casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

7.621 items

   

Du Blonde
Welcome Back To Milk
Indie - Pop - Rock
22/10/2015 : Du Blonde - Welcome Back To Milk
Mute  Mute
22/10/2015, Dimi Brands

Du Blonde is de naam van de band, Beth Jeans Houghton het boegbeeld. Voor Du Blonde was ze al onder haar eigen naam actief, en is ze naast zangeres ook een kunstenares. (Haar tekeningen doen me sterk denken aan het werk van Daniel Johnston, een artiest in wiens leven angst, depressies en dergelijke een zeer grote rol spelen. Houghton had ook te kampen met angstaanvallen...Toeval?)

Deze artieste uit Newcastle vond in The Hooves Of Destiny een begeleidingsband voor haar eerste full album “Yours Truly, Cellophane Nose” (2011), een debuut dat gepaard ging met een moeizame bevalling want de releasedatum van deze plaat werd maar liefst vijf keer uitgesteld.

De plaat werd goed onthaald, en niet veel later had Houghton al genoeg materiaal bij elkaar geschreven voor een opvolger.

Ze verloor tijdens het opnameproces echter het vertrouwen, en zei haar ware ik niet meer terug te horen in deze nieuwe nummers. In die periode (2013) kreeg Houghton tevens te kampen met hevige angstaanvallen, hierover zei ze zelf in een interview: “Op het moment dat de zenuwinzinking feitelijk gebeurde, dacht ik, ‘ofwel ga ik dood ofwel zijn dit snijwonden voor de rest van mijn leven’.” Ze besloot een psychiater te raadplegen, maar stopte ook abrupt met alcohol, sigaretten en koffie. Tevens vond ze haar heil in transcendente meditatie, wat haar hielp om haar angsten te overwinnen. Het nieuwe materiaal voor de tweede plaat dat volledig klaar was werd in de vuilbak gekieperd, ze ontsloeg haar band en ze besloot een nieuwe start te maken.

Zo was Du Blonde geboren, en naast een nieuwe naam, mogen we ons ook muzikaal aan iets anders verwachten. De charmante folkpop van haar debuut maakt plaats voor een meer directere aanpak, muzikaal en voornamelijk tekstueel: de knappe poëtische teksten die als het ware rond het eigenlijke onderwerp van de song leken te dansen maken plaats voor een meer eerlijke benadering.

We kunnen dus stellen dat Du Blonde de naakte versie van Houghton is, figuurlijk, want in de letterlijke betekenis van het woord was ons dit al opgevallen na het zien van de hoes.

Het beluisteren van deze plaat is als een ritje op onze Belgische wegen, alwaar je door de snelheidsbeperkingen ook telkens moet overschakelen van snel naar traag en weer terug.

Onervaren chauffeurs durven dan wel eens stilvallen, wat voor mij figuurlijk ook van toepassing was bij dit album.

Wanneer ze immers onze aandacht weet vast te grijpen, is deze even snel vervlogen in het daaropvolgende nummer, en dat is natuurlijk jammer.

Op ‘Black Flag’ word het gaspedaal meteen ingedrukt en horen we een vette baslijn in deze ode aan Houghton’s favoriete punkband. Punk zouden we dit niet noemen, eerder het soort middelmatige indierock met zangeres, niet echt een aanvulling op de tientallen platen uit dit genre die we al in onze platenkast hebben staan.

Dan liever ‘Chips To Go’, dat uitblinkt met leuke gitaarrifs (denk hierbij aan Sparks) en dito zangpatroon. Houghton trekt voor de eerste keer haar strot eens open en lijkt hierin wel erg op Courtney Love. De Courtney ten tijde van Pretty On The Inside en Live Through This, dus niet de gestyleerde modepop waarin ze daarna transformeerde.

Er is niets mis met goede rustige nummers, hier veelvuldig aanwezig trouwens, piano ballades die aantonen dat Houghton meer is dan enkel een ruige rockchic. Probleem is wel dat de stevigere en rustige nummers op zo een manier door elkaar verweven worden, dat het een afbreuk doet aan het luisterplezier. Vandaar die vergelijking met het ritje op de Belgische wegen.

‘Raw Honey’, ‘After The Show’, ‘Hunter’, ‘Four In The Morning’, ‘Isn’t It Wild’, het zijn allemaal mooie rustpunten, hier en daar zelfs met het nodige radiopotentieel, maar ze halen wel flink de vaart uit dit album.

Ik versta het dat je je twee kanten wil tonen, maar op deze manier verzand het geheel al snel tot iets dat we als mossel noch vis kunnen omschrijven.

Het vuige ‘Hard To Please’, ‘Young Entertainment’ dat me sterk doet denken aan het fijne bandje Metric middels de ‘noir’-sfeer die over dit nummer hangt, en waarin Houghton zich afvraagt: “What is it like to fuck your mistress with her hands tied?”, en het punky ‘Mr. Hyde’ willen we aanstippen om aan te tonen hoe het wel werkt: deze drie opeenvolgende nummers weten de aandacht naar zich toe te trekken en vast te houden.

Ook leuk is ‘Mind Is On My Mind’, een samenwerking met Samuel T. Herring (van het mij onbekende groepje Future Islands), dat begint met de gejaagde zang van Houghton, en dat zowel door zang als muzikaal, net als ‘Chips To Go’ aan Sparks doet denken.

