casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.718 items

   

Empusae
Œuvres Au Noir
Dark Ambient - Tribal / Ritual
22/02/2021 : Empusae - Œuvres Au Noir
Eigen beheer  Eigen beheer
22/02/2021, Dimi Brands

Wanneer men ons vraagt om een single te bespreken dan worden we door de band genomen niet bepaald met enthousiasme overmeesterd. Hoe kan je ook een deftig oordeel vellen aan de hand van 1 of 2 nummertjes?

Maar zoals overal zijn er in dit geval de zogenaamde uitzonderingen die de regel bevestigen. Wanneer Nicolas Van Meirhaeghe oftewel Empusae aan onze mouw trekt om zijn nieuwe ‘tussendoortje’ te slijten, dan scheelt het geen haar of de goede man krijgt er nog een kniebuiging uit dankbaarheid bovenop.

Tussendoortje klinkt misschien een beetje oneerbiedig want we weten ondertussen uit ondervinding dat zelfs wanneer Empusae met iets komt wat onder deze noemer valt we ons net zozeer aan een tafel voorbehouden voor fijnproevers wanen.

Nee, een single van Empusae is geen fast food maar eerder een hors d’oeuvre en qua amuse immer smaakvol in de gueulle.

Ook dit overheerlijke bordje op ambachtelijke Empusae wijze bereidt prikkelt het hele arsenaal aan zintuigen, en zouden de sterrenstrooiers van de Michelin-gids in een gulle bui moeten stemmen.

Sterren uitdelen doen we ook bij Dark Entries, en hoewel ik het nog steeds een beetje moeilijk blijf vinden om een getal op een single te plakken kan ik ook nu weer (het is een constante bij Empusae materiaal) niet anders dan diep in de buidel met sterrenstof te tasten.

Het gepresenteerde materiaal, de twee songs ‘Asok’ en ‘Obsidian’, zijn met hun totale speelduur van 12 minuten naar Empusae normen aan de korte kant. Toch weerhouden ze meesterchef Van Meirhaeghe er niet van om twee maal met een overheersende compositie voor de dag te komen die bewijst dat ook een boeiend kortverhaal hem niet vreemd is.

Bij ‘Asok’ is dat tribal ambient van het hoogste niveau, die met de vingers in de neus menig viking imitator het nakijken geeft.

‘Obsidian’ neemt een langere aanloop wat opbouw betreft en kan omschreven worden als een mengeling van tribal, ritual en IDM zonder dat het ook maar een moment als geforceerd aanvoelt. U kon het misschien al tussen de regels door lezen, maar het meest opvallend aan de twee nummers op deze single is de toch wel hoge toegankelijkheid door middel van het melodische karakter. We gingen bijna zeggen lichtvoetig(er), maar het blijft natuurlijk Empusae, en dan is een diepdonkere rand uiteraard immer aanwezig.

Aangezien Empusae ondertussen al zo’n 20 jaar bezig is, concluderen we liever dat de prille en de huidige incarnatie van een van ‘s lands meest geroemde dark ambient projecten op deze single elkaar ergens in het midden tegenkomen.

Œuvres Au Noir kwam vorig jaar op gelimiteerde 7” (88 stuks) uit op het Russische SEALT label en is (een andere constante bij Empusae) niet alleen muzikaal maar ook visueel een verbluffend kunstwerkje: een grijs gemarmerde vinyl verpakt in een houten omhulsel met aan de voorzijde een metalen ronde plaat met lasergravure. Nicolas’ levenspartner Christel, verantwoordelijk voor alle visuals bij Empusae heeft zich ook hier weer overtroffen. Dit prachtig hebbedingetje is natuurlijk ondertussen hopeloos uitverkocht, maar niet getreurd want u kan zich nog laven aan de digitale uitgave. Geen doekje voor het bloeden want deze single bevat meer dan genoeg moois om uw Empusae-honger mee te stillen.

Empusae

Dimi Brands
22/02/2021

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 06/04/2021 : La Merde lost eerste teaser voor nieuwe album La Vie en Noir.

In Gent worden terug de degens gekruist... wie een beetje op de hoogte is van groepen en de symbolen die ze gebruiken weet dat we het dan hebben over La Merde, het duo dat er aardig in slaagt om de neofolk-vlam in eigen land brandende te houden. Dit resulteerde reeds in 3 zeer goed ontvangen cassettes die ze in eigen beheer uitbrachten. ...

lees meer...
NIEUWS 01/04/2021 : Corona treft Leichtmatrose ...

Andreas Stitz, de anders zo energierijke zanger van het Duitse folk/chanson gezelschap Leichtmatrose heeft zijn gevecht met corona goed doorstaan. Dat het een diepe indruk op hem heeft nagelaten, bewijst deze videoboodschap . Hier bij Dark Entries wensen we hem alvast een verder spoedig herstel toe. Leichtmatrose

lees meer...
NIEUWS 29/03/2021 : Digitale rereleases voor cult act Ghosting

Bij Dark Dimensions verschijnen twee cult albums opnieuw: “Romantic Death”(1993) en “Lips Like Red”(1995) van de Duitse gothic cult formatie Ghosting. Ghosting was een groep rond frontman Sascha Tayefeh die in 1989 te Koblenz werd opgericht. Ook bij ons surfte de groep mee op de hernieuwde belangstelling in het gothic ...

lees meer...
NIEUWS 29/03/2021 : Nieuwe digitale ep voor You Life On Hold

Your Life On Hold verwacht een hete zomer maar wil tot het zover is het vuur brandende houden. Dat doen John Wolf en de zijnen met een nieuwe digitale ep "Imprisoned" die komende vrijdag, 2 april, op alle gangbare digitale platformen staat te verschijnen. 1 April was een beetje lullig geweest, vandaar. Op de ep “Imprisoned” ...

lees meer...
NIEUWS 25/03/2021 : Gönül Yarası: Liana met pijn in het hart.

Liana, oftewel de samensmelting tussen de zussen Lia en Lena wisten met hun vorige singles het hart van Dark Entries reeds te beroeren. Met hun Turks/Armeense roots die ze niet schromen om in hun elektronische, dromerige muziek te verwerken, mikken ze met hun nieuwste single weer, en deze keer ook vrij letterlijk, richting de hartstreek. ‘Gönül ...

lees meer...
INTERVIEW : THE IMAGINARY SUITCASE - Het grootste deel van mijn leven heb ik me gedragen zoals ik dacht dat ze wilden dat ik me gedroeg. En dat is oplichterij.

The Imaginary Suitcase – het soloproject van Laurent Leemans – heeft weer een nieuw epos uitgebracht: ‘The gods gave you victory today only to make your final defeat more bitter’. Dat is een hele mond vol en ook een heel pessimistisch citaat (van een Romeinse veldheer na een verloren veldslag tegen de Kelten), twee ...