casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.474 items

   

Elefant
Bejahung
Alternative Rock - Indie - Krautrock - Prog - Sludge
22/10/2020 : Elefant - Bejahung
9000 Records  9000 Records
22/10/2020, Dimi Brands

The Van Jets wonnen Humo’s Rock Rally in 2004, tien jaar daarvoor was die eer weggelegd voor het onvolprezen Evil Superstars.

Nog eens 16 jaar later, het huidige en tevens volmondig vervloekte 2020 dus, staat Elefant met een flinke portie peperkorrels in de reet ongedurig voor de poort te schuifelen. Zeg gerust de poort van de doorbraak, want twee jaar na het overtuigende debuut Konark Und Bonark dient er met het eveneens vreemd getitelde Bejahung bevestigd worden.

Dit door middel van potige rock die (sorry voor de flauwe woordspeling die men zelf waarschijnlijk al een keertje te veel gehoord heeft) stevig van jetje geeft.

De goede verstaander kan dan al wel raden dat Elefant een project betreft van een van de leden van The Van Jets. Hun gitarist, Wolf Vanwymeers (bij Elefant op zang en bas) vond drie andere kompanen die allen actief zijn in uiteenlopende bands met toch wel de nodige faam: Maarten Flamand (The Antler King), Mario Govaerts (Arquettes) en Stijn Vanmarsenille (Drums Are For Parades, Future Old People Are Wizards).

Waarom ik er eveneens Evil Superstars bij betrek, vraagt u zich misschien af? De reden is tweeërlei: er wordt wel eens gezegd dat de muziek uit je tienerjaren voor altijd blijft plakken. Er valt wat voor te zeggen. Het verklaart alleszins waarom ik Evil Superstars nog steeds tot een van de beste bands die België heeft voortgebracht reken, en een groep als Van Jets compleet aan mij zijn voorbijgegaan.

Evil Superstars bleek, hoewel nooit officieel gestopt, op het einde behalve voor de bandleden een springplank naar tal van grote namen binnen de vaderlandse rock tevens een soortement supergroep in de omgekeerde richting. Mauro kon aan de slag bij dEUS, Tim Vanhamel richtte Millionaire op, Dave Schroyen belandde bij Creature With The Atom Brain... Dan kan je Elefant inderdaad wel zien als een supergroep in de klassieke zin van het woord. Als kind van de jaren 90 mag ik dan niet meer zo warm lopen voor de groepen van herkomst, het neemt niet weg dat ook ik inzie dat het stuk voor stuk bands zijn die hun steentje bijdragen aan het Belgische muzikaal aan de weg timmeren.

Elefant levert alvast naast een flinke voorhamer ook een krachtige bulldozer om dit te bewerkstelligen. Zelf zegt het viertal een uitdaging te zien in het samenbrengen van op zich uitdagend zijnde genres als krautrock, math rock, sludge, post rock en noise. Wanneer toch wel tegen de verwachting in, Bejahung best toegankelijk klinkt, kunnen we stellen dat Elefant die uitdaging tot een geslaagd einde gebracht heeft. Hun in eigen beheer uitgebrachte eerste EP met de vermakelijke titel Nordic Tanzen Am Sonntag kondigden ze aan als Neu! meets Slacktone meets Diamanda Galás meets Mykki Blanco meets Morbid Angel. Tja, als dan je interesse nog niet gewekt is, dan weten we het zelf even niet meer.

Een andere reden is omdat een nummers als ‘Rechtschreibe’ voor ons klinkt als de Superstars indien deze hun Boogie-Children R-Us album vanuit het Ruhrgebied in plaats van het exotische Heusden-Zolder op ons loslieten. Akkoord, in afstand misschien niet zo gek veel verschil, maar na beluistering zal u ongetwijfeld weten wat we bedoelen.

Elefant klinkt op Bejahung dan ook internationaal, maar dan op een Belgische manier. Een nationale invulling van de term spacerock bijvoorbeeld, zo leren we uit ‘My Race Race Is Better Than Your Race’, dienen we vooral zeer letterlijk te nemen.