De bijdrage van Herring op dit nummer had voor ons part niet gemoeten, zijn sterk op Daan lijkende zang voegt voor mij geen meerwaarde toe aan het nummer. Ik ben dan ook absoluut geen fan van Daan, het zal misschien daar aan liggen.

En zo is dit album er eentje van twee uitersten geworden, langs de ene kant de ruige Courtney Love of Juliette Lewis en daartussen een rustige Alison Goldfrapp.

Zoals zo vaak is het ook hier het geval dat wanneer je ergens tussen twee verschillende invloeden inzit, je zodanig bezig bent met balanceren, dat je geen pijlen meer over hebt om het monster der middelmatigheid het hoofd te bieden.

Du Blonde

Dimi Brands
22/10/2015

HomeContactSitemap
lees meer...
FOTO'S : Wappenbund - @ Trouwfe(e)st #3, Wommelgem 15/06/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Pantser Fabriek - @ Trouwfe(e)st #3, Wommelgem 15/06/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Riotmiloo - @ Trouwfe(e)st #3, Wommelgem 15/06/2019 door Luc Luyten

lees meer...
INTERVIEW : TO AVOID (Dark Entries Night 28) - We hebben ons nooit kunnen verzoenen met het uiteengaan van To Avoid.

Pure, onversneden old school electro, iemand? Ok, we doen een aanbod: To Avoid brengt al 21 jaar EBM en treedt op vrijdag 21 juni op in de Kinky Star te Gent. Gratis bovendien, op een Dark Entries Night. We hadden een gezellige babbel met de drie heren, over het verleden maar vooral ook over de toekomst. Want To Avoid werkt aan nieuwe zaken ...

lees meer...
INTERVIEW : W-Fest, het interview (deel 2) - Dark Entries sprak met Erik De Ridder, bezieler van het W-Fest en nodigt u uit massal aanwezig te zijn tussen 15 en 18 augutus in Waregem of all places!

Lees vooral eerst deel 1 van dit interview! (klik de link) Zet je schrap voor deel 2 van onze uitgebreide babbel met Erik De Ridder, bezieler van W-Fest! DE: De verhuis naar Waregem dit jaar, een bewuste keuze? Wat wordt er anders? Erik: Het blijft een festival maar er komt ook een indoor beleving, beetje vergelijkbaar met Amphi. ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Wave-Gotik-Treffen 2019 - Creatieve uitingen, interessante ontmoetingen en prachtige muziek (Xavier Kruth)

Mijn elfde Wave-Gotik-Treffen reeds, en voor mij een heel speciale editie. Het is immers de eerste keer dat ik zelf deel uitmaak van het programma. Op zondag geef ik een lezing over subculturen in het Oostblok, en ik ben er zelfs in geslaagd om een akoestische set te spelen op een picknick. Ik heb hierdoor ook tal van boeiende mensen ontmoet, ...

lees meer...
NIEUWS 13/06/2019 : Trouwfest: gratis festival met onze goedkeuring.

U kon er onmogelijk naast kijken op onze site: ook dit jaar (aanstaande zaterdag meer bepaald) is er weer een editie van Trouwfest, het festival ter ere van de huwelijksverjaardag van ondergetekende. Nogmaals willen we, de misleidende titel van het evenement indachtig, benadrukken dat dit een openbaar evenement is waar iedereen welkom ...

lees meer...
NIEUWS 12/06/2019 : Een avondje met FolkWorld in België

Een beetje met de hulp van Dark Entries kunnen we het volgende evenement wel noemen. Toen de Duitse neofolk organisatie FolkWorld ons vroeg naar een gepaste locatie voor een concert van Rome en of we en passant ook geen leuke lokale act kende voor het voorprogramma begon onze denktank reeds te bollen, en werden deze vragen vliegensvlug van ...

lees meer...
NIEUWS 07/06/2019 : Gratis download compilatie Mind Plug Records.

Ook de liefhebbers van mystieke, obscure, meditatieve en noisy geluiden kunnen weer een tijdje verder met de vierde labelcompilatie van het Duitse Mind Plug Records. Oefen alvast uw beste lotushouding, en voorzie beter langdurig brandende wierook want deze 13 nummers tellende verzamelaar is goed voor een speelduur van bijna 2,5 uur en ...

lees meer...
NIEUWS 07/06/2019 : Gratis download Paranoia Musique Vol.5

Voor de vijfde keer op rij laat het Braziliaanse label Paranoia Musique ons middels een compilatie kennismaken met 12 underground acts die naar eigen zeggen de meest inventieve geluiden uit het alternatieve universum laten horen. Met Navajas Cross, Les Animaux Sauvages, Bring Her, Phileas Fogg, The Lautreamonts, The Dream Never Ends, Sounds ...

lees meer...
NIEUWS 06/06/2019 : In de wereld van Liana is alles mogelijk.

Als je een liefde voelt voor elektronische muziek met Oriëntaalse invloeden, dan zou je de muziek van de twee zusjes Lia en Lena AKA LIANA zeker een keer moeten luisteren. Zij schrijven en produceren niet alleen hun eigen muziek, maar regisseren en editen ook hun eigen (muziek) video's. Net zoals ook hun dromerige videoclip voor ...