casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.463 items

   

EivÝr
Bridges
Folk
05/08/2015 : EivÝr - Bridges
Tutl  Tutl
05/08/2015, Dimi Brands

Vrouwelijke singer-songwriters, ze zijn van alle tijden maar de laatste jaren lijken ze echt als paddestoelen uit de grond te schieten.

Of ze nu Laura Marling, Eefje De Visser, Chelsea Wolfe, Regina Spektor of Anna Calvi heten, deze dames weten hun mannetje te staan en bezingen de facetten van het leven, waarin de liefde nogal vaak de rode draad is.

Vanuit de Faroër Eilanden mogen we Eivør Pálsdóttir begroeten, en deze 32 jarige deerne is niet aan haar proefstuk toe, haar eerste plaat bracht ze uit in 2000, deze Bridges is reeds album nummer 11 voor haar.

In eigen land wist ze al heel wat potten te breken, zo won ze zowel in Ijsland, Denemarken als in de Faroër meermaals awards als zangeres, artieste en album van het jaar.

Waarbij onze kritische geest dan cynisch zich afvraagt hoeveel artiesten we kennen van aldaar, want persoonlijk had ik nog nooit van deze frêle deerne gehoord.

Bridges is een reflectief album geworden, Eivør pende al het materiaal voor deze negen nummers bij elkaar ‘on the road’ terwijl ze op tour was ter promotie van haar vorige plaat.

De Faroër bestaat uit 18 eilandjes, en dan kan je de belangrijkheid van bruggen aldaar verstaan, maar de bruggen uit de albumtitel hebben betrekking op mentale bruggen, verbindingen tussen twee personen of plaatsen.

Melig? Inderdaad, en dat kan niet alleen van dit promopraatje gezegd worden, ook de inhoud kan als dusdanig bestempeld worden.

Bridges heeft zijn wortels in de 1960’s gouden jaren van de pop, maar naast het akoestische gitaargepingel worden er subtiele, soms aarzelende beats geprogrammeerd, die Eivør samplede van haar sjamaandrum, terwijl hier en daar ook strijkers de kop opduiken. Folktronica zoals ze voor het eerst introduceerde op haar vorige album Room (2012).

Eivør’s veelzijdige stem is een constante, en met haar hoge tonen doet ze nog het meest aan Joni Mitchell denken, en bij wijlen menen we ook Kate Bush te herkennen.

Maar echt verrassen doet ze niet, nergens brengt ze iets dat boven de middelmaat uitstijgt, al is er halverwege het album wel een nummer dat de aandacht verdient: ‘On My Way To Somewhere’ brengt op een fijne manier Eivør’s mooie stem samen met duistere electronica. De electronica hier is dreigender en heeft daarom meer impact dan op de andere nummers, en komt daarbij gevaarlijk dicht in de buurt van Zola Jesus.

Eerste single van dit album is ‘Remember Me’, maar wij vinden deze langspeler toch te middelmatig om hem lang te blijven herinneren. Daarvoor hebben we dit allemaal al wel een keer te veel gehoord en is het allemaal nogal braafjes; maar als je een voorliefde hebt voor reflecterende dames, kan deze Scandinavische schone misschien wel je hartje sneller doen slaan.

Eivør

Dimi Brands
05/08/2015

HomeContactSitemap
lees meer...
INTERVIEW : THE BREATH OF LIFE - Neen, ik heb nooit overwogen om te stoppen met muziek maken, noch om lekkere speciale bieren te proeven.

The Breath Of Life blaast dit jaar 35 kaarsjes uit. En ze brengen een nieuwe cd uit. ‘Sparks Around Us’ bevat alweer 11 pareltjes, en we kunnen stellen dat deze tiende cd zich in het vervolg bevindt van de vorige platen, waaronder we geen enkele uitschuiver of zwakkere plaat tellen. Wel komt hij op een verrassend moment uit, namelijk ...

lees meer...
NIEUWS 22/11/2020 : Welle:Erdball goes classic

Het is een eerder opmerkelijk maar ook bijzonder goed initiatief gebleken: de Gothic meets Klassik-concerten die al sinds een paar jaar in Leipzig doorgaan. Daarop worden bekende groepen uit het genre uitgenodigd om hun nummers uit te voeren, begeleid door een klassiek orkest. Grote namen als VNV Nation, Lord of the Lost, Anne Clark, Blutengel ...

lees meer...
NIEUWS 22/11/2020 : De Delvers fluisteren obsessief de nummers van Siglo XX

De Delvers eren Siglo XX. Wel, het was niet helemaal hun eigen initiatief. Bart Doumen van Into The Dark had een aantal groepen gevraagd om eens wat nummers van Siglo XX onder handen te nemen, en volgens eigen recept op te dienen. Naast De Delvers hebben ook The Arch, Struggler en Xtort zich aan de oefening geleend. De Delvers zagen het evenwel ...

lees meer...
NIEUWS 21/11/2020 : The Unquiet Grave 2020

Kent u de compilatiereeks “The Unquiet Grave” nog? Ooit vrij makkelijk in Europa verkrijgbaar maar tegenwoordig zijn producten van het Amerikaanse Cleopatra label hier bij ons zeer schaars, of omzeggens onvindbaar. Schande, want er verschijnen best nog wel leuke releases op het label. Cleopatra is ook het label van vermaarde boxen ...

lees meer...
NIEUWS 19/11/2020 : Bijbels zeemonster volgens Therion!

De trots van Zweden op het gebied van symphonic metal presenteert op 22 januari 2021 haar 17de studioalbum. U raadde het al, het gaat hier over Therion. Het nieuwe album zal ‘Leviathan’ heten, het zeemonster waarvan ook sprake in de Bijbel. Therion begon als death metal band anno 1991 met het album ‘Of Darkness …’. ...

lees meer...
NIEUWS 19/11/2020 : The Breath Of Life pakt uit met ďSparks Around UsĒ

The Breath Of Life, Belgisch langst meedraaiend gothic rock / heavenly voices groep zat niet stil tijdens de lockdown. Hun nieuwe album “Sparks Around Us” is een feit en dus kan de mooie stem van Isabelle Dekeyser met 11 nagelnieuwe nummers uw lockdown woonkamer weer met mooie muziekjes verfraaien. De cd is uit bij Wool E Discs ...

lees meer...
INTERVIEW : We Are Ooh People - Het was een bewuste keuze om in de schaduw te blijven en te sluimeren als een duister beest, groeiend en wachtend op de ideale biotoop om na lang broeden uit de krochten van de duisternis naar boven te kruipen.

Het zijn 5 Bruggelingen die eerder al een aantal EP’s hebben uitgebracht. En daarmee onder onze radar zijn gebleven . Een volwaardig album was nodig, en vooral de verpakking er rond, om nu wel onze aandacht te trekken. Met analoge synths en een traditioneel rock-instrumentarium hebben ze de outer space even ontvlucht om de mensheid ...