casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

7.836 items

   

Empty Chalice
Mother Destruction
Dark Ambient - Drone - Ritual
06/06/2019 : Empty Chalice - Mother Destruction
Toten Schwan Records  Toten Schwan Records
06/06/2019, Dimi Brands

In economisch betere tijden, toen een winkelier u nog aan de lijve liet ondervinden dat klant wel degelijk koning was die bediend moest worden, kreeg je wel eens vaker dan je lief was de vraag “mag het iets meer zijn?” te horen. We hebben zo’n donkerbruin vermoeden dat dit zinnetje in het hoofd van Peter Verwimp is blijven rondspoken. Niet alleen hebben we de handen vol aan de stroom Ashtoreth releases die op zeer korte tijd onze richting zijn uitgekomen (waarvoor onze oprechte dank!), tevens vindt hij de tijd om zich aan te sluiten bij bevriende artiesten om deze van hand- en spandiensten te voorzien.

Eerder dit jaar trokken we al met Ashoreth naar Rome om kennis te maken met La Fantasima. We blijven in Italië hangen en brengen een bezoekje aan Empty Chalice, het eenmansproject van Antonine A.

Het begrip ‘kluizenaar’ lijkt ons, niet toevallig ook het personage waar Ashtoreth samen met Grey Malkin (ook zo iemand waar dit begrip betrekking op heeft) een album aan opdroeg, een noemer te zijn die ook geldt voor Antonine. Als maker van obscure muziek beschouwt hij zichzelf als aanbidder van het donkerste en diepste van de dingen des levens, en dit levend in een droom van schaduw en rook.

Onze aandacht heeft de goede man alvast, en met deze omschrijving verwachten we dan ook een staaltje loodzwaar op de hand liggende dark ambient.

Ashtoreth is niet de enige die present tekent op dit uitstapje doorheen de Italiaanse duisternis (al maken we ook nog een uitstapje naar Polen, daarover later meer), ook Antonine’s landgenoot Davide Billo (Kurgan Hors) en het Amerikaanse duo Rare Form maken hun opwachting om Empty Chalice te vergezellen.

Mother Destruction vaart verder op de emotionele golf van zijn vorige album, Emerging Is Submerging (2017). In de winter van dit zelfde jaar werd deze release geboren, en bijgewoond door een niet vermeld persoon die “niet langer bestaat”. Empty Chalice draagt de plaat op aan hen die de weg kwijt zijn en die met opoffering en de daarbij horende littekens het pad van het oudste sprookje volgen: terug thuiskomen.

Teruggetrokken in de anonimiteit van een donker bos zou wel eens een plek kunnen zijn waar Antonine zich perfect kan thuisvoelen. Het is ook de plaats die we lijken te betreden tijdens de opener van Mother Destruction. Onheilspellende geluiden en het metalig getik op een bel houden ons bij de les en doen in het midden tussen de bomen een ritueel opdoemen. En voor een ritueel op tijd en stond mag je Ashtoreth altijd aan de mouw trekken (check zeker het ijzersterke Rituals I&II!). Dit ritueel laat een ‘Unholy Light’ schijnen, oftewel licht maar vooral tegenpool het donker mooi vervat in een kleine negen minuten. De doodse stilte aan het einde maken het horror-aspect van dit nummer compleet.

Treblinka staat in het collectief geheugen gegrift als zijnde de twee Duitse concentratiekampen, waarvan Treblinka I een werkkamp en Treblinka II een vernietigingskamp was, alwaar na Auschwitz-Birkenau de meeste slachtoffers vielen. 900.000 mensen in totaal werden er vermoord.

Hitler liet de Joden vervolgen, maar dat langs de andere kant Stalin de Joden ook minachtte is minder geweten. ‘Treblinka’s Snow’ roept natuurlijk automatisch de nazi-kant van het verhaal voor de geest, maar kan net zozeer gezien worden als een verwijzing naar de gevaren voor het communisme die leidde tot massale hongersnood in Rusland. Dat Stalin verantwoordelijk was voor de dood van veel van zijn eigen volk, is ook een standpunt waarop u ‘Treblinka’s Snow’ kan benaderen. Het zou een gedurfde benadering zijn, maar wij houden van durvers.

Met welke bril u ook naar dit nummer kijkt (luistert), feit is dat het een zeer sterk dark ambient nummer geworden is, waarbij de voorgedragen tekst door Thyme Nord (Rare Form) door merg en been snijdt en, sorry voor de te voor de hand liggende associatie, een ijskoude windt doorheen het nummer blaast.

‘Qua Resurget Ex Favilla’ laat demonische geluiden op ons los, en dit in wat lijkt op de echoënde omgeving van een kathedraal. Geen wonder dat deze duivel zijn staart zo roert, zeker als je weet dat niet veel later monnikengezang deze demon uit hun tempel willen verdrijven. Oorzaak en gevolg, pool en tegenpool, ze zijn steeds vertegenwoordigd in de songs op Mother Destruction, een van de redenen waarom we dit zo een sterk album vinden. Deze galmende dark ambient hebben we al wel vaker gehoord op een label als Cryo Chamber, maar Empty Chalice slaagt er met verve in een tamelijk toegankelijk nummer te schrijven dat uitermate geschikt is voor wie zijn eerste stapjes op dit donkere pad wil begeven.

De twee afsluitende tracks ‘Rest In Pain’ en titelnummer ‘Mother Destruction’ trekken dan echter weer volop de rituele kaart. Op dit laatste nummer horen we Ashtoreth aan het werk, en wederom heeft hij de hand in een ijzersterk nummer: neem alle emoties die je kan verzamelen, steek die in een rollercoaster die onderweg serieus wat loopings maakt, en hoop dat je deze rit zonder kleerscheuren zal overleven.

