casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.032 items

   

Empusae
Iter In Tenebris
Dark Ambient - Tribal / Ritual
09/12/2019 : Empusae - Iter In Tenebris
ConSouling Sounds  ConSouling Sounds
09/12/2019, Dimi Brands

We hebben het er al uitgebreid over gehad: onze vrienden van Consouling Sounds kwamen dit jaar met een zeer prestigieus project aanzetten, waarbij men actief in vraag wil stellen hoe een platenlabel anno 2019 weerstand kan bieden aan het snel veranderende muzikale landschap.

Men riep Consouling in Residence in het leven, en voor de eerste editie koos men drie artiesten uit die uitgenodigd werden om nauw met het label en met elkaar samen te werken. Naast het voor de hand liggende muzikale, buigen ze zich ook samen over allerhande vragen tijdens publieke interviews.

Een zeer ambitieus plan, en een duidelijk signaal dat ze daar in Gent in plaats van ter plaatse te blijven trappelen duidelijk vooruit willen.

Gelukkig verliest men daarbij hetgeen niet uit het oog wat nog steeds als kerntaak van een label beschouwd mag worden, en dat zal in de toekomst ook wel zo blijven: platen uitbrengen.

Van deze drie artiesten waarvan sprake, Monnik, dustbug en Empusae om ze met naam te noemen, verscheen gelijktijdig een album.

Nieuw werk van Empusae uitbrengen zien wij sowieso als een slimme zet, het bewijs hiervan laat zich niet alleen duidelijk opmerken aan de populariteit van Sal-Ocin (Nicolas Van Meirhaeghe)’s project, tevens is het zo dat ieder album van Empusae steevast kwalitatief enorm sterk is.

We waren dan ook zeer nieuwsgierig of en hoe het Empusae zou lukken om het vorige meesterwerk Lueur te evenaren of zelfs te overtreffen.

Een tijd voor de opnames van Lueur werd bij Van Meirhaeghe een zeer ernstige oogaandoening geconstateerd. Ernstig in de zin dat deze zijn leven een dramatische wending gaf en hij er met vallen en opstaan mee moest leren omgaan.

Lueur, waaraan ook Amenra’s Colin H. Van Eeckhout meehielp, werd bijgevolg niet alleen een zeer persoonlijk album, tevens was het etiket therapeutisch hier van toepassing.

Iter In Tenebris, dat zich uit het Latijn laat vertalen als “reis door het donker”, is eveneens een veelzeggende titel geworden. Ook hier bindt Empusae de strijd aan met innerlijke demonen. Dit exorcisme gebeurt door het medium van een oude 78 toeren platen van de vroege jaren 1900 waarbij iedere song één specifieke duivel vangt.

Het brengt ons weer wat nieuwe kennis bij, want zo leren we dankzij wat opzoekwerk dat ‘Shabriri’ de demon van blindheid is volgens de Joodse overlevering. Hij rust ‘s nachts in wateren zoals poelen en rivieren, en veroorzaakt blindheid aan iedereen die van dit water drinkt. Om hem machteloos te maken alvorens te drinken diende je de bezwering “Shabiri. Beriri. Riri. Jiri. Ri. Ik heb dorst naar water uit een wit glas” uit te spreken. De vermindering van zijn naam zorgt ervoor dat hij kleiner wordt en verdwijnt. Zijn naam in het Hebreeuws betekent “verblindende schittering”, of letterlijk, “breker van het gezichtsvermogen”.

Logischerwijs is dit zwaard van Damocles de eerste duivel waarmee Empusae op deze donkere tocht komaf wil maken. Meteen zowel letterlijk als figuurlijk de donkerste kamer waarin deze Damocles ooit vertoefde, W.F. Hermans ten spijt.

Maar ook de drie andere demonen (‘Purah’ -duivel der vergetelheid, ‘Iso’ (welke eigenschap deze duivel toegeëigend wordt hebben we niet kunnen achterhalen) en de toepasselijk afsluitende ‘Aesma’) roeren uitgebreid hun helse staart.

Meer zelfs, zonder overdrijven kunnen we zeggen dat Empusae op dit album dark ambient naar een hoger niveau tilt. Zeggen dat Sal-Ocin de nieuwe Brian Eno is, is misschien wel een beetje overdreven. Maar wanneer de ambient meester een nummer als ‘Purah’ te horen zou krijgen, kan het niet anders dan dat dit op goedkeurend geknik onthaald zal worden.

Zoals steeds is er bij Empusae veel aandacht voor alle details, en ook op Iter In Tenebris wordt er niets aan het toeval overgelaten. Niet alleen muzikaal, want dit geldt evenzeer voor het artwork, ook deze keer van de hand van Nicolas’ levenspartner Christel Morvan. Ze maakte gebruik van AR oftewel Augmented Reality. Wanneer je de EyeJack app download op je smartphone kan je bij de ieder nummer de code scannen en de bijhorende illustraties tot leven laten komen, wat verbluffende visuele staaltjes tot gevolg heeft. Iter in Tenebris, een streling voor oor en oog, of noem het gerust een feest voor al uw zintuigen.

Empusae

Dimi Brands
09/12/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 21/01/2020 : Psy'Aviah gaat elektro-akoestisch in Wetteren

Hun optreden in Antwerpen dat gepland stond op donderdag 27 februari gaat helaas niet door, maar niet getreurd: op zaterdag 21 maart brengt Psy'Aviah een exclusieve, ingetogen elektro-akoestische set in De Corridor in Wetteren. Het optreden vormt het sluitstuk van het evenement 'De aarde draait. Maar niemand die het ziet.', ofwel ...

lees meer...
FOTO'S : DaGeist - @ Dark Winter Festival Liège, 18/01/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : The Arch - @ Dark Winter Festival Liège, 18/01/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Der Himmel Über Berlin - @ Dark Winter Festival Liège, 18/01/2020 door Luc Luyten

lees meer...
NIEUWS 19/01/2020 : Fetish Café presents: optredens van PreEmptive Strike 0.1, IC 434 en Degenerated Sequences

Er werd reeds gewag van gemaakt in onze reviews van de meest recente releases van PreEmptive Strike 0.1 en Degenerated Sequences, maar bij deze vermelden we het ook hier: op zaterdag 29 februari kan u beide Griekse electro-acts, alsook onze eigenste IC 434 live aanschouwen in het Fetish Café (Kleine Pieter Potstraat 8, 2000 Antwerpen). ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
CONCERT BESPREKING : 40 jaar Joy Division in Plan K - Verrassingsoptreden Ground Nero op mythische plek

Plan K is een zaal die met geschiedenis beladen is. 40 jaar na het optreden van Joy Division in deze zaal wordt een speciale avond gehouden, die slechts voor weinigen bestemd is. Op 17 januari 1980 speelde de groep rond Ian Curtis hier immers voor de tweede en laatste keer. Een van de aanwezigen was Philippe Carly, die foto’s nam van ...

lees meer...
NIEUWS 18/01/2020 : Vinyl met Valentijn: de 'Dreamweb'-trilogie van mind.in.a.box

Kent u mind.in.a.box nog? Dit Oostenrijkse duo was in 2004 dé beste nieuwkomer in de electro/synthop-scene. Hun debuut 'Lost Alone' was zo vernieuwend, gevarieerd en emotioneel dat het recht door het hart van elke rivethead ging en ook de daaropvolgende albums 'Dreamweb' en 'Crossroads' konden op lovende recensies ...

lees meer...
NIEUWS 17/01/2020 : Icy Cold Records en Dark Entries hebben nieuwjaarsgeschenkjes voor u! Week 2!

Vanaf 11 januari geven we u, beste lezer, de kans om 5 weken lang een album uit het labelrooster van het Icy Cold label te winnen! U stuurt gewoon uw antwoord op de prijsvraag binnen de vooropgestelde termijn naar kurt.ingels(at)darkentries(dot)be en als u gelukt hebt, is het album van u! De winnaars worden persoonlijk op de hoogte gebracht ...

lees meer...
NIEUWS 17/01/2020 : Vierde studioalbum van Snakeskin (zijproject Tilo Wolff)!

Vorig jaar trakteerde Lacrimosa zijn fans nog op een tijdreis en de belofte dat er aan een nieuw Lacrimosa-album getimmerd wordt. Voor het zijproject van frontman Tilo Wolff, Snakeskin, kent het geduldig wachten een einde. Het is alweer vier jaren geleden dat het gesmaakte ‘Tunes for my Santiméa’ losgelaten werd. Op 7 ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Onstuimige jeugd (Restless Youth) - Tentoonstelling in het Huis van de Europese geschiedenis

Het huis van de Europese geschiedenis opende in 2017 zijn deuren. Dit initiatief van het Europees Parlement wil een overzicht geven van de laatste twee eeuwen in de Europese geschiedenis. Naast een zeer uitgebreide permanente tentoonstelling is er ook ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen, en de tentoonstelling die momenteel loopt is ‘Onstuimige ...

lees meer...
INTERVIEW : THIBAULT VIAENE (CONSOULING SOUNDS) - Gent haalt zijn sterkte uit zijn compactheid.

Als er het afgelopen jaar een Belgisch label was dat van zich liet spreken dan was het wel het Gentse Consouling Sounds. Niet alleen dankzij enkele zeer sterke releases (Empusae, Vandal X, Monnik, Bolt Ruin,...), ook het prestigieuze project Consouling in Residence sprak tot de verbeelding. De eerste dag van het jaar is dan ook het perfecte ...

lees meer...
INTERVIEW : EMPUSAE - Eén ding weet ik zeker, ik stop nooit met componeren.

Ook in 2019 mochten we muzikaal gezien fier zijn op onze Belgische landgenoten. Een release die er voor mij persoonlijk uitsprong was Iter In Tenebris van Empusae. Een artiest die steevast garant staat voor torenhoge kwaliteit wist op dit album dat een onderdeel was van het prestigieuze Consouling In Residence concept zichzelf zowaar te overtreffen. Kortom, ...