casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.966 items

   

Elefant
Bejahung
Alternative Rock - Indie - Krautrock - Prog - Sludge
22/10/2020 : Elefant - Bejahung
9000 Records  9000 Records
22/10/2020, Dimi Brands

The Van Jets wonnen Humo’s Rock Rally in 2004, tien jaar daarvoor was die eer weggelegd voor het onvolprezen Evil Superstars.

Nog eens 16 jaar later, het huidige en tevens volmondig vervloekte 2020 dus, staat Elefant met een flinke portie peperkorrels in de reet ongedurig voor de poort te schuifelen. Zeg gerust de poort van de doorbraak, want twee jaar na het overtuigende debuut Konark Und Bonark dient er met het eveneens vreemd getitelde Bejahung bevestigd worden.

Dit door middel van potige rock die (sorry voor de flauwe woordspeling die men zelf waarschijnlijk al een keertje te veel gehoord heeft) stevig van jetje geeft.

De goede verstaander kan dan al wel raden dat Elefant een project betreft van een van de leden van The Van Jets. Hun gitarist, Wolf Vanwymeers (bij Elefant op zang en bas) vond drie andere kompanen die allen actief zijn in uiteenlopende bands met toch wel de nodige faam: Maarten Flamand (The Antler King), Mario Govaerts (Arquettes) en Stijn Vanmarsenille (Drums Are For Parades, Future Old People Are Wizards).

Waarom ik er eveneens Evil Superstars bij betrek, vraagt u zich misschien af? De reden is tweeërlei: er wordt wel eens gezegd dat de muziek uit je tienerjaren voor altijd blijft plakken. Er valt wat voor te zeggen. Het verklaart alleszins waarom ik Evil Superstars nog steeds tot een van de beste bands die België heeft voortgebracht reken, en een groep als Van Jets compleet aan mij zijn voorbijgegaan.

Evil Superstars bleek, hoewel nooit officieel gestopt, op het einde behalve voor de bandleden een springplank naar tal van grote namen binnen de vaderlandse rock tevens een soortement supergroep in de omgekeerde richting. Mauro kon aan de slag bij dEUS, Tim Vanhamel richtte Millionaire op, Dave Schroyen belandde bij Creature With The Atom Brain... Dan kan je Elefant inderdaad wel zien als een supergroep in de klassieke zin van het woord. Als kind van de jaren 90 mag ik dan niet meer zo warm lopen voor de groepen van herkomst, het neemt niet weg dat ook ik inzie dat het stuk voor stuk bands zijn die hun steentje bijdragen aan het Belgische muzikaal aan de weg timmeren.

Elefant levert alvast naast een flinke voorhamer ook een krachtige bulldozer om dit te bewerkstelligen. Zelf zegt het viertal een uitdaging te zien in het samenbrengen van op zich uitdagend zijnde genres als krautrock, math rock, sludge, post rock en noise. Wanneer toch wel tegen de verwachting in, Bejahung best toegankelijk klinkt, kunnen we stellen dat Elefant die uitdaging tot een geslaagd einde gebracht heeft. Hun in eigen beheer uitgebrachte eerste EP met de vermakelijke titel Nordic Tanzen Am Sonntag kondigden ze aan als Neu! meets Slacktone meets Diamanda Galás meets Mykki Blanco meets Morbid Angel. Tja, als dan je interesse nog niet gewekt is, dan weten we het zelf even niet meer.

Een andere reden is omdat een nummers als ‘Rechtschreibe’ voor ons klinkt als de Superstars indien deze hun Boogie-Children R-Us album vanuit het Ruhrgebied in plaats van het exotische Heusden-Zolder op ons loslieten. Akkoord, in afstand misschien niet zo gek veel verschil, maar na beluistering zal u ongetwijfeld weten wat we bedoelen.

Elefant klinkt op Bejahung dan ook internationaal, maar dan op een Belgische manier. Een nationale invulling van de term spacerock bijvoorbeeld, zo leren we uit ‘My Race Race Is Better Than Your Race’, dienen we vooral zeer letterlijk te nemen.

Elefant speelt het soort muziek waar ik doorgaans weinig naar luister. Toch heb ik het uitzitten van Bejahung geen enkel moment als een straf ervaren, wat dus zeker in hun voordeel pleit. Bevestigen doen ze dus zeker, en ware het niet van dat vervloekte 2020 geweest, ik had hen een spetterende festivalzomer voorspeld.

Elefant

Dimi Brands
22/10/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 21/01/2022 : Nieuw live audio-document 'Kvitravn –First Flight of the White Raven' van Wardruna

Een jaar na de release van zijn meest recente studio-album 'Kvitravn' (en als opmaat naar de komende live data), presenteert Nordic/dark folk/ambient band Wardruna zijn live-document 'Kvitravn –First Flight of the White Raven'. Dit is een luxe release op 2CD en op digitale formaten waaronder het originele studioalbum ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2022 : Nieuwe single van Darkher

Darkher laat terug van haar horen met de single ‘Lowly Weep’. En we krijgen daarbij ook wat inkijk in een nieuw album ‘The Buried Storm’. Het debuutalbum ‘Realms’ (2016) werd door Dark Entries alvast goed onthaald! Deze nieuwe storm geeft vorm aan de duisternis die op de loer ligt aan de rand van het ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 18/01/2022 : Het Eindejaarslijstje van Henk Vereecken (Moonchild)

ALBUM TOP 10 2021 Het tweede pandemiejaar 2021 was weer een vruchtbaar jaar aan het muzikale front en leverde een mooi internationaal Top 10 gezelschap op met ook drie Belgische acts. 1. Enzo Kreft: Different World Enzo Kreft overleefde de jaren 80 en staat nog steeds (of liever: weer) aan het wave front. Minimal wave uit Mechelen ...

lees meer...
NIEUWS 17/01/2022 : Dirk Da Davo brengt Kings Of Fools uit

Dirk Da Davo heeft een naam die onuitwisbaar tot het einde der tijden zal gelinkt worden aan The Neon Judgement. Dat sentiment der veler jeugd is al even opgehouden met bestaan. Laat Da Davo er vooral niet de man naar zijn om bij ondertussen vergrendelde pakken te blijven zitten. Met Neon Electronics al even in een uitgebreide bezetting, geheel ...

lees meer...
NIEUWS 04/01/2022 : Het eindejaarslijstje van Danny Quetin

Het eindejaarslijstje van Danny Quetin 2021. Het jaar waar zowat iedereen naar uit keek. Een jaar waar normaal weer normaal mocht zijn. Op enkele opflakkeringen na was het meer van hetzelfde. Tante Mie deed aan gezinsuitbreiding en legde de wereld andermaal het zwijgen op. 2021. Het jaar waarin de zomer eentje was van De Zondvloed. ...