casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

9.078 items

   

Dune Messiah
Dune Messiah (12')
Dark Folk / Apocalyptic Folk - Folk
11/04/2017 : Dune Messiah - Dune Messiah (12')
Third Coming Records  Third Coming Records
11/04/2017, Dimi Brands

Voor al wie een beetje vertrouwd is met het science-fiction genre, zal de naam Dune Messiah meteen een belletje doen rinkelen.

Dit personage komt dan ook uit de bekende Duin reeks van schrijver Frank Herbert. De verhalen spelen zich af op de woestijnplaneet Arrakis en vormden een inspiratiebron voor een aantal films (Dune van David Lynch onder andere), televisieseries en computerspelletjes.

Maar ook in de muziekwereld vinden deze boeken hun weg, niet enkel bij Dune Messiah, ook het Belgische Bene Gesserit haalde zijn naam uit de boeken van Herbert. (De titel van de gegeerde cassette Postcards From Arrakis uit 1983 windt er verder ook geen doekjes om.) (Ter info: in de boeken van Herbert zijn de Bene Gesserit een gesloten Zusterorde bijna zo oud als de geschiedenis, die zich sinds haar oprichting beijvert voor het volwassen maken van de mensheid.)

Dune Messiah is het geesteskind van de Deen Magnus Westergaard (die ook gitarist is bij post-punk band The Woken Trees), dat hij oprichte in de herfst van 2014.

Eerste wapenfeit, deze titelloze LP, al moeten we zeggen 12”, want je dient hem af te spelen op 45 toeren, doet ons met zijn zes zeer gevarieerde nummers bevroeden dat deze man uit Kopenhagen aan inspiratie geen gebrek heeft.

Dune Messiah werd voor het gemak in het neofolk hokje geduwd, maar al snel is duidelijk dat Westerberg zich niet laat beperken, en verder alle conventies aan zijn laars lapt. De prachtige opener ‘Little’ doet ons denken aan de psychedelische folk van In Gowan Ring, maar kan je ook een vleugje van de stem van Thom Yorke herkennen in de zijne. Eenvoudig gitaargetokkel in de strofes, een refrein dat krachtiger is van aard, dit is een binnenkomer die kan tellen.

Het atmosferische ‘Helhesten’, waarin Westgaard boven een soundscape in het Deens een tekst voordraagt, gooit het stuur weer helemaal de andere kant uit, net als het uptempo ‘Featherless Creatures’, dat aantoont dat Westerberg net zo graag een streepje country post punk (denk aan The Gun Club en Rowland S. Howard) weet te smaken. De gejaagde gitaar krijgt hier nog gezelschap van drums en een melancholische viool, waarbij we in één weg ook moeten denken aan het onvolprezen Cult Of Youth.

De B-kant opent met de korte intro ‘Ambience’, waarbij de titel meteen weergeeft wat je mag verwachten. Op de hoes staat dit korte intermezzo evenwel niet vermeld, en lijkt het gewoon de aanloop te zijn naar ‘The Fall’, wederom zo’n heerlijk tokkelend akoestisch nummer, waarbij de zeer aangename zangstem en gitaarklanken met de viool van Johannah Jørgensen een huwelijk aangaan, dat wat ons betreft een zeer lang leven beschoren mag zijn. Als dan ook nog eens op het juiste moment de ritmesectie zich vervoegt, kunnen we alleen maar besluiten dat de opbouw van dit nummer waarlijk perfect te noemen is, en dat we nieuwkomers als deze Dune Messiah met open armen verwelkomen. Ook liefhebbers van het vroege werk van Leonard Cohen zullen nummers als deze beslist weten te waarderen!

‘The End Is Getting Close’ klinkt titelgewijs, zoals zo vaak in dit genre, pessimistisch van aard. Muzikaal klinkt er toch nog een vleugje hoop naar een goede afloop in door. Wij hebben dan ook geen enkele reden om pessimistisch te zijn, want we zijn meer dan aangenaam verrast door dit sterke debuut. Het einde voor Dune Messiah is momenteel ook nog niet meteen aan de orde, want onlangs bracht Westergaard ook een eerste langspeler uit (The Iron Oak, eveneens op Third Coming Records). Eentje om verder te ontdekken, want deze eerste EP op vinyl smaakt overduidelijk naar meer!

Dune Messiah

Dimi Brands
11/04/2017

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 06/07/2022 : Suikerrock

The Sisters of Mercy komen op vrijdag 29/07/2022 naar het Bietenplein in Tienen samen met White Lies, Therapy? en De Mens.

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten