casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

9.078 items

   

Dronny Darko
Black Hive
Dark Ambient - Drone
23/06/2018 : Dronny Darko - Black Hive
Cryo Chamber  Cryo Chamber
23/06/2018, Dimi Brands

Over de toestand van de bijen tegenwoordig valt het een en ander te zeggen. Dat deze diertjes uitermate nuttig zijn is een vaststaand feit. Indien u hierbij enkel aan de honing op uw boterham denkt, raad ik u aan toch wat diepgaande research te doen.

Een titel als deze Black Hive, voert onze gedachten dan ook automatisch naar deze insecten. Het is het derde en laatste deel van de ‘Black-trilogie’ van Dronny Darko, die voorafgegaan werd door de albums Outer Tehom (2014) en Spira Igneus (2016).

De dark ambient van deze Oekraïner met de naam Oleh Puzan op zijn paspoort laat zich kenmerken door een voorliefde voor twee elementen: loodzware drones en science fiction.

Ook op Black Hive slaagt hij erin een denkbeeldige wereld te scheppen waarin het voor de avontuurlijke luisteraar zeer aangenaam vertoeven is.

Zelf zegt hij dat het album een reis buiten de tijd voorstelt, naar een plaats waar de sluipschutters op hun hoede zijn. De tijd die achterbleef wordt verslonden door de zwarte korf om de toekomst van het begin der tijd te voeden. Een omschrijving die even duizelingwekkend klinkt als het muzikaal gepresenteerde, dat kunnen we nu al verklappen.

Maar laat ons toch even teruggaan naar de bijenkorf, want beeldassociatie is nu net ook een van de sterke punten van Dronny Darko.

Compromisloos en zonder omwegen duwt ‘Lurkers’ ons op onheilspellende wijze de bijenkorf in. De drones weten sterk het gevoel van steeds dieper naar de kern te gaan perfect weer te geven. Tijdens deze reis naar het nog voorlopig onbekende middelpunt worden we aanvankelijk nog hier en daar opgeschrikt door een nerveuze bedrijvigheid. Eenmaal op onze bestemming gekomen heerst echter een allesoverheersende melancholie. Een stem uit de verte laat zich opmerken, alsof er achter de laatste gesloten deur een spoedbijeenkomst georganiseerd werd door de bijenkoningin zelve. Wanneer ten slotte enkel de so(m)bere piano en strijkers overblijven en al vrij snel er het zwijgen toe doen, lijkt het dat zelfs zij zich met teneergeslagen hoofd berust in haar noodlot.

Maar rebellen zullen er altijd en overal zijn, dus ook in deze Black Hive. Op ‘Numinous’ vergezellen we hen tijdens hun vlucht. Een eentonige drone symboliseert deze terwijl we ook hier weer flarden van stemmen opvangen. Is het kalf ondertussen al verdronken, want wanhoop is het gevoel dar nog het meest van dit nummer afstraalt. Deze rebellen lijken in allerijl hun boeltje gepakt te hebben zonder een grondige strategie besproken te hebben waardoor de haast onvermijdelijke ondergang van deze kamikazes haast tastbaar wordt.

Maar ook het toeval is een factor die meer dan eens een belangrijke tot zelfs beslissende hand in alles kan hebben. Hoewel het aantal van onze rebellen reeds aardig geslonken lijkt, is er altijd nog wel eentje die van geen ophouden weet en zijn tocht onversaagd verderzet. Hoe moeilijk of uitzichtloos dit ook moge lijken, horen we tijdens ‘Devourer’. Of beter gezegd, het is een van de mogelijke scenario’s die de klanken in beeld kunnen zetten.

Broeierige geluiden zijn ook hier het hoofdingrediënt. Hoewel deze eerste drie tracks in wezen niet erg van elkaar verschillen weet Puzan door een sterk spel met nuances de geest aan te spreken en toont hij zich, net als op voorgaande releases, een meester in sfeerschepping.

Op muzikaal gebied kunnen we hier immers spreken van een topgezinnetje, die familie Puzan uit Oekraïne. U dient immers te weten dat Oleh een koppel vormt met Sasha Cats, die we kennen onder haar pseudoniem protoU, een artieste die we net zo op handen dragen als manlief.

Maar goed, we switchen weer terug naar onze sfeerschepping. Graag zouden we ons bijenverhaaltje verder zetten, maar het verdere verloop van Black Hive laat dit niet toe. Deze geluiden in 1 verhaaltje trachten te gieten doet het geheel immers eerder onrecht aan, en zou bovendien uw luisterervaring mogelijks te veel beïnvloeden.

Daarom willen we u eerder aanraden uw oor eens te luister te leggen bij de extreem sterke tweede helft van dit album. Beginnend met het langste nummer (met 7:25 minuten nog vrij kort in dit genre) ‘The Knot Of Time’, dat met toevoeging van knisperende geluidjes zich al snel wist te ontpoppen tot onze lievelingstrack. Zoals eerder aangegeven zijn de verschillen tussen de nummers eerder minimaal van aard, en is het aan de aandachtige luisteraar om zijn oor te oefenen bij de subtiele nuances die Puzan doorheen zijn zware drone ambient web weeft. Want hoe ondoordringbaar dit ook moge lijken, mits wat goede wil en oefening zal het ook u uiteindelijk wel lukken.

Ook heel sterk: de beklimming van de ‘Olympus’ berg, alwaar we, hoe dichter we bij de top komen, hemelse gezangen ontwaren die echter abrupt de mond gesnoerd worden. Het lijkt wel alsof Puzan metaforisch hiermee wil beduiden dat uiteindelijk alles een illusie is, enkel een creatie van de geest zo u wil. Bepaalde elementen (zoals het gezang) liggen misschien in de lijn der verwachtingen, maar toch is er altijd wel die ene factor die er voor zorgt dat een verrassingseffect immer om de hoek blijft loeren.

Qua mentale beeldschepping scoort een titel als ‘Rivers Of Glass’ zeer hoge ogen. Het is echter bij het begin van de afsluitende track ‘Distorted Reflection’ dat het brekende glas ons wakker schudt uit de trance die het (weer zo typische) gelui van kerkklokken aan het einde van ‘Rivers Of Glass’ bij ons wist te bewerkstelligen.

Black Hive is hiermee weer een schot in de roos van Dronny Darko. Dat dark ambient ook op een compacte manier de nodige impact kan hebben, en niet noodzakelijk altijd in één ellenlang nummer gegoten dient te worden, onderstreept hier evenzo de wendbaarheid en kunde van deze Oekraïner.

Dronny Darko

Dimi Brands
23/06/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2022 : Sinner’s Day Summer 2023, de eerste namen!

Ja u leest dit goed, de 2022 editie is nog maar net afgelopen en de organisatie gooit nu al een reeks namen voor onze voeten voor volgend jaar en struikelen zult u. Op deze affiche heel wat exclusiviteiten voor 2023; Project Pitchfork, Modern English, When In Rome, Corpus Delicti, Tyske Ludder, Golden Apes, NNHMN, Dorsetshire, Solor Dolorosa, ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten