casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

9.061 items

   

Empusae
Iter In Tenebris
Dark Ambient - Tribal / Ritual
09/12/2019 : Empusae - Iter In Tenebris
ConSouling Sounds  ConSouling Sounds
09/12/2019, Dimi Brands

We hebben het er al uitgebreid over gehad: onze vrienden van Consouling Sounds kwamen dit jaar met een zeer prestigieus project aanzetten, waarbij men actief in vraag wil stellen hoe een platenlabel anno 2019 weerstand kan bieden aan het snel veranderende muzikale landschap.

Men riep Consouling in Residence in het leven, en voor de eerste editie koos men drie artiesten uit die uitgenodigd werden om nauw met het label en met elkaar samen te werken. Naast het voor de hand liggende muzikale, buigen ze zich ook samen over allerhande vragen tijdens publieke interviews.

Een zeer ambitieus plan, en een duidelijk signaal dat ze daar in Gent in plaats van ter plaatse te blijven trappelen duidelijk vooruit willen.

Gelukkig verliest men daarbij hetgeen niet uit het oog wat nog steeds als kerntaak van een label beschouwd mag worden, en dat zal in de toekomst ook wel zo blijven: platen uitbrengen.

Van deze drie artiesten waarvan sprake, Monnik, dustbug en Empusae om ze met naam te noemen, verscheen gelijktijdig een album.

Nieuw werk van Empusae uitbrengen zien wij sowieso als een slimme zet, het bewijs hiervan laat zich niet alleen duidelijk opmerken aan de populariteit van Sal-Ocin (Nicolas Van Meirhaeghe)’s project, tevens is het zo dat ieder album van Empusae steevast kwalitatief enorm sterk is.

We waren dan ook zeer nieuwsgierig of en hoe het Empusae zou lukken om het vorige meesterwerk Lueur te evenaren of zelfs te overtreffen.

Een tijd voor de opnames van Lueur werd bij Van Meirhaeghe een zeer ernstige oogaandoening geconstateerd. Ernstig in de zin dat deze zijn leven een dramatische wending gaf en hij er met vallen en opstaan mee moest leren omgaan.

Lueur, waaraan ook Amenra’s Colin H. Van Eeckhout meehielp, werd bijgevolg niet alleen een zeer persoonlijk album, tevens was het etiket therapeutisch hier van toepassing.

Iter In Tenebris, dat zich uit het Latijn laat vertalen als “reis door het donker”, is eveneens een veelzeggende titel geworden. Ook hier bindt Empusae de strijd aan met innerlijke demonen. Dit exorcisme gebeurt door het medium van een oude 78 toeren platen van de vroege jaren 1900 waarbij iedere song één specifieke duivel vangt.

Het brengt ons weer wat nieuwe kennis bij, want zo leren we dankzij wat opzoekwerk dat ‘Shabriri’ de demon van blindheid is volgens de Joodse overlevering. Hij rust ‘s nachts in wateren zoals poelen en rivieren, en veroorzaakt blindheid aan iedereen die van dit water drinkt. Om hem machteloos te maken alvorens te drinken diende je de bezwering “Shabiri. Beriri. Riri. Jiri. Ri. Ik heb dorst naar water uit een wit glas” uit te spreken. De vermindering van zijn naam zorgt ervoor dat hij kleiner wordt en verdwijnt. Zijn naam in het Hebreeuws betekent “verblindende schittering”, of letterlijk, “breker van het gezichtsvermogen”.

Logischerwijs is dit zwaard van Damocles de eerste duivel waarmee Empusae op deze donkere tocht komaf wil maken. Meteen zowel letterlijk als figuurlijk de donkerste kamer waarin deze Damocles ooit vertoefde, W.F. Hermans ten spijt.

Maar ook de drie andere demonen (‘Purah’ -duivel der vergetelheid, ‘Iso’ (welke eigenschap deze duivel toegeëigend wordt hebben we niet kunnen achterhalen) en de toepasselijk afsluitende ‘Aesma’) roeren uitgebreid hun helse staart.

Meer zelfs, zonder overdrijven kunnen we zeggen dat Empusae op dit album dark ambient naar een hoger niveau tilt. Zeggen dat Sal-Ocin de nieuwe Brian Eno is, is misschien wel een beetje overdreven. Maar wanneer de ambient meester een nummer als ‘Purah’ te horen zou krijgen, kan het niet anders dan dat dit op goedkeurend geknik onthaald zal worden.

Zoals steeds is er bij Empusae veel aandacht voor alle details, en ook op Iter In Tenebris wordt er niets aan het toeval overgelaten. Niet alleen muzikaal, want dit geldt evenzeer voor het artwork, ook deze keer van de hand van Nicolas’ levenspartner Christel Morvan. Ze maakte gebruik van AR oftewel Augmented Reality. Wanneer je de EyeJack app download op je smartphone kan je bij de ieder nummer de code scannen en de bijhorende illustraties tot leven laten komen, wat verbluffende visuele staaltjes tot gevolg heeft. Iter in Tenebris, een streling voor oor en oog, of noem het gerust een feest voor al uw zintuigen.

