casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

9.078 items

   

Du Blonde
Welcome Back To Milk
Indie - Pop - Rock
22/10/2015 : Du Blonde - Welcome Back To Milk
Mute  Mute
22/10/2015, Dimi Brands

Du Blonde is de naam van de band, Beth Jeans Houghton het boegbeeld. Voor Du Blonde was ze al onder haar eigen naam actief, en is ze naast zangeres ook een kunstenares. (Haar tekeningen doen me sterk denken aan het werk van Daniel Johnston, een artiest in wiens leven angst, depressies en dergelijke een zeer grote rol spelen. Houghton had ook te kampen met angstaanvallen...Toeval?)

Deze artieste uit Newcastle vond in The Hooves Of Destiny een begeleidingsband voor haar eerste full album “Yours Truly, Cellophane Nose” (2011), een debuut dat gepaard ging met een moeizame bevalling want de releasedatum van deze plaat werd maar liefst vijf keer uitgesteld.

De plaat werd goed onthaald, en niet veel later had Houghton al genoeg materiaal bij elkaar geschreven voor een opvolger.

Ze verloor tijdens het opnameproces echter het vertrouwen, en zei haar ware ik niet meer terug te horen in deze nieuwe nummers. In die periode (2013) kreeg Houghton tevens te kampen met hevige angstaanvallen, hierover zei ze zelf in een interview: “Op het moment dat de zenuwinzinking feitelijk gebeurde, dacht ik, ‘ofwel ga ik dood ofwel zijn dit snijwonden voor de rest van mijn leven’.” Ze besloot een psychiater te raadplegen, maar stopte ook abrupt met alcohol, sigaretten en koffie. Tevens vond ze haar heil in transcendente meditatie, wat haar hielp om haar angsten te overwinnen. Het nieuwe materiaal voor de tweede plaat dat volledig klaar was werd in de vuilbak gekieperd, ze ontsloeg haar band en ze besloot een nieuwe start te maken.

Zo was Du Blonde geboren, en naast een nieuwe naam, mogen we ons ook muzikaal aan iets anders verwachten. De charmante folkpop van haar debuut maakt plaats voor een meer directere aanpak, muzikaal en voornamelijk tekstueel: de knappe poëtische teksten die als het ware rond het eigenlijke onderwerp van de song leken te dansen maken plaats voor een meer eerlijke benadering.

We kunnen dus stellen dat Du Blonde de naakte versie van Houghton is, figuurlijk, want in de letterlijke betekenis van het woord was ons dit al opgevallen na het zien van de hoes.

Het beluisteren van deze plaat is als een ritje op onze Belgische wegen, alwaar je door de snelheidsbeperkingen ook telkens moet overschakelen van snel naar traag en weer terug.

Onervaren chauffeurs durven dan wel eens stilvallen, wat voor mij figuurlijk ook van toepassing was bij dit album.

Wanneer ze immers onze aandacht weet vast te grijpen, is deze even snel vervlogen in het daaropvolgende nummer, en dat is natuurlijk jammer.

Op ‘Black Flag’ word het gaspedaal meteen ingedrukt en horen we een vette baslijn in deze ode aan Houghton’s favoriete punkband. Punk zouden we dit niet noemen, eerder het soort middelmatige indierock met zangeres, niet echt een aanvulling op de tientallen platen uit dit genre die we al in onze platenkast hebben staan.

Dan liever ‘Chips To Go’, dat uitblinkt met leuke gitaarrifs (denk hierbij aan Sparks) en dito zangpatroon. Houghton trekt voor de eerste keer haar strot eens open en lijkt hierin wel erg op Courtney Love. De Courtney ten tijde van Pretty On The Inside en Live Through This, dus niet de gestyleerde modepop waarin ze daarna transformeerde.

Er is niets mis met goede rustige nummers, hier veelvuldig aanwezig trouwens, piano ballades die aantonen dat Houghton meer is dan enkel een ruige rockchic. Probleem is wel dat de stevigere en rustige nummers op zo een manier door elkaar verweven worden, dat het een afbreuk doet aan het luisterplezier. Vandaar die vergelijking met het ritje op de Belgische wegen.

‘Raw Honey’, ‘After The Show’, ‘Hunter’, ‘Four In The Morning’, ‘Isn’t It Wild’, het zijn allemaal mooie rustpunten, hier en daar zelfs met het nodige radiopotentieel, maar ze halen wel flink de vaart uit dit album.

Ik versta het dat je je twee kanten wil tonen, maar op deze manier verzand het geheel al snel tot iets dat we als mossel noch vis kunnen omschrijven.

Het vuige ‘Hard To Please’, ‘Young Entertainment’ dat me sterk doet denken aan het fijne bandje Metric middels de ‘noir’-sfeer die over dit nummer hangt, en waarin Houghton zich afvraagt: “What is it like to fuck your mistress with her hands tied?”, en het punky ‘Mr. Hyde’ willen we aanstippen om aan te tonen hoe het wel werkt: deze drie opeenvolgende nummers weten de aandacht naar zich toe te trekken en vast te houden.

Ook leuk is ‘Mind Is On My Mind’, een samenwerking met Samuel T. Herring (van het mij onbekende groepje Future Islands), dat begint met de gejaagde zang van Houghton, en dat zowel door zang als muzikaal, net als ‘Chips To Go’ aan Sparks doet denken.

De bijdrage van Herring op dit nummer had voor ons part niet gemoeten, zijn sterk op Daan lijkende zang voegt voor mij geen meerwaarde toe aan het nummer. Ik ben dan ook absoluut geen fan van Daan, het zal misschien daar aan liggen.

En zo is dit album er eentje van twee uitersten geworden, langs de ene kant de ruige Courtney Love of Juliette Lewis en daartussen een rustige Alison Goldfrapp.

Zoals zo vaak is het ook hier het geval dat wanneer je ergens tussen twee verschillende invloeden inzit, je zodanig bezig bent met balanceren, dat je geen pijlen meer over hebt om het monster der middelmatigheid het hoofd te bieden.

Du Blonde

Dimi Brands
22/10/2015

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2022 : Sinner’s Day Summer 2023, de eerste namen!

Ja u leest dit goed, de 2022 editie is nog maar net afgelopen en de organisatie gooit nu al een reeks namen voor onze voeten voor volgend jaar en struikelen zult u. Op deze affiche heel wat exclusiviteiten voor 2023; Project Pitchfork, Modern English, When In Rome, Corpus Delicti, Tyske Ludder, Golden Apes, NNHMN, Dorsetshire, Solor Dolorosa, ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten