casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.471 items

   

Empirion
I Am Electronic / Red Noise (Single)
Electro - Techno
13/12/2018 : Empirion - I Am Electronic / Red Noise (Single)
Dependent  Dependent
13/12/2018, Dimi Brands

Terug van weggeweest: Empirion!

Begin jaren 90 zorgden dit (toen nog) trio er in om een breed publiek te laten kennismaken met industriële techno.

We vermoeden dat Empirion voor heel wat mensen de deur openzette naar acts als Skinny Puppy en Front Line Assembly.

Empirion was echter geen lang leven beschoren, toen bij Bobby Glennie een hersentumor werd vastgesteld werd de pauzeknop ingedrukt. Empirion had naast een resem singles slechts 1 langspeler uit: Advanced Technology (1996).

Deze plaat verscheen op het XL label, niet toevallig alwaar het vergelijkbare en immens succesvolle The Prodigy indertijd zijn vaste stek had.

Glennie stierf in 2005 ten gevolge van kanker, en een eventuele heropstanding van Empirion leek ons niet tot de mogelijkheden te behoren.

Een ander lid, Austin Morsley, begon zijn eigen project: KLOQ waarvan het debuutalbum (Move Forward) verscheen bij Out Of Line.

We waren dan ook zeer verrast dat we 22 jaar na datum nog eens nieuw werk van deze Britten mogen verwelkomen.

Laat er geen twijfel over bestaan dat ze nog steeds in bloedvorm verkeren, dat is de conclusie die al vanaf de openingstonen van single ‘I Am Electronic’ meteen duidelijk wordt.

We wanen ons bij deze keiharde beuker terug in de jaren 90, maar Empirion verstaat het kunstje om evenwel niet gedateerd te klinken.

‘I Am Electronic’ is een slijpende breakbeat/trance draaikolk met een onweerstaanbare vocoderstem in het refrein die zorgt voor de onmiskenbare herkenbaarheid van dit nummer.

‘Smack My Bitch Up’ blijft een van onze meest geliefde Prodigy-nummers, en ‘I Am Electronic’ dat uit een zelfde soort breaks is opgebouwd zal naar alle waarschijnlijkheid ook de tand des tijds weten te doorstaan.

‘Red Noise’ graaft dieper naar de industriële wortels van de band en doet met zijn krachtige vocalen en dito EBM aandoende klanken erg denken aan een geüpdatete versie van Nitzer Ebb. Sterk vergelijkbaar dus met Fixmer/McCarthy, logischerwijs.

Om deze single rijkelijk te vullen krijgen we nog twee remixen: Rotersand gaat aan de slag met ‘Red Noise’ en Pete Crossman geeft ‘I Am Electronic’ een Victory Pill Remix. Victory Pill is de groep waarin Crossman actief is, en die opgericht werd door ex-Prodigy (zij weer) en Pitchshifter gitarist Jim Davies.

De keuze van Victory Pill lijkt ons niet toevallig, want in 2011 kwamen de 2 overblijvende Empirion leden Jamie Smart en Austin Morsley al een eerste keer terug samen voor een remix van Victory Pill nummer ‘Burnout’.

De remixes op de vinylversie komen van de hand van Olowex en Kris Kylven (The Dark Prince).

Welk formaat u ook kiest, voor de remixen moet u het (zoals zo vaak) niet per se doen. Weet gewoon dat de 2 originele nummers alleen al de aankoop meer dan rechtvaardigen.

Ga je net als ons toch voor de cd-versie, weet dan dat je er hier nog 2 exclusieve nummers extra er bovenop krijgt. (‘Strange’ en ‘Clear The Area’)

Het zal trouwens ook niet bij deze ene single blijven, want I Am Electronic/Red Noise is de ijzersterke opwarmer voor een nieuw album zowaar. Dit zal Resume heten, maar een exacte datum van verschijnen is voorlopig nog niet bekend.

Als er een single in aanmerking komt als zijnde de ultieme clubtrack van 2018, dan zijn we het er unaniem over eens dat het deze is!

Empirion

Dimi Brands
13/12/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 01/12/2020 : Lacrimosa viert 30-jarig jubileum met box

Lacrimosa had ons in dit jubileumjaar - de groep bestaat in 2020 30 jaar - een nieuwe cd beloofd. Daarover is het oorverdovend stil. We hebben wel recht gehad op een wereldwijd online optreden. En Tilo Wolff wou in het eindejaarsperiode de fans nog even extra verwennen. Het zal wellicht enkel de echte fans aanspreken, want voor het kleinood ...

lees meer...
NIEUWS 01/12/2020 : 'Black Star' tweede video uit nieuwe Dive

Op 11 december komt de nieuwe Dive uit! Het belooft alweer een heerlijk donker en tormenterend werkje te worden. Om er zeker van te zijn dat u ook zo denkt, geeft Dirk Ivens - naast Dive ook actief bij The Klinik, Absolute Body Control en Sonar - een tweede video uit. Twee weken na 'Death Machine' moet deze 'Black Star' er ...

lees meer...
NIEUWS 01/12/2020 : Your Life On Hold oorlogszuchtig

En nu we toch bij Jan Dewulf aangekomen zijn... Zijn gothic rock project Your Life On Hold heeft ook een nieuwe single uit, alweer geplukt uit het gloednieuwe en uitstekende 'Echoes From The Bardo'. 'Let's Start A War' breekt met alle clichés over rockmuzikanten die tegen oorlog protesteren of popsterren die zich ...

lees meer...
NIEUWS 30/11/2020 : Epica adopteert zes wolven van het WNF!

De Nederlandse symfonische metal trots Epica heeft zojuist zijn nieuwe single-video 'Freedom - The Wolves Within' uitgebracht. Vorige maand kwam de 1e single-video 'Abyss Of Time' uit. Beide tracks zijn afkomstig van het nieuwe studio-album 'Omega' dat op 26 februari 2021 wordt uitgebracht via Nuclear Blast. 'Omega' ...

lees meer...
NIEUWS 29/11/2020 : Zie ginds komt Fx8:Sd8!

Het wordt een trieste Sinterklaas en een nog veel triestere eindejaarsperiode, maar niet getreurd: Fïx8:Sëd8 heeft een nieuw album aangekondigd dat op 22 januari verschijnt en nu reeds besteld kan worden. 'The Inevitable Relapse' is het 5de album van de Duitse dark electro-sensatie en het 3de dat op Dependent wordt uitgebracht. ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
INTERVIEW : THE BREATH OF LIFE - Neen, ik heb nooit overwogen om te stoppen met muziek maken, noch om lekkere speciale bieren te proeven.

The Breath Of Life blaast dit jaar 35 kaarsjes uit. En ze brengen een nieuwe cd uit. ‘Sparks Around Us’ bevat alweer 11 pareltjes, en we kunnen stellen dat deze tiende cd zich in het vervolg bevindt van de vorige platen, waaronder we geen enkele uitschuiver of zwakkere plaat tellen. Wel komt hij op een verrassend moment uit, namelijk ...

lees meer...
INTERVIEW : We Are Ooh People - Het was een bewuste keuze om in de schaduw te blijven en te sluimeren als een duister beest, groeiend en wachtend op de ideale biotoop om na lang broeden uit de krochten van de duisternis naar boven te kruipen.

Het zijn 5 Bruggelingen die eerder al een aantal EP’s hebben uitgebracht. En daarmee onder onze radar zijn gebleven . Een volwaardig album was nodig, en vooral de verpakking er rond, om nu wel onze aandacht te trekken. Met analoge synths en een traditioneel rock-instrumentarium hebben ze de outer space even ontvlucht om de mensheid ...