Empusae

Dimi Brands
09/12/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 23/05/2022 : Vaselyne covert op Shame EP

En dat is niets om ook maar een klein greintje schaamte voor te kennen, want schaamte is de schaduw van de liefde. Vaselyne, het buiten proporties aanstekelijke duo met Yvette Winkler en Frank Weyzig bereidt zich voor op een album dat er tegen 3 juni staat aan te komen. The Sea Says mag alvast iets zijn om naar uit te kijken. Getuige daarvan ...

lees meer...
FOTO'S : Pussy Riot - @ Breaking Barriers, Depot Leuven 20/05/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Hägar The Womb - @ Breaking Barriers, Depot Leuven 20/05/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Hetze - @ Breaking Barriers, Depot Leuven 20/05/2022 door Luc Luyten

lees meer...
NIEUWS 21/05/2022 : ‘Black Planet’: Nieuw boek over de opkomst van The Sisters of Mercy!

The Sisters Of Mercy zijn ongetwijfeld een van de meest invloedrijke bands van de zwarte scene. Nu verschijnt "Black Planet", een nieuw boek over de opkomst van de band. Weeral een boek hoor ik je zetten? Klopt, dit is zeker niet het eerste. Deze ‘Black Planet’ staat bol met interviews die een nieuw licht werpen op de ...

lees meer...
NIEUWS 20/05/2022 : R.I.P. Vangelis (1943-2022)

We zijn nog niet bekomen van de dood van Klaus Schulze en daar legt een andere grondlegger van de synthesizermuziek het loodje. De Griek Evángelos Odysséas Papathanassíou (Vangelis) werd geboren op 29 maart 1943. Vangelis was een autodidact die amper noten kon lezen. In zijn twintiger jaren raakte hij al enorm ...

lees meer...
NIEUWS 20/05/2022 : Wijzigingen aan Sinner’s Day line up zomer en winter

Wellicht was u reeds op de hoogte van de hospitalisatie van Front 242 zanger Jean-Luc De Meyer. Een aantal concerten van Front 242 werden hierdoor reeds geannuleerd en ook de geplande passage op Sinner’s Day van vrijdag 24 juni aanstaande verdwijnt nu van de agenda. Het concert werd verschoven naar de wintereditie van Sinner’s ...

lees meer...
NIEUWS 20/05/2022 : Gert viert drie jaar nuchterheid met gratis downloads uit komende plaat

20 mei is een speciale dag voor Gert, ook bekend als Gert Kleinpunk of Gertje Anarchie. Gert is dan namelijk exact drie jaar gestopt met drinken. Dat viert hij uiteraard met muziek. Gert heeft namelijk net een nieuwe plaat ingeblikt die in augustus zal verschijnen. Het is naar de mening van al wie hem al heeft gehoord de beste Gert-plaat aller ...

lees meer...
INTERVIEW : PUSSY RIOT - Helaas begreep iedereen pas hoe Poetin is toen hij in Oekraïne een oorlog begon.

Pussy Riot haalt weer het wereldnieuws. Maria Oljochina - een van de leden van Pussy Riot die in 2012 tot twee jaar werkkamp veroordeeld werd na een subversief optreden in de Christus Verlosserkathedraal in Moskou - is samen met haar vriendin in het geniep uit Rusland gevlucht. Dit betekent ook dat ze kan deelnemen aan de huidige tournee, ...

lees meer...
INTERVIEW : HÄGAR THE WOMB - Nu weten we tenminste dat ons publiek ons zal helpen als we zelf de teksten vergeten

Op zaterdag 20 mei spreken we weer af in het Leuvense Depot voor Breaking Barriers, het jaarlijks terugkerende punkfestival. Hägar The Womb zal er optreden, samen met Pussy Riot en Hetze. Hägar The Womb bestaat reeds sinds 1981. In 1987 gaven ze er de brui aan, maar in 2011 besloten ze de groep terug op te richten met enkel originele ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Dead Can Dance - ...Return of the Dancing Dead... Dead Can Dance in de Stadsschouwburg, Antwerpen, 20 april 2022

Het was geleden van in 2005 dat ondergetekende Dead Can Dance nog in levende lijve had gezien. De doortocht in 2013, in Vorst ‘Galmpaleis’ Nationaal -prima livealbum, dat wel- had ik immers gemist, evenals het concert in Cirque Royal in 2019... Ook deze keer scheelde het niet veel, doordat DCD wegens de Covid-pandemie zich genoodzaakt ...