casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.968 items

   

eM
On The One
Minimal - New wave - Synthwave
24/03/2020 : eM - On The One
Top Tape  Top Tape
24/03/2020, Dimi Brands

Mijn afkeer voor het minimal genre is ondertussen al wel geweten, toch is er een artiest waar ik een uitzondering voor maak, en die ik plichtbewust de gevraagde recensie voorschotel.

De man in kwestie is Nederlander Menko Konings, bekend van S.M. Nurse, No Honey From These, Plastic Cocon, zijn soloproject eM en ‘s man’s eigen label Top Tape.

Op dit Top Tape verschijnt een nieuwe dansbare 12” EP die naast een classic tevens enkele remakes en nieuw werk telt.

De classic waarover sprake is getiteld ‘To To New York’ (de dubbele “to” is geen spellingsfout van mijnentwege). Het nummer verscheen op Konings’ eerste release, een zelf uitgebrachte cassette met dezelfde naam en werd opgenomen in 1984.

Het zou echter tot 1986 duren vooraleer deze tape daadwerkelijk uitgebracht werd. Dit kwam omdat de tape aanvankelijk op een ander label uitgebracht zou worden. Door uitstel dat alsmaar bleef aanslepen zag Konings zich genoodzaakt zelf een label uit de grond te stampen: Top Tape was een feit.

Het nummer in kwestie is een belofte die Konings in 1983 aan zijn vrouw deed, en die hij nog steeds moet inlossen. Vorig jaar werden de tickets richting New York eindelijk geboekt, doch een bange hond die ze niet alleen konden laten strooide roet in het eten.

“We make things happen” horen we een vrouwelijke stemsample declameren. Met een ietwat ironische ondertoon verbeelden we ons dat het de frustratie van de vrouw des huizes moet zijn na het mislopen van het beloofde uitje. Of schemert er toch iets triomfantelijk in door, wetende dat wanneer manlief iets belooft, het dat er alsnog wel van zal komen? Een big band sample lijkt te refereren naar het New York toen dat werd bezongen door Sinatra, en een nerveuze funky ondertoon staat volgens ons symbool voor het drukke en jachtige dat deze stad kenmerkt. Van het nummer nam Konings in de loop der jaren verschillende versies. De afsluiter van deze EP is de meeste recente remake van het nummer. Het betreft een meer laidback versie. Misschien weerspiegelt het wel het relaxte gevoel dat het koppel ervaart wanneer ze eindelijk op het vliegtuig zitten. Belofte maakt immers nog steeds schuld, beste Menko.

Wie New York zegt, en een beetje basis muzikale opvoeding genoten heeft, zegt in één adem ook Suicide. ‘Ah Ah Babe’ is onmiskenbaar beïnvloedt door het titelloze debuut van de heren Vega en Rev. Een simpele tekst en beat krijgen het gezelschap van een smerige gitaar: het basisrecept voor een genietbaar streepje electro-punk. Dit is een remake van een nooit eerder uitgebracht nummer uit 1983. Recentelijk verscheen het nog op eM’s cdr-release Love Songs op Domestica Records die tevens als extra bij de eerste 150 LP’s van S.M. Nurse gevoegd zat.

‘Not For Me’ waarvan we vooral ook het funky baslijntje blijven onthouden is een recentelijke herwerking van een nummer afkomstig van eM’s tweede cassette B-Movie (1986).

Het leukst vinden we echter het nieuwe nummer op deze tape: ‘Only Some Old Dogs And You And Me’ (een verwijzing naar de hond die de reisplannen teniet deed?). Pure, onversneden minimal wave met een typisch synthgeluidje en elektronische drums. Een aangename zangpartij maakt het nummer helemaal af. Ook nieuw is ‘Be Humble To Nature’ dat dan weer de funky ondertoon nog wat meer in de verf zet.

Of het koppel Konings vooralsnog ooit in New York zal geraken daar hebben we het raden naar. Feit is dat dankzij deze tape er alvast denkbeeldig gereisd kan worden. Of dit voldoende is om de huiselijke vrede te bewaren, kunnen we alleen maar hopen.

eM

Dimi Brands
24/03/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 27/01/2022 : Oracula Records kondigt eindelijk de nieuwe releases aan op vinyl.

Niet dat het label er zo veel aan kan doen... Op de bandcamp pagina van dit fijne Spaanse label staan al een paar maand nieuwe titels te blinken maar diegene die deze ook effectief op de fysieke drager willen kunnen binnenkort eindelijk worden bediend. Door problemen en oponthoud (iets waar wel meerdere kleinere labels mee kampen) in de perserijen ...

lees meer...
NIEUWS 26/01/2022 : Dolva Sana, nieuw en Belgisch

Het project Dolva Sana brengt koude, grimmige en minimalistische synth pop beïnvloed door new wave, krautrock, vroege synth pop en andere pioniers van de elektronische muziek. Het project, een collaboratie tussen muzikant en producer Frederic Caure (Kortrijk, België) en Jake Harding (London, VK), werd opgericht in 2021. "Hard-boiled ...

lees meer...
NIEUWS 25/01/2022 : Nieuw werk van Principe Valiente op komst

Altijd al raar gevonden dat deze Zweedse post punkers niet ietwat meer populariteit genieten. Wat mij betreft mogen ze gerust op de komende Halloween editie van Sinner’s Day staan, temeer daar eind maart, eindelijk (vier jaar na “Oceans”), een nieuw album van deze heren verschijnt dat de titel “Barricades” mee ...

lees meer...
NIEUWS 25/01/2022 : Cold Transmission zet 2022 goed in!

Over dit Duitse post punk label hebt u alvast één en ander gehoord hier bij Dark Entries, en terecht want er zitten een paar heuse pareltjes in hun catalogus. Nu pakt het label uit met een nieuwe release van het Canadese The Gathering, “Parade”, en dat zomaar na 30 jaar windstilte! The Gathering werd in 1985 geformeerd ...

lees meer...
NIEUWS 24/01/2022 : Mildreda scoort in de cinema!

Het dark electro project van Oostendenaar Jan De Wulf is met de clip van “Liaisons Dangereuses” (welke u uiteraard hieronder vindt) zomaar even geselecteerd door het Brusselse festival van de onafhankelijke film en wel in de categorie “The Rabbit Holes”. Een categorie waarin kortfilms worden opgenomen met een surreëel ...