casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.313 items

   

Empusae
Iter In Tenebris
Dark Ambient - Tribal / Ritual
09/12/2019 : Empusae - Iter In Tenebris
ConSouling Sounds  ConSouling Sounds
09/12/2019, Dimi Brands

We hebben het er al uitgebreid over gehad: onze vrienden van Consouling Sounds kwamen dit jaar met een zeer prestigieus project aanzetten, waarbij men actief in vraag wil stellen hoe een platenlabel anno 2019 weerstand kan bieden aan het snel veranderende muzikale landschap.

Men riep Consouling in Residence in het leven, en voor de eerste editie koos men drie artiesten uit die uitgenodigd werden om nauw met het label en met elkaar samen te werken. Naast het voor de hand liggende muzikale, buigen ze zich ook samen over allerhande vragen tijdens publieke interviews.

Een zeer ambitieus plan, en een duidelijk signaal dat ze daar in Gent in plaats van ter plaatse te blijven trappelen duidelijk vooruit willen.

Gelukkig verliest men daarbij hetgeen niet uit het oog wat nog steeds als kerntaak van een label beschouwd mag worden, en dat zal in de toekomst ook wel zo blijven: platen uitbrengen.

Van deze drie artiesten waarvan sprake, Monnik, dustbug en Empusae om ze met naam te noemen, verscheen gelijktijdig een album.

Nieuw werk van Empusae uitbrengen zien wij sowieso als een slimme zet, het bewijs hiervan laat zich niet alleen duidelijk opmerken aan de populariteit van Sal-Ocin (Nicolas Van Meirhaeghe)’s project, tevens is het zo dat ieder album van Empusae steevast kwalitatief enorm sterk is.

We waren dan ook zeer nieuwsgierig of en hoe het Empusae zou lukken om het vorige meesterwerk Lueur te evenaren of zelfs te overtreffen.

Een tijd voor de opnames van Lueur werd bij Van Meirhaeghe een zeer ernstige oogaandoening geconstateerd. Ernstig in de zin dat deze zijn leven een dramatische wending gaf en hij er met vallen en opstaan mee moest leren omgaan.

Lueur, waaraan ook Amenra’s Colin H. Van Eeckhout meehielp, werd bijgevolg niet alleen een zeer persoonlijk album, tevens was het etiket therapeutisch hier van toepassing.

Iter In Tenebris, dat zich uit het Latijn laat vertalen als “reis door het donker”, is eveneens een veelzeggende titel geworden. Ook hier bindt Empusae de strijd aan met innerlijke demonen. Dit exorcisme gebeurt door het medium van een oude 78 toeren platen van de vroege jaren 1900 waarbij iedere song één specifieke duivel vangt.

Het brengt ons weer wat nieuwe kennis bij, want zo leren we dankzij wat opzoekwerk dat ‘Shabriri’ de demon van blindheid is volgens de Joodse overlevering. Hij rust ‘s nachts in wateren zoals poelen en rivieren, en veroorzaakt blindheid aan iedereen die van dit water drinkt. Om hem machteloos te maken alvorens te drinken diende je de bezwering “Shabiri. Beriri. Riri. Jiri. Ri. Ik heb dorst naar water uit een wit glas” uit te spreken. De vermindering van zijn naam zorgt ervoor dat hij kleiner wordt en verdwijnt. Zijn naam in het Hebreeuws betekent “verblindende schittering”, of letterlijk, “breker van het gezichtsvermogen”.

Logischerwijs is dit zwaard van Damocles de eerste duivel waarmee Empusae op deze donkere tocht komaf wil maken. Meteen zowel letterlijk als figuurlijk de donkerste kamer waarin deze Damocles ooit vertoefde, W.F. Hermans ten spijt.

Maar ook de drie andere demonen (‘Purah’ -duivel der vergetelheid, ‘Iso’ (welke eigenschap deze duivel toegeëigend wordt hebben we niet kunnen achterhalen) en de toepasselijk afsluitende ‘Aesma’) roeren uitgebreid hun helse staart.

Meer zelfs, zonder overdrijven kunnen we zeggen dat Empusae op dit album dark ambient naar een hoger niveau tilt. Zeggen dat Sal-Ocin de nieuwe Brian Eno is, is misschien wel een beetje overdreven. Maar wanneer de ambient meester een nummer als ‘Purah’ te horen zou krijgen, kan het niet anders dan dat dit op goedkeurend geknik onthaald zal worden.

Zoals steeds is er bij Empusae veel aandacht voor alle details, en ook op Iter In Tenebris wordt er niets aan het toeval overgelaten. Niet alleen muzikaal, want dit geldt evenzeer voor het artwork, ook deze keer van de hand van Nicolas’ levenspartner Christel Morvan. Ze maakte gebruik van AR oftewel Augmented Reality. Wanneer je de EyeJack app download op je smartphone kan je bij de ieder nummer de code scannen en de bijhorende illustraties tot leven laten komen, wat verbluffende visuele staaltjes tot gevolg heeft. Iter in Tenebris, een streling voor oor en oog, of noem het gerust een feest voor al uw zintuigen.

Empusae

Dimi Brands
09/12/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 14/08/2020 : 'Anywhere out there' kondigt nieuwe plaat van Your Life On Hold aan

Er werd al een tijdje uitgekeken naar nieuw werk van Your Life On Hold, het gothic rock project van Jan Dewulf alias John Wolf, al jaren één van de meest actieve mensen in de Belgische scene. Eerdere platen als 'Burning For The Ancient Connection' en 'My Name Is Legion For We Are Many' werden heel geod onthaald, ...

lees meer...
NIEUWS 14/08/2020 : Whispers In The Shadow in de knel met het verleden

Ondanks de moeilijke omstandigheden hebben Whispers In The Shadow in coronatijden een nieuwe plaat afgewerkt. Dit deden ze dankzij een uitgebreide crowdfunding. En die laat een ander geluid horen dan voorganger 'The Urgency Of Now' uit 2018. Waar die plaat de terugkeer naar een klassiek gitaargeluid inluidde, horen we nu weer meer ...

lees meer...
NIEUWS 14/08/2020 : De Delvers roepen op om wakker te worden voor de cultuursector

Er zijn heel wat mensen en sectoren getroffen door de corona-crisis, maar weinig zijn zo hard getroffen als de cultuursector. Sinds maart al ligt op dat vlak bijna alles dicht. Er gaan veel stemmen op om de cultuursector te ondersteunen, en één van die stemmen zijn De Delvers, het Nederlandstalig nachtorkest dat korte maar fijne ...

lees meer...
NIEUWS 13/08/2020 : ReMission International bouwt een “Tower Of Strength” tegen Covid19

Wayne Hussey verzamelde en elite kransje artiesten om zich heen vanuit de idee een oude The Mission hit opnieuw in te spelen en de opbrengsten te laten gaan naar zij die van dichtbij de strijd aangaan met covid19. Mooi initiatief en zo dachten er vele anderen ook over, want zijn oproep werd massaal gevolgd en het resultaat is binnenkort beschikbaar ...

lees meer...
NIEUWS 03/08/2020 : Goethes Erben: tijd voor een nieuw album!

Corona legt veel stil, maar Oswald Henke krijg je niet zomaar klein. Sinds juli 2020 kon je regelmatig op de facebookpagina van Goethes Erben fragmenten van hun repetities bijwonen. Volledig Corona-proof werd er geknutseld aan nieuw materiaal. Het resultaat hiervan heet ‘Flüchtige Küsse’ en is vanaf september te koop! ...