casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.965 items

   

Double Eyelid
Seven Years / Broken Mirror
Dark Wave - Death Rock / Batcave
20/04/2016 : Double Eyelid - Seven Years / Broken Mirror
Eigen beheer  Eigen beheer
20/04/2016, Danny Quetin

Een missing link tussen Bowie en Bauhaus, het Canadese Double Eyelid bevat de kenmerken er alleszins van. En toch is het nog net wat meer.

2 jaar geleden bracht Double Eyelid het album Seven Years uit, hetgeen ze onlangs in een remix-versie lieten heruitbrengen onder de noemer Broken Mirror.

Vermits ze in hun enthousiasme destijds vergaten aan Dark Entries te denken, hebben ze beide albums dan maar geleverd aan onze redactie. Waardoor we nu de kans krijgen ze allebei naast elkaar te kunnen leggen.

Al is het niet evident om Seven Years in één muzikaal vat onder te dompelen. Variërend van Deathrock over zwart cabaret tot een nog niet vaak gehoorde vorm van Darkwave.

Black Box opent het doosje van abstractheid en pakt uit met de nodige theatrale weemoed en charisma. Vlijmscherp en snedig baant Diamond Cutter zich middels elektronische postpunk een weg door het hart van de zwartgalligheid. Op een zalvende manier dan nog wel.

She’s Falling herbergt de dramatiek van een vallende ster op een arty eigenzinnige wijze. ‘Better make a wish boys, cause soon she’ll be gone’. Vang haar op vooraleer ze helemaal verdwijnt in de duisternis.

Cabaresque piano, wachtend op een Edith Piaf-epigoon, om dan toch te ontaarden in wat een nummer van David Bowie had kunnen zijn op een nog niet ontdekt album. Dat is waar John om draait, ooit geschreven door de band William Goat. Niemand die het kent, wegens een te kort bestaand leven geleid te hebben. Al was het maar omdat Ian Revell (zang, synth, drum programming) er destijds ook deel van uitmaakte.

Dat gitaren ook kunnen huilen zonder dat het pijn doet aan de oren, bewijst Dead Is Better. Ondergrondse doodshoofden hoeven niet altijd schrikbarend te zijn.

The Hanged Woman mag dan een lugubere songtitel zijn, het bewijst wel dat een huwelijk tussen piano en gitaar en een donkere ondertoon perfect zonder vermoedens van een vechtscheiding mogelijk is.

Seven Years gaat alle kanten uit. Rock and Roll met blues-invloeden maar dan van de 21ste eeuw vallen op in The Quick And The Dead. In Toronto laten ze zich ook inspireren door Amerikaanse westerns. Flirten met de weergoden doet Dirty Weather voortkabbelen in de mystieke wereld van de romantiek.

Ode aan Rozz Williams, waar Double Eyelid van zijn The Stranger een dansbare Darkwave/Deathrock versie van construeert om daarmee hun ware gelaat te tonen. Twee minuten durend experiment sluit af met He Fell.

Seven Years van Double Eyelid bulkt van de veelzijdigheid. Moeilijk om hier een remix-album van te maken, en toch geschiedde het zo met Broken Mirror. En laat deze spiegel zelfs een op zichzelf staand album kunnen zijn.

The Stranger van Williams opent in de uitvoering van Leather Strip, dansbaarheid dus zonder grenzen. Al houdt Claus Larsen zich nog wat in. Van datzelfde nummer ook een remix op naam van Klomb. Elektronisch experiment dat laat horen dat zelfs een ovaal scherpe kanten kan hebben.

Ook voorzien van 2 versies is Black Box, enerzijds in een Reactive Black-versie, waar doomrock en gotische dark rock de dienst uitmaken. Anderzijds die van Psyche, met aandacht voor ingetogen melancholie.

Blijkbaar bestaan alle goeie dingen uit 3, Dead Is Better moet het ontgelden in een uitvoering van Tyler Milchmann die net zo goed op Synrise van Goose had kunnen staan. Versie 2 is voor Lanada, goed voor een leuke portie soulvolle krachtdadigheid. De Cold Is Better-remake zorgt dan weer voor strakke ijzige gelaagdheid waar rillingen niet alleen voortkomen uit vriesweer.

The Hanged Woman heet hier voor de gelegenheid Woman Hanged, alwaar nTTx het reformeert tot beukende in Atomzero gespeende EBM. Public Image Ltd vond vroeger dan wel de dub opnieuw uit, de Hanged In Dub-remix moet er niet voor onder doen. Double Echo doet er zijn eigen ding mee.

Dead Red Velvet is een zijproject van Karl Mohr van Double Eyelid en maakt van Diamond Cutter een haast techno-zwaarheid. Dreigend en dreunend.

DJ Cruel Britannia staat er om gekend om op regelmatige basis donkere sounds door de mangel te halen, en mag dat ook hier doen met She’s Falling. Industriële Death Rock zonder weerga.

Seven Years – Broken Mirror. Wie de spiegel breekt, mag 7 jaar onheil verwachten. Laat je behoeden door Double Eyelid.

Danny Quetin
20/04/2016

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 18/01/2022 : Het Eindejaarslijstje van Henk Vereecken (Moonchild)

ALBUM TOP 10 2021 Het tweede pandemiejaar 2021 was weer een vruchtbaar jaar aan het muzikale front en leverde een mooi internationaal Top 10 gezelschap op met ook drie Belgische acts. 1. Enzo Kreft: Different World Enzo Kreft overleefde de jaren 80 en staat nog steeds (of liever: weer) aan het wave front. Minimal wave uit Mechelen ...

lees meer...
NIEUWS 17/01/2022 : Dirk Da Davo brengt Kings Of Fools uit

Dirk Da Davo heeft een naam die onuitwisbaar tot het einde der tijden zal gelinkt worden aan The Neon Judgement. Dat sentiment der veler jeugd is al even opgehouden met bestaan. Laat Da Davo er vooral niet de man naar zijn om bij ondertussen vergrendelde pakken te blijven zitten. Met Neon Electronics al even in een uitgebreide bezetting, geheel ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 04/01/2022 : Het eindejaarslijstje van Danny Quetin

Het eindejaarslijstje van Danny Quetin 2021. Het jaar waar zowat iedereen naar uit keek. Een jaar waar normaal weer normaal mocht zijn. Op enkele opflakkeringen na was het meer van hetzelfde. Tante Mie deed aan gezinsuitbreiding en legde de wereld andermaal het zwijgen op. 2021. Het jaar waarin de zomer eentje was van De Zondvloed. ...

lees meer...
NIEUWS 02/01/2022 : Het eindejaarslijstje van Xavier Kruth

Laat me starten met jullie allemaal een gelukkig, gezond en muzikaal interessant 2022 toe te wensen. Als ik terugkijk op 2021, dan kijk ik alweer terug op een jaar dat gekleurd werd door de coronapandemie. Artiesten aarzelden om nieuw werk uit te geven, maar minder dan in 2020, en de platen behandelden vaak de gevolgen van corona. Een overzicht ...

lees meer...
NIEUWS 01/01/2022 : To beard or not to beard?

Onder het motto: “het moet niet altijd kommer ende kwel ofte doom ende gloom zijn” duikt Ashtoreth in de gedaante van Sjaack Sjamaan om voor alle kinderkes groot en klein het oude kinder zeemanslied ‘Al die willen te Kap’ren vaeren’ te brengen. Ashtoreth, of Sjaack beter gezegd, zelf een man met baard werkte ...