casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.889 items

   

Elyose
Ipso Facto
Symphonic Metal
18/09/2015 : Elyose - Ipso Facto
Eigen beheer  Eigen beheer
18/09/2015, Dimi Brands

Toen het lolita-popje op de cover van deze cd tevoorschijn werd gehaald op de redactievergadering, dacht ik dat dit schijfje zijn weg naar collega Peter De Koning zou vinden, maar niets was minder waar.

Uw nederige dienaar kreeg dit toegeschoven, deze Franse band zou een mengeling van metal en electro ten gehore brengen. En aangezien ondergetekende nog een verleden heeft gehad met een Franse metalzangeres, besloot ik dan maar eens mijn oor te luister te leggen bij Elyose.

Hoewel ik geen groot metal-fan ben, kan ik op tijd en stond wel een streepje verdragen. In beperkte doseringen, weliswaar.

Als het geheel daarenboven dan nog bombastisch en lichtelijk over the top te noemen is, gaat de genietbaarheid eveneens de hoogte in.

Wat Elyose mag betekenen, we hebben er het raden naar, wat we wel weten is dat we hier 11 songs voorgeschoteld krijgen die qua speltechniciteit, en qua schitterende vocalen zeker niet moeten onderdoen voor genregenoten gelijk Therion, After Forever, en dergelijke.

De bio van Elyose leest als een sneltrein, de TGV is niet voor niets een Franse verwezelijking.

Ipso Facto is de tweede in eigen beheer uitgebrachte plaat voor Elyose. In de bio van de band lezen we dat de groep een feit werd toen in 2009 de klassiek geschoolde zangeres Justine Daaé bassist Ghislain Henry ontmoette in Parijs. De twee namen een EP (Théogyne) op die meteen op bijval kon rekenen van zowel recensenten als muziekliefhebbers wereldwijd.

De uitdagende, frisse kijk op gothic/symfonische metal werd geloofd, dankzij het integreren van dance-georiënteerde electronica in hun geluid.

Dankzij de grote media-aandacht die hen ten beurt viel, was de band, hoewel nog zeer jong, gelanceerd, en gaven ze enkele goed ontvangen live-optredens op prestigieuze locaties zoals ‘La Boule Noir’ en ‘La Scène Bastille’ in Parijs, waarmee ze een vaste kern trouwe en gepassioneerde fans wisten aan te trekken.

Een jaar later, we schrijven het jaar 2010 werd gewijd aan het schrijven van nieuw materiaal en het verfijnen van de line-up.

Drummer Patrick Cazu voegde zich bij de band in december van dat jaar, en een maand later begonnen ze te werken aan hun debuutalbum, dat zes maanden later uiteindelijk klaar was.

Die periode ging de band ook weer op tour, wat hen ook in België bracht.

In juli, gedurende vijf weken, nam de band het debuutalbum Théogyne (inderdaad, dezelfde titel als de eerder uitgebrachte EP, en 3 van de 6 nummers van de EP vonden ook hun weg naar dit debuutalbum) op, eveneens in België, meer bepaald in de Piste Rouge Studio te Brussel, en bracht het uit in eigen beheer.

Een plaat die naar eigen zeggen de platgetreden paden af ging, door een soort metal te brengen die moeilijk in een vakje onder te brengen zou zijn, en klassieke en electronische arrangementen combineert. Met als constante Justine’s sensuele, vaak smachtende maar voornamelijk opera-stem.

Eind 2011 werd een nieuwe gitarist aangenomen in de persoon van Antoine Bouchet, en vlak na de release van Théogyne, de eerste maart 2012, werd Elyose uitgekozen door Therion zelve om op te treden als support act tijdens de 21 optredens die deze legendarische Zweedse band, waarmee Elyose toch heel wat raakvlakken heeft, zou geven op hun Europese tournee in de herfst van dat jaar. Een speciale tournee want behalve een nieuw album (Les Fleurs Du Mal) vierde Therion ook zijn 25ste verjaardag.

Deze tour bracht Elyose in 12 Europese landen (waaronder ook weer België, meer bepaald Trix te Antwerpen) en was een privilege voor de band om in optimale omstandigheden (wat betreft klank en licht) een groter publiek te bereiken, met opkomsten varierend tussen 500 en 1300 mensen.

Tevens een unieke kans om hun live-optredens verder te verfijnen en sterker dan ooit terug te keren.

