casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

7.621 items

   

Empty Chalice
Mother Destruction
Dark Ambient - Drone - Ritual
06/06/2019 : Empty Chalice - Mother Destruction
Toten Schwan Records  Toten Schwan Records
06/06/2019, Dimi Brands

In economisch betere tijden, toen een winkelier u nog aan de lijve liet ondervinden dat klant wel degelijk koning was die bediend moest worden, kreeg je wel eens vaker dan je lief was de vraag “mag het iets meer zijn?” te horen. We hebben zo’n donkerbruin vermoeden dat dit zinnetje in het hoofd van Peter Verwimp is blijven rondspoken. Niet alleen hebben we de handen vol aan de stroom Ashtoreth releases die op zeer korte tijd onze richting zijn uitgekomen (waarvoor onze oprechte dank!), tevens vindt hij de tijd om zich aan te sluiten bij bevriende artiesten om deze van hand- en spandiensten te voorzien.

Eerder dit jaar trokken we al met Ashoreth naar Rome om kennis te maken met La Fantasima. We blijven in Italië hangen en brengen een bezoekje aan Empty Chalice, het eenmansproject van Antonine A.

Het begrip ‘kluizenaar’ lijkt ons, niet toevallig ook het personage waar Ashtoreth samen met Grey Malkin (ook zo iemand waar dit begrip betrekking op heeft) een album aan opdroeg, een noemer te zijn die ook geldt voor Antonine. Als maker van obscure muziek beschouwt hij zichzelf als aanbidder van het donkerste en diepste van de dingen des levens, en dit levend in een droom van schaduw en rook.

Onze aandacht heeft de goede man alvast, en met deze omschrijving verwachten we dan ook een staaltje loodzwaar op de hand liggende dark ambient.

Ashtoreth is niet de enige die present tekent op dit uitstapje doorheen de Italiaanse duisternis (al maken we ook nog een uitstapje naar Polen, daarover later meer), ook Antonine’s landgenoot Davide Billo (Kurgan Hors) en het Amerikaanse duo Rare Form maken hun opwachting om Empty Chalice te vergezellen.

Mother Destruction vaart verder op de emotionele golf van zijn vorige album, Emerging Is Submerging (2017). In de winter van dit zelfde jaar werd deze release geboren, en bijgewoond door een niet vermeld persoon die “niet langer bestaat”. Empty Chalice draagt de plaat op aan hen die de weg kwijt zijn en die met opoffering en de daarbij horende littekens het pad van het oudste sprookje volgen: terug thuiskomen.

Teruggetrokken in de anonimiteit van een donker bos zou wel eens een plek kunnen zijn waar Antonine zich perfect kan thuisvoelen. Het is ook de plaats die we lijken te betreden tijdens de opener van Mother Destruction. Onheilspellende geluiden en het metalig getik op een bel houden ons bij de les en doen in het midden tussen de bomen een ritueel opdoemen. En voor een ritueel op tijd en stond mag je Ashtoreth altijd aan de mouw trekken (check zeker het ijzersterke Rituals I&II!). Dit ritueel laat een ‘Unholy Light’ schijnen, oftewel licht maar vooral tegenpool het donker mooi vervat in een kleine negen minuten. De doodse stilte aan het einde maken het horror-aspect van dit nummer compleet.

Treblinka staat in het collectief geheugen gegrift als zijnde de twee Duitse concentratiekampen, waarvan Treblinka I een werkkamp en Treblinka II een vernietigingskamp was, alwaar na Auschwitz-Birkenau de meeste slachtoffers vielen. 900.000 mensen in totaal werden er vermoord.

Hitler liet de Joden vervolgen, maar dat langs de andere kant Stalin de Joden ook minachtte is minder geweten. ‘Treblinka’s Snow’ roept natuurlijk automatisch de nazi-kant van het verhaal voor de geest, maar kan net zozeer gezien worden als een verwijzing naar de gevaren voor het communisme die leidde tot massale hongersnood in Rusland. Dat Stalin verantwoordelijk was voor de dood van veel van zijn eigen volk, is ook een standpunt waarop u ‘Treblinka’s Snow’ kan benaderen. Het zou een gedurfde benadering zijn, maar wij houden van durvers.

Met welke bril u ook naar dit nummer kijkt (luistert), feit is dat het een zeer sterk dark ambient nummer geworden is, waarbij de voorgedragen tekst door Thyme Nord (Rare Form) door merg en been snijdt en, sorry voor de te voor de hand liggende associatie, een ijskoude windt doorheen het nummer blaast.

‘Qua Resurget Ex Favilla’ laat demonische geluiden op ons los, en dit in wat lijkt op de echoënde omgeving van een kathedraal. Geen wonder dat deze duivel zijn staart zo roert, zeker als je weet dat niet veel later monnikengezang deze demon uit hun tempel willen verdrijven. Oorzaak en gevolg, pool en tegenpool, ze zijn steeds vertegenwoordigd in de songs op Mother Destruction, een van de redenen waarom we dit zo een sterk album vinden. Deze galmende dark ambient hebben we al wel vaker gehoord op een label als Cryo Chamber, maar Empty Chalice slaagt er met verve in een tamelijk toegankelijk nummer te schrijven dat uitermate geschikt is voor wie zijn eerste stapjes op dit donkere pad wil begeven.

De twee afsluitende tracks ‘Rest In Pain’ en titelnummer ‘Mother Destruction’ trekken dan echter weer volop de rituele kaart. Op dit laatste nummer horen we Ashtoreth aan het werk, en wederom heeft hij de hand in een ijzersterk nummer: neem alle emoties die je kan verzamelen, steek die in een rollercoaster die onderweg serieus wat loopings maakt, en hoop dat je deze rit zonder kleerscheuren zal overleven.

Zelf zijn we totaal geen liefhebber van achtbanen, maar het leven van een muziekjournalist is hard. Maar goed, we zijn nog levend en wel, ook na de intense rit die ‘Mother Destruction’ (de song én het album) is.

Het concept achter deze plaat mag dan wel het “terug thuiskomen” zijn, enig gevoel van desoriëntatie zal na beluistering van Mother Destruction echter ook u niet vreemd zijn.

Empty Chalice

Dimi Brands
06/06/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
CONCERT BESPREKING : Trouwfe(e)st#3 - Eigenzinnigheid en serendipiteit

Trouwfe(e)st#3. Het is ondertussen al lang geen trouwfeest meer, maar de verjaardag van een trouwfeest. Toen Dimi en Sigrid twee jaar geleden in het huwelijksbootje stapten, vonden ze er immers – als liefhebbers van dark ambient en neofolk – niets beter op dan een aantal van hun lievelingsgroepen uit te nodigen om hun hoogdag te ...

lees meer...
FOTO'S : Wappenbund - @ Trouwfe(e)st #3, Wommelgem 15/06/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Pantser Fabriek - @ Trouwfe(e)st #3, Wommelgem 15/06/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Riotmiloo - @ Trouwfe(e)st #3, Wommelgem 15/06/2019 door Luc Luyten

lees meer...
INTERVIEW : TO AVOID (Dark Entries Night 28) - We hebben ons nooit kunnen verzoenen met het uiteengaan van To Avoid.

Pure, onversneden old school electro, iemand? Ok, we doen een aanbod: To Avoid brengt al 21 jaar EBM en treedt op vrijdag 21 juni op in de Kinky Star te Gent. Gratis bovendien, op een Dark Entries Night. We hadden een gezellige babbel met de drie heren, over het verleden maar vooral ook over de toekomst. Want To Avoid werkt aan nieuwe zaken ...

lees meer...
INTERVIEW : W-Fest, het interview (deel 2) - Dark Entries sprak met Erik De Ridder, bezieler van het W-Fest en nodigt u uit massaal aanwezig te zijn tussen 15 en 18 augutus in Waregem of all places!

Lees vooral eerst deel 1 van dit interview! (klik de link) Zet je schrap voor deel 2 van onze uitgebreide babbel met Erik De Ridder, bezieler van W-Fest! DE: De verhuis naar Waregem dit jaar, een bewuste keuze? Wat wordt er anders? Erik: Het blijft een festival maar er komt ook een indoor beleving, beetje vergelijkbaar met Amphi. ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Wave-Gotik-Treffen 2019 - Creatieve uitingen, interessante ontmoetingen en prachtige muziek (Xavier Kruth)

Mijn elfde Wave-Gotik-Treffen reeds, en voor mij een heel speciale editie. Het is immers de eerste keer dat ik zelf deel uitmaak van het programma. Op zondag geef ik een lezing over subculturen in het Oostblok, en ik ben er zelfs in geslaagd om een akoestische set te spelen op een picknick. Ik heb hierdoor ook tal van boeiende mensen ontmoet, ...

lees meer...
NIEUWS 13/06/2019 : Trouwfest: gratis festival met onze goedkeuring.

U kon er onmogelijk naast kijken op onze site: ook dit jaar (aanstaande zaterdag meer bepaald) is er weer een editie van Trouwfest, het festival ter ere van de huwelijksverjaardag van ondergetekende. Nogmaals willen we, de misleidende titel van het evenement indachtig, benadrukken dat dit een openbaar evenement is waar iedereen welkom ...

lees meer...
NIEUWS 12/06/2019 : Een avondje met FolkWorld in België

Een beetje met de hulp van Dark Entries kunnen we het volgende evenement wel noemen. Toen de Duitse neofolk organisatie FolkWorld ons vroeg naar een gepaste locatie voor een concert van Rome en of we en passant ook geen leuke lokale act kende voor het voorprogramma begon onze denktank reeds te bollen, en werden deze vragen vliegensvlug van ...

lees meer...
NIEUWS 07/06/2019 : Gratis download compilatie Mind Plug Records.

Ook de liefhebbers van mystieke, obscure, meditatieve en noisy geluiden kunnen weer een tijdje verder met de vierde labelcompilatie van het Duitse Mind Plug Records. Oefen alvast uw beste lotushouding, en voorzie beter langdurig brandende wierook want deze 13 nummers tellende verzamelaar is goed voor een speelduur van bijna 2,5 uur en ...

lees meer...
NIEUWS 07/06/2019 : Gratis download Paranoia Musique Vol.5

Voor de vijfde keer op rij laat het Braziliaanse label Paranoia Musique ons middels een compilatie kennismaken met 12 underground acts die naar eigen zeggen de meest inventieve geluiden uit het alternatieve universum laten horen. Met Navajas Cross, Les Animaux Sauvages, Bring Her, Phileas Fogg, The Lautreamonts, The Dream Never Ends, Sounds ...

lees meer...
NIEUWS 06/06/2019 : In de wereld van Liana is alles mogelijk.

Als je een liefde voelt voor elektronische muziek met Oriëntaalse invloeden, dan zou je de muziek van de twee zusjes Lia en Lena AKA LIANA zeker een keer moeten luisteren. Zij schrijven en produceren niet alleen hun eigen muziek, maar regisseren en editen ook hun eigen (muziek) video's. Net zoals ook hun dromerige videoclip voor ...