Zelf zijn we totaal geen liefhebber van achtbanen, maar het leven van een muziekjournalist is hard. Maar goed, we zijn nog levend en wel, ook na de intense rit die ‘Mother Destruction’ (de song én het album) is.

Het concept achter deze plaat mag dan wel het “terug thuiskomen” zijn, enig gevoel van desoriëntatie zal na beluistering van Mother Destruction echter ook u niet vreemd zijn.

Empty Chalice

Dimi Brands
06/06/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
INTERVIEW : GROUND NERO - De financiële afhankelijkheid in een kapitalistische consumptiemaatschappij zorgt ervoor dat het gevoel van vrijheid steeds minder wordt.

'Divergence'. Het is de nieuwe plaat van Ground Nero en hij is verrassend goed. De groep zoekt alle mogelijkheden van de gothic rock op en weet met sterke nummers te voorschijn te komen. Maar dat is nog niet alles. 'Divergence' is een heuse conceptplaat geworden over het ongebreidelde kapitalisme en wat het met de wereld doet, ...

lees meer...
NIEUWS 11/10/2019 : Floor, de beste zangeres?

Het zijn drukke tijden voor Nightwish. Terwijl zangeres Floor Jansen de afgelopen twee maanden in eigen land een landelijke bekendheid werd door haar deelname aan de TV-show 'Beste Zangers', werkt de Finse metalband aan een nieuw studio-album voor 2020 en wordt op vrijdag 6 december het monumentale document 'Decades: Live In ...

lees meer...
NIEUWS 10/10/2019 : Zaterdag So What-punkfestival in Aarschot

Sham 69, Ramonas, Unite Against Society, Capital Scum en Nope, ze staan allemaal op de affiche van het derde So What-festival dat deze zaterdag in De Klinker in Aarschot. Wie nog eens een stevige portie punk wil zoals dat in gouden tijden gemaakt werd, weet waar hij moet zijn. De Klinker: Demervalei 14, 3200 Aarschot Deuren: 17u Facebook ...

lees meer...
INTERVIEW : MatraK AttaKK op Breaking Barriers !!! - Antikapitalisme en een boel standpunten tegen wat nu aan de hand is, zouden moeten worden verlicht in plaats van in de schaduw worden geplaatst.

Breaking Barriers vindt dit jaar voor de 4de keer plaats in Het Depot te Leuven. Onze locale correspondent met de vlotte pen, Malcolm Nix, stort zich met jeugdig enthousiasme op het legertje groepen dat er optreedt op zaterdag 9 en zondag 10 november. Breaking Barriers viert anno 2019 het punkgenre in al zijn facetten en subgenres vandaar ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : October Ritus (Rome, Awen, By The Spirits, La Merde), 04/10/2019, De Wommel, Wommelgem - Kali Yuga Über Alles!

FolkWorld, een Duits label dat ook al eens graag een concert organiseert luidde oktober in met een dubbele affiche. Op donderdag (de nationale Duitse feestdag) sloegen ze hun kampen onder de noemer October Chorus op in Mühltal (nabij Darmstadt) met behalve een andere headliner (Changes) dezelfde line-up. 's Anderdaags verhuisde het ...

lees meer...
FOTO'S : Ground Nero - @ De Klinker Aarschot, 05/10/2019 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Ground Nero – Divergence CD Release Show - 5 oktober 2019 – De Klinker Aarschot

‘Beyond Scales there is Divergence’. Heden ten dage is het zowat de sleutelzin in het leven van Ground Nero. Een trilogie zonder echt een trilogie te zijn, maar na 2 EP’s (Beyond en Scales) is er nu het eerste full-album Divergence. Een album waarmee ze met glans laten horen dat de band sedert hun oprichting enkel maar ...

lees meer...
NIEUWS 02/10/2019 : Walhalla pakt uit met exclusieve rerelease van Ton Lebbink's cult plaat “Luchtkastelen”

Ton Lebbink (1943-2017) was de voormalige drummer van de Nederlandse new wave band en kunstcollectief Mecano en tevens portier bij het wereldberoemde poppodium Paradiso in Amsterdam. In de vroege jaren tachtig van de vorige eeuw was hij één van de allereerste Nederlandse popdichters, samen met anderen zoals Diana Ozon en Bart ...

lees meer...
NIEUWS 30/09/2019 : Soft Riot en Kezdown treden donderdag op in Brussel

De Fantomatic.Nights zijn het kleine broertje van de Fantastique.Nights, en om de haverklap bieden ze je gratis concerten aan in het centrum van Brussel. Deze gaan door in Café Central, op wandelafstand van de AB, en er komen deze keer opnieuw twee heel aanbevelenswaardige groepen af. Soft Riot komt helemaal uit Canada en maakt ...

lees meer...
NIEUWS 30/09/2019 : Enzo Kreft: Biometrics

Enzo Kreft heeft een plaat uitgebracht - 'Control' - over de keerzijde van de technologie die ons omringt en steeds meer ons leven beheerst. Een boodschap die hij wil uitdragen, ook met een nieuwe clip. 'Biometrics' is een goed voorbeeld van wat de nieuwe plaat inhoudt. 'Bij biometrie worden technieken toegepast waarbij ...

lees meer...
FOTO'S : Kollaps - @ Tour à Plomb Brussel 26/09/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Nytt Land - @ Tour à Plomb Brussel, 26/09/2019 door Luc Luyten