casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

6.941 items

   

Elvya Dulcimer
Untold Stories
Ethereal / Heavenly Voices - Folk / Ethnic / Tribal - Medieval
30/01/2016 : Elvya Dulcimer - Untold Stories
Eigen beheer  Eigen beheer
30/01/2016, Dimi Brands

Toen de affiche voor het Black Easter Festival, binnen enkele maanden te Antwerpen, bekend gemaakt werd, was er een naam die niet meteen een belletje deed rinkelen: Elvya Dulcimer.

De uitstekende programmakeuze van de organisatie indachtig twijfelden we dan ook niet lang om een promo’tje van de dame in kwestie aan te vragen.

Deze dame in kwestie komt uit het Limburgse Genk en maakt met deze Untold Stories haar debuut. Een opmerkelijke verschijning trouwens deze Elvya, die zich in het dagelijkse leven Liesbeth laat noemen met haar lange haren en kunstzinnige nagels (twee uiterlijke kenmerken die zeer belangrijk zijn voor haar) maar des te meer met het niet zo alledaagse instrument waarmee ze zichzelf begeleidt: de ‘hammered dulcimer’ oftewel het hakkebord. Dit is een snaarinstrument dat familie is van de citer en de cimbalom. Het instrument wordt bespeeld met hamertjes en is meestal trapeziumvormig. Het hakkebord is de West-Europese variant van de hammered dulcimer.

Elvya omschrijft haarzelf als een elfje, en met al deze aangereikte info kunnen we al meteen een beeld vormen van de muziek die we mogen verwachten.

Het zal moeilijk zijn om de woorden natuur, bos, sprookjesachtig en dromerig te vermijden, maar laat dat nu toevallig allemaal dingen zijn die hier altijd wel goede punten weten te scoren.

Mits goed gebracht natuurlijk, en wat dat betreft zit je alvast gebeiteld bij de jonge Limburgse.

Untold Stories is namelijk een hele mooie plaat geworden, voor ons een zeer fijne eerste kennismaking met haar eigenzinnige instrument, maar ook met de mooie engelenzang die dit elfje weet te produceren.

13 nummers (inclusief intro en outro, en enkele kortere instrumentaaltjes) die stuk voor stuk op compilaties als Zillo Mittelalter en Miroque gezwierd kunnen worden, en geen mal figuur zouden staan tussen de Faun’s, Blackmore’s Night’s, Qntal’s van deze wereld.

Maar ook de gothic metalfans zullen dit wel weten te smaken, zowel de zangstem van Liesbeth, als de ballads op het album hebben voldoende potentieel om ook deze fans naar zich toe te trekken.

Wat meteen haar gastbijdragen aan de albums Symphonies Of The Night (2013) en het recent verschenen King Of Kings van Leaves' Eyes verklaart, en waar de gothic metal fans misschien al een eerste keer kennis hebben gemaakt met Elvya.

In 2012 speelde ze ook al mee op de plaat van Arjen Anthony Lucassen’s Lost In The New Real.

Het lijstje gastmuzikanten en vele instrumenten is ook schier eindeloos op deze Untold Stories, van cello tot hurdy gurdy, van harp tot fluit, van accordeon tot keelgezang, dit alles maakt van deze debuutplaat een rijk gevuld album dat een feest voor onze oren geworden is.

De elektronische elementen die ‘Leave Me’ kleuren zijn een welkome afwisseling, die een groep als Qntal voor de geest roepen.

Een zeer volwassen debuut trouwens van deze jongedame, wat verraadt dat ze beslist nog heel wat in haar mars heeft in dit genre. In 2014 deed ze zelfs mee aan de preselecties voor het Eurosongfestival, maar wist ze niet door te stoten tot de finale, om maar te zeggen dat de nodige ambitie deze jongedame niet vreemd is.

Onze kop er af als ze niet, naast Black Easter in april, deze zomer op Castlefest zal optreden.

