casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.911 items

   

Elafynoh
Into My Dark Heart
Doom - Gothic - Post Punk - Psychedelic - Spacerock
17/02/2014 : Elafynoh - Into My Dark Heart
Echozone  Echozone
17/02/2014, Henk Vereecken

Achter de act Elafynoh zit dezelfde man die ook achter het project Programmist zit, waarvan onlangs, eveneens op het Echozone label, het album “Bofü – KP1 Episode 1 Reloaded” verscheen.

Elafynoh werd opgericht in 1996 maar ging in 1998 in slaapstand om in 2011 geheractiveerd te worden. De songs op dit eerste Elafynoh album zijn opgenomen tussen 2011 en 2013 en zijn afkomstig van vier EP’s die tot voor kort enkel digitaal te verkrijgen waren: “This Sea Of Fate”, “Waydom”, “Wall Of Sound” en “Hymn”.

Ongeveer tegelijkertijd verschijnt van Elafynoh het album “Demons In The Sky” dat meer synthesizer dark ambient sferen opzoekt. Deze “Into My Dark Heart” (10 tracks, 79 minuten) is meer percussief getint en drijft op klassieke bass en gitaar grooves. Als invloeden worden (althans op de Elafynoh facebook page) Controlled Bleeding, Coil, Legendary Pink Dots en This Mortal Coil vernoemd.

Het album begint behoorlijk sterk met een soort instrumentale postpunk gitaarpsychedelica track: het titelnummer “Into My Dark Heart” dat bijna 11 minuten duurt. Dan volgt het magnum epos “Drowning In This Sea Of Fate”, een heel erg lang uitgesponnen track van maar liefst 21 minuten. Iets té lang uitgesponnen misschien maar in zijn bezwerende monotonie is het best beklijvend, het heeft iets van cold wave met percussie die twijfelt tussen de catacombenroffels van Joy Division en de sjamanentroms van Killing Joke.

De derde track, het instrumentale “Wall Of Sound” maakt zijn naam meer dan waar en verzoent donkere postpunk met al even donkere psychedelica in een compositie waarin gitaren en drums de boventoon voeren maar waarin naar het einde toe ook nadrukkelijke synthesizereffecten opduiken. Het is de meest rechttoe-rechtaan getinte track. De zesde track “Outsider” is ook een relatief korte instrumentale percussieve track en ligt aldus wat in dezelfde lijn met zijn syntheffecten en prachtig melodieus (pseudo)akoestisch gitaarspel.

De vierde track “Into My Feather” brengt weer dikke 10 minuten donkere postpunk psychedelica met klagerige zang en wordt gevolgd door een van mijn twee favoriete tracks: “Waydom”, uitermate bezwerend, hypnotiserend bijna, met donkere synthtonen en melodieuze gotische gitaarbogen boven een monotone beat en een raadselachtige zangfrase die als een soort mantra steeds herhaalt: ‘come to the west of waydom’. Wat het ook moge betekenen.

“Burning Up” is mijn tweede favoriet op dit album; het is weerom een lekker lange track (dik 10 minuten) met een vervormde stem over naar spacerock neigende donkere-dagen-psychedelica in een ultieme combinatie van duister gitaargeweld met doomy synthtapijten.

De bezwerende postpunk psychedelica van “Into My Dark Heart” heeft soms wel iets van een wat meer relaxte en wat meer meditatief getinte versie van Killing Joke of Love And Rockets, als een postpunkband in een langgerekte jam met leden van Hawkwind en Velvet Underground. Het muzikale concept van het Elafynoh project stelt experimentele one-take improvisaties centraal met monotoon hypnotische drum/bass elementen.

Maar voor de laatste drie tracks (de “Hymn EP” uit 2012) wordt het muzikale roer helemaal omgegooid richting pure neo-folk met alleen zang en akoestische gitaar. Dit klinkt als een totaal andere band, maar de Elafynoh vlag dekt blijkbaar verschillende ladingen. “Hymn”, “Eldorado” en “To The River” zijn drie prachtige bewerkingen van gedichten van Edgar Allen Poe met elk een speelduur van 2 à 3 minuten.

Met uitzondering van deze drie tracks met gegeven lyrics en vaste songstructuur flirt “Into My Dark Heart” serieus met de experimentele improvisatorische psychedelische spirit van eind jaren ’60, gecombineerd met de donkere doomy klanken van de jaren ‘80 new wave generatie. “Into My Dark Heart” is eigenzinnig en nauwelijks dansbaar, tenzij in een met smoor en hasjdampen gevulde psychedelische disco.

Facebook

Last fm

Spotify

Youtube

Henk Vereecken
17/02/2014

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 03/12/2021 : Sygo Cries is klaar met “Talking About Walls”

Enige tijd geleden al stelden we hier bij Dark Entries de echte hergeboorte of definitieve herstart van de cold wave / post punk formatie Sygo Cries voor. Eén van de vele projecten van Mika Goedrijk die vooral bekendheid geniet met het industrial tribal techno project This Morn’Omina, maar ook eerder actief was met Nebula-H en ...

lees meer...
NIEUWS 03/12/2021 : Brandende nachten in Kroatië: Ewiniar

Samen met je partner muziek maken, dat is inderdaad fantastisch (trust me, I know). En zo dachten Marin and Katarina Tramontana uit Split (Kroatië) er ook over. Onder de bandnaam Ewiniar brengt dit duo u het stevige debuutalbum ‘Burning the Night’. De negen tracks op dit album baden ergens tussen goth rock en metal. Zelf was ...

lees meer...
NIEUWS 03/12/2021 : Nieuw album van Michael J Sheehy op Bandcamp Friday...

Bandcamp Friday is er weer…!! U weet wel, uw geliefde artiesten genieten een hoger percentage van de opbrengst indien u hun materiaal via Bandcamp op een vrijdag koopt… Deze vrijdag vragen we even uw aandacht voor het nieuwe album van Michael J Sheehy (Dream City Film Club, Miraculous Mule, United Sounds of Joy, solo), The ...

lees meer...
NIEUWS 01/12/2021 : Sinner’s Day 2022 al in volle voorbereiding

Misschien hebt u de editie van dit jaar nog niet helemaal verteerd, toch pakt de Sinner’s Day organisatie nu al uit met een reeks nieuwe namen! Zo werden recent aan de affiche toegevoegd; The Birthday Massacre, The Exploited, Actors, Zware Machine, NOYCE™ (met een exclusief verjaardagsconcert voor België), Tiny Magnetic Pets, ...

lees meer...
NIEUWS 30/11/2021 : Wat is er loos met Lacrimosa?

Er komt een nieuwe plaat van Lacrimosa aan. 'Leidenschaft' zal er net op tijd zijn om onder de kerstboom te liggen. Langzamerhand krijgen we meer informatie over de plaat. En ja, de eerste video is een feit. 'Raubtier' is het eerste volledige nummer dat we kunnen beluisteren uit de nieuwe plaat. En we krijgen er zelfs beelden ...

lees meer...
FOTO'S : The Breath of Life - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Enzo Kreft - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : The Ultimate Dreamers - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Porta Nigra Autumn Passage (13/11/2021, JH De Klinker, Aarschot) - Koud vlees en powernoise.

“Zie mij hier nu staan”, verzuchtte Xavier Kruth tijdens het laatste nummer van zijn band Winterstille (met ook Dark Entries collega Gerry Croon in de gelederen). Exact hetzelfde idee hadden we toen we dat moment ons als koopwaar door middel van een barcode moesten laten scannen om de ‘zwarte poort’ van Aarschot ...

lees meer...
INTERVIEW : WHISPERS IN THE SHADOW - Ik ben geen conservatieve songwriter en ik ben niet geïnteresseerd in de status-quo. Ik ben geïnteresseerd in vooruitgang.

Whispers In The Shadow bestaat 25 jaar, en dat mag gevierd worden. Er komt een nieuwe verzamelaar uit, 'Gilding The Lily', die gedeeltelijk bestaat uit nieuwe opnames van de beste nummers uit de afgelopen kwarteeuw. En dat de groep een serieuze evolutie heeft doorgemaakt in die periode, kunt u lezen in het gesprek dat we met frontman ...