casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.355 items

   

Equitant
The Circle Of Agurak
Dark Ambient - Dungeon Synth
15/11/2018 : Equitant - The Circle Of Agurak
Faust  Faust
15/11/2018, Dimi Brands

Raymond Dillard Helfin is een artiest waarvan je kan zeggen dat hij al tal van muzikale watertjes heeft doorzwommen.

Zo speelde hij mee bij Absu, wat mij betreft toch een van de betere Amerikaanse death/black metal bands onder het pseudoniem Equitant.

Rond dezelfde periode, we schrijven beginjaren 90, bracht hij ook onder deze naam platen uit. Het was de periode dat Mortiis voor het eerst van zich liet horen met zijn ‘dungeon synth’. In Noorwegen vloog Varg Vikernes (Burzum) voor 21 jaar (waarvan 16 effectief) in de cel voor de moord op Euronylous (Mayhem) en brandstichting. Aangezien hij daar geen gitaar mocht meenemen, maar ook omdat hij zich af begon te zetten tegen rock- en metalmuziek in het algemeen omdat deze naar eigen zeggen ‘non-Arisch’ zou zijn stortte ook hij zich op keyboard gebaseerde neoklassieke en paganistische ambient die wel wat raakvlakken vertoonde met de Noorse trol die ook in de metalwereld zijn eerste muzikale stappen zette (Mortiis was bassist bij Emperor).

Terug naar Equitant die misschien wel niet zo’n unieke carrièreswitch maakte als u het voorgaande leest, maar toch wel een drastische. Het zou niet de enige zijn, want een decennium later zou hij aan de slag gaan, ook onder de Equitant naam, met high-tech moderne techno EBM, die volgens kenner klinkt als een kruising tussen Nitzer Ebb en DAF enerzijds, en een donkere versie van Giorgio Moroder anderzijds.

The Circle Of Agurak is de eerste cassette (demo vermoeden we) van Equitant en meteen een van de 3 uitgaves die het Old Captain sublabel Faust (dat zich met naast Equitant verder nog Jääportit en Proscriptor bij zijn eerste releases lijkt toe te splitsen op het dungeon synth genre). Bovendien heet het de eerste Amerikaanse dungeon synth release te zijn.

Equitant werd op deze cassette bijgestaan door twee Absu-collega’s Proscriptor (op fluit en cimbalen-ook solo actief, en dus eveneens van de partij voor een heruitgave op Faust) en Shaftiel (stem). Op deze heruitgave krijg je er naast nummers uit de oorspronkelijke demo nog tal van bonustracks uit dezelfde periode bovenop.

Hoewel dungeon synth een vertakking van de dark ambient boom is waar we nooit helemaal wild van zijn geweest, moeten we zeggen dat we aangenaam verrast zijn van dit stukje Amerikaanse muziekgeschiedenis.

De twee belangrijkste nummers zijn zonder twijfel ‘The Fallen Walls Of Agurak (A Time Of Misery) -Part I’ en ‘The Fallen Walls Of Agurak (A New Beginning) -Part II’, alwaar een stem teksten ten berde brengt geïnspireerd door de boeken The Darkest Day (Dennis L. McKiernan) en The Only Good Good Orc (Liz Holliday), die bij de fantasy lezers wellicht niet vreemd in de oren klinken.

De overige 8 nummers op deze reissue zijn uitermate sfeervolle synth nummers die er met verve in slagen om vanuit het zonnige Texas de Scandinavische kilte op te roepen. Net wat we nodig hebben nu de winter voor de deur staat, zeggen we dan.

Enkel bij het korte ‘Legenden Von Feuer Und Stahl’ mogen de Absu-gitaren nog eens van stal als wil men nog verwijzen naar deze andere band.

Een beetje een inbreuk op het dromerige occulte fantasywereldje die de synths voor de rest tot leven weten te roepen en waarin het best aangenaam toeven is.

Equitant

Dimi Brands
15/11/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
FOTO'S : Star-Industry - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Dear Deer - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Larva - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Gothic rockers der lage landen verenigt u! The Wake komt met nieuw album “Perfumes And Fripperies”

Liefhebbers en liefhebsters van gothic rock opgelet! Het Amerikaanse The Wake (opgericht in 1986 in Columbus USA), één van de meest onderschatte old school gothic rock bands van de tweede golf, pakt tegen Halloween uit met een nagelnieuw album, “Perfumes And Fripperies” waarvan het nummer “Hammer Hall” ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Dead Can Dance op tournee, twee data in Antwerpen

Dead Can Dance kan er prat op gaan zowat op zijn eentje de neoklassieke variant op darkwave te hebben uitgevonden. Ze zijn de onbetwiste pioniers in het genre, die intussen veel navolging heeft gekregen. Lisa Gerrard en Brendan Perry hebben in 2019 een zeer succesvolle tournee gemaakt na de uitgave van 'Dionysus', en ze willen dat ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Gratis download van Zauber

U houdt van sterk georkestreerde electro? Dan hopen we dat u al gehoord hebt van Zauber, het electroproject van Fransman Ludovic Dhenry. Zauber geeft een nummer gratis weg via bandcamp, een voorafname op de nieuwe plaat waar Zauber momenteel aan werkt. Het is niet het enige waar Ludovic zich momenteel mee bezig is. De nieuwe plaat van Exponentia ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Abstrackt Black: Dat we moesten sterven

In principe ging op 19 september onze Dark Entries Night door met De Delvers en Abstrackt Black, in de Kinky Star te Gent. Voorlopig gaat deze concertenreeks helaas niet door, maar dat betekent nog niet dat de groepen zelf niets meer van zich laten horen. Abstrackt Black bracht een paar dagen geleden bijvoorbeeld nog een nummer uit: 'Dat ...

lees meer...
INTERVIEW : HUGS OF THE SKY (finalist Humo's Rock Rally 2020) - Na wat research staan we nog harder te popelen om Andrew Eldritch te ontmoeten.

Na het horen van hun laatste album Virtual Lullaby Circus tipten we hen reeds als favorieten in de momenteel lopende Humo’s Rock Rally. En zie, we hadden het maar weer eens bij het rechte eind: kwaliteit komt altijd bovendrijven en bijgevolg stootte het Limburgse Hugs Of The Sky door tot de finale van dit prestigieuze concours. Even ...

lees meer...
NIEUWS 16/09/2020 : Athamay geeft een teken van leven...

'Wie?' hoor ik u al denken. Athamay, een groepje dat in de tweede helft van de jaren 90 via het Britse Nightbreed label wat furore genoot met donkere gotisch aandoende electro fetish muziek die de wereld van de bdsm celebreerde. De groep scoorde ook bij ons een paar eenvoudige maar doeltreffende hitjes als “Domination” ...

lees meer...
INTERVIEW : RAYA SCHADUWJAAGSTER - Ik ben echt een dummie als het aankomt op mediteren en ademen.

Onlangs, tijdens volle maan, volgend op Lugghnasadh bracht Sven Visterin (Ernst H. Störzhendr/The Horny Hour (Radio Centraal)) in samenwerking met Sombre Soniks de compilatie The Central Throne uit. Het is een album dat gaat over hartcoherentie. Bij een album dat ademhalingsoefeningen moet begeleiden denken wij spontaan aan het soort ...