casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.406 items

   

Equitant
The Circle Of Agurak
Dark Ambient - Dungeon Synth
15/11/2018 : Equitant - The Circle Of Agurak
Faust  Faust
15/11/2018, Dimi Brands

Raymond Dillard Helfin is een artiest waarvan je kan zeggen dat hij al tal van muzikale watertjes heeft doorzwommen.

Zo speelde hij mee bij Absu, wat mij betreft toch een van de betere Amerikaanse death/black metal bands onder het pseudoniem Equitant.

Rond dezelfde periode, we schrijven beginjaren 90, bracht hij ook onder deze naam platen uit. Het was de periode dat Mortiis voor het eerst van zich liet horen met zijn ‘dungeon synth’. In Noorwegen vloog Varg Vikernes (Burzum) voor 21 jaar (waarvan 16 effectief) in de cel voor de moord op Euronylous (Mayhem) en brandstichting. Aangezien hij daar geen gitaar mocht meenemen, maar ook omdat hij zich af begon te zetten tegen rock- en metalmuziek in het algemeen omdat deze naar eigen zeggen ‘non-Arisch’ zou zijn stortte ook hij zich op keyboard gebaseerde neoklassieke en paganistische ambient die wel wat raakvlakken vertoonde met de Noorse trol die ook in de metalwereld zijn eerste muzikale stappen zette (Mortiis was bassist bij Emperor).

Terug naar Equitant die misschien wel niet zo’n unieke carrièreswitch maakte als u het voorgaande leest, maar toch wel een drastische. Het zou niet de enige zijn, want een decennium later zou hij aan de slag gaan, ook onder de Equitant naam, met high-tech moderne techno EBM, die volgens kenner klinkt als een kruising tussen Nitzer Ebb en DAF enerzijds, en een donkere versie van Giorgio Moroder anderzijds.

The Circle Of Agurak is de eerste cassette (demo vermoeden we) van Equitant en meteen een van de 3 uitgaves die het Old Captain sublabel Faust (dat zich met naast Equitant verder nog Jääportit en Proscriptor bij zijn eerste releases lijkt toe te splitsen op het dungeon synth genre). Bovendien heet het de eerste Amerikaanse dungeon synth release te zijn.

Equitant werd op deze cassette bijgestaan door twee Absu-collega’s Proscriptor (op fluit en cimbalen-ook solo actief, en dus eveneens van de partij voor een heruitgave op Faust) en Shaftiel (stem). Op deze heruitgave krijg je er naast nummers uit de oorspronkelijke demo nog tal van bonustracks uit dezelfde periode bovenop.

Hoewel dungeon synth een vertakking van de dark ambient boom is waar we nooit helemaal wild van zijn geweest, moeten we zeggen dat we aangenaam verrast zijn van dit stukje Amerikaanse muziekgeschiedenis.

De twee belangrijkste nummers zijn zonder twijfel ‘The Fallen Walls Of Agurak (A Time Of Misery) -Part I’ en ‘The Fallen Walls Of Agurak (A New Beginning) -Part II’, alwaar een stem teksten ten berde brengt geïnspireerd door de boeken The Darkest Day (Dennis L. McKiernan) en The Only Good Good Orc (Liz Holliday), die bij de fantasy lezers wellicht niet vreemd in de oren klinken.

De overige 8 nummers op deze reissue zijn uitermate sfeervolle synth nummers die er met verve in slagen om vanuit het zonnige Texas de Scandinavische kilte op te roepen. Net wat we nodig hebben nu de winter voor de deur staat, zeggen we dan.

Enkel bij het korte ‘Legenden Von Feuer Und Stahl’ mogen de Absu-gitaren nog eens van stal als wil men nog verwijzen naar deze andere band.

Een beetje een inbreuk op het dromerige occulte fantasywereldje die de synths voor de rest tot leven weten te roepen en waarin het best aangenaam toeven is.

Equitant

Dimi Brands
15/11/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 22/10/2020 : Trail of Tears: terug van weggeweest!

Mag er ook goed nieuws zijn? Na jaren afwezigheid is Trail Of Tears terug. Tijdens de periode 1996-1998 verschenen enkele interessante spelers op het toneel die het genre gothic metal een niveau hoger tilden. Denk aan Tristania, The Sins of thy Beloved en zeker ook Trail of Tears met het heerlijke ‘Disclosure in Red’. Zeven ...

lees meer...
NIEUWS 22/10/2020 : Geen livestream voor 40ste verjaardag Laibach

'Het doel van het coronavirus is om Laibach te verhinderen om zijn veertigste verjaardag te vieren', zo konden we onlangs lezen op de website van de Sloveense industrialmeesters. Ze hadden het nochtans groots gezien. Ze gingen een evenement van maar liefst zeven uur organiseren op een symbolische plek. De Delavski Dom Trbolvje is de ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 19/10/2020 : Livestream De Delvers afgelast

Gisteren nog hebben we de livestream van De Delvers aangekondigd, vandaag al moeten we met spijt aankondigen dat het optreden niet doorgaat. De oorzaak ligt uiteraard bij de coronapandemie. De Kinky Star neemt weliswaar alle mogelijke maatregelen, maar blijft redelijk klein, en De Delvers zijn met vijf. Bovendien is hun toetseniste hoogzwanger, ...

lees meer...
NIEUWS 18/10/2020 : Dark Entries Night: livestream De Delvers i.s.m. Kinky Star (afgelast!)

Vervloekte corona. Door het virus hebben we al drie afleveringen van onze Dark Entries Nights moeten uitstellen. We houden die steeds in de Gentse Kinky Star, en wie deze gezellige plek kent weet dat er weinig ruimte is voor social distancing. En dus gaan er sinds maart geen concerten met publiek door, en dat zal zo nog een tijdje blijven. ...

lees meer...
NIEUWS 18/10/2020 : Psy'Aviah haalt Klara

Het is een link die u misschien niet meteen zou leggen: de electro-crossovergroep Psy'Aviah en de klassieke muziekzender Klara. Maar dan bent u nog niet op de hoogte dat Psy'Aviahs laatste - 'The Earth Keeps Spinning, Without Being Noticed' een dark ambient-cd geworden is met uitgestrekte klankvelden. Bovendien maakt Psy-Aviah-meesterbrein ...

lees meer...
INTERVIEW : KREGEL - Ik denk dat we de zomerhit van Radio 2 niet gaan halen en ook over de Lage Landen Lijst heb ik zo mijn twijfels.

Omdat we ons bij Dark Entries niet graag uitspreken over een bepaald virus dat het hele doen en laten van de samenleving in zijn greep houdt roepen wij 2020 volmondig uit als het jaar van Kregel. Ze vieren dit jaar hun vierde verjaardag en zagen dit als het ideale moment om hun eerder opgenomen demo's voor het eerst op de grote wereld ...