan je alleen maar pijnlijk vaststellen dat dit allemaal toch wel zeer gedateerd klinkt.

Bij momenten levert dit best aangename nummers op, zoals het reeds verschenen ‘Future Mantra’, maar grosso modo ervaren we eerder een identiteitscrisis dan wel vreugde bij dit album.

Wat anders te denken van nummers als ‘World Cries Out’ of ‘Persia Dub’ die klinken als identieke doorslagjes van wat Leftism te bieden heeft. De nummers die nog volgen blijven op een rimpelloos zeetje zodanig verder kabbelen dat we amper kunnen spreken van ook maar enige deining. Hiervoor is het wachten tot het negende nummer, ‘Juggernaut’ dat met Oosters gezang dit bootje van een troosteloze verdrinkingsdood redt. Ook ‘Devotee’ kan er mee door, maar wanneer we daarna godbeterd een rapversie van ‘Juggernaut’ moeten ondergaan, dan kent ook ons geduld een einde. Of hoe je vakkundig je eigen ruiten ingooit, wat ook gezegd kan worden van de uitgestelde release van dit album.

Voer voor hardnekkige nostalgici, wij verkiezen qua fusion tussen wereldmuziek, wave en funk toch eerder een groep als C Cat Trance, niet toevallig ook terug verkrijgbaar dankzij Klanggalerie.

Eric Random

Dimi Brands
29/08/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 29/10/2020 : Documentaire over 'This Corrosion' van Sisters of Mercy

The Sisters of Mercy mogen dan wel ontkennen dat ze gothic zijn, ze hebben de goth-geschiedenis mee geschreven. Trash Theory, een YouTube-kanaal dat wel vaker interessante documentaires maakt over de geschiedenis van de gothicmuziek heeft onlangs een nieuwe video gepost waarin ze zich toespitsen op de Sisters. De docu vertelt eigenlijk het ...

lees meer...
NIEUWS 29/10/2020 : Whispers In The Shadow covert David Bowie

Whispers In The Shadow, de psychedelische gothic rock band rond Ashley Dayour, heeft een nieuwe plaat uit: 'Yesterday Is Forever. De plaat werd goed ontvangen, onder meer bij Dark Entries waar onze collega Kurt schreef: 'Deze “Yesterday is Forever” is een groeier, waar “The Urgency Of Now” meteen raakt schoot ...

lees meer...
NIEUWS 27/10/2020 : Lacrimosa brengt video uit voor 'Der leise Tod'

Lacrimosa belooft ons binnenkort belangrijk nieuws aan te kondigen, en we hopen van harte dat het over de nieuwe plaat gaat die in 2020 zou moeten verschijnen. Want al maanden horen we niets meer over die plaat, en zelfs tijdens het online quarantaineconcert van de groep werd er niet naar gerefereerd. Wat we wel zeker weten, is dat de groep ...

lees meer...
NIEUWS 27/10/2020 : Nieuwe Nachtblut heet Vanitas

De in gothickringen erg populaire Duitse black metal groep Nachtblut heeft een nieuwe plaat uit: 'Vanitas', een verwijzing naar een middeleeuwse kunststroming waarin schedels, gedoofde kaarsen, verwelkte bloemen en andere voorwerpen de ijdelheid van de mens verbeelden. 'Vanitas' verschijnt drie jaar na het erg succesvolle 'Apostasie' ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 25/10/2020 : Wardruna brengt titelnummer nieuwe plaat 'Kvitravn' uit

Wardruna, de Noorse dark folk groep die hun inspiratie uit de Noorse mythologie en cultuur haalt ( inclusief het gebruik van traditionele instrumenten), brengt in januari 2021 een nieuwe plaat uit. Die zal 'Kvitravn' heten, wat zoveel betekent als 'Witte raaf'. 'Kvitraven' is ook een nummer op de plaat, en volgens de ...

lees meer...
INTERVIEW : KREGEL - Ik denk dat we de zomerhit van Radio 2 niet gaan halen en ook over de Lage Landen Lijst heb ik zo mijn twijfels.

Omdat we ons bij Dark Entries niet graag uitspreken over een bepaald virus dat het hele doen en laten van de samenleving in zijn greep houdt roepen wij 2020 volmondig uit als het jaar van Kregel. Ze vieren dit jaar hun vierde verjaardag en zagen dit als het ideale moment om hun eerder opgenomen demo's voor het eerst op de grote wereld ...