casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.313 items

   

Einstürzende Neubauten
Alles in Allem
Industrial
02/06/2020 : Einstürzende Neubauten - Alles in Allem
Potomak  Potomak
02/06/2020, Xavier Kruth

Einstürzende Neubauten zijn altijd buitengewoon vernieuwend geweest. Begin jaren 80 gingen ze een aanval tegen het muziekestablishment en uw trommelvliezen aan met pokkenherrie gemaakt uit hun schroothoopintrumentarium. Objecten en gereedschappen uit het alledaagse leven werden tot instrumenten omgevormd. ‘Schlagzeug abgeschaft’, scandeerden ze: het slagwerk wordt afgeschaft en vervangen door zelf vervaardigde metaalplaten en veren.

Intussen zingen ze wel een toontje lager, want tenzij je in 1989 afgehaakt bent en nu de onbedwingbare dwang voelt om terug aan te sluiten, weet je dat ze drilboren en kettingzagen aan de kant hebben gezet en een rustiger geluid produceren. Anderzijds is er ook bij ons gewenning ontstaan. We staan niet meer paf van een beetje metaalpercussie en andere industriële geluiden.

Toch bleven de Neubauten ook in hun latere werk steeds experimenteren. Met songstructuren, met teksten, met zelfgebouwde instrumenten. En dus kijken we altijd uit naar nieuw werk van de groep. Hun laatste werk – Lament, uit 2014 alweer – was een aangrijpende conceptplaat over de eerste wereldoorlog. Een thema waar de Neubauten niet uit zichzelf rond gewerkt zouden hebben, maar op uitnodiging van Go West voor de herdenkingen rond 100 jaar eerste wereldoorlog aan begonnen.

In 2020, 40 jaar na de oprichting van de groep, komt dan de 14de plaat van de groep uit. En het is een typische Neubauten plaat geworden. Opener ‘Ten Grand Goldie’ is een song zoals we er van de Neubauten al veel gehoord hebben: sterk ritmisch, met een titel die zanger Blixa Bargeld ingefluisterd kreeg door één van zijn ‘supporters’. (Want eigenlijk zijn de Neubauten ook de uitvinders van de crowdfunding, toen ze in 2002 steun van hun 'suppoerters' vroegen bij het maken van hun platen. ‘Alles in Allem’ is trouwens het resultaat van de vierde fase van het supportersproject.)

‘Am Landwehrkanal’ klinkt bijna als een bluesnummer, met eenvoudige en meeslepende akkoorden. ‘Möbliertes Lied’ is ook eerder traag van ritme, maar wel melodieus en aangrijpend. ‘Zivilisatorisches Missgeschik’ toont aan dat de Neubauten nog steeds chaotische en ongestructureerde liederen kunnen maken, terwijl ‘Taschen’ meer dan een vette knipoog is naar ‘Grundstück’ van de plaat ‘Perpetuum Mobile’ uit 2004. Inclusief strijkers, zoals op het origineel.

Op ‘Seven Screws’ horen we naast strijkers zelfs harp. Het titelnummer ‘Alles in Allem’ was oorspronkelijk een ambientnummer, maar dat vond Bargeld niet goed genoeg om mee naar buiten te komen. Hij haalde zijn orgels boven en bouwde het nummer om tot een mooie ballade. Dat is ‘Grazer Damm’ in wezen ook, maar dan zonder orgels. ‘Wedding’ begint als ambient, maar bouwt langzaam op tot een ritmsiche track. Afsluiter ‘Tempelhof’ is opnieuw een wondermooi, bijna klassiek nummer met harp en galmende buisklokken.

De plaat is gebaseerd op Dave, een kaartensysteem dat Blixa Bargeld ontwikkeld had op basis van alle ideeën en instrumenten die de Neubauten in de loop der jaren gebruikt hadden. Elk lid van de Neubauten trekt een kaart, die hem uitleg geeft over zijn inbreng in het nummer dat de groep gaat maken: het instrument dat hij moet gebruiken, de songstructuur, de toonaard, de inzet, het ritme... Op basis van het Dave-kaartensysteem hebben de Neubauten in 2008 de plaat ‘The Jewels’ gemaakt.

En ook deze plaat is gebaseerd op Dave. Blixa Bargeld heeft zich in interviews openlijk afgevraagd of de groep Dave niet wat te veel gebruikt heeft. En dat vragen we ons ook af. Want waar waren we begonnen? Dat de Neubauten altijd vernieuwend waren, niet? En nu gebruiken ze nogmaals dat kaartensysteem dat al meer dan een decennium geleden ontworpen is, en op zich ook gebaseerd is op ideeën die ze eerder al gebruikt hebben.

Neen, ‘Alles in Allem’ is geen vernieuwende cd van de Neubauten. Dit hebben we al eerder gehoord. We zijn intussen vertrouwd met deze klanken en deze songstructuren. Maar is het daarom een slechte cd? Evenmin. Het is een heel boeiende cd vol sterke en meeslepende nummers. Misschien stonden deze keer klassieke composities meer centraal dan de wil om per se vernieuwend te willen zijn. Het resultaat is een erg aangename cd die de Neubauten-fans zeker zal bevallen.

Xavier Kruth
02/06/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 14/08/2020 : 'Anywhere out there' kondigt nieuwe plaat van Your Life On Hold aan

Er werd al een tijdje uitgekeken naar nieuw werk van Your Life On Hold, het gothic rock project van Jan Dewulf alias John Wolf, al jaren één van de meest actieve mensen in de Belgische scene. Eerdere platen als 'Burning For The Ancient Connection' en 'My Name Is Legion For We Are Many' werden heel geod onthaald, ...

lees meer...
NIEUWS 14/08/2020 : Whispers In The Shadow in de knel met het verleden

Ondanks de moeilijke omstandigheden hebben Whispers In The Shadow in coronatijden een nieuwe plaat afgewerkt. Dit deden ze dankzij een uitgebreide crowdfunding. En die laat een ander geluid horen dan voorganger 'The Urgency Of Now' uit 2018. Waar die plaat de terugkeer naar een klassiek gitaargeluid inluidde, horen we nu weer meer ...

lees meer...
NIEUWS 14/08/2020 : De Delvers roepen op om wakker te worden voor de cultuursector

Er zijn heel wat mensen en sectoren getroffen door de corona-crisis, maar weinig zijn zo hard getroffen als de cultuursector. Sinds maart al ligt op dat vlak bijna alles dicht. Er gaan veel stemmen op om de cultuursector te ondersteunen, en één van die stemmen zijn De Delvers, het Nederlandstalig nachtorkest dat korte maar fijne ...

lees meer...
NIEUWS 13/08/2020 : ReMission International bouwt een “Tower Of Strength” tegen Covid19

Wayne Hussey verzamelde en elite kransje artiesten om zich heen vanuit de idee een oude The Mission hit opnieuw in te spelen en de opbrengsten te laten gaan naar zij die van dichtbij de strijd aangaan met covid19. Mooi initiatief en zo dachten er vele anderen ook over, want zijn oproep werd massaal gevolgd en het resultaat is binnenkort beschikbaar ...

lees meer...
NIEUWS 03/08/2020 : Goethes Erben: tijd voor een nieuw album!

Corona legt veel stil, maar Oswald Henke krijg je niet zomaar klein. Sinds juli 2020 kon je regelmatig op de facebookpagina van Goethes Erben fragmenten van hun repetities bijwonen. Volledig Corona-proof werd er geknutseld aan nieuw materiaal. Het resultaat hiervan heet ‘Flüchtige Küsse’ en is vanaf september te koop! ...