casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.470 items

   

El Yunque
Baskenland
Noise
11/03/2016 : El Yunque - Baskenland
Eigen beheer  Eigen beheer
11/03/2016, Danny Quetin

Hasselt, de zogeheten Stad van de Smaak. Pogend om haarzelf te profileren als grootstad, met megalomane verbouwingen van de Blauwe Boulevard, de Groene Boulevard en what so ever.

Muzikaal kan de smaak dan wel heerlijk ruiken, denk maar heel ver terug in de tijd met bands als Sträts, O Veux, Authentic Phonies, X Ray, Chew A Bone, Grooveline Vendetta en Coyote And The Lost Dakotas.

In de 21ste eeuw komen er gelukkig zo nu en dan nieuwe wonderkinderen uit de zwarte Hasseltse bodem gekropen, zoals die van de georkestreerde herrie op naam van El Yunque.

Met Baskenland hebben Giel Cromphout, Kasper De Sutter, Jules Jordens en Mattias Jonniaux een muilpeer van een album op de mensheid losgelaten. Het moet de waardige opvolger zijn van hun 2 jaar geleden verschenen EP E.Y. en de cassette Vos daterend van vorig jaar.

Om het Live-gevoel te laten weerklinken op het album, werd Baskenland opgenomen op 5 dagen tijd in de Mechelse Motormusic-studio.

De naam van die studio is alvast de ideale leefwereld van El Yunque. Het zou me niet verbazen dat ze graag vertoeven op vochtige plekken waar de vaten motorolie liggen na te druipen. Noiserock is zeker niks nieuw, maar ze weten er wel hun eigen definitie aan te geven. Het maar net een minuut durend Kaaiman maakt met zijn snijdende noise en perfect getimede oerschreeuw het oorsmeer alvast los.

Gestructureerd laat Kassandra, Esq. iets bezwerends na, om daarna te ontaarden in de marteling der snaren.

Tragedy on their skin, het bizarre verhaal van de rednecks en hillbillies laat zich welgevallen in Noztechtransch, dat iets magisch doet met onze trommelvliezen.

Kabeldraad is de rode, euh, draad doorheen het nog prille muzikantenbestaan van El Yunque. Met zijn 11 minuten stond het al te prijken op hun EP. Op Baskenland duurt het bijna 19 minuten ! Vervelend denk je ? Net niet, met zijn tempowisselingen, geschreeuw, spoken word, afvlakken en weer scheefgaan is dit de roestige nagel op zijn kop.

Gelukkig kunnen we daarna, wel maar even, afkoelen op het voorleeswerkje van Reine Reprise, goed voor 57 seconden eigentijdse literatuur.

Natwoord en Dredge rocken met geslaagde vocalen en tonen their state of mind. Druimte sluit hier perfect bij aan en zorgt in het behang van de noise voor een fijn streepje andersklinkende indie. Mijn haar is gelukkig heel wat jaren terug beginnen uit te vallen.

Dat El Yunque nog wat meer in zijn mars heeft, bewijst het afsluitende Und Dann, Die Kinder, dat de schoonheid van de draaimolen na verloop van tijd doet losbarsten in hun welgekende noise om toch weer in diezelfde schoonheid te eindigen.

Om burenruzies te vermijden mag ik hopen dat El Yunque in het bezit is van een goed geïsoleerd repetitiekot. Bij mij mogen ze in de living komen repeteren (we zijn tenslotte stadsgenoten voor iets), zolang ze daarna maar de afwas doen en mijn bloedende oren deppen.

El Yunque moet je ook live zien, en dat kan op 19 maart in de Charlatan te Gent, 23 maart in de Antwerpse Kavka, 6 april in de VK van Brussel, 15 april tijdens het Waves Music And Arts Festival in Maaseik en 21 april in de Cosa Nostra van Aalst.

Facebook

Website

Danny Quetin
11/03/2016

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 30/11/2020 : Epica adopteert zes wolven van het WNF!

De Nederlandse symfonische metal trots Epica heeft zojuist zijn nieuwe single-video 'Freedom - The Wolves Within' uitgebracht. Vorige maand kwam de 1e single-video 'Abyss Of Time' uit. Beide tracks zijn afkomstig van het nieuwe studio-album 'Omega' dat op 26 februari 2021 wordt uitgebracht via Nuclear Blast. 'Omega' ...

lees meer...
NIEUWS 29/11/2020 : Zie ginds komt Fx8:Sd8!

Het wordt een trieste Sinterklaas en een nog veel triestere eindejaarsperiode, maar niet getreurd: Fïx8:Sëd8 heeft een nieuw album aangekondigd dat op 22 januari verschijnt en nu reeds besteld kan worden. 'The Inevitable Relapse' is het 5de album van de Duitse dark electro-sensatie en het 3de dat op Dependent wordt uitgebracht. ...

lees meer...
NIEUWS 28/11/2020 : The Mars Model scheert hoge toppen met 'Frozen In Time'

Met hun nieuwe single 'Sister Glory / Frozen In Time' kunnen we zeggen dat The Mars Model echt hard toeslaat. We hadden reeds lof te over voor 'Sister Glory', waarvan de video twee weken geleden verscheen. Het was een ruig nummer met gitaren zoals we ze van Killing Joke en Siglo XX kennen. Wat een verrassing is de b-zijde 'Frozen ...

lees meer...
NIEUWS 28/11/2020 : Documentaire over Indonesische punkscene op Canvas

Punk is niet dood, enkel oud. Maar dat is bij ons. In andere delen van de wereld is punk nog helemaal jong en rebels, een alternatieve levensstijl die jongeren aantrekt om het anders aan te pakken dan de vorige generatie. En is het nog werkelijk gevaarlijk om punker te zijn. In de islamitische deelstaat Atjeh in Indonesië worden punkers ...

lees meer...
NIEUWS 27/11/2020 : Blutengel en Massive Ego maken niets dan leegte

Ok, u zult ons moeten vergeven voor de flauwe woordspeling in de titel. Maar als je een song maakt die 'Nothing But A Void' heet, mag je je er ook aan verwachten. Fans van het Duitse Blutengel en van het Britse Massive Ego mogen alvast opgelucht zijn, want het gaat wel degelijk om nieuw materiaal van beide groepen, en dat terwijl er ...

lees meer...
INTERVIEW : THE BREATH OF LIFE - Neen, ik heb nooit overwogen om te stoppen met muziek maken, noch om lekkere speciale bieren te proeven.

The Breath Of Life blaast dit jaar 35 kaarsjes uit. En ze brengen een nieuwe cd uit. ‘Sparks Around Us’ bevat alweer 11 pareltjes, en we kunnen stellen dat deze tiende cd zich in het vervolg bevindt van de vorige platen, waaronder we geen enkele uitschuiver of zwakkere plaat tellen. Wel komt hij op een verrassend moment uit, namelijk ...

lees meer...
INTERVIEW : We Are Ooh People - Het was een bewuste keuze om in de schaduw te blijven en te sluimeren als een duister beest, groeiend en wachtend op de ideale biotoop om na lang broeden uit de krochten van de duisternis naar boven te kruipen.

Het zijn 5 Bruggelingen die eerder al een aantal EP’s hebben uitgebracht. En daarmee onder onze radar zijn gebleven . Een volwaardig album was nodig, en vooral de verpakking er rond, om nu wel onze aandacht te trekken. Met analoge synths en een traditioneel rock-instrumentarium hebben ze de outer space even ontvlucht om de mensheid ...