casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.040 items

   

Double Eyelid
Seven Years / Broken Mirror
Dark Wave - Death Rock / Batcave
20/04/2016 : Double Eyelid - Seven Years / Broken Mirror
Eigen beheer  Eigen beheer
20/04/2016, Danny Quetin

Een missing link tussen Bowie en Bauhaus, het Canadese Double Eyelid bevat de kenmerken er alleszins van. En toch is het nog net wat meer.

2 jaar geleden bracht Double Eyelid het album Seven Years uit, hetgeen ze onlangs in een remix-versie lieten heruitbrengen onder de noemer Broken Mirror.

Vermits ze in hun enthousiasme destijds vergaten aan Dark Entries te denken, hebben ze beide albums dan maar geleverd aan onze redactie. Waardoor we nu de kans krijgen ze allebei naast elkaar te kunnen leggen.

Al is het niet evident om Seven Years in één muzikaal vat onder te dompelen. Variërend van Deathrock over zwart cabaret tot een nog niet vaak gehoorde vorm van Darkwave.

Black Box opent het doosje van abstractheid en pakt uit met de nodige theatrale weemoed en charisma. Vlijmscherp en snedig baant Diamond Cutter zich middels elektronische postpunk een weg door het hart van de zwartgalligheid. Op een zalvende manier dan nog wel.

She’s Falling herbergt de dramatiek van een vallende ster op een arty eigenzinnige wijze. ‘Better make a wish boys, cause soon she’ll be gone’. Vang haar op vooraleer ze helemaal verdwijnt in de duisternis.

Cabaresque piano, wachtend op een Edith Piaf-epigoon, om dan toch te ontaarden in wat een nummer van David Bowie had kunnen zijn op een nog niet ontdekt album. Dat is waar John om draait, ooit geschreven door de band William Goat. Niemand die het kent, wegens een te kort bestaand leven geleid te hebben. Al was het maar omdat Ian Revell (zang, synth, drum programming) er destijds ook deel van uitmaakte.

Dat gitaren ook kunnen huilen zonder dat het pijn doet aan de oren, bewijst Dead Is Better. Ondergrondse doodshoofden hoeven niet altijd schrikbarend te zijn.

The Hanged Woman mag dan een lugubere songtitel zijn, het bewijst wel dat een huwelijk tussen piano en gitaar en een donkere ondertoon perfect zonder vermoedens van een vechtscheiding mogelijk is.

Seven Years gaat alle kanten uit. Rock and Roll met blues-invloeden maar dan van de 21ste eeuw vallen op in The Quick And The Dead. In Toronto laten ze zich ook inspireren door Amerikaanse westerns. Flirten met de weergoden doet Dirty Weather voortkabbelen in de mystieke wereld van de romantiek.

Ode aan Rozz Williams, waar Double Eyelid van zijn The Stranger een dansbare Darkwave/Deathrock versie van construeert om daarmee hun ware gelaat te tonen. Twee minuten durend experiment sluit af met He Fell.

Seven Years van Double Eyelid bulkt van de veelzijdigheid. Moeilijk om hier een remix-album van te maken, en toch geschiedde het zo met Broken Mirror. En laat deze spiegel zelfs een op zichzelf staand album kunnen zijn.

The Stranger van Williams opent in de uitvoering van Leather Strip, dansbaarheid dus zonder grenzen. Al houdt Claus Larsen zich nog wat in. Van datzelfde nummer ook een remix op naam van Klomb. Elektronisch experiment dat laat horen dat zelfs een ovaal scherpe kanten kan hebben.

Ook voorzien van 2 versies is Black Box, enerzijds in een Reactive Black-versie, waar doomrock en gotische dark rock de dienst uitmaken. Anderzijds die van Psyche, met aandacht voor ingetogen melancholie.

Blijkbaar bestaan alle goeie dingen uit 3, Dead Is Better moet het ontgelden in een uitvoering van Tyler Milchmann die net zo goed op Synrise van Goose had kunnen staan. Versie 2 is voor Lanada, goed voor een leuke portie soulvolle krachtdadigheid. De Cold Is Better-remake zorgt dan weer voor strakke ijzige gelaagdheid waar rillingen niet alleen voortkomen uit vriesweer.

The Hanged Woman heet hier voor de gelegenheid Woman Hanged, alwaar nTTx het reformeert tot beukende in Atomzero gespeende EBM. Public Image Ltd vond vroeger dan wel de dub opnieuw uit, de Hanged In Dub-remix moet er niet voor onder doen. Double Echo doet er zijn eigen ding mee.

Dead Red Velvet is een zijproject van Karl Mohr van Double Eyelid en maakt van Diamond Cutter een haast techno-zwaarheid. Dreigend en dreunend.