Elefant speelt het soort muziek waar ik doorgaans weinig naar luister. Toch heb ik het uitzitten van Bejahung geen enkel moment als een straf ervaren, wat dus zeker in hun voordeel pleit. Bevestigen doen ze dus zeker, en ware het niet van dat vervloekte 2020 geweest, ik had hen een spetterende festivalzomer voorspeld.

Elefant

Dimi Brands
22/10/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 03/12/2020 : Dark Entries stelt voor; Cold Transmission

Er zijn labels, veel labels. Zeker in meer obscure genres waar de punk erfenis van een do it yourself mentaliteit nog overheerst. Het Duitse Cold Transmission label is zo’n label, opgericht door veertigers die vonden dat nieuwe, opkomende acts uit het post punk, dark wave, cold wave,... genres te weinig aan bod kwamen en boordnodig waren ...

lees meer...
NIEUWS 02/12/2020 : Maak postuum kennis met Dead Artist Syndrome…

Dead Artist Syndrome was het geesteskind van Brian Healy die in januari dit jaar het leven liet na een aanslepende ziekte. Bij het grasduinen op het web kwam ik bij zijn band terecht en het in 2018 heruitgegeven debuut “Prints Of Darkness", origineel uit 1990. Een album waarmee deze Amerikaan furore maakte in de goth rock scene ...

lees meer...
NIEUWS 01/12/2020 : Lacrimosa viert 30-jarig jubileum met box

Lacrimosa had ons in dit jubileumjaar - de groep bestaat in 2020 30 jaar - een nieuwe cd beloofd. Daarover is het oorverdovend stil. We hebben wel recht gehad op een wereldwijd online optreden. En Tilo Wolff wou in het eindejaarsperiode de fans nog even extra verwennen. Het zal wellicht enkel de echte fans aanspreken, want voor het kleinood ...

lees meer...
NIEUWS 01/12/2020 : 'Black Star' tweede video uit nieuwe Dive

Op 11 december komt de nieuwe Dive uit! Het belooft alweer een heerlijk donker en tormenterend werkje te worden. Om er zeker van te zijn dat u ook zo denkt, geeft Dirk Ivens - naast Dive ook actief bij The Klinik, Absolute Body Control en Sonar - een tweede video uit. Twee weken na 'Death Machine' moet deze 'Black Star' er ...

lees meer...
NIEUWS 01/12/2020 : Your Life On Hold oorlogszuchtig

En nu we toch bij Jan Dewulf aangekomen zijn... Zijn gothic rock project Your Life On Hold heeft ook een nieuwe single uit, alweer geplukt uit het gloednieuwe en uitstekende 'Echoes From The Bardo'. 'Let's Start A War' breekt met alle clichés over rockmuzikanten die tegen oorlog protesteren of popsterren die zich ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
INTERVIEW : THE BREATH OF LIFE - Neen, ik heb nooit overwogen om te stoppen met muziek maken, noch om lekkere speciale bieren te proeven.

The Breath Of Life blaast dit jaar 35 kaarsjes uit. En ze brengen een nieuwe cd uit. ‘Sparks Around Us’ bevat alweer 11 pareltjes, en we kunnen stellen dat deze tiende cd zich in het vervolg bevindt van de vorige platen, waaronder we geen enkele uitschuiver of zwakkere plaat tellen. Wel komt hij op een verrassend moment uit, namelijk ...

lees meer...
INTERVIEW : We Are Ooh People - Het was een bewuste keuze om in de schaduw te blijven en te sluimeren als een duister beest, groeiend en wachtend op de ideale biotoop om na lang broeden uit de krochten van de duisternis naar boven te kruipen.

Het zijn 5 Bruggelingen die eerder al een aantal EP’s hebben uitgebracht. En daarmee onder onze radar zijn gebleven . Een volwaardig album was nodig, en vooral de verpakking er rond, om nu wel onze aandacht te trekken. Met analoge synths en een traditioneel rock-instrumentarium hebben ze de outer space even ontvlucht om de mensheid ...