casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

9.076 items

   

Elisa Waut
Portraits And Landscapes
Dreampop - Pop
31/10/2015 : Elisa Waut - Portraits And Landscapes
Starman Records
31/10/2015, Dimi Brands

De prijs voor opmerkelijkste comeback van het jaar zal in 2015 tot nader orde naar een band van eigen bodem gaan.

17 jaar geleden bracht Elisa Waut hun zesde album Mystica uit, waarna het oorverdovend stil werd rond deze sympathieke familieband (broer en zus Elsje en Hans Helewaut aangevuld met Elsje’s man, en ex-Red Zebra bassist Chery Derycke).

Zelf ben ik te jong om te kunnen meespreken over de hormonale oprispingen die vele mannelijke 40 plussers zullen koppelen aan de naam Elisa Waut, al herinner ik me wel nog levendig dat ‘Four Times More’ in mijn kinderjaren veelvuldig te horen was op de radio.

In 1984 wist Elisa Waut Humo’s Rock Rally te winnen, dat jaar stonden o.a. ook Mensen Blaffen en Chow-Chow (met Bea Van Der Maat, pre-Won Ton Ton) in de finale en de groep zou de komende 15 jaar in totaal 6 langspelers uitbrengen.

Ook haar duet met Raymond Van Het Groenewoud voor de titeltrack van de film Sailors Don’t Cry, zal altijd in ons geheugen gegrift blijven.

Sinds 1992 baat Elsje samen met haar man Chery The Body Shop in Brugge uit, en in 2000, een jaar na hun (voorlopig) laatste plaat, bouwt het echtpaar een oude boerderij in het West-Vlaamse Zarren om tot een bed & breakfast, die in 2003 zijn deuren zou openen.

The Body Shop vervangen ze door de ‘Ark van Zarren’-winkel, met landelijke interieurartikelen.

Muzikaal was het dus plots stil rond Elisa Waut, al dient gezegd te worden dat Elsje niet helemaal gestopt was met muziek maken. In 2002 start ze, ook samen met haar man het spirituele project Ark, samen met verder nog Ivan Smeulders en Marie-Anne Coppens (nu in Kapitein Winokkio), muziek voor een beperkter publiek met andere woorden, dat hun voorlopig laatste cd in 2009 uitbracht. Lezers van Dark Entries met een voorliefde voor rituele, spirituele mantra’s kan ik Ark van harte aanbevelen!

Maar voor het grote publiek leek Elsje dus helemaal van de muzikale radar verdwenen te zijn, dus was het een grote verrassing toen ik op de radio van het werk nota bene de voorstelling van hun nieuwe single ‘Blossom’ voorgeschoteld kreeg.

Even later volgde er nog een tweede single (‘Portrait’) om te bevestigen dat Elisa Waut weer helemaal terug van weggeweest is.

Deze twee singles moesten ons dus warm maken voor deze verrassende comebackplaat, die de titel Portraits And Landscapes meekreeg, en waar Elsje vanop de wolken als het ware naar je toe gezweeft komt.

Deze hoes verraadt meteen ook dat Elisa Waut nog steeds grossiert in zweverige dreampop, wat na beluistering alleen maar bevestigd kan worden, mede door het gebruik van strijkers wordt een heerlijk dromerig lazy sunday-gevoel opgewekt, en muzikaal doet het vaak erg denken aan de pop van Hooverphonic, popmuziek waarin de tijd even lijkt stil te hebben gestaan.

De kiemen van de succesformule uit de jaren ‘80: lichtvoetige, dromerige popmuziek, met een scheutje soul en voorzien van fluweelzachte arrangementen zijn nog steeds duidelijk aanwezig.

Misschien een tikkeltje gedateerd, maar daar malen we niet om, aangezien de songs met een zodanig vakmanschap gesmeed zijn, dat dit geen enkel moment stoort.

Het dromende meisje uit de jaren ‘80 is ondertussen rijper geworden, en heeft ondertussen al wat onvermijdelijke lessen uit het leven getrokken, wat zich vertaald in persoonlijke, reflecterende teksten over de liefde en alle andere vraagstukken die het leven zelve met zich meebrengen, waarin toch nog iets van dat onschuldige meisje uit vroeger tijden schuilt.

“When I’ll be gone, what will they say, will they miss me, or will they forget?” zingt Elsje in ‘I Don’t Want To Get Hurt’, om hierop te antwoorden kunnen we alvast zeggen dat we blij zijn dat we Elisa Waut terug in het muzieklandschap mogen verwelkomen, en de radioprogrammatoren zouden dit ook moeten zijn, want met deze plaat hebben ze twaalf nummers die een groot publiek zou kunnen aanboren, en perfect past in zowel de programmatie van zowel Radio 1 als 2.

En Elsje zelf, 54 ondertussen, mag naast gehoord, zeker ook nog gezien worden, wat het fraai vormgegeven boekje nog eens dubbel en dik in de verf zet.

Dark Entries heeft binnenkort een interview met de Brugse zangeres, waarin ze zelf een woordje meer mag vertellen over deze opmerkelijke comeback en deze nieuwe plaat.

Elisa Waut

Dimi Brands
31/10/2015

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2022 : Sinner’s Day Summer 2023, de eerste namen!

Ja u leest dit goed, de 2022 editie is nog maar net afgelopen en de organisatie gooit nu al een reeks namen voor onze voeten voor volgend jaar en struikelen zult u. Op deze affiche heel wat exclusiviteiten voor 2023; Project Pitchfork, Modern English, When In Rome, Corpus Delicti, Tyske Ludder, Golden Apes, NNHMN, Dorsetshire, Solor Dolorosa, ...

lees meer...
NIEUWS 25/06/2022 : Gert wil recht op roes voor iedereen

Gert, ook bekend als Gert Kleinpunk, brengt in augustus een nieuwe plaat uit: 'Alles is nog niet verloren'. En dat alles nog niet verloren is, zal u wel duidelijk worden. 18 geëngageerde nummers kun je erop verwachten, maar ook een inzicht in het leven en denken van Gert. Dat hij bijvoorbeeld al drie jaar gestopt is met alcohol, ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten