casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

9.078 items

   

El Yunque
Baskenland
Noise
11/03/2016 : El Yunque - Baskenland
Eigen beheer  Eigen beheer
11/03/2016, Danny Quetin

Hasselt, de zogeheten Stad van de Smaak. Pogend om haarzelf te profileren als grootstad, met megalomane verbouwingen van de Blauwe Boulevard, de Groene Boulevard en what so ever.

Muzikaal kan de smaak dan wel heerlijk ruiken, denk maar heel ver terug in de tijd met bands als Sträts, O Veux, Authentic Phonies, X Ray, Chew A Bone, Grooveline Vendetta en Coyote And The Lost Dakotas.

In de 21ste eeuw komen er gelukkig zo nu en dan nieuwe wonderkinderen uit de zwarte Hasseltse bodem gekropen, zoals die van de georkestreerde herrie op naam van El Yunque.

Met Baskenland hebben Giel Cromphout, Kasper De Sutter, Jules Jordens en Mattias Jonniaux een muilpeer van een album op de mensheid losgelaten. Het moet de waardige opvolger zijn van hun 2 jaar geleden verschenen EP E.Y. en de cassette Vos daterend van vorig jaar.

Om het Live-gevoel te laten weerklinken op het album, werd Baskenland opgenomen op 5 dagen tijd in de Mechelse Motormusic-studio.

De naam van die studio is alvast de ideale leefwereld van El Yunque. Het zou me niet verbazen dat ze graag vertoeven op vochtige plekken waar de vaten motorolie liggen na te druipen. Noiserock is zeker niks nieuw, maar ze weten er wel hun eigen definitie aan te geven. Het maar net een minuut durend Kaaiman maakt met zijn snijdende noise en perfect getimede oerschreeuw het oorsmeer alvast los.

Gestructureerd laat Kassandra, Esq. iets bezwerends na, om daarna te ontaarden in de marteling der snaren.

Tragedy on their skin, het bizarre verhaal van de rednecks en hillbillies laat zich welgevallen in Noztechtransch, dat iets magisch doet met onze trommelvliezen.

Kabeldraad is de rode, euh, draad doorheen het nog prille muzikantenbestaan van El Yunque. Met zijn 11 minuten stond het al te prijken op hun EP. Op Baskenland duurt het bijna 19 minuten ! Vervelend denk je ? Net niet, met zijn tempowisselingen, geschreeuw, spoken word, afvlakken en weer scheefgaan is dit de roestige nagel op zijn kop.

Gelukkig kunnen we daarna, wel maar even, afkoelen op het voorleeswerkje van Reine Reprise, goed voor 57 seconden eigentijdse literatuur.

Natwoord en Dredge rocken met geslaagde vocalen en tonen their state of mind. Druimte sluit hier perfect bij aan en zorgt in het behang van de noise voor een fijn streepje andersklinkende indie. Mijn haar is gelukkig heel wat jaren terug beginnen uit te vallen.

Dat El Yunque nog wat meer in zijn mars heeft, bewijst het afsluitende Und Dann, Die Kinder, dat de schoonheid van de draaimolen na verloop van tijd doet losbarsten in hun welgekende noise om toch weer in diezelfde schoonheid te eindigen.

Om burenruzies te vermijden mag ik hopen dat El Yunque in het bezit is van een goed geïsoleerd repetitiekot. Bij mij mogen ze in de living komen repeteren (we zijn tenslotte stadsgenoten voor iets), zolang ze daarna maar de afwas doen en mijn bloedende oren deppen.

El Yunque moet je ook live zien, en dat kan op 19 maart in de Charlatan te Gent, 23 maart in de Antwerpse Kavka, 6 april in de VK van Brussel, 15 april tijdens het Waves Music And Arts Festival in Maaseik en 21 april in de Cosa Nostra van Aalst.

Facebook

Website

Danny Quetin
11/03/2016

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2022 : Sinner’s Day Summer 2023, de eerste namen!

Ja u leest dit goed, de 2022 editie is nog maar net afgelopen en de organisatie gooit nu al een reeks namen voor onze voeten voor volgend jaar en struikelen zult u. Op deze affiche heel wat exclusiviteiten voor 2023; Project Pitchfork, Modern English, When In Rome, Corpus Delicti, Tyske Ludder, Golden Apes, NNHMN, Dorsetshire, Solor Dolorosa, ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten