casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.718 items

   

Elvya Dulcimer
Untold Stories
Ethereal / Heavenly Voices - Folk / Ethnic / Tribal - Medieval
30/01/2016 : Elvya Dulcimer - Untold Stories
Eigen beheer  Eigen beheer
30/01/2016, Dimi Brands

Toen de affiche voor het Black Easter Festival, binnen enkele maanden te Antwerpen, bekend gemaakt werd, was er een naam die niet meteen een belletje deed rinkelen: Elvya Dulcimer.

De uitstekende programmakeuze van de organisatie indachtig twijfelden we dan ook niet lang om een promo’tje van de dame in kwestie aan te vragen.

Deze dame in kwestie komt uit het Limburgse Genk en maakt met deze Untold Stories haar debuut. Een opmerkelijke verschijning trouwens deze Elvya, die zich in het dagelijkse leven Liesbeth laat noemen met haar lange haren en kunstzinnige nagels (twee uiterlijke kenmerken die zeer belangrijk zijn voor haar) maar des te meer met het niet zo alledaagse instrument waarmee ze zichzelf begeleidt: de ‘hammered dulcimer’ oftewel het hakkebord. Dit is een snaarinstrument dat familie is van de citer en de cimbalom. Het instrument wordt bespeeld met hamertjes en is meestal trapeziumvormig. Het hakkebord is de West-Europese variant van de hammered dulcimer.

Elvya omschrijft haarzelf als een elfje, en met al deze aangereikte info kunnen we al meteen een beeld vormen van de muziek die we mogen verwachten.

Het zal moeilijk zijn om de woorden natuur, bos, sprookjesachtig en dromerig te vermijden, maar laat dat nu toevallig allemaal dingen zijn die hier altijd wel goede punten weten te scoren.

Mits goed gebracht natuurlijk, en wat dat betreft zit je alvast gebeiteld bij de jonge Limburgse.

Untold Stories is namelijk een hele mooie plaat geworden, voor ons een zeer fijne eerste kennismaking met haar eigenzinnige instrument, maar ook met de mooie engelenzang die dit elfje weet te produceren.

13 nummers (inclusief intro en outro, en enkele kortere instrumentaaltjes) die stuk voor stuk op compilaties als Zillo Mittelalter en Miroque gezwierd kunnen worden, en geen mal figuur zouden staan tussen de Faun’s, Blackmore’s Night’s, Qntal’s van deze wereld.

Maar ook de gothic metalfans zullen dit wel weten te smaken, zowel de zangstem van Liesbeth, als de ballads op het album hebben voldoende potentieel om ook deze fans naar zich toe te trekken.

Wat meteen haar gastbijdragen aan de albums Symphonies Of The Night (2013) en het recent verschenen King Of Kings van Leaves' Eyes verklaart, en waar de gothic metal fans misschien al een eerste keer kennis hebben gemaakt met Elvya.

In 2012 speelde ze ook al mee op de plaat van Arjen Anthony Lucassen’s Lost In The New Real.

Het lijstje gastmuzikanten en vele instrumenten is ook schier eindeloos op deze Untold Stories, van cello tot hurdy gurdy, van harp tot fluit, van accordeon tot keelgezang, dit alles maakt van deze debuutplaat een rijk gevuld album dat een feest voor onze oren geworden is.

De elektronische elementen die ‘Leave Me’ kleuren zijn een welkome afwisseling, die een groep als Qntal voor de geest roepen.

Een zeer volwassen debuut trouwens van deze jongedame, wat verraadt dat ze beslist nog heel wat in haar mars heeft in dit genre. In 2014 deed ze zelfs mee aan de preselecties voor het Eurosongfestival, maar wist ze niet door te stoten tot de finale, om maar te zeggen dat de nodige ambitie deze jongedame niet vreemd is.

Onze kop er af als ze niet, naast Black Easter in april, deze zomer op Castlefest zal optreden.

Elvya Dulcimer

Dimi Brands
30/01/2016

HomeContactSitemap
Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 06/04/2021 : La Merde lost eerste teaser voor nieuwe album La Vie en Noir.

In Gent worden terug de degens gekruist... wie een beetje op de hoogte is van groepen en de symbolen die ze gebruiken weet dat we het dan hebben over La Merde, het duo dat er aardig in slaagt om de neofolk-vlam in eigen land brandende te houden. Dit resulteerde reeds in 3 zeer goed ontvangen cassettes die ze in eigen beheer uitbrachten. ...

lees meer...
NIEUWS 01/04/2021 : Corona treft Leichtmatrose ...

Andreas Stitz, de anders zo energierijke zanger van het Duitse folk/chanson gezelschap Leichtmatrose heeft zijn gevecht met corona goed doorstaan. Dat het een diepe indruk op hem heeft nagelaten, bewijst deze videoboodschap . Hier bij Dark Entries wensen we hem alvast een verder spoedig herstel toe. Leichtmatrose

lees meer...
NIEUWS 29/03/2021 : Digitale rereleases voor cult act Ghosting

Bij Dark Dimensions verschijnen twee cult albums opnieuw: “Romantic Death”(1993) en “Lips Like Red”(1995) van de Duitse gothic cult formatie Ghosting. Ghosting was een groep rond frontman Sascha Tayefeh die in 1989 te Koblenz werd opgericht. Ook bij ons surfte de groep mee op de hernieuwde belangstelling in het gothic ...

lees meer...
NIEUWS 29/03/2021 : Nieuwe digitale ep voor You Life On Hold

Your Life On Hold verwacht een hete zomer maar wil tot het zover is het vuur brandende houden. Dat doen John Wolf en de zijnen met een nieuwe digitale ep "Imprisoned" die komende vrijdag, 2 april, op alle gangbare digitale platformen staat te verschijnen. 1 April was een beetje lullig geweest, vandaar. Op de ep “Imprisoned” ...

lees meer...
NIEUWS 25/03/2021 : Gönül Yarası: Liana met pijn in het hart.

Liana, oftewel de samensmelting tussen de zussen Lia en Lena wisten met hun vorige singles het hart van Dark Entries reeds te beroeren. Met hun Turks/Armeense roots die ze niet schromen om in hun elektronische, dromerige muziek te verwerken, mikken ze met hun nieuwste single weer, en deze keer ook vrij letterlijk, richting de hartstreek. ‘Gönül ...

lees meer...
INTERVIEW : THE IMAGINARY SUITCASE - Het grootste deel van mijn leven heb ik me gedragen zoals ik dacht dat ze wilden dat ik me gedroeg. En dat is oplichterij.

The Imaginary Suitcase – het soloproject van Laurent Leemans – heeft weer een nieuw epos uitgebracht: ‘The gods gave you victory today only to make your final defeat more bitter’. Dat is een hele mond vol en ook een heel pessimistisch citaat (van een Romeinse veldheer na een verloren veldslag tegen de Kelten), twee ...