Elvya Dulcimer

Dimi Brands
30/01/2016

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 21/07/2018 : Mono Inc.: Long Live Death

‘Viva La Muerte!’ De leuze werd gelanceerd door de fascistische José Millán-Astray y Terreros, die het Spaanse vreemdelingenlegioen oprichtte tijdens de burgeroorlog in de jaren 30. Hij voegde er ook ‘dood aan de intelligentie’ toe (of dood aan de intelligentsia), om extra in de verf te zetten hoe sterk ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2018 : Ministry, Dimmu Borgir, Epica en Behemoth op het Alcatraz-festival

Al jaren staat het Alcatraz-festival in Kortrijk garant voor een keure aan metalgrootheden die het anders zo vrome en rustige West-Vlaanderen komen wakkerschudden. Ook dit jaar heeft het festival weer heel wat moois te bieden. Onder andere Ministry, Dimmu Borgir, Epica, Behemoth, Satyricon, Amorphis en Alestorm zullen er uw oren komen beschadigen. ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2018 : Katrina zonder W-aves op het W-festival

Het kan verkeren. Op minder dan een maand van het W-festival moet het Zweedse Secret Service afhaken. Ze stonden geprogrammeerd op zaterdag 18 augustus. Het W-festival maakt zijn reputatie verder waar en heeft prompt voor een vervanger van formaat gezorgd: Katrina, de voormalige zangeres van Katrina & The Waves. U zult op de zonneschijn ...

lees meer...
NIEUWS 19/07/2018 : Morgan King: Janet & John

Wie de nieuwe single van Morgan King hoort zal, misschien niet meteen horen dat hij ooit één van de meest succesvolle houseproducers ter wereld was. Zijn wortels had hij evenwel in de new wave, en na zich in de jaren 90 een tijdje teruggetrokken te hebben uit de muziekwereld, is hij meer experimentele elektronische muziek beginnen ...

lees meer...
NIEUWS 19/07/2018 : Theatre of Hate deelt live-versie van 'The Klan'

Theatre of Hate maakte begin jaren 80 furore met maatschappijkritische post-punk, destijds werd ook wel eens de term 'positive punk' gebruikt, maar die is wat in onbruik geraakt. Hoe dan ook, de groep bestaat nog steeds en Kirk Brandon en de zijnen treden - zeker sinds de uitgave van 'Kinshi' in 2016 - weer regelmatig op. Verleden ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
INTERVIEW : Antipole - Ik zou nog heel graag remixes willen maken voor She Past Away of Lebanon Hanover, maar ik twijfel of ze al ooit van Antipole hebben gehoord.

Het verhaal van hoe een eenmansband zich weet te integreren in de hedendaagse wereld van de postpunk. En daarbij vooral weet samen te werken met goeie vrienden. Antipole kwam voor het eerst in ons vizier door het album Northern Flux dat werd uitgebracht via het Franse Unknown Pleasures-label. Een album dat donkerheid met lichtheid wist ...

lees meer...
INTERVIEW : THEATRE OF HATE - Ik wil in elk geval niet werken voor de realiteit of de winst van iemand anders.

Theatre of Hate heeft met 'Westworld' muziekgeschiedenis geschreven. Ze maakten postpunk met grauwe, rauwe nummers die niet bepaald overvloeiden van optimisme. De groep leefde een kort maar krachtig bestaan tot de groep overging in Spear of Destiny in 1982. Vandaag is het evenwel Theatre of Hate dat terug van zich laat horen. In 2016 ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : THE CURE - 40 jaar met de handjes in de lucht

The Cure bestaat 40 jaar, en dat werd verleden zaterdag met veel poeha gevierd in Londen. Fans van over de hele wereld hebben zich verzameld in Hyde Park om optredens te zien Editors, Goldfrapp, Interpol en nog wat andere namen, maar toch vooral om het twee uur durende concert mee te maken van het feestvarken zelf. Robert Smith had aangekondigd ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : ART ABSCONs (07-07-2018, The Secret Grove, Duisburg) - Wat ruist er door het Duisburgse struikgewas?

Het meest exclusieve concert waarover u op onze pagina’s lezen kunt, zal hoogstwaarschijnlijk de review zijn waar uw ogen momenteel over glijden. Een tijdje terug ontving ondergetekende namelijk op Facebook een privé bericht van Michael Tellbach, beter gekend als Art Abscons. Hij nodigde me uit voor een privé evenement ...

lees meer...
FOTO'S : Lacuna Coil - @ Graspop door Luc Luyten, 24/06/2018

lees meer...
FOTO'S : Eisbrecher - @ Graspop door Luc Luyten, 24/06/2018

lees meer...
FOTO'S : Marilyn Manson - @ Graspop door Luc Luyten, 23/06/2018