Begin 2013 begon de band al aan het schrijfproces voor een nieuw album, ondertussen nog een paar shows spelend in Frankrijk, om het nieuwe materiaal al eens uit te testen.

De nieuwe versie van Elyose bleek zwaarder, met een grotere nadruk op de dynamiek van de muziek en live instrumenten.

In november 2013 werd weer een nieuwe gitarist welkom geheten, Marc De Lajoncquière ging vanaf nu eerder aangenomen Antoine Bouchet vervangen, en in februari 2014 mocht Elyose een andere metal/opera diva vergezellen als support act, niemand minder dan ex-Nightwish chanteuse Tarja Turunen, nam Elyose 8 shows mee voor optredens in Nederland, Frankrijk en Engeland.

Hierna werd er verder gewerkt aan deze Ipso Facto, dat ook weer in eigen beheer uitgebracht werd, maar wereldwijd verdeeld wordt door Season Of Mist.

U leest het, het is snel gegaan voor deze Franse band, wat toch de nodige ambitie verraadt.

Goed, Ipso Facto dan, je kan er niet over spreken zonder Justine’s stemgeluid te vermelden, voor mij persoonlijk is het dan ook het belangrijkste instrument van deze plaat, want laat ons eerlijk zijn, de electronica waarover sprake overheerst hier zeker niet, dit is op en top een metalplaat geworden. De electronica-elementen zijn eerder een aanvullende toets, en zijn vaak zelfs eerder subtiel dan prominent aanwezig.

Het stemgeluid dat dit frêle meisje uit haar keel weet te toveren is anderzijds wel indrukwekkend te noemen. Waren we in het verleden al onder de indruk van Franse chanteuses gelijk Candice Clot en Rachel Aspe van Eths, die Angela Gossow (Arch Enemy) naar de kroon staken met hun gebrul, dan durven we hier gerust zeggen dat Justine niet moet onderdoen voor Tarja Turunen (ex-Nightwish)... Inderdaad, net als de Finse beschikt Justine over een loepzuivere operastem.

De andere muzikanten trachten volop de aandacht naar zich toe te trekken door het duel met Justine’s stem aan te gaan: de gitaarakkoorden vliegen als geweersalvo’s om de oren, de basdrums rollen overuren, de metalpuristen zullen het geweldig vinden. Deze niet-volgeling van het genre stelt vast dat de stem de zegevierende factor is in dit duel.

Op ‘Plus Qu’Humain’ mag Florent Jannier van de Franse orientiaalse metalband Arkan mee komen zingen, nuja grunten moeten we hier zeggen, waardoor we meteen denken aan een mengeling van zowel vroege (grunts) als latere (door het gebruik van de electronica) Theatre Of Tragedy.

Gelukkig beperkt zich dit tot één nummer, want deze combinatie hebben we ondertussen al wel genoeg gehoord, het pleit dan ook in het voordeel van Elyose dat ze de focus richt op Justine’s stem, die zijn best tot zijn recht komt zonder afleidende tweede zangstem.

Een eindresultaat dat feeëriek met futuristisch weet te verenigen, maakt dit tot een aangename luisterervaring.

Momenteel behoren ze nog niet echt tot de groten uit het genre, maar de kiemen zijn duidelijk gezaaid, en wie weet zijn binnen een paar jaar de rollen wel omgekeerd, en is het aan Elyose om een support act uit te kiezen. Het is voorlopig nog een beetje koffiedik kijken, maar potentieel heeft dit bandje zeker en vast!

Elyose

Dimi Brands
18/09/2015

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 25/10/2021 : Enter the Batcave op Sinner’s Day!

Sinner’s Day komt nu wel zeer dichtbij, rep je dus voor een ticket, u krijgt er drie dagen van 30 oktober tem 1 november maar liefst 54 bands op twee podia. Als u het allemaal niet kunt bij houden kunt u ook de Sinner’s Day app installeren. Stel je eigen tijdstabel samen met deze app en de app laat je ook toe met vriendinnetjes ...

lees meer...
FOTO'S : Front 242 - @ Depot Leuven, 22/10/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Radical G - @ Depot Leuven, 22/10/2021 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Flying Horseman en Peenoise (voorprogramma) - ...weer op de bühne én op de kaart met een geslaagde thuismatch...

Om redenen ons allen wel gekend moest de Antwerpse band Flying Horseman wachten om hun album Mothership, hun zesde album in een zo goed als vlekkeloze carrière, in levende lijve aan ons voor te stellen. Wanneer dat ook nog eens achter mijn hoek, in De Roma, gebeurt dan zeg ik geen nee… Tijdens gekeuvel met oude bekenden kwamen ...

lees meer...
NIEUWS 20/10/2021 : Sinner’ Day, zwart heeft veel tinten (deel 3 Allerheiligen)

Mijn persoonlijke voorkeuren voor de derde dag Sinner’s Day, we zitten immers in de laatste rechte lijn want nog 10 keer slapen en het is zover. Feest. Een ‘Alle Heiligen’ feesten mee op maandag 1 november in Heusden Zolder en wel op twee podia. Hopelijk hebt u dag 1 en dag 2 overleefd. Want ook op 1 november valt er één ...

lees meer...
INTERVIEW : WINTERSTILLE - Dit zijn twee tegenstrijdige aspecten van het individualisme: de belofte dat je alles in het leven kunt bereiken en de beschuldiging aan het individu als je dat niet kunt bereiken.

Eind oktober 2020 kwam ‘Puin van dromen’ uit, het debuut van Winterstille. De plaat biedt een mengeling van folk, chanson en gothic. Winterstille zal op 12 november zijn cd voorstellen in zaal De Krop in Kampenhout, en op 13 november het Porta Nigra Autumn Passage openen in Aarschot. Reden genoeg om eens dieper te graven naar de ...

lees meer...
NIEUWS 19/10/2021 : 25 jaar Whispers In The Shadow: video voor 'Back To The Wound'

Whispers In The Shadow blaast 25 kaarsjes uit. In de afgelopen kwarteeuw hebben ze 10 platen uitgebracht. En dat willen ze in de kijker brengen door een uitstekende compilatie: 'Gilding the Lily - A Restrospective'. Daarop hebben ze niet enkel hun beste nummers verzameld, maar ze hebben ook verschillende nummers terug onder handen ...

lees meer...
NIEUWS 19/10/2021 : A Slice Of Life: Coraline (The Foreing Resort Remix)

Hoe zat het weer met A Slice Of Life? Oh ja, ze hebben in 2018 een prachtig debuut uitgegeven: 'Restless'. We weten uit goede bron dat ze sindsdien heel wat nieuwe nummers geschreven hebben en zelfs dat ze aan een nieuwe plaat werken. In de tussentijd verrassen ze ons nu en dan met een remix uit hun debuut, zoals 'Sweet Sin' ...

lees meer...
NIEUWS 19/10/2021 : Dark Entries zoekt vers bloed

Ware vampieren zijn wij, die in de duisternis jagen op warmbloedige wezens om onze dorst aan te laven… Yep, we zoeken naar vers bloed om ons magazine te versterken. Uiteraard gaat onze voorkeur hierbij uit naar jonge maagden, maar op onze leeftijd en met ons uiterlijk kunnen we niet al te veeleisend zijn. Je geslacht, leeftijd of uiterlijk ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Aksak Maboul - ...met een nostalgische sound tegelijk de toekomst in @ Het Bos, Antwerpen, 14 oktober 2021

Aksak Maboul is al sinds 1977 onder ons, maar heeft in die tussentijd slechts 4 albums uitgebracht. Een en ander heeft te maken met het feit dat oprichter (en enige oorspronkelijk lid) Marc Hollander daarnaast ook nog zijn label Crammed Disc (voor onze scène vooral bekend van Tuxedomoon) te runnen heeft. Crammed Discs is bekend om zijn ...

lees meer...
FOTO'S : Sovjet War - @ Depot Leuven, Breaking Barriers 09/10/2021 door Luc Luyten

lees meer...
INTERVIEW : GERT - Sinds 2019 zijn we officieel een Nederlandstalig DIY kleinpunk kwartet

Gert - ook bekend als Gert Kleinpunk - maakt al zeventien jaar muziek, maar heeft nog nooit een interview gegeven. Daar moest verandering in komen, vond Malcolm Nix, te meer daar Gert op 9 oktober op Breaking Barriers in Het Depot te Leuven speelt... Zo, eindelijk een interview met Gert, die ondertussen wel al ongeveer zeventien jaar een ...