casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

9.078 items

   

Empusae
Iter In Tenebris
Dark Ambient - Tribal / Ritual
09/12/2019 : Empusae - Iter In Tenebris
ConSouling Sounds  ConSouling Sounds
09/12/2019, Dimi Brands

We hebben het er al uitgebreid over gehad: onze vrienden van Consouling Sounds kwamen dit jaar met een zeer prestigieus project aanzetten, waarbij men actief in vraag wil stellen hoe een platenlabel anno 2019 weerstand kan bieden aan het snel veranderende muzikale landschap.

Men riep Consouling in Residence in het leven, en voor de eerste editie koos men drie artiesten uit die uitgenodigd werden om nauw met het label en met elkaar samen te werken. Naast het voor de hand liggende muzikale, buigen ze zich ook samen over allerhande vragen tijdens publieke interviews.

Een zeer ambitieus plan, en een duidelijk signaal dat ze daar in Gent in plaats van ter plaatse te blijven trappelen duidelijk vooruit willen.

Gelukkig verliest men daarbij hetgeen niet uit het oog wat nog steeds als kerntaak van een label beschouwd mag worden, en dat zal in de toekomst ook wel zo blijven: platen uitbrengen.

Van deze drie artiesten waarvan sprake, Monnik, dustbug en Empusae om ze met naam te noemen, verscheen gelijktijdig een album.

Nieuw werk van Empusae uitbrengen zien wij sowieso als een slimme zet, het bewijs hiervan laat zich niet alleen duidelijk opmerken aan de populariteit van Sal-Ocin (Nicolas Van Meirhaeghe)’s project, tevens is het zo dat ieder album van Empusae steevast kwalitatief enorm sterk is.

We waren dan ook zeer nieuwsgierig of en hoe het Empusae zou lukken om het vorige meesterwerk Lueur te evenaren of zelfs te overtreffen.

Een tijd voor de opnames van Lueur werd bij Van Meirhaeghe een zeer ernstige oogaandoening geconstateerd. Ernstig in de zin dat deze zijn leven een dramatische wending gaf en hij er met vallen en opstaan mee moest leren omgaan.

Lueur, waaraan ook Amenra’s Colin H. Van Eeckhout meehielp, werd bijgevolg niet alleen een zeer persoonlijk album, tevens was het etiket therapeutisch hier van toepassing.

Iter In Tenebris, dat zich uit het Latijn laat vertalen als “reis door het donker”, is eveneens een veelzeggende titel geworden. Ook hier bindt Empusae de strijd aan met innerlijke demonen. Dit exorcisme gebeurt door het medium van een oude 78 toeren platen van de vroege jaren 1900 waarbij iedere song één specifieke duivel vangt.

Het brengt ons weer wat nieuwe kennis bij, want zo leren we dankzij wat opzoekwerk dat ‘Shabriri’ de demon van blindheid is volgens de Joodse overlevering. Hij rust ‘s nachts in wateren zoals poelen en rivieren, en veroorzaakt blindheid aan iedereen die van dit water drinkt. Om hem machteloos te maken alvorens te drinken diende je de bezwering “Shabiri. Beriri. Riri. Jiri. Ri. Ik heb dorst naar water uit een wit glas” uit te spreken. De vermindering van zijn naam zorgt ervoor dat hij kleiner wordt en verdwijnt. Zijn naam in het Hebreeuws betekent “verblindende schittering”, of letterlijk, “breker van het gezichtsvermogen”.

Logischerwijs is dit zwaard van Damocles de eerste duivel waarmee Empusae op deze donkere tocht komaf wil maken. Meteen zowel letterlijk als figuurlijk de donkerste kamer waarin deze Damocles ooit vertoefde, W.F. Hermans ten spijt.

Maar ook de drie andere demonen (‘Purah’ -duivel der vergetelheid, ‘Iso’ (welke eigenschap deze duivel toegeëigend wordt hebben we niet kunnen achterhalen) en de toepasselijk afsluitende ‘Aesma’) roeren uitgebreid hun helse staart.

Meer zelfs, zonder overdrijven kunnen we zeggen dat Empusae op dit album dark ambient naar een hoger niveau tilt. Zeggen dat Sal-Ocin de nieuwe Brian Eno is, is misschien wel een beetje overdreven. Maar wanneer de ambient meester een nummer als ‘Purah’ te horen zou krijgen, kan het niet anders dan dat dit op goedkeurend geknik onthaald zal worden.

Zoals steeds is er bij Empusae veel aandacht voor alle details, en ook op Iter In Tenebris wordt er niets aan het toeval overgelaten. Niet alleen muzikaal, want dit geldt evenzeer voor het artwork, ook deze keer van de hand van Nicolas’ levenspartner Christel Morvan. Ze maakte gebruik van AR oftewel Augmented Reality. Wanneer je de EyeJack app download op je smartphone kan je bij de ieder nummer de code scannen en de bijhorende illustraties tot leven laten komen, wat verbluffende visuele staaltjes tot gevolg heeft. Iter in Tenebris, een streling voor oor en oog, of noem het gerust een feest voor al uw zintuigen.

Empusae

Dimi Brands
09/12/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2022 : Sinner’s Day Summer 2023, de eerste namen!

Ja u leest dit goed, de 2022 editie is nog maar net afgelopen en de organisatie gooit nu al een reeks namen voor onze voeten voor volgend jaar en struikelen zult u. Op deze affiche heel wat exclusiviteiten voor 2023; Project Pitchfork, Modern English, When In Rome, Corpus Delicti, Tyske Ludder, Golden Apes, NNHMN, Dorsetshire, Solor Dolorosa, ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten