casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.239 items

   

eM
On The One
Minimal - New wave - Synthwave
24/03/2020 : eM - On The One
Top Tape  Top Tape
24/03/2020, Dimi Brands

Mijn afkeer voor het minimal genre is ondertussen al wel geweten, toch is er een artiest waar ik een uitzondering voor maak, en die ik plichtbewust de gevraagde recensie voorschotel.

De man in kwestie is Nederlander Menko Konings, bekend van S.M. Nurse, No Honey From These, Plastic Cocon, zijn soloproject eM en ‘s man’s eigen label Top Tape.

Op dit Top Tape verschijnt een nieuwe dansbare 12” EP die naast een classic tevens enkele remakes en nieuw werk telt.

De classic waarover sprake is getiteld ‘To To New York’ (de dubbele “to” is geen spellingsfout van mijnentwege). Het nummer verscheen op Konings’ eerste release, een zelf uitgebrachte cassette met dezelfde naam en werd opgenomen in 1984.

Het zou echter tot 1986 duren vooraleer deze tape daadwerkelijk uitgebracht werd. Dit kwam omdat de tape aanvankelijk op een ander label uitgebracht zou worden. Door uitstel dat alsmaar bleef aanslepen zag Konings zich genoodzaakt zelf een label uit de grond te stampen: Top Tape was een feit.

Het nummer in kwestie is een belofte die Konings in 1983 aan zijn vrouw deed, en die hij nog steeds moet inlossen. Vorig jaar werden de tickets richting New York eindelijk geboekt, doch een bange hond die ze niet alleen konden laten strooide roet in het eten.

“We make things happen” horen we een vrouwelijke stemsample declameren. Met een ietwat ironische ondertoon verbeelden we ons dat het de frustratie van de vrouw des huizes moet zijn na het mislopen van het beloofde uitje. Of schemert er toch iets triomfantelijk in door, wetende dat wanneer manlief iets belooft, het dat er alsnog wel van zal komen? Een big band sample lijkt te refereren naar het New York toen dat werd bezongen door Sinatra, en een nerveuze funky ondertoon staat volgens ons symbool voor het drukke en jachtige dat deze stad kenmerkt. Van het nummer nam Konings in de loop der jaren verschillende versies. De afsluiter van deze EP is de meeste recente remake van het nummer. Het betreft een meer laidback versie. Misschien weerspiegelt het wel het relaxte gevoel dat het koppel ervaart wanneer ze eindelijk op het vliegtuig zitten. Belofte maakt immers nog steeds schuld, beste Menko.

Wie New York zegt, en een beetje basis muzikale opvoeding genoten heeft, zegt in één adem ook Suicide. ‘Ah Ah Babe’ is onmiskenbaar beïnvloedt door het titelloze debuut van de heren Vega en Rev. Een simpele tekst en beat krijgen het gezelschap van een smerige gitaar: het basisrecept voor een genietbaar streepje electro-punk. Dit is een remake van een nooit eerder uitgebracht nummer uit 1983. Recentelijk verscheen het nog op eM’s cdr-release Love Songs op Domestica Records die tevens als extra bij de eerste 150 LP’s van S.M. Nurse gevoegd zat.

‘Not For Me’ waarvan we vooral ook het funky baslijntje blijven onthouden is een recentelijke herwerking van een nummer afkomstig van eM’s tweede cassette B-Movie (1986).

Het leukst vinden we echter het nieuwe nummer op deze tape: ‘Only Some Old Dogs And You And Me’ (een verwijzing naar de hond die de reisplannen teniet deed?). Pure, onversneden minimal wave met een typisch synthgeluidje en elektronische drums. Een aangename zangpartij maakt het nummer helemaal af. Ook nieuw is ‘Be Humble To Nature’ dat dan weer de funky ondertoon nog wat meer in de verf zet.

Of het koppel Konings vooralsnog ooit in New York zal geraken daar hebben we het raden naar. Feit is dat dankzij deze tape er alvast denkbeeldig gereisd kan worden. Of dit voldoende is om de huiselijke vrede te bewaren, kunnen we alleen maar hopen.

eM

Dimi Brands
24/03/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 26/05/2020 : Gothic Pogo Festival zorgt online voor vermaak!

Zoals het Wave Gotik Treffen gaat ook het Gothic Pogo Festival dat naar traditie simultaan in Leipzig plaatsvindt dit jaar niet door. De reden is genoegzaam gekend; corona inderdaad. Maar geen nood. Men wil nu het festival tot bij ons brengen door vanaf vrijdag 29 mei, 19u00 een live stream op te zetten en dit tot en met zondagnacht 31 mei, ...

lees meer...
NIEUWS 26/05/2020 : 'Alles in Allem' komt uit voor 40 jaar Einstürzende Neubauten

Einstürzende Neubauten heeft een nieuwe plaat uit: 'Alles in Allem'. De plaat komt uit bij de veertigste verjaardag van de groep, die in de donkere kelders van West-Berlijn ontstond in 1980. De tournee voor de plaat is evenwel verzet naar 2021 omwille van redenen die u zelf wel kunt raden. De plaat is opnieuw gebaseerd op het ...

lees meer...
NIEUWS 26/05/2020 : 'Obsidian' van Paradise Lost is nu reeds succesplaat

'Obsidian', de zonet verschenen nieuwe plaat van Paradise Lost, is nu reeds een succes. De plaat zit in de hitlijsten in zowel Duitsland als het Verenigd Koninkrijk en is dan ook een mooie staaltje metal vermengd met gothic rock invloeden. De nieuwe single, die samen met de nieuwe plaat uitgegeven is, is 'Darker Thoughts'. ...

lees meer...
NIEUWS 26/05/2020 : Psy'Aviah covert 'Insomnia' van Faithless

Yves Schelpe van Psy'Aviah staat nooit stil. Zonet heeft hij een voorproefje van de binnenkort - 5 juni - te verschijnen ep 'Train Of Thought' uitgebracht. 'Train Of Thought' is natuurlijk afkomstig uit de verleden jaar verschenen plaat 'Soul Searching'. Een aanvullend nummer op die ep is niets minder dan een cover ...

lees meer...
NIEUWS 21/05/2020 : Nieuw album op komst voor Twice A Man

Ze zijn nooit voor 1 gat te vangen geweest, die Zweden van Twice A Man. Al sedert 1981 opgericht uit de assen van Cosmic Overdose en daarbij zowat pioniers van de elektronische pop/rock-bands uit eigen streek. Volgend jaar vieren ze dus hun 40-jarig bestaan, een tijdspanne van 4 decennia waarin ze ondertussen reeds 20 albums opnamen en composities ...

lees meer...
INTERVIEW : LAIBACH - Toen ze Laibach verboden, zegden we: ‘geweldig, laten we verder gaan’!

Onlangs bracht Laibach een uitgebreide box ‘Laibach Revisited’ uit, een heruitgave van hun titelloze debuutplaat uit 1985, aangevuld met vernieuwde opnames van de nummers en een aantal essays over de rol van Laibach in het Joegoslavië en de Sloveense deelrepubliek in de jaren 80. We hebben Laibach al verschillende keren kunnen ...