casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.239 items

   

Equitant
The Circle Of Agurak
Dark Ambient - Dungeon Synth
15/11/2018 : Equitant - The Circle Of Agurak
Faust  Faust
15/11/2018, Dimi Brands

Raymond Dillard Helfin is een artiest waarvan je kan zeggen dat hij al tal van muzikale watertjes heeft doorzwommen.

Zo speelde hij mee bij Absu, wat mij betreft toch een van de betere Amerikaanse death/black metal bands onder het pseudoniem Equitant.

Rond dezelfde periode, we schrijven beginjaren 90, bracht hij ook onder deze naam platen uit. Het was de periode dat Mortiis voor het eerst van zich liet horen met zijn ‘dungeon synth’. In Noorwegen vloog Varg Vikernes (Burzum) voor 21 jaar (waarvan 16 effectief) in de cel voor de moord op Euronylous (Mayhem) en brandstichting. Aangezien hij daar geen gitaar mocht meenemen, maar ook omdat hij zich af begon te zetten tegen rock- en metalmuziek in het algemeen omdat deze naar eigen zeggen ‘non-Arisch’ zou zijn stortte ook hij zich op keyboard gebaseerde neoklassieke en paganistische ambient die wel wat raakvlakken vertoonde met de Noorse trol die ook in de metalwereld zijn eerste muzikale stappen zette (Mortiis was bassist bij Emperor).

Terug naar Equitant die misschien wel niet zo’n unieke carrièreswitch maakte als u het voorgaande leest, maar toch wel een drastische. Het zou niet de enige zijn, want een decennium later zou hij aan de slag gaan, ook onder de Equitant naam, met high-tech moderne techno EBM, die volgens kenner klinkt als een kruising tussen Nitzer Ebb en DAF enerzijds, en een donkere versie van Giorgio Moroder anderzijds.

The Circle Of Agurak is de eerste cassette (demo vermoeden we) van Equitant en meteen een van de 3 uitgaves die het Old Captain sublabel Faust (dat zich met naast Equitant verder nog Jääportit en Proscriptor bij zijn eerste releases lijkt toe te splitsen op het dungeon synth genre). Bovendien heet het de eerste Amerikaanse dungeon synth release te zijn.

Equitant werd op deze cassette bijgestaan door twee Absu-collega’s Proscriptor (op fluit en cimbalen-ook solo actief, en dus eveneens van de partij voor een heruitgave op Faust) en Shaftiel (stem). Op deze heruitgave krijg je er naast nummers uit de oorspronkelijke demo nog tal van bonustracks uit dezelfde periode bovenop.

Hoewel dungeon synth een vertakking van de dark ambient boom is waar we nooit helemaal wild van zijn geweest, moeten we zeggen dat we aangenaam verrast zijn van dit stukje Amerikaanse muziekgeschiedenis.

De twee belangrijkste nummers zijn zonder twijfel ‘The Fallen Walls Of Agurak (A Time Of Misery) -Part I’ en ‘The Fallen Walls Of Agurak (A New Beginning) -Part II’, alwaar een stem teksten ten berde brengt geïnspireerd door de boeken The Darkest Day (Dennis L. McKiernan) en The Only Good Good Orc (Liz Holliday), die bij de fantasy lezers wellicht niet vreemd in de oren klinken.

De overige 8 nummers op deze reissue zijn uitermate sfeervolle synth nummers die er met verve in slagen om vanuit het zonnige Texas de Scandinavische kilte op te roepen. Net wat we nodig hebben nu de winter voor de deur staat, zeggen we dan.

Enkel bij het korte ‘Legenden Von Feuer Und Stahl’ mogen de Absu-gitaren nog eens van stal als wil men nog verwijzen naar deze andere band.

Een beetje een inbreuk op het dromerige occulte fantasywereldje die de synths voor de rest tot leven weten te roepen en waarin het best aangenaam toeven is.

Equitant

Dimi Brands
15/11/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 26/05/2020 : Gothic Pogo Festival zorgt online voor vermaak!

Zoals het Wave Gotik Treffen gaat ook het Gothic Pogo Festival dat naar traditie simultaan in Leipzig plaatsvindt dit jaar niet door. De reden is genoegzaam gekend; corona inderdaad. Maar geen nood. Men wil nu het festival tot bij ons brengen door vanaf vrijdag 29 mei, 19u00 een live stream op te zetten en dit tot en met zondagnacht 31 mei, ...

lees meer...
NIEUWS 26/05/2020 : 'Alles in Allem' komt uit voor 40 jaar Einstürzende Neubauten

Einstürzende Neubauten heeft een nieuwe plaat uit: 'Alles in Allem'. De plaat komt uit bij de veertigste verjaardag van de groep, die in de donkere kelders van West-Berlijn ontstond in 1980. De tournee voor de plaat is evenwel verzet naar 2021 omwille van redenen die u zelf wel kunt raden. De plaat is opnieuw gebaseerd op het ...

lees meer...
NIEUWS 26/05/2020 : 'Obsidian' van Paradise Lost is nu reeds succesplaat

'Obsidian', de zonet verschenen nieuwe plaat van Paradise Lost, is nu reeds een succes. De plaat zit in de hitlijsten in zowel Duitsland als het Verenigd Koninkrijk en is dan ook een mooie staaltje metal vermengd met gothic rock invloeden. De nieuwe single, die samen met de nieuwe plaat uitgegeven is, is 'Darker Thoughts'. ...

lees meer...
NIEUWS 26/05/2020 : Psy'Aviah covert 'Insomnia' van Faithless

Yves Schelpe van Psy'Aviah staat nooit stil. Zonet heeft hij een voorproefje van de binnenkort - 5 juni - te verschijnen ep 'Train Of Thought' uitgebracht. 'Train Of Thought' is natuurlijk afkomstig uit de verleden jaar verschenen plaat 'Soul Searching'. Een aanvullend nummer op die ep is niets minder dan een cover ...

lees meer...
NIEUWS 21/05/2020 : Nieuw album op komst voor Twice A Man

Ze zijn nooit voor 1 gat te vangen geweest, die Zweden van Twice A Man. Al sedert 1981 opgericht uit de assen van Cosmic Overdose en daarbij zowat pioniers van de elektronische pop/rock-bands uit eigen streek. Volgend jaar vieren ze dus hun 40-jarig bestaan, een tijdspanne van 4 decennia waarin ze ondertussen reeds 20 albums opnamen en composities ...

lees meer...
INTERVIEW : LAIBACH - Toen ze Laibach verboden, zegden we: ‘geweldig, laten we verder gaan’!

Onlangs bracht Laibach een uitgebreide box ‘Laibach Revisited’ uit, een heruitgave van hun titelloze debuutplaat uit 1985, aangevuld met vernieuwde opnames van de nummers en een aantal essays over de rol van Laibach in het Joegoslavië en de Sloveense deelrepubliek in de jaren 80. We hebben Laibach al verschillende keren kunnen ...