DJ Cruel Britannia staat er om gekend om op regelmatige basis donkere sounds door de mangel te halen, en mag dat ook hier doen met She’s Falling. Industriële Death Rock zonder weerga.

Seven Years – Broken Mirror. Wie de spiegel breekt, mag 7 jaar onheil verwachten. Laat je behoeden door Double Eyelid.

Danny Quetin
20/04/2016

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 24/01/2020 : Icy Cold Records en Dark Entries hebben nieuwjaarsgeschenkjes voor u! Week 3!

Vanaf 11 januari geven we u, beste lezer, de kans om 5 weken lang een album uit het labelrooster van het Icy Cold label te winnen! U stuurt gewoon uw antwoord op de prijsvraag binnen de vooropgestelde termijn naar kurt.ingels(at)darkentries(dot)be en als u gelukt hebt, is het album van u! De winnaars worden persoonlijk op de hoogte gebracht ...

lees meer...
NIEUWS 24/01/2020 : De herst van Porta Nigra

Collega Kurt Ingels vestigde nogmaals de aandacht op de eerstkomende editie van Porta Nigra, de wintereditie (6 en 7 maart). Ook in de herfst kan je voor een muzikaal hoogstaande tweedaagse naar Aarschot afzakken. Voor de wintereditie is de affiche reeds compleet, en ook voor de herfsteditie beginnen de namen binnen te stromen. Voor ...

lees meer...
NIEUWS 23/01/2020 : W-FEST legt zijn ei in mei!

Uiteraard bent u reeds op de hoogte van de W-Fest editie 2020, net zoals vorig jaar op het terrein van Expo Waregem. Dit jaar gaat deze vierdaagse voor jaren 80 en new wave liefhebbers door van 21 tem 24 mei en de affiche wel die is al enige tijd compleet! We zetten alles hier nog eens op een rijtje, opgefleurd met een paar clipjes alsof u ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2020 : Nog één keer uw aandacht voor twee dagen Porta Nigra

Eerder berichtte uw lijfstek Dark Entries reeds over dit festival dat dit jaar op vrijdag doorgaat in De Klinker en op zaterdag, een pisboog verder, in de Stadsfeestzaal van Aarschot waar u diezelfde avond ook terecht kunt voor de jaarlijkse New Wave Club Class - X Party. Vrijdag 6 maart belooft een donkere neofolk / gothic nacht te worden ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2020 : Voor de fan van minimal naar jaarlijkse gewoonte afspraak op het Wave Teef Festival!

Het is ondertussen een vaste traditie geworden. Het Wave Teef Festival in De Wommel bij Antwerpen. Knappe locatie trouwens dat oude fort. Dit jaar zijn de festiviteiten gepland op 10, 11 en 12 april. Drie dagen concerten en after parties met muziekjes uit het minimal genre en de wonderjaren van de new wave die u opnieuw mag (her) beleven aan ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
FOTO'S : DaGeist - @ Dark Winter Festival Liège, 18/01/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : The Arch - @ Dark Winter Festival Liège, 18/01/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Der Himmel Über Berlin - @ Dark Winter Festival Liège, 18/01/2020 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : 40 jaar Joy Division in Plan K - Verrassingsoptreden Ground Nero op mythische plek

Plan K is een zaal die met geschiedenis beladen is. 40 jaar na het optreden van Joy Division in deze zaal wordt een speciale avond gehouden, die slechts voor weinigen bestemd is. Op 17 januari 1980 speelde de groep rond Ian Curtis hier immers voor de tweede en laatste keer. Een van de aanwezigen was Philippe Carly, die foto’s nam van ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Onstuimige jeugd (Restless Youth) - Tentoonstelling in het Huis van de Europese geschiedenis

Het huis van de Europese geschiedenis opende in 2017 zijn deuren. Dit initiatief van het Europees Parlement wil een overzicht geven van de laatste twee eeuwen in de Europese geschiedenis. Naast een zeer uitgebreide permanente tentoonstelling is er ook ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen, en de tentoonstelling die momenteel loopt is ‘Onstuimige ...

lees meer...
INTERVIEW : THIBAULT VIAENE (CONSOULING SOUNDS) - Gent haalt zijn sterkte uit zijn compactheid.

Als er het afgelopen jaar een Belgisch label was dat van zich liet spreken dan was het wel het Gentse Consouling Sounds. Niet alleen dankzij enkele zeer sterke releases (Empusae, Vandal X, Monnik, Bolt Ruin,...), ook het prestigieuze project Consouling in Residence sprak tot de verbeelding. De eerste dag van het jaar is dan ook het perfecte ...